• 9.379.389 stemmen

Geregisseerd door: Tim Burton

Met onder meer: Ewan McGregor, Albert Finney en Billy Crudup

Releasedatum: 26 februari 2004

Plot Big Fish

"An adventure as big as life itself."

Will Bloom is de ongeloofwaardige verhalen over de avonturen van zijn vader Ed grondig beu. Een ruzie over Eds legendarische levensloop op de avond van zijn huwelijk zorgt er zelfs voor dat Will drie jaar lang niet meer met zijn vader praat. Wanneer hij echter ontdekt dat zijn vader terminaal ziek is en niet lang meer te leven heeft, keert Will terug naar huis. Hij is vastberaden de échte Ed Bloom te leren kennen. Door al diens fantasierijke verhalen onder de loep te nemen, probeert Will het leven van zijn vader in kaart te brengen en de feiten van de mythes te onderscheiden.

Ed Bloom (young)

X__Liesjj

Super mooie film en heel bijzonder, 5 sterren

avatar van voomzap

voomzap

Wilde hem al heel lang zien en dan nu eindelijk voor gaan zitten. eigenlijk werd het al heel snel duidelijk. De typisch Amerikaanse aangedikte en orchestrale muziek bij de eerste de beste scene sprak boekdelen. Ik hou van fantasy en avontuur en het hoeft echt niet zwaar op de hand te zijn, maar dit is toch wel erg lichtzinnig.

Niet meer dan een zoetsappig Hollywoodbloemstukje. jammer... een 2 voor de moeite.

avatar van film_kaza

film_kaza

Prachtige film! Geweldig sprookje!
Goud verpakt in een klein rechthoekig hoesje.

Dit is nou echt het type fantasy waar ik van hou. Boordevol humor, leuke personagés en een prachtig verhaal en een oscar winnende acteur.

Wat ik wel jammer vond was de 2e keer dat de vader in Spectra kwam. De eerste keer was de weg erheen al en soort sprookjes-horror. Een duister bos waar vooraan allerlei "dont enter, go away"borden waren. Het stadje zelf was ook echt geweldig. Iedereen was vrolijk op een bizarre wijze.
Maar toen hij terugkwam was er niks meer. Geen duister bos of "dont enter" borden. Het stadje was ook echt alsof het gewoon een ouderwets dorpje in de woestijn was. Rotte oude banken en huizen en alles was vies. De dichter vetrok ook nog uit Spectra dat dan ook weer de magie van het perfecte dorpje Spectra een beetje wegtrekt. Wou het bijna als een minpunt rekenen. Nee dat doe ik niet, daar is de film iets te geweldig voor.
Wat de vader dan doet vind ik wel kunnen.

Ook jammer was dat het verhaaltje opgeefmoment ietsjes te..... hoe zeg je het? Tegenwoordig werd.
Eerst ging de vader lopen, door bossen en was nergens bang voor. Dat vond ik leuk. Niet dat hij in de suto overal kwam bijvoorbeeld. Hij deed niks met auto's of motors of fietsen. Hij deed alles gewoon met zijn blote handen en zonder vervoersmiddel. Later veranderde dat en begon het een beetje normaal te lijken. Weg was de magie, voor eventjes. Het kwam gelukkig wel terug.

2 nadelen die niet groot genoeg waren om hem een 4,5 te geven. De film was gewoon zo goed dat het niet meer uitmaakt.

5 sterren.

avatar van Norma

Norma

film_kaza schreef:

Ik denk dat dat juist te maken had met het idee van de film dat je zelf, in je verhalen en met je fantasie, de dingen mooier kunt maken dan ze zijn, of ze zo mooi kan laten zijn zoals dat jij er in ziet!

avatar van Ingoes

Ingoes

Yep, er zat weer een betekenis achter dit verhaal. (Wie zaait, zal oogsten) Ik kan het niet echt een typische fantasy movie noemen maar er zijn toch wel een hoop dingen in deze film...dat echt niet kan ....alhoewel

Goed geacteerd, kijkt lekker weg, een ieniemini brokje in mijn keel aan het eind. Hier en daar prettige humor. Het enige wat echt ontbreekt is actie maar op zich niet erg bij deze film.

avatar van Mike-1

Mike-1

IK heb Big Fish een paar weken geleden gezien. In het begin was de film boeiend maar na een tijdje had ik moeite om mijn ogen open te houden.

Het is een mooie en sprookjesachtige film, die zeker de moeite is om een keer te kijken. Tim Burton heeft weer knap werk verricht met de adembenemende decors en de sprookjesachtige sfeer.

Het enige minpunt is dat er weinig actie in de film zit, dat is ook niet persee noodzakelijk bij dit soort films maar het is moeilijk om zo geboeid te blijven door de film.

Overall een goede Tim Burton film die 4* waard is!

avatar van Harregarre

Harregarre

film_kaza schreef:

Wat de vader dan doet vind ik wel kunnen.

5 sterren.

Dat is juist de hele clue. Het gaat erom hoe je zoiets ziet en blijkbaar zag zijn vader het allemaal anders toen hij nog jong was. Hij verliet Ashton in een soort roes dus zag hij op dat moment de dingen ook anders. Nadat hij een tijdje in een sleur zat (elke dag als verkoper rondgaan), keerde hij terug naar Spectre. Jenny vertelt dat ook aan zijn zoon. ('Midlife-crisis e.d.')

Mooie aan de film vind ik dat je tot aan zijn sterfbed eigenlijk de dingen wel met een korreltje zout neemt. Ook zijn zoon houdt liever vast aan het idee van een gewone vader die vroeger een affaire had met Jenny. Als bij de begrafenis dan ook mensen komen uit verhalen van zijn vader, vraagt hij zich ook af hoeveel er waar is. Dan zie je ook duidelijk dat zijn vader zijn verhalen wel op waarheid baseert, maar er veel dingen bijverzint om 't spannender te maken. (Voorbeelden: Lengte van de reus, Siamese tweeling in plaats van een gewone tweeling.)

avatar van deStef

deStef

Ik zie dat ik deze film best laag heb gegeven. Dat was waarschijnlijk de telleurstelling die ik ooit had in de bioscoop bij deze film. Ik verwachte ook een 5* film, maar het was best een tegenvaller toen. Nu heb ik hem laatst weer gezien, en een voldoende hoort de film zowizo te hebben vind ik, het plaatje is erg mooi, alleen het verhaal zit wat slap in elkaar. Toch 3*

avatar van swoppy

swoppy

net op rtl7 gezien; helemaal goed zeg!

avatar van v2000

v2000

Gisteren gezien op RTL, met tegenzin aan deze film begonnen omdat ik een standaard risicoloos Hollywood verhaaltje verwachtte, nog verergerd door het feit dat ik de zoon erg veel op engerd Ridge uit de Bold and Beautiful vond lijken. Maar ik was toch aangenaam verrast. Heel veel humor, origineel, leuke decors. Gewoon een leuke ongecompliceerde film met een verrassend verhaal, best 4* waard.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Normaal gesproken zou ik heel lang gaan vertellen over camerastandpunten, verwijzingen naar andere films plus en minpunten van Tim Burton, dialogen, ect.

Maar bij Big Fish kan ik dat niet. Puur omdat het me niet opviel. Het is zo'n parel van een film dat je helemaal versmolten raakt in het verhaal en de sprookjes.

Een geweldige film.

avatar van movie*freak

movie*freak

Niet echt iets bijzonders, en soms heel iritante beelden ik moet hem maar eens herzien.

2 en half sterren

avatar van Leno

Leno

Het begin is wat stroef en het verhaal dat als kapstok dient voor de buitengewone verhalen wordt pas op het einde interessant. Verder is het lastig om de link te maken tussen de jonge en de oude Bloom, temeer ook omdat ze totaal niet op elkaar lijken. Het meest storende is nog wel dat de ongecompliceerde jonge Bloom totaal anders is dan de oude Bloom die wat knorrig is en niet met z´n zoon om kan gaan.

De verhalen zijn wel erg amusant en mooi gemaakt. Er had alleen wel wat meer ingezeten maar desondanks een goede film.

avatar van bartjeroen

bartjeroen

fantastische film, absoluut verassend, de mooie scenes en de geheimzinnige verhaallijn zetten je echt aan het denken, de kracht van deze film zit in de sferen van verhalen en je weet nooit wat er gaat gebeuren omdat alle verhalen heel verschillend zijn maar samen altijd een geheel vormen. echt een aanrader!

avatar van WeZet

WeZet

prachtige film, heerlijk alternatief. Het verhaal is echt mooi en het einde is ook perfect. De personages zijn goed verzonnen en de sfeer is fantastisch!

*4.0*

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Tsja, weer de bekende Burton gothic en circus stijlelementen en zijn typische surrealisme, wat we al kennen sinds Beetlejuice. Verder is dit best aardig, maar om nou te zeggen een meesterwerk.. nee, absoluut niet! Het verhaal is een kluts van elementen uit oude sprookjes en duidelijke verwijzingen naar schrijvers als Roal Dahl (de Grote Vriendelijke Reus, Daantje). Maar blijft uiteindelijk wel een soort mierzoet sausje, wat verraderlijk naar hollywood-sentiment riekt. Het kon me in tweede instantie nog steeds niet bekoren. 2,5*

avatar van WeZet

WeZet

Iedereen zo zijn mening. Ik heb niet voor niets 4 sterren gegeven. Het heeft zo zijn perfecte stukjes maar echt niet alles

avatar van ericck

ericck

Eigenlijk is deze film een verzameling van allemaal kleine verhaaltjes (de sprookjes) die allemaal te maken hebben met het hoofdverhaal.
Wel een vermakelijke film, met een goed einde. Ik miste een beetje de diepte in deze film, wat is nou de boodschap? Behalve dan het feit dat grote/fantastische verhalen soms toch een kern waarheid hebben?

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Tsja, iets van "als je maar gelukkig bent" ofzo.. die verhaaltjes verrijken het leven, waardoor je gelukkig blijft.. of ze waar zijn of niet doet er niet toe

avatar van WB

WB

De film herzien, maar een half pountje erbij is wel op zijn plaats! 4,5 sterren!

Prachtige film, meeslepende muziek en de magie die het met zich meebrengt, briljant... Tim Burton kicks ass

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

orbit schreef:

Ik kan een heel eind meegaan met de mening van Orbit. "Aardig" is wat mij betreft de beste omschrijving van deze film. Heb de film met plezier bekeken, maar de ruime klassering in de top 250 maakt de film voor mij nergens echt waar. ***

avatar van AliiCee..

AliiCee..

Ik wilde hem eigenlijk al heel lang zien. Heb hem gezien, vond er niks aan! Het was langdradig en ik volgde af en toe de verhaallijn niet helemaal. Heb hem niet helemaal afgekeken maar wel grotendeels.

Ik vond de muziek wel mooi en het was mooi gefilmd

*2,5

avatar van soom

soom

Wow. Ik ben telkens en telkens weer onder de indruk van Burton. Nu ook weer. Burton geld(t) toch echt wel een beetje als mijn favoriete regisseur, degene die mij met zijn films nog nooit eerder echt heeft teleurgesteld. Big Fish is ook echt weer een geweldige, mooie fijne film. Ewan McGregor is de juiste man voor de rol van Edward Bloom, hij speelt erg goed, hoewel wel ietsje minder dan in Moulin Rouge! De rest van de bij-en hoofdrollen maken deze film zeker weten af. Prachtige prent, erg mooi einde ook, precies zoals alleen Burton dat kan doen. Ben echt ontzettend stil hierdoor.

avatar van The One Ring

The One Ring

Herzien, maar het blijft bij mij toch knagen bij deze film. Het ziet er allemaal leuk uit en het heeft een lekkere feel-good-sfeer, maar buiten het einde om (daar trapte ik toch weer in) wil het maar niet speciaal worden. Ramon verwoord het eigenlijk heel goed. McGregor ontmoet de reus de slechts, maar er gebeurt verder niets met hem. Zo gaat het veel te vaak. McGregor ontmoet iemand of komt op een interessante plek, maar er wordt zelden echt iets (speciaals) mee gedaan. Vooral die siamese tweeling is overbodig. Blijkbaar heeft McGregor deze nodig om te ontsnappen, maar waarom wordt niet uitgelegd en het slaat in feite nergens op. Ik kan geen situatie bedenken waaruit je gemakkelijker ontsnapt als je een siamese tweeling bij je hebt. Het dient allemaal om Burton zijn fantasiewereldje te laten zien, maar het mist uiteindelijk allemaal enige substantie.

Deze keer stoorde ik me nog meer aan McGregor. Hij zet Edward Bloom eigenlijk totaal niet neer als een sympathiek personage, maar juist als een egocentrisch persoon van wie ik verwacht dat hij zijn spiegelbeeld kust. Hij praat over dingen als 'te groot zijn voor een klein dorp', 'een man van mijn ambities' en nog ergere vormen van zelfverheerlijking. Gelukkig weet Finney het als de oude Bloom nog te nuanceren. Ook alleen in de tijd van de oude Bloom ontstaat er enige kritiek op deze persoon. Had ook tijdens de hoofdlijn gemogen.

avatar van Godspeed

Godspeed

• 1910 stemmen

Een zeer aardige film om te kijken, heb er wel van genoten. Zit een goed verhaal in, dat goed weergegeven wordt door de acteurs. Klein nadeel vond ik dat er zo snel werd omgesprongen tussen "realiteit" en "fantasie" als je het zo mag noemen, al voegde dat toch ook wel weer een speciaal effect toe. Al met al is de film goed voor 3.5 *

avatar van Minority_Check

Minority_Check

ik vondt het een vermakende film

maar het duurde even voordat ik het compleet snapte

het was best leuk op het einde dan wist je waar big fish op sloeg

*4.5

avatar van Lord@ragorn

Lord@ragorn

Ik kan het niets anders noemen dan een prachtige film, het verhaal boeide me van begin tot eind en het eind vond ik ronduit bijzonder. Meer woorden wil ik er niet aan besteden, het meeste is tenslotte toch al gezegt in eerdere reacties.

4.5 ster

avatar van Yvetje

Yvetje

Met recht te zeggen mijn favoriete film van 2000 tot nu toe. Als fan van Tim Burton zeg ik dat dit zijn beste is. Zo levendig, realistisch en toch fantasierijk. Mooi gebracht verhaal, in ieders hart leeft verlangen, verlangen naar iets groots, iets waar meer is. En het kan, alles kan mooi zijn als je positief in het leven staat. Zo is deze film op mij overgekomen. Eigenlijk een beetje vergelijkbaar met Robert Zemeckis z'n film Forrest Gump, maar dan wat kleurrijker.

Ik vond het erg mooi hoe de zoon van verhalenverteller Edwar Bloom aan het einde van de film zijn levensverhaal een mooi einde gaf. Briljant!!! 5 sterren

avatar van timburton

timburton

Een mooie quasy-lynch film. 100 % Burton *4,5

avatar van The One Ring

The One Ring

timburton schreef:

quasy-lynch film.

Ik zie totaal geen link met de films van Lynch eigenlijk.