• 9.374.720 stemmen

Met onder meer: Jan Bijvoet, Hadewych Minis en Jeroen Perceval

Gesproken taal: Engels en Nederlands

Releasedatum: 29 augustus 2013

Plot Borgman

Borgman is een donkere vertelling waarin het personage Camiel Borgman centraal staat. Hij arriveert als een buitenstaander in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje.

avatar van kezza

kezza

Mochizuki Rokuro schreef:

Dank voor de links. Vooral een typerende film voor Van Warmerdam zo klinkt het.

Dat klopt wel, maar het is ook een van zijn sterkste films. Het eerste uur is misschien wel het beste dat hij sinds De Noorderlingen gemaakt heeft.

Quido

Hoor tegenstrijdige berichten, maar draaide in Cannes nou de final cut (moet normaal wel, toch?) of gaat er voor de Nederlandse release nog iets aan veranderen?

Koekebakker

Ik heb geen berichten gehoord dat er nog iets aan de film zou veranderen. Van wie hoorde jij dat dat wel zou gebeuren?

Overigens mag er best na Cannes nog aan een film gemonteerd worden, hoor. Gebeurt ook wel es.

Quido

Zou zo 1 2 3 niet meer weten waar ik dat las ... Volgens mij in een reactie van een journalist / recensent.

Koekebakker

Ik weet wel dat ze een niet-affe versie hadden ingestuurd voor Cannes. En dat er in het einde nog wat is gewijzigd sindsdien. Misschien is dat wat je las?

Quido

Nee, er stond iets van "het is goed dat Van Warmerdam nog wat aan het einde kan sleutelen, aangezien de film pas over 3 maanden in de bioscopen gaat draaien." Iets in die trant.

avatar van cornelis

cornelis

Quido schreef:

draaide in Cannes nou de final cut

Ja.

Drs. DAJA

Waar komt toch die verwarring van die final cut vandaan?

Goeie keus overigens in de montage met dat diner en dat vriendje.

De trailer is nu ook uit, maar die is volgens mij identiek aan de teaser. Misschien ook maar beter om niet te veel te verklappen...

YouTube - Trailer BORGMAN

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Ziet er goed uit!

avatar van BobDemper

BobDemper

Voor in de agenda, 28 augustus, grootste voorp...

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Hier in Gigant stond hij al ingeboekt voor de 28e ja, vond dat al vreemd omdat MoMe 29 augustus geeft. Maar dat zal dus wel kloppen. Zal vast voller zijn dan Despues de Lucia waar ik laatst zat, met nog twee anderen. Om te janken eigenlijk.

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Ik ga hem op Lowlands vast proberen mee te pikken, daar staat ie op de zondag (18e) geprogrammeerd. Maar goed dat blijft meestal bij voornemens...

Wel erg benieuwd naar deze!

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Ik kon hier niet zo veel mee. Borgman is een beetje van alles, maar uiteindelijk niet zoveel. Ik had dit graag een tikkeltje meer bizar willen zien.

Langere recensie:

Borgman (2013, Alex van Warmerdam) - bioscoop - cultmoviesreviewed.com

avatar van cornelis

cornelis

28 augustus nationale voorpremiere in 149 zalen!

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Klinkt interessant. Zoals altijd heb je maar weinig aan de trailer. Gewoon checken als hij uitkomt.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Hier was laatst een uitzending over op de Limburgse zender (L1) betreffende de vertoning op het Filmfestival in Cannes. Ziet er inderdaad interessant uit.

Drs. DAJA

Bij herziening een halfje erbij.

avatar van RuudC

RuudC

Bij herziening... Poehpoeh, doe maar luxe zo twee dagen voordat deze gaat draaien.

Quido

"Maar uiteindelijk is het niet die climax waar Borgman om draait, maar de treffende mix van boosaardigheid en vertier die door de hele film heen loopt. Van Warmerdams thriller hoeft niet alleen de boeken in te gaan als de eerste Nederlandse film in 38 jaar die voor Cannes werd geselecteerd. Het is ook een van de weinige films uit ons land die op zo’n overtuigende manier volstrekt anders durft te zijn dan wat we doorgaans krijgen voorgeschoteld."

Recensie: Borgman | alles over Nederlandse films en tv-series | Artikelen, Filmrecensies, Front Page | Neerlands Filmdoek - NLfilmdoek.nl

RuudC schreef:

Niets luxe hoor, ik was gisteren bij de premiere (heb er vorig jaar aan meegewerkt) en had hem toevallig al meegemaakt in de persvoorstelling. Ik heb hem in ieder geval niet in Cannes mogen zien

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Vraagje: wie is de acteur op de poster? (Jan Bijvoet?)

avatar van MissS1982

MissS1982

4.5

Heb me echt kapot gelachen. Ik kom hier nog op terug.

avatar van jeroentje

jeroentje

Voor mij een prima film, bruggetje naar David Lynch valt zo hier en daar wel te leggen, iig qua mystiek en sfeer. Volgens mij was ik een van de weinigen in de bios die het niet krampachtig probeerde te snappen en de film gewoon lekker uitkeek.

Zo hier en daar een moment van absurditeit waardoor ik me verslikte in m'n drankje van het lachen maar ik zal niet spoileren. Gewoon lekker gaan kijken raad ik aan

avatar van Flipman

Flipman

Brix schreef:

Vraagje: wie is de acteur op de poster? (Jan Bijvoet?)

Ja . En hij lijkt best goed, hoewel Bijvoet's gezicht toch wat meer ingevallen lijkt dan 't gelaat op deze poster. Edoch, treffend genoeg.

Ik bevond me in de fortuinlijke positie dat mijn broer gisteren jarig was, op de dag dat de nationale voorpremière plaatsvond. Nou ben ik al dol op het werk van Van Warmerdam, dit was voor mij en mijn metgezellen -eerdergenoemde broer en mijn vriendin- de eerste keer dat we een film van hem in de bios zagen. Zacht gezegd is dat ons niet tegengevallen. De geroemde regisseur pakt groots uit, hoewel hij dat op zijn eigen, subtiele wijze blijft doen.

Een uitgebreidere recensie vind je hier.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Hartelijk dank Flipman

Ik vind de gelijkenis met de Belgische acteur Erik Goris verbluffend, tenminste op deze poster-foto, of tekening.

Ook al weet ik wel dat die niet in deze film zit.

De film wil ik overigens graag zien.

Ben ook wel een van Warmerdam bewonderaar.

avatar van boemboem27

boemboem27

vanavond in de bioscoop gezien

hele vreemde film waar je toch naar blijft kijken.

wilde de clou oftewel er achter komen waarom.

mij is het allemaal niet duidelijk geworden.

iemand anders misschien wel ...

maar ik kon er geen touw aan vast knopen..

avatar van inapolanski

inapolanski

ik ben in de pauze naar huis gegaan.