• 9.375.261 stemmen

Geregisseerd door: Tim Burton

Met onder meer: Ewan McGregor, Albert Finney en Billy Crudup

Releasedatum: 26 februari 2004

Plot Big Fish

"An adventure as big as life itself."

Will Bloom is de ongeloofwaardige verhalen over de avonturen van zijn vader Ed grondig beu. Een ruzie over Eds legendarische levensloop op de avond van zijn huwelijk zorgt er zelfs voor dat Will drie jaar lang niet meer met zijn vader praat. Wanneer hij echter ontdekt dat zijn vader terminaal ziek is en niet lang meer te leven heeft, keert Will terug naar huis. Hij is vastberaden de échte Ed Bloom te leren kennen. Door al diens fantasierijke verhalen onder de loep te nemen, probeert Will het leven van zijn vader in kaart te brengen en de feiten van de mythes te onderscheiden.

Ed Bloom (young)

Karl the Giant

Don Price (age 18-22)

avatar van Jordy

Jordy

Jeetje wat een tegenvaller. Forrest Gump maar dan met een nóg vervelendere hoofdpersoon. Vooral in het eerste uur best vermakelijk, paar mooie scenes, maar overall vond ik het niet echt de moeite waard helaas

avatar van starbright boy

Visueel bij vlagen een waar spektakel. Burton trekt alle registers open. De fantasieen zijn oogverblindend, sprookjesachtig en dik aangezet. Het einde is erg mooi (ik heb prompt pearl jam herontdekt door de aftiteling).
Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat er meer in had gezeten. Het lijkt alsof deze film niet helemaal in evenwicht is. Het vader-zoon deel lijkt tot een kwartier voor het einde een verplicht nummer om de sterke verhalen in te verpakken. Ook weet ik niet of ik de keuze had gemaakt om de zoon te confronteren met het spectre verhaal. Ik heb het gevoel dat het einde mooier was als de zoon buiten de verhalen van zijn vader was gehouden tot het einde.
Wat smetjes die niet goed voelen op een verder hele leuke film.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Teleurstellende sprookjesfilm die nooit echt op gang komt en uiteindelijk verzinkt in eindeloze (en nodeloze) uitweidingen en zijstraten. Bovendien deed de toon van het verhaal me iets te vaak aan Forrest Gump denken.

Mooi gefilmd en uitstekend geacteerd door Albert Finney en Alison Lohman, dat wel, maar de rommelige opbouw, de matige acteerprestatie van Ewan McGregor en de teleurstellende ontknoping tillen de film helaas niet boven de middelmaat uit. Erg jammer, want de films van Burton kunnen me over het algemeen erg bekoren. Maar deze keer blijkbaar niet.

2.5 sterren

Een film die zich niet weet te balanceren, op meerdere vlakken. Da's wat Big Fish voor mij is.

Als feel-good movie is Big Fish veel te opdringerig. Geen subtiliteit (Totoro), geen speels en ontdeugend tegengewicht (Amélie), met als resultaat veelal overmelige en dikwijls nogal kinderachtige verhaaltjes. Niettegenstaande dat Big Fish bruist van de leuke ideeën, is de uitwerking zo fake dat het effect totaal verwatert. Scenes zoals in het dorpje Spectre waren echt een opgave om door te kijken (met hapklare moraal op het einde van de scene erbij).

Als drama wordt Big Fish zo ongeloofwaardig, net door al die sprookjes, dat ook hier nog maar weinig te rapen valt. Het geheel komt veel te geforceerd over, en liet me dan ook redelijk koud.

Dit gezegd zijnde, zorgt Burton's verbeelding dat ik toch relatief makkelijk de film uit kon zitten (elke vondst is op zich altijd wel leuk, al viel de uitwerking dan dikwijls tegen). Een voldoende kan ik hier niet aan kwijt, daarvoor wat het geheel echt te plat en te geforceerd. 2*

PS: ik heb het wel voor die lieve francaises, eigenlijk de enige echte goeie cast vond ik, al ben ik dus zwaar bevooroordeeld

avatar van neo

neo

Ik kreeg hetzelfde gevoel bij andere Burton films als Edward Scissorshand; dat magische gevoel. Soms lijkt het nog zo sentimenteel, maar door de sprookjes achtige taferelen en de verwarring tussen fictie en non-fictie zo ontzettend mooi.Misschien is dit laatste op sommige momenten het enige kleine nadeel. Elfman draagt wederom weer sterk bij aan de gehele sfeer. 4.5 sterren

avatar van Freud

Freud

Heb hem onlangs nog eens bekeken, en weer viel het mij op dat dit een prachtige film is, zonder twijfel een van de beste die Tim Burton op zijn naam heeft staan. Het verhaal is prachtig, bulkt van de fantasie en de liefde voor het vak en is onweerstaanbaar en grappig, de beelden zijn uitmuntend mooi en de muziek is schitterend. De hoofdacteurs zijn niet gigantisch inspirerend, maar de bijfiguren zijn écht goed geacteerd, en dragen de hele film (wat duidelijk de bedoeling was ook) De film is nogal stroperig, dat geef ik toe, maar hij is zo aanstekelijk en humoristisch dat althans ik daar weinig problemen mee had. En dus blijf ik zonder gewetensproblemen en vol enthousiasme op 4.5 sterren staan.

Nee, deze vis ging er bij mij niet in als kibbeling.

Ik vind het verhaal erg suf, de film wist me bijna nooit te verrassen. Ik zie er niet veel meer in dan een doorsnee zoetsappig verhaaltje. Was de film een paar decennia eerder uitgekomen dan was de film goedgekeurd door de vereniging van huisvrouwen (NVVH). De levenswijsheden die letterlijk tussendoor worden uitgesproken zijn tenenkrommende tegeltjeswijsheden.

De jonge commentaarstem probeert krampachtig als Forrest Gump te klinken. De verteltrant is ook precies dezelfde. De voice over van de oude man probeert als Morgan Freeman te klinken in Shawshank Redemption.

Ik had me bovenal veel meer voorgesteld van de sprookjes. Die hadden verre van Roal Dahl kwaliteiten.

Toch, Big Fish is geen slechte film. De film was 'onderhoudend' en krijgt 2,5 sterren van mij.

avatar van gotti

Sfeervol, fantasierijk en absurdistisch sprookje van Burton, maar helaas haalt het niet het niveau van enkele ander Burton films. Het ziet d'r allemaal schitterend uit, maar inhoudelijk is het beduidend minder.

avatar van Hannibal

Hannibal

Viel me helaas wat tegen, ik had veel van deze film verwacht. Zeker geen slechte film, en sommige scenes waren geweldig, vooral visueel ( De reus, de siamese tweeling ), maar ik vond hem op sommige momenten zelfs saai.
Toch nog 3 * van mij omdat het ondanks alles een redelijke film is en omdat ik van de beelden genoten heb ( behalve van Danny DeVito zijn blote reet )
Mijn verwachtingen waren gewoon te hoog...

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Wat heeft Burton toch met de naam Edward? In deze film heet de hoofdpersoon al zo en in Edward Scissorhands en Ed Wood ook al!

Over deze film kan ik kort zijn: erg leuk maar minder dan zijn andere films. Fantasievol en een aantal leuke vondsten en mooie scenes. Het verhaal is origineel en de moraal op t eind... och het stoorde me niet. De scene dat William het verhaal van zijn vader afmaakt vond ik zelfs erg goed.
Verder kan ik me niet vinden in de kritiek dat McGregor het slecht deed. De andere acteurs doen het ook goed, erg leuke bijrol van Buscemi bijvoorbeeld. Alleen had Burton Cotillard niet moeten casten. Mooi meisje hoor maar volgens mij spreekt ze slecht Engels. Het kwam er niet echt overtuigend uit.

Krappe 4*

avatar van Macmanus

Macmanus

Tegenvaller.

Het grootste probleem van deze film is het hoofdpersonage. (Ewan McGregor en Albert Finney dus) Hij is zo vervelend dat je nergens met hem meeleeft.
In zijn verhaaltjes is hij overal; de held, de charmeur of de redder in nood.
Vind je het gek dat je zoon je een sukkel vind tot op het voorspelbare eind na dan . Als mijn vader me zulke verhalen zou vertellen (die waarschijnlijk ook nog eens uit zijn grote duim zijn gezogen) dan zou ik het zelfde vinden.
Dan komt Burton nog met een paar mooi plaatjes, maar die redden de film niet meer.

2 sterren, maar snel vergeten en binnenkort maar lekker genieten van Charlie and the...

avatar van Phoenix

Phoenix

Vandaag ook maar eens gehuurd. Burton blijft toch geweldig... Het was allemaal niet zo donker als we gewend zijn maar toch wordt je weer ondergedompeld in de sfeertjes waar hij patent op heeft.
Begrafenisscène waar iedereen driftig door gaat met verhalen vertellen is zeer ontroerend, zo had die ouwe man het gewild.

Punten waarop deze film onder doet voor bijv. Edward Scissorhands zijn de acteurs. 4*

avatar van mister blonde

mister blonde

bijzonder mooie film, die er niet alleen geweldig uit ziet, maar ook ontzettend meeslepend is. de ene geweldige scene volgt de andere op en allemaal in dienst van het verhaal. bij vlagen erg grappig, soms erg ontroerend.

de beste ('nieuwe') film die ik in tijden heb gezien. begin zo langzaam aan fan te worden van Burton, die ik voorheen nogal overschat vond. krappe 5 sterren.

was wel licht verbaasd over de negatieve reacties van een hoop vaste MM-ers hier, BTW.

avatar van katie morosky

katie morosky

Ik wil het niet lezen, ik heb vandaag net de film gezien en dat was voor mij voldoende. Nu heb ik dat niet vaak dat ik het boek wil lezen na de film. Nooit eigenlijk, op Lolita na.

Ja, ik ben er ook een die Big Fish geweldig vond, de muziek, het verhaal,... Ik vond het prachtig. Het personage, Edward Bloom, vond ik fantastisch en het is eigenlijk... nu verklap ik wat... de man van mijn dromen. Een man met fantasie, altijd welkom. Iemand zoals ik die een zwak heeft voor sprookjes en zelf graag verhaaltjes verzint zal waarschijnlijk erg kunnen genieten van deze film. Alle acteurs waren goed alleen die Billy Crudup vond ik wat vlak.

avatar van otherfool

otherfool

Wat mij betreft de beste film van 2003. Een emotionele rollercoaster van Burtin die door het mooie verhaal, de prachtige aankleding en het superbe acteerwerk onder de beste films ooit mag worden geschaard. Een film ook waarin ik het aan het einde niet droog kon houden... wat schitterend!

4,5*.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Ontzettende mooie film!!

Heel ontroerend en geweldig fantasierijk verhaal.

Acteerwerk was ook goed, en de beelden waren echt heel mooi!

Hoe het dan uiteindelijk zo in elkaar past is heel goed gedaan, en de effecten waren ook goed!

Zo mooi hoe het verhaal begint, en de scene's van het heden en van het verleden was echt heel mooi in beeld gebracht.

En de combinatie tussen fantasie en werkelijkheid slepen je echt mee, en de sprookjes in de film waren ook heel mooi en ontroerend.

Echt een film die je van het begin tot het einde vasthoudt naar een wereld van fantasie, en dingen die je doen dromen.

5* en een plek in mijn top 10!

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Leuke, fantasievolle film. Niet geniaal (verhaal rammelt en is tegenstrijdig) maar zeker de moeite waard.

avatar van Shinobi

Shinobi

Op zich wel een aardige fantasie volle film, alleen trok het mij niet zo. Het hele fantasie sfeertje kwam totaal niet op mij over, waardoor ik dit dan ook als saai ervaarde. Het acteerwerk werk vond ik wel goed en het verhaal was op zich wel aardig.

Ik geef deze film helaas 2, 0 sterren.

avatar van Film Pegasus

Verhaaltje in de stijl van Baron Munchaussen. Burton zit blijkbaar vast met het verhaal omdat hij met een boekverfilming zit. Toch herken je de typische Burton elementen. Gebruik van kleur, Danny Elfman, fantasy, ... En langs de andere kant wil het niet echt lukken en lijkt het wat stroperig. Het dorpje waar Ed Bloom terecht komt is soms zelfs irritant. De reus en de circusdirecteur zijn dan weer leuk, maar de siamese tweeling is totaal overbodig. Leuke film waar er niet zoveel van zijn. Ik begrijp goed dat deze film bij velen hoog in de smaak vallen, maar persoonlijk heb ik het toch moeilijk om het als een echte topper te zien. 3.5*

avatar van Halcyon

Halcyon

Big Fish hangt aan elkaar van verschillende sprookjesachtige figuren en verhalen met als overkoepelend thema een verbitterde vader-zoon relatie. Veelbelovend uitgangspunt, ware het niet dat de verhalen onderling nogal sterk in kwaliteit verschillen. Waar het eerste uur erg sterk was ging het daarna een beetje bergaf. De sprookjes spraken minder tot de verbeelding - de inspiratie leek op - maar met de ontknoping in zicht kwam er toch nog een bevredigende climax. Al bij al een gezellige film.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Tim Burton tovert met Big Fish één van de mooiste fantasy/sprookjes ooit. In hoeverre dit een sprookje is dan natuurlijk. Het verhaal is prachtig en de beelden zijn cinematografish prima in orde. Het mooiste aan de film is de samenhang van de verschillende verhalen die verteld worden door Ed Bloom. De verhalen zelf zijn prachtig. Vele ultieme feel-good momenten en Burton heeft ervoor gezorgd dat ik mijn fantasie eens lekker op hol kon laten slaan.

De eerste minuten waren even wennen, maar daarna leefde ik mij helemaal in dit prachtige verhaal in. De tijd vloog voorbij en heb geen minuut gedacht dat ik mijn tijd aan het verspillen was. De film bevat prachtige scènes, zoals het moment dat Will Bloom tijdens de oorlog in de tent staat. Twee Jappen laten zien wat ze kunnen met hun vechtstijl terwijl Will het licht uitdoet en de twee inelkaar mept. Prachtig moment en overigens ook het enige moment dat ik erg moest lachen. De film deed me een beetje denken aan Forrest Gump eigenlijk.

Burton heeft er zeker voor gezorgd dat het oog van menig kijker gestreeld wordt, want naast de visueel imponerende beelden toont hij ons prachtige locaties. Vooral het dorpje waar Ed Bloom na zijn barre tocht door het bos in beland is oogverblindend mooi. De sfeer die later in dat dorp hangt is geweldig. Het dorpje deed me overigens denken aan die in Edward Scissorhands. Leuk is ook dat op dat moment kennis wordt gemaakt met Steve Buscemi, die een leuk rolletje heeft in deze film. Net zoals Danny de Vito, die weer in een heel ander verhaal voorkomt. Trouwens ook een prachtig verhaal. Ach wat, alle verhalen die voorbij komen sluiten op elkaar aan en zijn allemaal geweldig.

Ik denk dat ik Big Fish nog mooier vond dan Burton's andere prachtwerk: Edward Scissorhands. Die moet ik binnenkort maar weer eens uit de kast halen. Deze film verdient in ieder geval een hoge beoordeling!

avatar van josseheijmen

josseheijmen

*Recensie*

Een alleraardigste film.
Een lieflijk sprookje.

Ik had 'Big Fish' al een keer eerder gezien, maar de titel zei me compleet niets toen iemand 'm aanraadde. Ik was ervan overtuigd dat ik een voor mij nieuwe film ging kijken. Grappig dat zoiets totaal kan verdwijnen. Zo gauw als de film begon, wist ik: Jep, dit komt me heel bekend voor. Eigenlijk was het een feest der herkenning.

Ik vind dat er eigenlijk geen acteur echt uit springt, zij vormen met z'n allen een hecht team dat een heerlijke belevenis verzorgt.
Wel vind ik het altijd een traktatie om Helena Bonham Carter te zien, en zo ook hier. En wat is Alison Lohman een prachtig meisje zeg!

Het gegeven is mooi, de zoon op zoek naar zijn vader.
Ik heb genoten.

avatar van ®Tc

®Tc

Eén van de beste films ooit voor mij. Alles is zo schitterend weergegeven, de fantasie klopt helemaal met een schitterende soundtrack eronder en wat een prachtig einde, één van de beste eindes in de filmgeschiedenis. Schitterende bijrol van Danny DeVito en Steve Buscemi ook. Gewoon belachelijk dat deze film slechts 1 oscarnominatie had.

*****

avatar van Zinema

Leuk maar ietwat overgewaardeerd sprookje uit Burton's bijzondere koker. Gaat van redelijk naar zeer goed en weer terug. Absoluut een vermakelijke zit. Goed.

avatar van wwelover

wwelover

Eindelijk gezien. Verwachtte er aardig wat van gezien hij van Burton is en McGregor meespeelt. Maar de film was nog beter dan ik had verwacht. Natuurlijk is het onrealistisch. Maar het verhaal is zo mooi en zo goed in elkaar gezet. En ook makkelijk te volgen. Het is aangrijpend, maar aan je kan ook lachen. Een prettige combinatie. Ook een aantal leuke bijrollen als die van Danny deVito en Steve Buscemi, met name die tweede.

Echt een prachtfilm!

avatar van Montorsi

Montorsi

Kom toch niet verder dan 'wel leuk'.

Beetje langdradig om echt lang de aandacht te houden, maar toch een bijzonder aardig en origineel verhaal. De Burton-cinematografie vond ik toch wat minder duidelijk aanwezig, en zo stijlvol als bijvoorbeeld Mars Attacks en Edward Scissorhands is Big Fish helaas niet.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Dit is denk ik de meest overgewaarde film die ik ooit gezien heb. Ik geef films niet zo vaak een erg laag cijfer, maar deze film verdient het zeker! Echt een vreselijk saaie film. Ook Ewan McGregor vond ik geen leuke acteur.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Lomp, flauw en sentimenteel, Burton dus.

Onvoorstelbaar eigenlijk dat ik liefst 9 Burton's gezien heb, al was het grootste deel voor ik bij MM kwam en ik geen idee had dat die rommel door hem gemaakt was. Alleen Mars Attacks! vond ik goed.

De humor is voor 80-90% buitengewoon flauw en voor een fantasy film is het allemaal vreselijk voorspelbaar. Ok, fantasy is niet bepaald een genre waar ik graag naar kijk en als Big Fish niet in de top 250 had gestaan, had ik um graag links laten liggen, maar ik kan het haast niet geloven dat zoveel mensen dit goed vinden.

Eigenlijk alle personages zijn irritant en matig uitgewerkt. Wederom een matige McGregor, na Trainspotting weinig tot niks meer gepresteerd. Ook de rest van de cast speelt zwak tot belabberd. De settings en het visuele plaatje zijn compleet oninteressant en dat Alabama accent is echt vreselijk.

Ik zie hier boven ook ergens Forrest Gump genoemd, laat ik daar nou ook aan hebben gedacht tijdens de film. Jammer, want die film haalt 0.5*.. dan weet je het al wel. Dat gewissel tussen verhalen en overgangen tussen scenes bevielen me ook niet, verder nog een erg banaal en voorspelbaar einde.

avatar van serpico

serpico

Ongelofelijk dat onze Timmie deze film heeft geregisseerd. Ik ben geen fan van hem, en zal dat ook wel nooit worden, omdat hij zelden écht iets leuks van al zijn wilde ideeën weet te breiden, maar ik geef stralend toe dat hij vab Big Fish een prachtig werk heeft gemaakt!

Footnote 1 is dat de film heus wel volgens de regeltjes gaat. Maar who cares, het feit dat we dag in dat uit nog van onze vreselijk saaie levens kunnen genieten bewijst dat een degelijke formule met de juiste middelen ook een supertölle film kan opleveren.

Zeker voor wie houdt van korte verhaaltjes met kop en staart, van simpele anekdotes met een bedoeling, van stom geneuzel met emotie. Big Fish is dat zo ongeveer allemaal samen, met de nodige sentimentaliteit en tonnen aan fantasie en vrolijkheid.
De echte wereld wordt wel heel pro afgezet tegen de niks minder dan fantastische fantasiewereld die we allemaal wel kennen. Burton weet het soortvan levensverhaal en het idee van gelukzaligheid prachtig samen te laten komen. De humor en de visuele kracht zijn de perfecte ondersteuning, en geleid door prachtmensen als Ewan McCregor en zijn oudere zelf Albert Finney en Steve Buscemi zit de film meer dan 'gebakken'.

Het verhaal ontwikkelt zich op een vreselijk lieve en komische manier, vol met grootse verhalen en spannende daden. Het is romantiek en alles wat daarbij komt kijken. Romantiek van de Middeleeuwen eigenlijk, niet slechts gericht op liefde maar op het ganse leven. En daar moet ieder helder mens van kunnen genieten, toch? Verhalen over Gigantische vissen, heksen, auto's in bomen; verhalen met moralen, humor, met fantasie; verhalen die je meezuigen en je gelukzalig laten glimlachen. Hoe mooi zijn verhalen wel niet?
Onwaarschijnlijk knap hoe die spetterende boodschap in het verhaal zit. Het is ontroerend en opbeurend tegelijk. Als ons eigen leven erin tekortschiet, waarom zouden we het dan niet met wat meer fantasie navertellen? Albert Finney weet het waarachtig met zijn gehele doen en laten uit te stralen. Ik neem aan dat met deze prestatie oscars gemoeid waren? Anders mag hij er per direct nog een ontvangen.

Het einde is nog wel het mooiste. Na jaren van avontuur en spanning, lol en andere schitterende levensinvullingen, ziet z'n zoon het dan EINDELIJK in. Dat hele idee dat Edward in een vis zou veranderen en dat geen van alle mensen treurig zou kijken, dat is toch wel zóooo mooi, daarop voel je echt weer eventjes de magie van verhalen.

Ja, het was mooi. Ik zou om een herziening best te verleiden zijn, merk ik.

Voor de degelijkheid, fantasie en emotie:

3,5* (en, zoals altijd bij magische films: de kans op verhoging blijft open)

avatar van Laurens44

Laurens44

Fantasie is niet echt mijn ding in films. Ik heb veel respect voor de fantasie van sommige regisseurs en auteurs, maar meestal ga ik niet helemaal op in hun verhalen. Bij Big Fish is dit ook het geval. De film deed me enorm denken aan Pan's Labyrinth, een zeer gelijkaardig verhaal door de surrealiteit en ook met een belangrijk plot.

We zien het levensverhaal van Edward Bloom gespeeld door Ewan Mcgregor en Albert Finney. Hij komt de meest bijzondere dingen tegen, maar alles in dit verhaal heeft een dubbele bodem. In de film zelf zijn er enkele zeer opvallende fragmenten die terugkeren en deze bevatten de sleutel tot het verhaal.

Het is geen simpele film en voor mij was hij ook niet erg ontspannend. Zouden de gebeurtenissen iets realistischer zijn zou ik me misschien al wat meer aangesproken voelen. Al is die fantasie eigen aan de regisseur Tim Burton, gekend van ondermeer Edward Scissorhands en Sleepy Hollow, waar hij ook niet echt binnen de lijntjes van het reële blijft. Een mooi in elkaar gestoken film, maar iets te fantasie-rijk.