• 9.376.422 stemmen

Geregisseerd door: Tim Burton

Met onder meer: Ewan McGregor, Albert Finney en Billy Crudup

Releasedatum: 26 februari 2004

Plot Big Fish

"An adventure as big as life itself."

Will Bloom is de ongeloofwaardige verhalen over de avonturen van zijn vader Ed grondig beu. Een ruzie over Eds legendarische levensloop op de avond van zijn huwelijk zorgt er zelfs voor dat Will drie jaar lang niet meer met zijn vader praat. Wanneer hij echter ontdekt dat zijn vader terminaal ziek is en niet lang meer te leven heeft, keert Will terug naar huis. Hij is vastberaden de échte Ed Bloom te leren kennen. Door al diens fantasierijke verhalen onder de loep te nemen, probeert Will het leven van zijn vader in kaart te brengen en de feiten van de mythes te onderscheiden.

Ed Bloom (young)

Dr. Bennett (senior)

Karl the Giant

Don Price (age 18-22)

ROOSKY schreef:

...Minpunt vond ik de vader/zoon en de vader/vrouw relatie, deze raakten mij niet echt diep. Dit had meer zoals in Forrest Gump moeten zijn, waar ik echt ontroerd raakte door het hoofdpersonage.

Ben ik het mee eens. De relatie tussen vader en zoon werd ondergesneeuwd in allerlei sprookjes waarin Burton zijn visuele kundigheid kon loslaten. Soms heel mooi, maar soms ook gewoon saai. Wie de vader nu echt was, bleef teveel een topje van de ijsberg.

Overigens spelen Helena Bonham-Carter en Steve Buscemi kleine rollen. De hoofdrollen zijn voor Albert Finney en Billy Crudup. Verder ook met mooie rollen voor Jessica Lange, Danny de Vito en Alison Lohman.

Goodfella

Leuke verwijzing trouwens, wanneer de jonge Bloom met z'n vriendjes voor het huis van heks Bonham Carter staat: "She makes soap out of people."

Redlop

Wel mooi dat ze op het eind zowel in haar jeugdige gedaante en als heks op kwam dagen. .

Jammer dat haar personage verder onbewerkt bleef, want juist daarin had veel meer diepgang gezeten. Zoals eigenlijk elk personage oppervlakkig blijft.

Goodfella

Daar heb je gelijk in, maar het is niet de essentie van de film denk ik. De karakters zijn niet zo heel belangrijk. Ik zie het meer als een tragisch levensverhaal van een man die zoals zoveel mensen weinig écht bijzonders meemaakt, terwijl hij dat juist zo ontzettend graag had gewild. Toch leek hij zich heel prettig te voelen met zijn aan elkaar verzonnen leven, want ook al heeft hij er lang niet alles uitgehaald geeft het hem op zijn manier toch voldoening. Dit dubbele gevoel wist me toch wel behoorlijk te raken uiteindelijk...

Redlop

Dat heb je wel goed gezegd. Desondanks had ik liever wat minder Ewan McGregor en wat meer Albert Finney gezien. Om de keerzijde van de verhalen beter te begrijpen.

Goodfella

Maar dat is 'm nou juist: Er WAS gewoon niet meer Albert Finney...

avatar van eefske

eefske

En daarnaast is het toch geen straf om vaker naar Ewan McGregor te kijken?!?

avatar van titan

titan

Hoewel niet zijn beste in dit genre komt Burton toch het best tot zijn recht in dit soort fantasierijke, buitenissige, gotische en eigenzinnige sprookjes. Dat de vader-zoon relatie niet werd uitgediept vond ik geen bezwaar. Dit zou alleen maar afleiden van de sterke verhalen die worden getoond en zo'n fijne relatie hadden ze tenslotte niet met elkaar.

Wat ik wel enigzins storend vond was dat diverse karakters niet altijd het uiterlijk hadden dat bij hun leeftijd hoort (Karl lijkt na al die jaren zelfs geen dag ouder geworden) en dat de jonge Edward Bloom (McGregor) niet echt lijkt op de oude (Finney). 3,5*

titan schreef:

(Karl lijkt na al die jaren zelfs geen dag ouder geworden)...

Iets is je ontgaan kennelijk

Tegen Goodfella...

Je hebt wel gelijk..er was niet meer dan dit voor Finney. Maar als ik vergelijk met de 'Singing Detective'. Daarin fantaseert de hoofdpersoon ook een heel leven bij elkaar. Maar je ziet ook relatief veel realiteit...en daarin de leegte van zijn leven. Juist daarom heeft het contrast met de dromen meer effect op mij.

avatar van RolfWolf

RolfWolf

Prachtig sprookjesboek!

Redlop schreef:

Ik ken alleen de serie en die diept het hoofdpersonage wat dat betreft inderdaad (veel) beter uit. Burton is dan blijkbaar toch een TE visueel ingestelde regisseur om die zaken belangrijk te achten. Ik heb overigens niet echt een voorkeur voor beide vertelstijlen. De visuele flair van Burton spreekt me ongeacht wat dan ook namelijk vaak erg aan, vandaar dat ik zijn wat minder goed uitgewerkte karakters vaak maar voor lief neem .

Goodfella schreef:

...De visuele flair van Burton spreekt me ongeacht wat dan ook namelijk vaak erg aan, vandaar dat ik zijn wat minder goed uitgewerkte karakters vaak maar voor lief neem .

Ik vind het een beetje L'art pour l'art. Op een gegeven moment weet je het wel met dat sprookjesachtig gedoe. Maar dat is inderdaad heel subjectief...

avatar van cornelis

cornelis

Buitengewoon grappige, fantasierijke en vooral ontroerende film.

avatar van haarinmeglas

haarinmeglas

Inderdaad een mooie en ontroerende film. Wel leuk om de verschillende reacties te peilen aan het eind van de film. De één vindt 'm drie keer niks, de ander loopt betraand de zaal uit.

Ik vind het alleen jammer dat de film eindigt waar-ie eindigt. Dat had van mij eerder in het verhaal gemogen; in het water. Laat de kijker maar voor zichzelf uitmaken of alles fictie of werkelijkheid was. Daarom: 4*

avatar van gozo

gozo

Fraai einde en met name afwijzingsscene van Bonham Carter zeer goed. Plaatjes inderdaad sprookjesachtig, maar soms bijna (helaas) kinderlijk.Ik miste de macabere elementen en spitse, zwartgallige dialogen, (a la Batman Returns), waardoor de hele film voor mij een tegenvaller werd.

avatar van bisse

bisse

gozo schreef:

Ik miste de macabere elementen en spitse, zwartgallige dialogen

precies ,en het visuele spektake viel ook nog eens behoorlijk tegen.l

avatar van De Knip

De Knip

Beetje sprookjesachtige elementen in deze film, grappen die gemaakt werden waren niet hilarisch genoeg (o.a. leuk geprobeerd om met een steen de reus te verslaan: David-Goliath.) Nu ik hierboven kijk: het is meer Fantasy/Komedie dan Drama.

Door het gevoelige einde scoort Big Fish wel een voldoende:

***1/2

avatar van puck

puck

Een hoop visserslatijn...

...maar wel een vermakelijk filmpje, hoewel Burton toch wel beter kan dan dit. Mijn hoop is gevestigd op Charlie and the Chocolate Factory.

avatar van pjotr

pjotr

Joah, ik vond het allemaal wat te mak voor een Tim Burtonfilm.

Ik heb me prima vermaakt maar ik verlang toch hevig naar Burtons hersenspinsels à la Mars Attacks en A Nightmare Before Christmas - daar spettert de fantasie echt van het doek.

De verschillende verhalen uit Big Fish deden me ook denken aan The Twillight Zone en Tales of The Unexpected.

Overigens vond ik de reus en de siamese tweeling erg goed gedaan.

avatar van Muldertje

Muldertje

mooie film.....had iddaad iets neer visuele effecten mogen hebben, wat meer fantasie

avatar van Koetje

Koetje

ga er zo heen ... ben benieuwd *nieuwsgierig*

avatar van FeZ

FeZ

Een van de mooiste sprookjes die ik ooit heb gezien. Maar voor de verandering 's een keertje niet getekend, maar met echte acteurs. 4,5 *

avatar van Zavo

Zavo

Teleurstellend, vooral het eerste uur zat ik me dood te vervelen. Gelukkig zitten er wel een aantal leuke bijrollen in (vooral Danny DeVito was erg goed).

avatar van starbright boy

Visueel bij vlagen een waar spektakel. Burton trekt alle registers open. De fantasieen zijn oogverblindend, sprookjesachtig en dik aangezet. Het einde is erg mooi (ik heb prompt pearl jam herontdekt door de aftiteling).
Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat er meer in had gezeten. Het lijkt alsof deze film niet helemaal in evenwicht is. Het vader-zoon deel lijkt tot een kwartier voor het einde een verplicht nummer om de sterke verhalen in te verpakken. Ook weet ik niet of ik de keuze had gemaakt om de zoon te confronteren met het spectre verhaal. Ik heb het gevoel dat het einde mooier was als de zoon buiten de verhalen van zijn vader was gehouden tot het einde.
Wat smetjes die niet goed voelen op een verder hele leuke film.

avatar van spacemangraig

spacemangraig

Goodfella schreef:

Ik ben de afgelopen twee uur behoorlijk wat heen en weer geslingerd tussen supermooie, grappige, extreem fantasievolle, sprookjesachtige momenten en eigenlijk evenveel ietwat suffe scènes waar de sfeer me nogal klinisch aandoet.

In zo'n geval geeft het einde van de film dan vaak de doorslag, en hóe sentimenteel dat ook was; ik vond het erg erg mooi en liet na afloop met een brok in m'n keel de aftiteling rustig voorbij glijden. Rare film dus, maar in z'n geheel.. ja, mooi

My thoughts exactly.

avatar van jassonn

jassonn

Jammer dat deze film niet in Zwolle draait,ik had hem graag gezien.

De film heeft zowieso nog maar weinig stemmen,heeft die dan zo'n kleine release gehad?

avatar van malkovich

malkovich

jassonn schreef:

Jammer dat deze film niet in Zwolle draait,ik had hem graag gezien.

In de grotere steden draait de film wel. Ik denk dat ze er ook wijs aan hebben gedaan om de film in een klein aantal zalen te laten zien. Het is ten slotte een sprookjesachtig verhaal zonder een commercieel concept.

De relatie van Edward Bloom met zijn zoon is nooit echt interessant, omdat de zoon geen boeiend karakter is. Je wil ook steeds terug naar de verhalen van Edward en dat is juist de kracht van de film.

Geweldige bijrol van Steve Buscemi!

avatar van jassonn

jassonn

Zwolle is ook een grote stad...;)

avatar van Sjoerd

Sjoerd

Mooie film, niet overal perfect, maar erg fantasierijk (wat wil je met Burton aan het roer). Heb genoten van alle verschillende karakters en de vele "tall tales" van vader Bloom. Leuke vondst om zijn zoon zijn vaders' einde te laten beschrijven.

Geen meesterwerk, maar wel zeer de moeite waard. 4*

avatar van malkovich

malkovich

Sjoerd schreef:

Geen meesterwerk, maar wel zeer de moeite waard. 4*

Misschien niet, maar ik denk dat deze film over een tijd hoog genoteerd staat en misschien wel iets onderschat is. Had op z'n minst een oscarnominatie mogen krijgen. Is het niet om deze film, dan wel om eerdere films van Burton (Peter Jackson kreeg er ook eentje op die manier).