• 9.375.864 stemmen

Met onder meer: Jan Bijvoet, Hadewych Minis en Jeroen Perceval

Gesproken taal: Engels en Nederlands

Releasedatum: 29 augustus 2013

Plot Borgman

Borgman is een donkere vertelling waarin het personage Camiel Borgman centraal staat. Hij arriveert als een buitenstaander in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje.

avatar van Quentin

Quentin

Redlop schreef:

Met 'het' bedoel je de twee honden die te vroeg binnenkwamen toch? En dat waren gewoon Ludwig & Pascal, twee personages uit de film.
Dat dus.

Ja. Ik zie je probleem niet eerlijk gezegd.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Wat een heerlijke van Warmerdam.

Alles wat zijn cinema zo geweldig maakt zit er weer in. Mysterie, absurdisme en fijne humor. Allemaal tot levenkomend in een vrij unieke surreële atmosfeer en visueel zeer sterk. Warmerdam neemt de kijker gelukkig niet bij de hand en suggestiviteit slaat de klok en het narratieve gehalte is minimaal.

Vooral door de familie nooit buiten hun villa te vangen zorgt al voor een desolate sfeer en de villa zelf heeft ook een kille kwaliteit. Cast is echt meer dan prima, vooral Bijvoet en Minis doen het goed, al heeft dat ook wel te maken met het feit hoe hun personages geschreven zijn.

Kan er zelf op dit moment nog niet veel van maken maar wat mij betreft ook niet zo belangrijk. Mysterie moet mysterieus zijn en daar slaagt Warmerdam weer wonderbaarlijk goed in. Moet nodig die Warmerdam box eens verorberen. Voorlopig is dit mijn favoriet. Goed.

avatar van MarcusViridis

MarcusViridis

Zeer strakke film, met een plot dat genoeg ruimte geeft voor eigen interpretaties. Binnen de werkelijkheid die gecreëerd wordt niet teveel horror om af te schrikken, niet teveel humor voor continu lachsalvo's en niet dusdanig absurdistisch dat de kijker na twintig minuten de weg kwijt is.

De hint die in het begin van de film gegeven wordt had Van Warmerdam misschien NIET moeten doen. Nu ligt (achteraf) het er erg dik op dat het hier om demonen gaat.

avatar van Redlop

Redlop

Quentin schreef:

Ja. Ik zie je probleem niet eerlijk gezegd.

Het is ook geen probleem maar meer verwarring. Tegen wie heeft Borgman het als de deur open gaat en de camera 2 honden registreert. Niet tegen die honden dus. Ok, dat is dus nu duidelijk voor mij.
Tegen wie heeft Marina het als ze zo'n hond recht aankijkt en zegt: Camiel? Kennelijk niet tegen de hond.
Schept wel verwarring, dat is alles.

Het blijft opmerkelijk dat AvW aangeeft dat hij The Night of the Hunter nog nooit gezien heeft. Allebei gaat het over een valse profeet die kinderen met fabels probeert te brainwashen. Zelfs de gevulde pop komt in beide films terug.

avatar van Quentin

Quentin

Redlop schreef:

Volgens mij moet je het paradigma loslaten dat acteurs enkel mensen spelen, en vice versa. Zoals Abel die aan Loes Luca vraagt of ze een aardappel kan spelen ...

avatar van Mr. Eddy

Mr. Eddy

Als een toneelstuk van Harold Pinter, verfilmd door Yorgos Lanthimos. Fantastisch!

Mr Thee

Sterk begin, toch iets minder aan het einde en "overall". Verrassend (zeker aan het begin) droog, (humor) duister en satanistich. Ik geef toe het is wat chauvinistisch, maar ik geef de film toch gewoon een kleine 4 sterren.

avatar van thegoodfella

thegoodfella

Wat is dit? Wat wilt van Warmerdam hiermee zeggen? Waar slaat dit op? Wat moet ik hiermee?

DIt is de derde film die ik zie van, Van Warmerdam. Ober was nog wel ok, maar dit is echt een belediging voor cinema. Een van de slechtste film die ik ooit gezien heb.

Mr Thee

Of hij er iets mee wil zeggen boeit me niet. Een regisseur is geen politicus. Dat de film interpretabel is lijkt me duidelijk en is mijns inziens een mooi gegeven. Voorbeelden van interpretaties zijn er wel (spoiler).Je vragen en kreten zou je kracht bij kunnen zetten door ook toe te lichten waarom je het nergens op vindt slaan.

avatar van Zeriel

Zeriel

De film begon heel goed. Cinematografisch sterk.

De eerste helft was uitstekend, maar gaandeweg ontaard de film in absurdisme tot het flauwe af. Die theater voorstelling met die rokjes, zo fantasieloos

De film ontbeert realisme van de personages zelf en hun gedrag. Hierdoor brokkelt de aan het begin gecreëerde spanning langzaam af tot er niets meer van over blijft. Net alsof van Warmerdam zelf ook niet meer wist hoe dit af te maken.

avatar van thegoodfella

thegoodfella

Mr Thee schreef:

Ik ben het helemaal met je eens dat een regisseur geen politicus is en dat zijn beelden niet per se uitleg vereisen. Als een film interpeteerbaar is ala Lynch of Mellick dan kan ik er nog wat mee.

Maar deze film heeft niks met interpeteerbaar te maken. Het gaat gewoon nergens over.
Een aantal voorbeelden en vragen die ik na deze film had zijn bijvoorbeeld:

- Waarom wil de vrouw des huizes Camiel zo graag in huis. Ok ze voelt zich in eerste instanttie schuldig, maar daarna. Waarom vindt ze hem zo interessant?
- Waarom laat de huisman zo veel toe. bijvoorbeeld. De tuin die helemaal naar de klote wordt geholpen. Hij lijkt een man van controle, maar hier zegt of doet hij helemaal niks?
- Met welk doel wilt de groep het leed bij de mensen in huis aanrichten? geen geld bijvoorbeeld.
- Als er een tattoo wordt gezet bij de man in huis, hoe kan dit dan. Dat voel je toch?
- Waarom zit Camiel 3 keer naakt boven de vrouw? en hoe kan het dat dit niet opgemerkt wordt?
- Waarom gooit het kind een steen naar de man op de grond. Een kind is toch niet zo evel.
- Het toneel stuk op het einde. Ik snap dat je dat kan waarderen als je naar het toneel gaat, maar als dat zo ineens in mijn achtertuin zou zijn, zou ik vooral verbaast en en het raar vinden.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit is niet interpeteerbaar, maar gaat gewoon nergen over.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Pas je op voor eventuele spoilers?

avatar van Bombong

Bombong

thegoodfella schreef:

Als een film interpeteerbaar is ala Lynch of Mellick dan kan ik er nog wat mee.

Maar deze film heeft niks met interpeteerbaar te maken.

Dit is niet interpeteerbaar, maar gaat gewoon nergen over.

Maar wat is dat dan 'interpeteerbaar'? Als je bedoelt dat je niet alles begrijpt wat er gebeurt of dat personages zich anders gedragen dan je zou verwachten: bij een gemiddelde film van David Lynch zou je lijst een stuk langer zijn

avatar van NYSe

NYSe

Bij Lynch heet dat surrealisme, bij Malick spiritualisme, maar bij Van Warmerdam is het absurdisme.

Mr Thee

Aansluitend bij comment narva77: idd wat spoilers...
---
@goodfella: waar vaagheden zijn, is ruimte voor interpretatie zeker in de kunst.

Ik stel simpelweg minder van dit soort vragen bij een niet realistische film. In de loop van de film geef ik het min of meer op sommige vragen antwoord te willen zien; ik verwacht (vooraf) soms ook geen antwoorden op vragen die je achteraf nog stelt. Overigens zijn een paar van je vragen nog best op een realistische nogal "verhaals- en genre- getrouwe" manier te beantwoorden, al blijft dat een kwestie van interpretatie, inlevingsvermogen en verwachting.

Ter illustratie en motivatie:

Manlief liet de tuinman zijn ding doen want was ten einde raad (relatiecrisis): hij geeft de tuinman ruim baan (en de rest laat van Warmerdam je niet zien want dan wordt het een langdradige film). De naakte Borgman zag ik niet als een (tastbaar) mens maar als een verbeelding voor de kijker van "het demoniseren". Dat past bij de film meen ik (idem m.b.t. die tattoo).

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Fantastische en heerlijk absurde zwarte komedie van Van Warmerdam. Een vrij unieke mix van hilarische, spannende en aangrijpende momenten, perfect in elkaar verweven. Maar voor mij werkte Borgman als absurdistische en heerlijk droge komedie toch het allerbeste. Hoe de tuinman en zijn vrouw uit de weg worden geruimd, was bijvoorbeeld niets minder dan geniaal. Het spel is uitmuntend en de karakters zijn simpelweg geweldig. De film laat je lachen en nadenken, maar het maakt niet uit als je één van deze twee weigert te doen; de film vermaakt sowieso wel. Had het gevoel dat de film tegen het einde ietwat aan het inzakken was, maar dat zijn gelukkig kleine momenten, hier en daar. Want verder is Borgman van de briljante openingsscène tot de ijzersterke climax Alex van Warmerdam op zijn allerbest.

4 sterren.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Hoe doet hij het eigenlijk in de bioscoop?

avatar van Montorsi

Montorsi

Drs. DAJA schreef:

Hoe doet hij het eigenlijk in de bioscoop?

Bij lange na nog geen 100.000 bezoekers zo te zien, en dat na 4 weken. Toch wel jammer. Tegenvallend?

Aan de andere kant zal dit ook wel in buitenland aanslaan.

avatar van Sol-

Sol-

Een film met een sterk staaltje psychologische oorlogsvoering en een saddistische humor die ik kan waarderen.

Narratief zat goed in elkaar. Het was interessant om tijdens de film uit te zoeken wat er nu allemaal aan de hand was en waarom. Je kunt met de film alle kanten uit en bent heel vrij om een interpretatie te geven.

De setting was erg mooi en de beginscene met die ondergrondse hollen was geweldig.

Ik heb smakelijk gelachen om de scene tussen Stine en Pascal in dat tuinhuisje.

Cinematografisch, editing en sound valt allemaal wat tegen. Het is niet anders dan andere films en juist in deze film zoek je daarin dan ook wat uitdaging.

Al met al toch vermaakt in Springhaver, waar de hele zaal gedurende de hele film regelmatig dubbel lag.

avatar van Montorsi

Montorsi

Van Warmerddam terug op het niveau van zijn eerste twee speelfilms. De vorige twee vond ik beduidend minder, Borgman is veel sterker. Een Ingenieus verteld donker verhaal met de nodige naarheden. Qua humor vond ik hem iets minder opvallen, dit was weer wat meer aan de lugubere en vage kant.

Een film die je van begin tot eind bezig houdt en de aftakeling symbolisch vorm geeft. Vond hem weer erg leuk en Van Warmerdam lijkt weer op de goede weg. 4*

avatar van adso

adso

Borgman wint Gouden Kalf voor beste film!

avatar van nilserr

nilserr

Winnaar van drie Gouden Kalveren,

- Beste film (Marc van Warmerdam)

- Beste actrice (Hadewych Minis)

- Best scenario (Alex van Warmerdam)

avatar van Dynamovie

Dynamovie

Rare en ook 'nare' film, die blijft boeien. Goed acteerwerk. Echter, ik vind de meer komisch-absurdistische films leuker dan dit meer donkere werk van Van Warmerdam.

Prijzenregen voor Borgman gaat maar door - AD.nl

Borgman werd afgelopen weekeinde op het 19de Internationale Filmfestival van Lund in Zweden bekroond met de prijs voor beste film van het jaar.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Netjes!

avatar van M_puur

M_puur

Ik heb helemaal niks van de film begrepen. Het enige wat ik een beetje heb kunnen waarderen is de absurde humor, maar voor de rest kon ik er geen touw aan vastknopen.

avatar van NYSe

NYSe

Is ook helemaal niet de bedoeling dat je de film "kan begrijpen." Eerder dat je zelf een interpretatie levert voor een absurd verhaal: wat het ook is, volgens Van Warmerdam kan je er onmogelijk naast zitten.

avatar van cornelis

cornelis

Volgens mij is de film prima te begrijpen. Sommige elementen zijn misschien multi-interpretabel, maar wat er gebeurt is toch vrij helder allemaal. Waaróm het allemaal gebeurt, is iets anders.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Borgman is gekozen tot beste film van het Sitges Film Festival, een Spaans festival voor de fantastische film.

Sitges Film Festival » ´Borgman´ best film of the Secció Oficial Sitges 2013 Awards - sitgesfilmfestival.com

avatar van Lv92

Lv92

Geweldige herziening. Beste film van van Warmerdam.