Genre: Drama / Fantasy
Geregisseerd door: Tim Burton
Met onder meer: Ewan McGregor, Albert Finney en Billy Crudup
Releasedatum: 26 februari 2004
Plot Big Fish
"An adventure as big as life itself."
Will Bloom is de ongeloofwaardige verhalen over de avonturen van zijn vader Ed grondig beu. Een ruzie over Eds legendarische levensloop op de avond van zijn huwelijk zorgt er zelfs voor dat Will drie jaar lang niet meer met zijn vader praat. Wanneer hij echter ontdekt dat zijn vader terminaal ziek is en niet lang meer te leven heeft, keert Will terug naar huis. Hij is vastberaden de échte Ed Bloom te leren kennen. Door al diens fantasierijke verhalen onder de loep te nemen, probeert Will het leven van zijn vader in kaart te brengen en de feiten van de mythes te onderscheiden.
Ed Bloom (young)
Josephine
Karl the Giant
Don Price (age 18-22)
Hi-Tek
Big Fish stelt wat teleur op gebied van fantasie (van Tim Burton had ik meer verwacht), maar het omkaderend verhaal (de zoon die het moeilijk heeft met zijn -stervende- vader die altijd maar sprookjes vertelt) vormt een fraaie platform die even belangrijk blijkt te zijn in het geheel, en maakt dit grotendeels weer goed. Dit aspect zorgt nu en dan voor pakkende momenten (vooral het einde is erg hartverwarmend alsook ontroerend) en biedt inhoudelijk gezien veel moois. Een goed tegenwicht voor de tussenverhaaltjes, waarbij allerlei simplistische moraaltjes er wel eens erg dik kunnen opliggen.
Big Fish is een parel van een film, maar mist de nodige verbeeldingskracht, subtiliteit en afwerking om volledig te kunnen glanzen. Niettemin erg de moeite waard.
Yup van Burton had ik ook wat meer verwacht kwa fantasie, maar toch ben ik blij dat het hierbij is gebleven. Nu is het toch nog best geloofwaardig en dat waardeer ik graag. Vooral had ik in het begin mijn twijfels, maar toen ik de dvd op spelen had gezet werd ik toch meegezogen in de wereld vol met wonderen, prachtig ! Het ene moment verscheen er een glimlach op mijn gezicht terwijl het volgende moment onderhand de tranen van mijn gezicht rolden.
Daarnaast is ook de vader/zoon relatie mooi weergegeven en zie is tegen het einde goed te zien dat de zoon zijn vader begint te waarderen en zijn vader dat ook merkt. Pa is trouwens goed gespeeld en ook de rest van de cast o.a. Marion Cotillard - Will's man (?) - Danny Devitto, Steve Buscemi en ook onze reus mocht er wezen. Steve speelde trouwens geweldig dat stukje bij de bank bijvoorbeeld als hij eerst toch een best serieus gesprek aansnijd en het volgende minuut die bank overvalt, yup hij behoort dan ook tot 1 van mijn favo acteurs.
Naja wat is er dan mis met de film ? zoals djelle al aangaf er mist iets aan de film enige subtiliteit toch niet helemaal afgewerkt geen plotwendingen e.d. Ook was het (moderne) verhaal nogal voorspelbaar en dat kost een kleine punt.
Naja ik heb zeker genoten 4 sterren dus.
miepke
zeer mooie film, al een paar keer gezien
mooie beelden, goed verhaal, sterk geacteerd
4,5 *
rovado
De film pas weer gezien.. hij blijft gewoon mooi. Daarom herzie ik mijn stem van 4* naar een 4½*
Tim Burton op z'n best!
matthijs_013
Heerlijk uitgebouwde, goed beargumenteerde mening...
ach zegt al genoeg. vind hij niet een goed genoeg film om te beargumenteren. Vond ik eigenlijk ook niet.
Werwolf
Dan post helemaal niets. Het is toch zaak je mening te onderbouwen of je de film nu geweldig of geweldig bagger vond?
felix89
geef toch een reden als je het een kutfilm vind of zeg het tenminste met wat respect, als iedereen hier zo begint zal het hier leuk worden.
en als een film niet wil beargumenteren wat doe je dan op deze site ?
Sutherland
Prachtig mooie, emotionele, ontroerende en bij vlagen grappige film. Ik heb echt genoten van dit hedendaagse sprookje! Hoe het verhaal verteld werd, de flashbacks en het prachtige einde hebben mij weten te grijpen. De karakters vond ik ook erg mooi, ieder met zijn of haar eigen rol in het leven van Edward Bloom. Echt een aanrader!
4* (voor nu)
Anarchist
fucking debiele gebeurtenissen/personages/dialogen/acteerwerk, op momenten wel sfeervol (sommige beelden 's nachts) maar verder is mijn douchegordijn nog boeiender dan dit fantasieloos geheel
Prudh
Grappig dat je deze film fantasieloos noemt, aangezien het gebaseerd is op één grote fantasie.
Norma
Het sterke van deze film vind ik juist de waanzinnig mooie manier waarop de fantasie is neergezet! Kleurrijk, warm, bizar soms, en zo "echt" dat het zeker niet belachelijk of kinderachtig wordt, maar juist heel aannemelijk!
Fantasieloos? Dat moet toch een grapje zijn...
4,5 sterren voor deze prachtfilm!
guulbert
We zullen beginnen bij het begin: Prachtige poster
Had eigelijk nog nooit een sprookjesfilm gezien en deze heeft mij zeker bevallen.
Vond het een origineel verhaal met prachtige personages ( Ewan McGregor, Albert Finney, Steve Buscemi), alleen vond ik de reus wat tegenvallen.
Vond het allemaal wel goed gefilmd en de sfeer van de film zat helemaal juis. Ik was echt gedurende 2 uren totaal in de ban van de film. Het verveelde geen moment.
Vond de film wel te braaf ( maarja wat verwacht je dan van een sprookje).
Een verdiende *4
De rest van zijn films zal nog volgen
markie1978
Fanta film wel aardig maar ongeloofwaardig.
De realiteit is anders dan deze film, het lijkt meer op een sprookje.
Hando
Een prachtig, ontroerend, grappig en fantasierijk sprookje, met fijn acteerwerk en fraaie beelden. Burton bedankt voor de fijne avond.
mikey
Wel goed bedoeld maar erg langdradig. 3 voor sommige pracht en praal met de optie op minder. zeker niet burtons stekste.
film_kaza
Fanta film
Volgens mij betekend het "fantastisch."
Tenshinhan
Big Fish wordt over het algemeen gezien als één van Burton’s betere films, en over het algemeen kan ik Burton’s films wel waarderen, maar persoonlijk vind ik het één van zijn minste films. Ik vind de film erg fantasieloos aanvoelen, het drama werkte niet voor mij en de personages vond ik eerlijk gezegd ook maar plat.
Visueel is het natuurlijk prachtig, is de muziek zoals we van Elfman gewend zijn erg goed (alhoewel ik die ook minder vind dan in zijn andere Burton films) en zitten er een paar erg grappige en bijzondere scènes tussen, maar het blijft een flinke tegenvaller voor mij.
2,5 sterren.
Tigerlily
Ik vind dit echt een fantastische film! Goeie acteurs (vooral Ewan, al heeft hij wel een Colgate smile
) en leuke muziek. Goed verhaal. Dit had ik ongeveer wel verwacht van Burton.
4,5 sterren.
elixeryen
Alweer een schitterende film van Tim Burton. Fantasie aan de vleet.
jannemann
ik vond hem eerlijk gezegd tegenvallen, het is me allemaal net te zoet en langdradig. nog steeds wel erg oke maar hij komt niet verder dan een 7.... drie en een halve ster dus
JorritS
Hele bijzondere film. Burton heeft zijn fantasie de vrije loop gelaten, en ook de casting is top. Leuke rol van McGregor en Buscemi. Wel een film die me lang bij zal blijven. 4*
ChrisX
Mooie film met soms van die typische Tim Burton beeldgrapjes en wendingen. Het enige wat ik een beetje teleurstellend vond was het laatste kwartier van de film. Ik vond het verhaal daar op het laatst een beetje afgeraffeld worden. Het had wat mij betreft nog wel wat poetischer ja zelfs sentimenteler gemogen.
tuureluur
mwaaa aardige film iets te veel sprookjes achtig maar wel lief en romantisch, ook deze zit in mijn dvd collectie van teveel dvd's.

Vijf mysterieuze films die een loopje nemen met de werkelijkheid

Ewan McGregor hitfilm 'Big Fish' vanavond (27 augustus) op televisie

De tien best beoordeelde films van de jarige Ewan McGregor (53)

Into the Wild
Biografie / Drama, 2007