Oblivion (2013)
Releasedatum: 11 april 2013
Bekijk via Prime Video
Bekijk via SkyShowtime
Plot Oblivion
"Earth is a memory worth fighting for"
De wereld is vergaan door een jarenlange nucleaire oorlog. De overlevenden kunnen niet meer op de grond leven en zijn genoodzaakt om op wolkenniveau een nieuw bestaan op te bouwen. Beneden op de aarde leven aliens die tegen de straling kunnen. Soldaat Jack Harper is een van de laatste robotreparateurs op aarde als onderdeel van een grote operatie om belangrijke grondstoffen te verkrijgen. Zijn missie zit er bijna op, totdat hij een vreemdeling redt uit een neergestort ruimteschip.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Oblivion (MusicMeter)
Sally
Kara
Julia's Child
Julia's Child
Ik was toch benieuwd naar deze film. Dankzij mijn neef met vrijkaarten ben ik deze gaan zien. Geen idee of ik anders naar de bioscoop zou geweest zijn. Tom Cruise is nu niet bepaald mijn favoriete acteur.
Oblivion heeft ogenschijnlijk de allure van een Prometheus en zelfs een vleugje 2001: a space odyssey of I Robot. Maar uiteindelijk is het gewoon Oblivion. De Apocalyptische wereld ziet er best wel mooi uit, iets wat niet altijd zo evident is. De film kent een mooie opbouw en voor je denkt dat het in clichés vervalt, krijg je een toch wel indrukwekkende verschijning van Morgan Freeman en zorgen de plottwists er voor dat het nog boeiend wordt. Eens de film naar het einde gaat wordt het misschien wat langdradig.
De film heeft vooral als troef dat dit een mooie prent is met een pluim voor de regisseur. Ik heb Tron Legacy nog niet gezien, maar Joseph Kosinski heeft mij bij deze film toch alvast overtuigd. De film weerhoudt zich van een echte topper door het standaard acteerwerk van Cruise(control) en het wegblijven van de verrassende climax op het einde. Maar tot nu toe wel één van de betere films van 2013.
Shinobi
"Is it possible to miss a place you've never been? To mourn a time you never lived?"
Vanochtend in Imax meegepakt en een erg genietbare film moet ik zeggen.
Het is duidelijk te zien dat deze film afkomstig is van de regisseur van TRON Legacy, de 'cleane' futuristische look and feel komt uitstekend naar voren, dit keer ondersteund door een geweldige soundtrack afgeleverd door M83. De post-apocalyptische wereld wordt goed in beeld gebracht door Kosinski.
Het verhaal zelf wordt rustig opgebouwd en ondanks de kleine cast wist het zeker mijn aandacht vast te houden, mede door het sterke spel van Cruise en Riseborough. Met de introductie van de personages van Olga Kurylenko en Morgan Freeman wordt het interessanter gemaakt en vinden er de nodige plotwendingen plaats die ik niet echt zag aankomen.
Al met al een erg vermakelijke film die de liefhebbers van het Sci-Fi genre zeker wel kunnen waarderen. Zelf deed de film me denken aan films als Moon en Total Recall, ik zag ook vele vergelijkingen met de serie Battlestar Galactica.
Dikke 4,0 sterren en ik heb gelijk zin om naar de soundtrack van M83 te luisteren.
Naomi Watts
Kosinski had al aangetoond met Tron dat ie qua vormgeving weet waar hij mee bezig is en dat vermoeden bevestigt hij met Oblivion. Toch aardig verrast met de solide high production values die Oblivion bezit. De kracht zit 'm vooral in het feit dat ie CGI wat betreft het design van het universum tot een minimum beperkt. Als het kon, hebben ze het gewoon naar full size nagebouwd. En die echtheid voel je als kijker. Daarom kan Oblivion ook de concurrentie gaan met de ouderwets goede SF films.
Anno 2013 kan je er niet meer omheen in dit genre niet leentjebuur te spelen bij gewaardeerde genre counterparts maar Kosinski heeft in zijn comicreeks veel originaliteit en creativiteit gestopt. Het design van de drones tot de post-apocalyptische wereld zit tip top in elkaar. Ook de score van M83 geeft de film de vibe die een SF nodig heeft. Deed me vaak ook denken aan de score van Mass Effect 2. Ook de plot is prima uitgewerkt, Kosminski doet dan verder ook niet zo moeilijk wat betreft complexe narratie, een probleem die veel SF films dezerdagen hebben. Ook het hele love plotje werkt goed en is bijzonder aandoenlijk in de rode draad verweven.
Het is vooral de harmonie van substance en vorm die hier zo'n geslaagde film van maken. Ook uitermate sterk sound design. Prima cast ook. Cruise vind ik altijd stellar als lead, geen logischere keuze als Kurylenko (haar idyllisme gehalte is off the charts), Leo is altijd +1 en heeft altijd wel een erg afstandelijke attitude. Freeman voelt dan wel weer ongepast maar dat mag met zijn screentime geen probleem heten. O ja, de kingslayer is ook van de partij
. Het verhaal kent geen valkuilen en het design is grandioos, beter dan dit wordt het niet. Dit resulteert dus in een uitmuntende science-fiction film. Wat een SF film moet hebben heeft het. Onterechte kritieken overigens. Zo slecht is het allemaal niet.
arno74
Ik keek erg uit naar deze film, toch heeft het me wel teleurgesteld. Allereerst het ontzettend slome begin, pas na een half uur begint er een beetje tempo in de film te komen, zo krijg je natuurlijk een band van twee uur wel vol.
De filmstijl leek wel afgekeken (van Avatar), de personages waren erg vlak (al hoort dat een beetje bij het verhaal), en ook het script was niet bepaald uitgewerkt. Daartegenover staan de netjes uitgewerkte spacecrafts zullen we maar zeggen. Toch kan dat alleen de film niet dragen.
Aardig om te zien, maar mij stelde het teleur. Ik twijfelde tussen 2,5 a 3,5 sterren, maar kan het toch geen voldoende geven.
John Lee Hooker
Een massieve lading aan sciencefiction waarbij een verlaten alsmede woestijnachtig landschap vergezelt wordt door hyper moderne ontwikkelingen zoals vliegende bollen met machinegeweren en een wachttoren ingericht als modern toevluchtsoord. Tom Cruise is geprogrammeerd om de verdediging op orde te houden door rond te vliegen in een sprinkhaan-achtige helikopter waarin hij op zoek gaat naar eventueel beschadigde mechanismen verspreid over het mysterieuze terrein. Door een aantal gebeurtenissen wijkt hij van zijn normale protocol af en doet hij wonderlijke ontdekkingen. Actie was om te smullen maar de kitscherige opzet met een truttige collega die de deur dichthoud als ze erachter komt dat Jack een vrouw heeft en de good old Morgan Freeman met een zonnebank bril en wijze verhalen voorkwam dat mijn mond open viel. Het was vaak ook wel te voorspellen en ik vond het wat too much dat Jack zichzelf tegenkwam nadat hij door het stralingsgebied had gevlogen.
Leuk om een keertje te zien en absoluut een geschikte kandidaat voor het grote scherm maar het mag obvious zijn dat ik deze Oblivious niet verbluffend vind.
Ik ging redelijk blanco de film in, maar toch had ik wel redelijke verwachtingen. Qua SF avontuur voldoet Oblivion aan alle criteria. Vette vormgeving, een degelijke score, een indrukwekkende omgeving en een op het oog interessant plot. Vooral in het begin is Oblivion ijzersterk.
Het is alleen wat jammer dat het plot zich al vrij snel laat uittekenen(voorspelbaar) en dat het de climax aan spanning ontbreekt.
Voor de rest een must see ervaring voor in de bioscoop, daar komt Oblivion het beste tot zijn recht.
cordiacovens
Goede Sci-fi film met prachtige decors en een erg fijne soundtrack,
De film heeft eigenlijk een vrij standaard verhaal voor een SF film maar de uitvoering is prima, voornamelijk de vormgeving met het prachtige landschap en de geloofwaardigheid van de technische elementen maakt het goed, De film heeft wat plot twists die aan de ene kant goed uitpakken, maar aan de andere kant iets minder. Wel wordt de film goed opgebouwd, speelt Tom Cruise zoals je mag verwachten prima en door het iets langzamere verteltempo dringt de film prima door in het hoofd en is het niet een soort achtbaan, voornamelijk het eerste uur is dit het geval en het eerste uur vond ik dan ook het beste gedeelte van de film, zeer goed zelfs. de rest is ook prima maar gewoon zoals je mag verwachten, de film is daarnaast zeker een aanrader om in IMAX te zien.
een dikke 7.5 oftwel een kleine 4 sterren
The Beast
Een film die niet van het scherm afspringt, maar ook niet verveeld, qua verhaal zaten er veel verassende wendingen in wat wel leuk was, acteerwerk was prima, wat weinig actie, dat had ik toch wel meer verwacht, soms ook wel wat langdradige momenten wat jammer was, vooral omdat er eigelijk teveel twists in het verhaal zaten, in mijn ogen een leuk filmpje meer niet
wwelover
Uiterst vermakelijke film. Heb hem in I-Max gezien en hij spat van het scherm. Hele toffe cgi, af en toe wel beetje te veel computerbeelden maar niet storend. Tom Cruise speelt weer de stoere gast en dat kan hij als geen ander. Ik ben groot science Fiction fan of kenner maar heb me heel erg vermaakt met deze film. Verhaal is prima en ook Morgan Freeman is erg leuk, ondanks dat hij niet heel veel te zien is in de film. Maar wat mij het meest is bevallen is de super strakke soundtrack. Heerlijk. Net als bij Tron.
BIj vlagen interessant en mooi gedraaid, maar de geforceerde plotwendingen aan het einde doen de film uiteindelijk de das om.
rosbiefje
Vond het verhaal in meerdere opzichten heel veel op Moon lijken. De special effects waren heel erg goed.
Safaci
How are you all doing this lovely morning?
Oblivion is interessant en een tikkeltje mysterieus\beangstigend. De setting is prachtig en de OST zorgt voor de juiste sci-fi sfeer. Het verhaal echter is onvoldoende uitgewerkt en de personages voelen enigszins hol aan.
Desalniettemin is dit een must-see voor alle sci-fi fans.
Oninteressant, simpel sci-fi filmpje waar werkelijk geen boeiend aspect te vinden is. Het ziet er wel aardig uit, al blinken de designs ook niet uit in originaliteit. Cruise doet zijn ding, maar weet me niet te overtuigen met al die actiemomenten die elkaar opvolgen. Ik kreeg het idee dat ze niet goed wisten wat voor soort film dit nou moest worden.
mjk87 (moderator films)
Kijk kijk, dat ik het werkelijk fantastische Christina's World nog eens mag aanschouwen in een film. Jammer dat de film zelf het niveau van dit werk niet haalt, vooral inhoudelijk dan.
Die eerste scène is eigenlijk typerend. De hele geschiedenis wordt middels voice-over even snel met de paplepel ingegoten. Dat is gewoon armoedig schrijfwerk, dat iemand moet uitleggen hoe de wereld in zijn toekomst in elkaar steekt. Laat desnoods dit in beeld staan als tekst aan het begin, zelfs dat is beter, maar eigenlijk zou dat niet moeten en vanzelf in de film duidelijk worden. Middels beeldtaal, middels beelden en belevenissen. Daar is alle ruimte voor, en zulk een lastige geschiedenis was dit nu niet echt. Verder krijgen we een tamelijk standaardverhaal waarvan de clue na goed een uur wel duidelijk is, en dan is het nog een uurtje uitzitten om te weten hoe men de film laat aflopen. Maar echte verrassingen zijn er niet meer.
Production Design is prima verder. Niets bijzonders, zo zien de meeste futuristische decors er tegenwoordig uit, maar de beelden van de Aarde in verval zijn heerlijk om te zien (al vroeg ik me af of dit kan, dat gebouwen niet volledig zijn ingestort etc). Kleurfiltertje erbij voor wat kil blauw en grijs (i.t.t. het verleden in warm geel) en je hebt een doeltreffende cinematografie. De originaliteitsprijs wint het niet, maar dat hoeft ook niet altijd. Ook een aardige soundtrack die eens wat anders klinkt en A Whiter Shade of Pale is altijd welkom. De actiescènes zien er netjes en redelijk overzichtelijk uit en geven net genoeg schwung mee zodat de film niet gaat vervelen. Ook de sfeer van de desolate wereld is behoorlijk neergezet. En de vele verwijzingen naar ander science-fiction - Solyaris, Star Wars, Matrix, Wall E, ID4, 2001- zijn alleraardigst.
Cruise verder is geen geniaal acteur, maar voor dit soort actiefilms is hij uitermate geknipt. Verwacht geen diepgravende karakterstudie (daar is het de film ook niet naar) maar hij is altijd geloofwaardig en heeft genoeg charisma om de film te dragen. Overige rollen wisselen in niveau maar zijn nooit ondermaats.
Al met al redelijk vermakelijk, maar nooit écht goed en inhoudelijk te simpel om echt indruk achter te laten. 2,5*.
blurp194
Langdradig en uitleggerig. Het was beter geweest als er wat hardhandig met de rode stift door het script gekrast was. Heel geloofwaardig is het ook niet, er zitten toch wel wat vraagtekens in het verhaal achteraf gezien. En waarom de schitterend vormgegeven ruines hier en daar - handig - rechtop staan, blijft ook wat raadselachtig. En het einde is ook te slap. Toch nog steeds de grote valkuil van Hollywood.
Maar daar houdt de kritiek dan ook wel op, verdwijnt naar de achtergrond. Want de vormgeving is schitterend, van de ingetogen ruimtedingen tot de mooie helikopter. Van de ruines tot het ruimtestation, precies de juiste toon mee getroffen vind ik dan. Prachtig plaatjeskijken. En hoewel Morgan Freeman op zichzelf al een cliche begint te worden - sorry, derde keer deze week al dat ik hem zie - draait hij de rol die hij altijd speelt wel erg goed af.
Maar het goeie nieuws komt - hoe is het mogelijk eigenlijk - van Tom Cruise. Slim idee om niet net als Nicole z'n kop suf te laten botoxen, maar gewoon in een film spelen waarin zoveel CGI zit dat je rimpels ook wel even weggeveegd kunnen worden. En dat past dan nog in het verhaal ook. Net als de toch wat plastic verschijning van Andrea Riseborough. Net echt. Maar wel leuk gespeeld.
Olga Kurylenko heeft dat natuurlijk niet nodig. Ze past ook wel erg goed in het verhaal, haar uitstraling komt echt prima uit in de kille en desolate landschappen, en in de postapocalyptische ruines. Mooi gedaan van vormgeving en visagie - tenminste, ik denk niet dat ze zo over straat gaat om boodschappen te doen.
De mooie soundtrack van M83 maakt het dan nog helemaal af. En het huisje aan het meer, wie droomt daar niet van. Fijne film.
Elineloves
Boh. Lange, saaie zit. Het verhaal is sowieso al niet echt iets wat mij aanspreekt, en Cruise kan ik normaal gesproken ook niet goed verdragen, maar hij was het minst storende. Het eerste uur vond ik zwak, er gebeurde weinig en er leek geen poging te worden gedaan om de kijker op 't puntje van zijn stoel te krijgen. Het kabbelde teveel voort. Op zich niet erg wanneer die aanpak gehanteerd wordt, maar het zat nu tegen het langdradige aan waardoor het introduceren van de personages en het verhaal in het niet viel. Het duurde te lang voordat er iets noemenswaardig gebeurde, vooral het eerste uur. Elke keer als er een balletje opgegooid werd, leek er niks mee gedaan te worden. Veel gemiste kansen.
En verder kan ik me eigenlijk volledig aansluiten bij wat gauke geschreven heeft.
otherfool
Vlak SF-spektakel dat opmerkelijk weinig weet te boeien. Als we de (overigens goede) soundtrack moeten geloven is dit de nieuwe Inception maar het mysterieuze element van deze post-apocalyptische wereld komt niet van de grond en het verhaal is wat al te rechtlijnig. Al snel (eigenlijk al vanaf het moment dat Cruise in de voice-over stelt dat zijn geheugen gewist is) snapt de kijker dat het verleden zoals voorgesteld door Cruise en Riseborough wel eens anders in elkaar zou kunnen zitten. Overbodig lange knalscenes en de onvermijdelijke Freeman vullen het geheel tot 2 uur maar verrassingen zul je niet tegenkomen in Oblivion, dat bovendien uitpakt met een wat slappe climax. Wel ziet het er allemaal mooi uit.
2* uit goedheid dan maar.
ikkegoemikke
Wat een visueel prachtige film was dit nog eens. Ik heb soms ademloos liggen kijken en heb enorm genoten van de apocalyptische beelden , de desolate landschappen en dan dat puur stukje natuur tussen al die chaos.
Ik begrijp sommigen niet. Ok, je zal dingen herkennen van andere films of boeken. Maar dan kan je wel van de meeste films zeggen dat het een flauw afkooksel is van weer een andere film. Toegegeven ! Als er nu jaarlijks een aantal ijzersterke SF-films zouden uitkomen in het rijtje Space Odyssey 2001 , Aliens , Star Wars, The Fly, Mad Max , Prometheus ... dan zou ik het begrijpen. Maar ze zijn (zoals trouwens ook in het horror genre) vreselijk dun gezaaid. Ze hadden er ook een poepsimpel verstand-op-nul filmpje van kunnen maken. Dat was deze film vond ik ook weer niet. Of ze hadden het kunnen inkorten met vet veel snelle actie in. Dan was het waarschijnlijk weer iets teveel geweest. En zo is het nooit voor de meeste in orde.
Oblivion vind ik ijzersterk in de weergave van een apocalyptische wereld. De high-tech omgeving, de interieuren, de gebouwen ,de futuristische voertuigen en computertoestanden zagen er briljant uit. En inderdaad, het had echt een Apple feeling in alle ontwerpen. Het leek wel een mega-XXL uitvoering van de i-pad die ze als controle-console gebruikten
Het verhaal, de uiteindelijk gang van zaken, de wendingen , de uitleg hoe het zo ver is kunnen komen, wordt op een langzame (soms te trage) manier ontvouwen, maar dat vond ik nu juist goed aan deze film i.p.v. boem-baf-patat de feiten af te ratelen.
Ik ben geen mega-fan van Tom C. , maar om eerlijk te zijn, stoorde hij me voor één keer totaal niet. Hij deed zijn ding , mocht zich weer eens op een "Impossible Mission"-manier uitleven en kwam soms erg overtuigend over. Andrea Riseborough vond ik stukken beter dan in (de nog maar pas gekeken) "Welcome to the punch" en acteerde ook als een gekloonde versie.
Freeman had een beperkte rol, maar stond wel weer in het midden van de eerste verrassing in deze film.
Toegegeven ! Het einde vond ik weer een beetje te "Independence Day"-achtig en ongeloofwaardig dat zo'n high-tech en gesofisticeerde beschaving dit niet had kunnen onderscheppen.
Voor de rest ... als SF liefhebber mogen ze me er zo gerust een paar voorschotelen op jaarbasis
Dikke 4*
N23
Ik vind het altijd grappig als mensen naar een Sci-Fi film gaan, en niet van Sci-Fi houden. Of naar een acteur gaan kijken die ze van te voren al niet aan staat. Helemaal (dom) grappig, in combinatie. EN dan daar de film op afvallen.
Ik kan me overigens ook heel goed vinden in 'ikkegoemikke' zijn review.
De film moet het vooral hebben als visueel pareltje en hoe realistisch het eruit ziet. Al zal dit over een paar jaar (gelukkig) ook weer achterhaald zijn. Acteerprestaties waren voldoende en geloofwaardig.
De 'post apocalyptische' wereld zag er te leeg uit. Eerlijk is eerlijk je hoopt op meer afgebroken en verlaten steden. Nu was het meer een woestijn of een woestijnplaneet.
Verhaal technisch is het een goede film, het ligt enkel in de afronding hiervan. Waardoor de film slagkracht verliest. Zeker met de plotwendingen erbij veranderd de film van een 4* naar een 3,5*.
Zeker een aanrader voor Sci-Fi-fans, maar die zullen wel bepaalde films terug herkennen.
davidz352
Aliens met gevoel voor design
De reacties hier lezend voorspelde niet veel goeds. Toch maar gekeken, omdat ik de vorige film van deze regisseur (tron:legacy) wel redelijk vond.
Hij viel absoluut niet tegen
Het visuele in deze film is zó goed afgewerkt dat het bijna griezelig wordt. In bijv. Prometheus ziet alles er een beetje plastic uit, in Oblivion zie je het metaal schitteren.
Leuk is ook het hele concept van false-flag aanslag, combinatie van Prometheus met moon eigenlijk.
De interactie tussen de personages valt een beetje tegen. Deze regisseur heeft dat denk ik nooit goed gekunnen, zie tron:legacy. In vergelijking met Prometheus valt het reuze mee.
Is deze film beter dan Prometheus? Nee, dat niet, het mist de mysterieuze kant. De productie van deze film staat wel op een veel hoger niveau dan prometheus. Set design, CGI etc. zag er vele male beter uit, alles was perfect afgewerkt en een lust om naar te kijken.
De soundtrack van M83 was ook een genot om naar te luisteren, ook niet onbelangrijk in een film.
Wat jammer was, is het einde uiteindelijk blijkt het een gigantische HAL-9000 te zijn die alles regelt. Had hier liever een figuur zoals in Prometheus gezien.
4.5 sterren
Edit: Daarnet even naar Prometheus gekeken. Na Oblivion zie je gewoon dat alles plastic en studio materiaal is, vooral in de alien-ruimtes. Kudo's voor Kosinki als je Ridley Scott weet te overstijgen!
SimonV
Grafisch is alles goed afgewerkt, zoals al eerder opgemerkt. Het acteerwerk is ok, maar het script lijkt een combinatie van Moon en Independance day. Uit die laatste film lijkt de scene bij en in het ruimteschip Tet bijna gekopieerd te zijn.
Toch 4*
Macmanus
Kosinski
Weer een gelikt filmpje van de man. Vanaf de spaceships tot aan de "oude" boeken het is allemaal erg spik en span. Het zou me niks verbazen als Kosinski smetvrees heeft in het echte leven. Maar dat terzijde. Dit keer neemt hij ook best de tijd voor het verhaaltje. Waardoor het precies weten hoe of wat, nog vrij lang vaag blijft. Kosinski laat de wereld waar we zijn weer goed zien, IJsland blijft prachtig, je hebt best het gevoel op een post-apocalyptische aarde te zijn. Toch weet hij net als bij TRON alles wat te netjes te houden. Qua geweld vliegt het nooit uit de bocht, qua visuals zien we nooit erg lijpe dingen en M83 springt niet eens zo erg je boxen uit als dat je weet dat ze kunnen.
Het lijkt een beetje zijn achilleshiel maar gelukkig heeft hij wel net genoeg skills om toch een aardige film af te leveren.
3 sterren.
Best wel een lekkere Actie / Sciencefiction film welke vooral visueel van het scherm spat (de beelden van een vervallen New York en omgeving zien er schitterend uit). Het verhaal mocht er trouwens ook best wezen en er zitten ook een aantal leuke wendingen in. Het einde vond ik overigens goed. Qua verhaal vond ik het soms wat raakvlakken hebben met Star Wars, Independence Day en Planet of the Apes. De actie is overigens niet ruimschoots aanwezig maar de aanwezige actie zag er wel fraai uit (met name de drones waren daarin geweldig). Ondanks dat Tom Cruise inmiddels in de 50 is deed hij het wederom goed. Meestal staan films waarin Tom Cruise in meespeelt garant voor een bepaalde kwaliteit en dat geldt zeker ook voor deze film. De overige cast deed het ook leuk en met Andrea Riseborough en Olga Kurylenko zaten er ook een paar fraaie dames in.
P.S. het was ook leuk om stuntvrouw Zoe Bell weer eens terug te zien in een rolletje.
Montorsi
Ik trek dit vaak gewoon wel.
Redelijk klassiek SF gebeuren met de nodige onnozelheid zo links en rechts in een verder bloedserieus verhaal. Zo moest ik wel erg lachen om het feit dat die Scavs vanaf het moment dat duidelijk wordt dat het gewoon mensen ineens niet meer met een rare bliepjestaal communiceren en geen moment meer met een rare Alienhelm rondlopen. Waarom deden ze dat überhaupt, net doen of het geen mensen waren om te beginnen. Sloeg weer helemaal nergens op. En ook dat die 'Sally' eerst heel helder spreekt en dan tegen het einde ineens heel duister begint te klinken met een hoop gekraak. Ik ben niet achterlijk hoor.
Verder kijkt het allemaal wel. Visueel duidelijk erg gelikt en afgewerkt maar ook weer niet al te spannend. Die Drones vond ik verder wel redelijk coole dingen, maar qua ontwerp is het sowieso allemaal niet zo opzienbarend. Het verhaaltje is in de basis nog best de moeite maar had wat beter uitgewerkt moeten worden. Redelijk standaard qua SF-thema's, zo links en rechts wat identieitsvragen die eigenlijk niet uitgewerkt worden, maar kom me er verder ook niet echt aan storen hoe plat het was. Het enorm melige gehalte van de laatste 15 minuten waren er uiteindelijk wat te veel aan.
Cruise is verder een behoorlijke miskleun voor een film als deze, maar daar had ik wel rekening mee gehouden. De rest van de cast is afgezien van Freeman erg kleurloos, en ook die komt behoorlijk cliché over.
Al met al mag ik graag een grotesque Sci-Fi zoals deze zo eens paar jaar zien. Dat het niet al te goed is neem ik voor de 2 uur dat ie duurt maar voor lief.
2.5*-3.0*
Insignificance
Van alles wat, bij elkaar erg weinig. Ik ben al niet zo kapot van de look van de film. De steriele, klinische en doorzichtige designs gaan nog, maar de drones en het Bubble Ship zijn me te clean, hun actie is obligaat en de aarde anno 2077 oogt te afgewerkt om als smeulende, post-apocalyptische wereld te dienen.
Het uurtje introductie heeft dan ook nog eens te leiden onder de oeverloze voice-over waarmee het opent. Dan weet je meteen dat er iets fout zit, bovendien is er het vooruitzicht van een sentimentele donderwolk. Riseborough is al niks, maar de kleffe scènes tussen Cruise en Kurylenko zijn helemaal niet te harden.
Er hangt nog enige tijd wat mysterie rondom de Scavs, maar dat wordt met de intrede van Beech snel de nek omgedraaid, waarna Freeman en een vluchtrecorder de plot nog maar eens aan elkaar praten. Zo wordt alles wat mogelijkerwijs kan boeien, in de kiem gesmoord. De finale slaat sowieso nergens op.
Visueel vaak erg mooi, maar inhoudelijk is deze film weinig meer dan een reeks 'geleende' ideeën uit films als Wall-E, Moon en Independence Day. Cruise heeft het daarnaast wel heel makkelijk in een rol die werkelijk niets van hem vergt. Begint erg sterk, met adembenemende special effects en production design (dat zwembad, geweldig!), maar na een half uur begint de plot langzaam steeds suffer te worden. Een paar plotwendingen zijn leuk gevonden, maar het is al met al niet genoeg om hier een overtuigende SF-film van te maken. Daar kunnen een paar coole aktiescenes dan ook niets meer aan veranderen.
Fijn.
Al héél wat beter dan de Tron remake, al heeft Kosinski nog wel een eindje te gaan om een écht goede film af te leveren. Deze Oblivion kampt met een paar lastige tekortkomingen.
Allereerst is er de hoofdrol van Cruise. Hij past gewoon helemaal niet in deze film, niet eens in de rol zelf. Laat hem lekker de Amerikaanse held in Top Gun uithangen, maar als het gaat over wat sfeervoller werk dan moet je hem gewoon niet in een hoofdrol dumpen. Heb me de hele film aan hem geërgerd.
Tweede probleem is dat de actiescenes mat en duf zijn. Ze komen helemaal niet uit de verf, en staat de rest van de film eerder in de weg dan dat ze een hoogtepunt vormen. Jammer, Kosinski had wat mij betreft meer mogen inzetten op sfeer. Want daar zat het best goed mee. Eerste uurtje zeker. Lekker klinisch, mooie (maar niet al te speciale) design en goed in beeld gebracht. Deed vanuit de verte wat denken aan The Book of Eli, al ligt het niveau daar nog wel iets hoger.
In de positieve geluiden over de soundtrack kan ik me niet echt vinden. De nummertjes vallen op zichzelf wel mee, maar komen helemaal niet goed naar voren in de film. Pas na de film wist ik trouwens weer dat M83 hierachter zat. Sowieso niet zo'n fan van, maar met hun muziek kan je toch veel meer doen dan Kosinski hier laat zien.
Verhaaltje is simpel, veel bekende elementen maar daar heeft de meeste scifi wel last van. Gaat mij vooral om de sfeer en uitwerking en daar slaagt deze film wel in, al vind ik het nog steeds wat te gehaast. Al bij al niet slecht dus, al kent de film wel wat minpuntjes en gaan er geen vijf minuten voorbij zonder gemist potentieel, al is het maar omdat je niet naast Cruise's smoelwerk kunt kijken in deze film.
Kleine 3.5*
Captain Pervert
Heerlijke bombastische film die van bij elkaar gejatte plotelementen toch nog een fantastische popcornsensatie weet te maken.
Visueel geweldig, heerlijke spanningsboog, lekker lang en een leuk verhaal, dat, hoewel niet origineel, doet wat het moet doen. En een prima score/soundtrack.
De irritatie sloeg wel toe toen Jack bepaalde ontdekkingen moest doen, en hij te horen kreeg "ga daar maar kijken, dan zie je het". In plaats van gewoon vertellen hoe het zit. En een dialoog als "Ga weg!" - "Nee er zijn dingen die je moet weten..." Zeg dan gewoon wat die dingen zijn.
Ik begrijp dat dit voor de kijker mooiere plaatjes oplevert, maar script-technisch moet toch om zulke lullige situaties heen te schrijven zijn?
Hoe dan ook, dikke 4 popcornsterren.
Wederom Tom Cruise niet op een slechte film kunnen betrappen.
(Opvallend hoe vaak hij personages speelt die in een wereld leven die niet helemaal zo in elkaar zit als ze denken: Vanilla Sky, The Firm, Minority Report, etc etc)
mikeypsp
Film begint nog wel aardig. Het is de vraag of Cruise past in deze film. Aan de andere kant redt hij mischien vanwege zijn bekendheid "wat er te redden valt" Er wordt heel weinig uitgelegd over het hoe en waarom, en dat de hele film door. Het verhaal zit vol met plotgaten zo groot als een huis. Ook Freeman weet niet te overtuigen. Visueel oke, maar het kan niet verbloemen dat het verhaal slecht, heel erg slecht is. Het einde is vooral gejat van Independence day, maar dat was en is een veel betere film, echt heel veel beter/
Kliko_Green
Ik snap niet helemaal de grote negativiteit hier.
Het acteerwerk is goed verzorgd en de beelden zijn verbluffend mooi. Het verhaal is ook redelijk tot goed. Maar absoluut niet slecht! Wat mij betreft zeker het kijken waard.

Netflix voegt binnenkort tientallen titels toe, dit zijn de best beoordeelde

Deep Water
Documentaire / Historisch, 2006