- Home
Releasedatum: 5 september 2013
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Conjuring
"Based on the true case files of the Warrens"
The Conjuring vertelt het gruwelijke verhaal van de wereldberoemde paranormale onderzoekers Ed en Lorraine Warren. Wanneer hun hulp wordt ingeroepen door een gezin dat door een duistere aanwezigheid in hun afgelegen boerderij geterroriseerd wordt, worden ze geconfronteerd met een machtige duivelse entiteit en raken ze betrokken bij de meest angstaanjagende zaak van hun leven.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Conjuring (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Brad Hamilton
Nancy Perron
Andrea Perron
K. V.
'k vond het geen misse film die baadt in de sfeer. De film bevat redelijk wat spannende momenten en de cast deed het ook prima.
Toch had 'k er toch nog iets meer van verwacht., misschien komt het door het einde of omdat het toch allemaal niet zo vernieuwend was.
Nu toch de moeite om eens te bekijken en uitstekend wie van exorcisme en geesten houdt.
Vinokourov
Spijtig dat ik deze film op klaarlichte dag heb gekeken! Deze horror is wel effectief in het klassieke verhaal dat een gezin geterroriseerd wordt nadat ze verhuisd zijn. Ik snap nooit zo goed, waarom ze bij de eerste bizarre gebeurtenissen nog in dat huis durven te wonen, maar het levert wel een leuk aantal angstaanjagende geslaagde schrikmomenten op. Voor de rest geen topper, maar wel vermakelijk om te zien.
JeroenFR08
Word compleet onderuit geschopt door het einde zeg. Verder goede film maar wel weer cliche spanningsopbouw en plek van climax is slecht gekozen. Het maakt de film tikkeltje voorspelbaar.
frolunda
Effectieve Horror film die weliswaar niks nieuws brengt in het 'Haunted house' genre maar door de prima uitwerking er van toch zeer de moeite waard is.The Conjuring komt wat traag op gang (niks mis mee) en gaat in het laatste half uur helemaal los.Dat biedt allemaal weinig verrassingen maar door de sterke opbouw,de goede soundtrack (zowel geluid als muziek) en enkele acteerprestaties die er mogen zijn (Farmiga,Wilson maar ook Livingston,herkende hem bijna niet meer uit Office space) komt het allemaal erg overtuigend over.Daarnaast ziet de film er gewoon ook erg goed uit.
Mirob1
Heel simpel: de beste horrorfilm van de afgelopen 10 jaar. Perfect gemaakt, perfecte sfeer, perfecte effects, perfecte acteurs. Een horrorfilm kan je niet beter maken.
Piratje
Bijna 2 uren horror van de bovenste plank. Voor niet-liefhebbers van dit genre zeker niet 's avonds bekijken of je slaap zal boeten.
Het soms te ingewikkeld verhaal begint heel braaf en stilaan bouwt de film zich op om je mee te trekken in de heftige griezels van deze film. Prachtig vertolkt door het gezin en de exorcisten. Toch heb ik mijn twijfels over het "waar gebeurde" van het verhaal. Maar ok. Het was een prachtige film. Ook de omkadering, geluiden en belichting werden gepast gebruikt om je de stuipen op het lijf te jagen.
Ook al ben ik geen horror-liefhebber. Deze film behoort tot mijn goede collectie. Maar nu toch maar iets romantisch.
4,0 punten waard.
Gruffalo
Tegenvaller zeg. Best griezelig, maar eng wordt ie nooit echt. Te veel voor de hand liggende elementen, te weinig goed verhaal. Hier en daar een schrikmoment, maar de opbouw was niet erg sterk en er gebeurde te veel dat bijna niet terugkwam. Bij mij kwam ie niet over.
SamiraReobjin
Ben al vanaf kleins af aan gek op horrorfilms, hou vooral van dit soort films over geesten en demonen etcetera. Doordat ik redelijk veel horrorfilms heb gezien, ben ik niet snel bang en kan ik veel hebben tijdens/in een film. Maar toch is het James Wan gelukt om mij af en toe eens goed te laten schrikken met The Conjuring! Het is misschien niet een film met originele en nieuwe dingen die nog niet eerder zijn gemaakt. Maar op de één of andere manier heeft deze film me continue op het randje van de bank laten zitten. Bij de meeste films is het even spannend en nadat er dan iets is gebeurd zakt de spanning weer af, bij deze film ging dat continue door en draaide m'n hart non stop overuren. Het enige minpuntje aan de film was het einde, die had van mij wel spannender gemogen.
Ik zie trouwens genoeg mensen hier reageren die de film niets aan vonden, smaken verschillen gelukkig! Alleen zou ik dan graag willen weten welke horrorfilm volgens hun dan wel spannend en goed is? Misschien kan ik die film dan eens proberen, het Is namelijk best lastig om een echte enge film te vinden die ik nog niet heb gezien
FallenAngel95
Deze film ooit eens in een verveelde bui gezien, omdat ik niet in slaap kon komen..
Na het zien van deze film kwam ik helemaal niet meer in slaap.
Man.. wat zit de spanning er vanaf de eerste minuut tot aan het einde er goed in.
Super sterk acteerwerk, een ijzersterke cast! En vooral een boeiend verhaal.
Zeker een aanrader!
Sergio Leone
Mja.
Ik heb niks met horror. 't Is altijd zo'n gedoe om niks. Ook The Conjuring heeft hier last van: het is gewoon weinig meer dan een standaardwerkje dat van "schrikmoment a' naar 'schrikmoment b' gaat, met op het einde nog wat exorcisme.
De cast doet het alleszins nog wel aardig. Vooral Vera Farmiga vind ik altijd wel de moeite om bezig te zien, de rest is wat meer doorsnee.
Verder is de speelduur me wat te lang, gezien alle clichés die voorbij komen. De locatie, het huis, de geesten, .. Het is zo weinig origineel en als schrikmomenten moeten komen van krakende deuren kan ik er niet rap genoeg van verlost zijn.
Ed Kroket
Eerlijk gezegd hou ik niet zo van "Haunted house" "Bezeten personen" films maar deze was erg goed! Beklemmend en nogal vaak over mijn schouder moeten kijken...
Donkerwoud
James Wan heeft zich al ruimschoots bewezen met het betere griezelwerk. Zijn films weten steeds de juiste balans te vinden tussen zorgvuldig opgebouwde suspense en actievolle momenten vol twists en turns. In die zin is The Conjuring dan ook precies wat ik ervan had verwacht.
In positief opzicht is het een strakke spookhuisfilm die geijkte genreconventies op een frisse manier opnieuw inzet om er net andere dingen mee te doen. In negatief opzicht is het wel weer een typisch geval van overdaad schaadt. Na verloop van tijd gaan subtiliteit en onderhuidse spanning verloren in de complete chaos als de speciale effecten overheersend worden. Overigens eerder een stijlkeuze waar ik zelf geen fan van ben dan een daadwerkelijk minpunt aan deze zeer onderhoudende horror.
Goeie film waarin een gezin met vijf dochters in een oud huis komt te wonen waar vreemde dingen gebeuren. De film speelt zich niet alleen af tijdens de jaren 70, ook het camerawerk heeft veel weg van een jaren 70 film. Verre van origineel, maar goed uitgevoerd, redelijk spannend en een aantal prima schrikmomenten. 3.5 sterren voor deze klassiek aandoende horrorfilm.
Leland Palmer
Het blijft leuk om zo nu en dan midden in de nacht lekker een horror film op te zetten. Voor m'n vriendin was deze 'Conjuring' amper te doen, die was doodsbang.
Ik heb genoten, hoe meer whisky erin ging, hoe dieper ik werd meegezogen in deze nachtmerrie van Wan. En ja ik vond deze prent bij vlagen best erg spannend. Nou heeft Wan zich al bewezen in dit genre met 'Saw', maar mooi om te zien dat-ie geen eendagsvlieg is. Binnenkort 'Dead Silence' en 'Insidious' maar ff loeren. Hopelijk wederom zo'n spannend geheel als in deze film. Versterker lekker omhoog gooien en dreunen met die DTS. Heerlijk.
sinterklaas
Weer een erg fijne mijlpaal in de spookhuis-reeks, al merk ik wel dat ik het nuchterder verwerk, zeker als ik het met de tijd vergelijk dat ik ruim een jaar wakker lag van Ju-On: The Grudge. Al met al hou ik impulsief nog wel eens mijn hand voor mijn ogen als er een schrik-moment aan lijkt te komen, maar achteraf lijkt het dan ook weer niks voor te stellen, misschien omdat ik het onbewust nu toch wel een beetje gewend ben.
Je zou The Conjuring kunnen beschouwen als een soort nieuwe generatie Exorcist, al schijnt ook dit weer eens gebasseerd te zijn op een waargebeurd verhaal; De paranormale onderzoekers Warrens en gezin Perron schenen begin jaren 70 bestaan te hebben, en die worden hier ook wel prima neergezet. De Perrons wonen met een gezin van 5 in een weer zo'n typisch groot huis, waarbij je ook wel kan verwachten wat er gaat gebeuren; onverklaarbare geluiden, paranormale activiteiten, wat de één wel ziet, ziet de ander weer niet, en dan de Warrens die de gruwelijke geheimen in de geschiedenis moeten zien te achterhalen.
The Conjuring mag misschien niet al te origineel zijn, maar horror-meester James Wan heeft er wel weer wat prachtigs van gemaakt, en naast Saw en Dead Silence komt er weer zo'n lekkere griezelige pop aan bod. Ook bewijst hij maar weer eens dat hij een kei is in het maken en monteren van doodenge en huiveringwekkende scene's, donkere locaties en voornamelijk ultra-korte momentjes (het spotten van geesten in bijvoorbeeld dat spiegeltje van dat kastje, en de hele uitgerekende symboliek eromheen. Dat is hem bij deze ook meer dan gelukt. Het einde had echter wel even iets enger gemogen.
Prima spookhuisrondje weer.
Ajax&Filmfreak
Waar gebeurd

Ik vond dit een belachelijke film. Als hij puur als vermakelijke film neergezet was ok, maar het als waargebeurd verhaal neerzetten maakt het voor mij een zeer ongeloofwaardige katholieke propaganda film.
Ook vind ik dat sinds The Exorcist (wat ik als moeder van dat soort film beschouw).
weinig vooruitgang geboekt is...
Decec
Een goede horror film...
Spannend verhaal...
Uitstekend acteerwerk...
Wel bekende acteur Patrick Wilson...
Super mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Prima achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Woland
Ik sta een beetje in dubio. In principe is dit, qua verhaal, een behoorlijk dertien-in-een-dozijn horror. Bezeten huis, bezeten vrouw, rondspokende heks, exorcismes, dat hebben we al veel vaker gezien, en dan moet ik met name denken aan The Amityville Horror en The exorcist waar deze film wel behoorlijk leentjebuur heeft gespeeld. Maar hoewel de film op dat gebied nul interessants biedt en het plot van eerdere films herkauwt, is dit verder wel een kwalitatief uitstekend gemaakte film. Acteerwerk, cinematografie, special effects, schrikmomenten, het is allemaal echt puik voor mekaar. Nul vernieuwing en bijna nul originaliteit, maar wel een goed uitgevoerde genre-exercitie. Ik ga voor de zeven.
Leno
Voorspelbare horrorfilm met een verhaal dat we al heel vaak hebben gezien. Toch lukt het Wan weer om er het maximale uit te halen; de sfeer is goed getroffen, de setting is sterk en de schrikmomenten zijn goed, waar het voor een groot gedeelte toch om draait. De cast is goed en de karakters zijn aardig geschreven, zeker met kinderen wil dat nog wel eens mis gaan (lees: irritant worden).
plano
Verhoogd naar 5 sterren. Dit is toch wel mijn favoriet in dit genre.
De verhoging zit mij in het verdiepen van de stof. Een film die "waargebeurd", of daarop gebaseerd, is heb ik altijd wel een zwak voor. Dat kijkt toch anders. Soms, of toch eigenlijk wel vaak, blijkt er maar heel weinig waar van wat er in de film gepresenteerd word; er moet toch een film gemaakt kunnen worden. In dit geval kwam ik tot een andere ontdekking.
Dit verhaal is, voor zover je dat wilt geloven, waar gebeurd. Na het doorspitten van de interviews blijken er zelfs belangrijke stukken (zoals de exorcist in de kelder) luchtiger in beeld gebracht dan eigenlijk gebeurd is. Is het allemaal niet gewoon een publiciteitsstunt?! Hoor ik jullie al denken, misschien wel. Maar er zijn ook genoeg interviews aan het licht gekomen van voor het uitkomen van de film. Of je het allemaal wilt geloven, laat ik aan jullie over. Ikzelf vind het ontzettend bijdrage aan deze creepy horror film die onder je huid kruipt, welke los van alle commotie ook gewoon een topper is.
aorsongmachine
Degelijke horrorfilm waarbij de spanning geleidelijk aan wordt opgebouwd naar een hoogtepunt. Het feit dat deze film gebaseerd is op ware feiten maakt het kijken nog interessanter.Goed gebruik gemaakt van diverse camerastandpunten.
Flavio
Redelijke horrorfilm die zoals zo vaak in dit genre wat ontspoort op het eind. Wat je niet ziet is vaak enger dan wat je wel ziet (de Japanners hebben dat beter begrepen) dus vanaf het moment dat de demon zichtbaar wordt was het wel gedaan met de echte spanning.
Neemt niet weg dat begin en middenstuk sfeervol zijn, en het oude huis (een replica kennelijk van het echte huis) is een toffe locatie die goed gebruikt wordt. Ook acteerwerk is in orde, evenals de soundtrack/ audio - spanning wordt toch wel voor minimaal 50 % gecreëerd door geluid.
Maar jammer dat het einde wat minder is, en ook de episode van de pop en de dochter van de Warrens leek niet echt in het verhaal te passen.
Kondoro
The Conjuring
Ik houd het even mooi kort met de recensie bij The Conjuring want ik wilt heel graag The Conjuring 2 (2016) gaan typen die ik gister heb mogen bewonderen.
Dit eerste deel was lekker spannend, had zo zijn momenten maar werd eigenlijk op veel fronten niet eng. Ik wist nog wel dat er in 2013 een hele hype was ontstaan bij ons omdat we deze zo graag wouden zien en, hij was prima! Er zaten fijne schrikmomenten tussen en ik heb vol weten te genieten van The Conjuring! Verhaal was fijn en concept erg goed!
mhulsie
The Conjuring is een spookfilm welke niet berust op goedkope jump scares. Deze film is slimmer met een flinke opbouw waarmee de karakters rustig worden neergezet.
Ed en Lorraine Warren, de onderzoekers van het paranormale, zijn uiteindelijk de hoofdpersonages. Zij worden sterk gespeeld door respectievelijk Patrick Wilson en Vera Farmiga. Vooral Farmiga weet Lorraine overtuigend neer te zetten als een vrouw die minstens zoveel hinder ondervindt van haar "gave" als dat zij er mensen mee kan helpen. Het eist zijn tol.
Dit is mede te danken aan de insteek van regisseur James Wan. Het is duidelijk wat hij als eng beschouwd: wat doet het met de personages die het moeten ondergaan? Dit concept verdiend een pluim aangezien het werkt als een malle! Door mee te leven met de personages zijn jump scares niet nodig om angst aan te jagen. Elke wrede actie werkt als een klap in het gezicht. James Wan, chapeau!
MacHop
Spanning van begin tot het einde en de schrikeffecten zijn zeker aanwezig. Een van de betere horrorfilms. Toch valt het einde een beetje tegen, daar had ik iets meer van verwacht.
Al met al zeker de moeite waard om te kijken als je van dit genre houdt.
tbouwh
Vooroordelen moeten even snel ingeslikt worden na het zien van de twee Conjuring-films van James Wan. Anders dan de trailers doen vermoeden, draait het in deze werken niet alleen om shock value en jumpscares, maar is er ook sprake van intrigerende verhalen, die veel ruimte krijgen en sterk worden uitgewerkt.
Met name in dit eerste deel is het genieten geblazen, want Wan weet de spanning zo goed te doseren dat ik daar bijna meer van genoot dan van de spanning zelf. Ook het camerawerk is echt fantastisch, met mooie standpunten en vooral fijne camerabewegingen, waarbij de camera de personages volgt en nog meer betrokkenheid creëert.
De engste momenten bevinden zich met stip in het eerste stuk van de film. Zeker dat hide and clap is echt angstaanjagend, maar tegelijk heel goed gevonden. Ook dat hele sfeertje eromheen stond me aan, met dat prachtige landhuis, de boom bij het water en de maar al te toepasselijke soundtrack (The Zombies met Time of the Season!).
Als de Warrens erbij komen wordt het (mijns inziens) narratief gezien interessanter, maar zakt de spanning wat weg, omdat al snel duidelijk wordt dat de climax gaat draaien om de exorcisme. Echt erg is dat overigens niet, maar het niveau van het eerste stuk film evenaart Wan niet meer.
The Conjuring is één van de beste horrors die ik ooit gezien heb (nu zijn dat er nog niet zo ontzettend veel hoor), en haalt met gemak 4*.
Tarkus
Er zijn al vele films in dit genre met een gelijkaardig verhaal.
Of het waar gebeurd is zoals wordt vermeld, daar heb ik mijn twijfels over.
Maar ik heb me er ook niet met verveeld.
Een paar schokkende momenten maken de film best wel spannend.
Naar aanleiding van het verschijnen van de tweede film heb ik deze eerst nog eens bekeken.
Blijf bij mijn eerdere mening, over het waar gebeurd heb ik nu nog grotere twijfels
Duke Nukem
- 1988 stemmen
De jumpscares blijven irritant en goedkoop, jammer dat daar zo vaak gebruik van gemaakt wordt! Maar voor de rest is dit wel een spannend filmpje, niet vernieuwend maar degelijk gemaakt. Goed geacteerd door Vera Farmiga en Patrick Wilson die een leuk koppel vormen. En de jaren '70 setting spreekt mij altijd wel aan!
baspls
In het begin van de vorige eeuw waren we allemaal bang van monsters. In de jaren 50 en 60 werden we langzamerhand steeds banger van echte menselijke criminelen. Vanaf de jaren '70 kwamen daar dan ook nog aliens bij en veranderde de menselijke moordenaar in een bovennatuurlijk wezen. Tegenwoordig is bovennatuurlijke horror weer helemaal in. Het spookhuisgenre is altijd een constante factor in de horror geweest, al is het aan The Exorcist te danken dat demonen ook 'serieus' benaderd worden in film. The Conjuring is een schoolboek-voorbeeld van een moderne demonen-film.
Een familie gaat in een oud huis wonen op Rhode Island. Al snel gebeuren er vreemde dingen in het huis. Ze schakelen de hulp in van "paranormale-deskundigen" en dan beginnen de echte problemen pas.
De film claimt te zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen, zoals verteld door Ed en Lorraine Warren. Lorraine leeft nog en claimt nog steeds dat het allemaal echt gebeurt is. Naast deze film is ook The Amityville Horror gebaseerd op hun verklaringen. Wetenschappelijk onderzoek naar de verklaringen, foto's en het bewijsmateriaal heeft echter uitgewezen dat het allemaal nep is. Bovendien bestaat het huis nog en de huidige bewoner heeft in geen enkel archief iets gevonden over mysterieuze doden of heksen. Het is natuurlijk gewoon een soort gimmick, als mensen denken dat het echt is is het allemaal nog enger dan het al is.
Het verhaal zelf is niet heel bijzonder. Spookverschijningen bij een gezien die door experts worden onderzocht kennen we al van films als Poltergeist, Ghostbusters, The Legend of Hell House en The Haunting. Hier wordt dat ook nog eens gecombineerd met demomen-horror zoals we die kennen van The Exorcist. De uiteindelijke backstory is (zoals zo vaak) nogal mager. Typische New England/Rhode Island Heksenlegende.
The Conjuring is de tweede film die ik van James Wan zie. Van Saw heeft hij gelukkig geleerd dat je een goede film niet in een paar dagen op kan nemen en zodoende ziet deze film er al stukken beter uit. De film is best aardig opgenomen en de manier waarop spanning werd opgewekt was ook wel sterk gedaan. De jumpscares waren vaak natuurlijk een beetje goedkoop, maar door met de anticipatie van een jumpscare te spelen en de ene keer wel en de andere keer niet daar aan te voldoen, ontstond er een soort suspense.
Vermakelijk omdat het best creepy was en voor een moderne horror best degelijk gemaakt zonder een overkill aan CGI. De drama was echter een beetje misplaatst en verder is de film behoorlijk cliché.
killerfreak
Omg wat een film... misschien wel de meest gehypete film van dit jaar, maar het is dan ook volledig waard. Wat kan die mens (James Wan) toch geweldige horrorfilmpjes maken. Spanning, suspens, opbouw, zware muziek, ... hij heeft het allemaal in zich.
Een minpuntje: ik had niet zo heel lang daarvoor "Insidious" gezien, en vond bij momenten toch net iets te veel gelijkenissen. Vandaar dat ik ook eventjes zal wachten met Insidious 2 te gaan zien
Maar los van dit, ge-wel-dige film. Moest er zoiets als Oscars voor de beste horrorfilm bestaan, ik zou het wel weten... 4*
Ook deze gepasseerd op mijn geïmproviseerd Halloweenfeestje van dit jaar. En er is eigenlijk maar 1 woord voor deze film: TOP! Huiveren van begin tot eind met klapperende deuren, demonen die hun slachtoffer over grond slepen, ijzingwekkende visuals, spooky settings, een exorcisme en tal van nevenpersonages (Annabelle). Ook het - based on a true story - geeft de nodige credibiliteit. Zonder enige twijfel de beste horrorfilm van de afgelopen jaren; vlak na deze film gaan slapen is op eigen risico
(dit gezegd zijnde: dringend tijd om eens naar deel 2 te gaan zien). En voor de liefhebbers van deze film, check zeker ook eens Insidious (van zelfde regisseur)

The Conjuring: Last Rites

The Conjuring 2
2016

Wees er snel bij: Netflix verwijdert films uit 'The Conjuring'-franchise

Griezelen op Netflix: dit zijn de 25 best beoordeelde horrorfilms op de dienst

Netflix voegt morgen bijna alle films uit de 'The Conjuring'-franchise toe aan het aanbod

Michael Chaves gaat de aankomende vierde film in de 'The Conjuring'-reeks regisseren

The Shining
Horror, 1980