• 9.374.183 stemmen

Met onder meer: Jan Bijvoet, Hadewych Minis en Jeroen Perceval

Gesproken taal: Engels en Nederlands

Releasedatum: 29 augustus 2013

Plot Borgman

Borgman is een donkere vertelling waarin het personage Camiel Borgman centraal staat. Hij arriveert als een buitenstaander in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje.

avatar van Decec

Decec

Een goede thriller film...
Prima verhaal...
Makkelijk zo vermoorden en niemand achter te komen...
Prima acteerwerk...
Mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Perfect achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...

Lavrot

"Belangrijk is dat ik, wanneer personages zich schijnbaar raadselachtig gedragen, wel een stevig idee heb waarom ze die dingen doen. Als je dat als maker niet hebt, krijg je echte onzin. Dan wordt het een slappe film, alternatieve underground, abstract geëxperimenteer. En dat wil ik niet maken."
Alex van Warmerdam over Bor...

Het mag duidelijk zijn dat Van Warmerdam niet zomaar wat doet of aanrommelt; er zit een "waarom," een idee, achter. Hij laat het aan de kijker om uit te vogelen wat dat idee is. Wie een antwoord gevonden denkt te hebben kan "zijn idee" vervolgens eens toetsen aan de hand van de macabere gebeurtenis met de "patiënten" van de dokter.

Een beetje creativiteit en gevoel voor abstractie is wel gewenst uiteraard. Prachtige en fascinerende film overigens, zowel in stijl, sfeer als de unieke mengeling van abstractie en alledaagsheid.

Kan iemand me misschien een tip geven hoe ik geld lospeuter om een film te gaan maken? Want na het zien van deze film weet ik het zeker, iedereen kan een film maken.

Een verhaal verzinnen zonder begin, einde en vooral zonder enige logica moet te doen zijn.

Ik laat het lekker aan de kijker over wat het idee is, hun eigen fantasie laten gebruiken, al zal het voor de meerderheid natuurlijk lastig worden om het zwaar onnatuurlijke gedrag wat vertoond wordt weg te slikken.

Sja lijkt me wel wat, een film maken... een nederlandse film krijgt altijd 2 sterren extra dus een flop zal het niet worden!

avatar van NYSe

NYSe

pickwick888888 schreef:

Je doet het lijken alsof dat een schande is. Het publiek hun eigen fantasie laten gebruiken, yugh!

avatar van K. V.

K. V.

Hm, dit was een speciale film. 'k vond het wel een boeiende en mysterieuze film. Ook het acteerwerk was erg goed, alleen de film had toch wel één minpunt, nl het einde. 'k had al gelezen dat het een open einde was, maar 'k vond het desondanks dat 'k het al wist, toch een beetje een "bummer". 'k had toch liever gehad dat er toch wat meer uitleg ging geweest zijn.
Ondanks het einde vond 'k hem toch de moeite waard om eens gezien te hebben.

avatar van JuliusCaesar

JuliusCaesar

Machtig mooie film van (deels) Nederlandse bodem. Na het zien van Schneider vs. Bax, ook zeker niet slecht, vond ik Borgman toch de betere creatie van Van Warmerdam. Als je het mij vraagt pure kunst, goed acteerwerk, mooie setting, soms vrij duister...

avatar van Ferdydurke

Ferdydurke

Hier word ik nou chagrijnig van.

Van Warmerdam wilde een suggestieve film maken, zo beweerde hij. Als hij daarmee het totaal niet uitwerken van een rudimentair basisideetje – een soort variant op Invasion of the Bodysnatchers - bedoelde, dan is hij daarin geslaagd.

Maar wat mij betreft is de enige suggestie die van deze film uitgaat, dat hij zich beter bij het theater kan houden. Daarin is hij toch een stuk leuker. Denk dat zijn opgelegd droogkomische, absurdistische aanpak daar veel beter werkt.

Grootste zwakte ligt toch wel in de uitwerking van het scenario. Er zit niet of nauwelijks spanning in deze confrontatie, omdat het gezinnetje – een stelletje leden poppen en een soort huisrobot - de hele film door totaal geen partij is voor de (on)genode gast.

Je kunt nog opwerpen dat dat ook niet de bedoeling is, en dat de boel in wezen naar de ratsmodee gaat door interne spanningen en karakterzwakte, maar die mogelijke lijn is wel erg gemakzuchtig en goedkoop uitgewerkt. Bovendien heeft Van Warmerdam daarvoor dan toch nog een hele reeks magische dan wel bovennatuurlijke ingrepen nodig.

Misschien is dat de grap, ik weet het niet; en wie weet geldt dat ook voor het gebrek aan interne logica – de wanverhouding tussen de kennelijk magische krachten van de invallers en hun bij wijlen nogal vermoeiend omslachtige aanpak.

Achterliggend probleem is misschien ook wel dat als je absurdisme, surrealisme, of zelfs humor wilt laten werken, je een goed beeld moet hebben van wat alledaags of gewoon is. Ik heb niet het idee dat Van Warmerdam daar erg in is geïnteresseerd. Het alledaagse op voorhand niet serieus nemen of zelfs maar respecteren, wekt geen enkele spanning op. Dit is gewoon een gezinnetje van niks.

Het helpt wat dat betreft ook niet dat totaal charismaloze figuren als Minis en Perceval hier centrale rollen krijgen toebedeeld. Wel wat merkwaardig overigens, als je mensen als Bokma, Malherbe en Schluter tot je beschikking hebt.

Kortom, ik heb er weer eens geen reet van begrepen.

Lavrot

In de cursus verborgen diepzinnigheden in moderne cinema werd gezinspeeld op de symbolische betekenis van de duiven-scène in Amour, die een afspiegeling zou zijn van de gehele speelfilm, zoals ook de teddybeer-scène een compacte versie zou kunnen zijn van het gehele verhaal in Borgman.

Ook kwam ter sprake dat het openluchttheater in de tuin flirt met de Duitse filosoof Heidegger, en vervolgens dat het Deense au-pair meisje zeker geen toevalligheid was, want zij komt wel weer uit hetzelfde land als Kierkegaard. De cursisten mochten dit zelf verder thuis uitwerken.

(allemaal verzonnen hoor)

avatar van ZenZin

ZenZin

Te kinderachtig.Hopelijk heeft van Warmerdam ooit nog eens wél iets verheffends te melden. Dankzij kleren des keizers effect toch nog een hele kermis. Gezellig!

avatar van Basto

Basto

• 11938 berichten

Geloof niet dat het ooit van Warmerdam's idee geweest is iets verheffends te zeggen. Zijn oeuvre doet eerder het tegenovergestelde. Hij beschimpt ons kleinburgerlijke bestaan. Hij toont zich daaron juist een minimalist.

Lavrot

Verheffends? Van Warmerdam maakt alles met de grond gelijk. Da's dan weer overdreven. Maar goed, zand erover. Toch, zou er hier en daar een vet vraagteken geplaatst mogen worden, al was het alleen al om een mogelijk verband tussen de toekomst van ijslollystokjes en de clan van Borgman niet uit de weg te gaan. Klakkeloos "Jezus was een zeikerd." voor lief nemen klinkt ook zo leeghoofdig en uit de koker van een lolbroek.

Nee, doet u mij toch maar iets wat groter is dan wijzelf, een warmte. Iets raadselachtig, waar we misschien wel naar verlangen en toch heel bang voor zijn. Die honden waren inderdaad veel, nou ja, te vroeg. Gaat ICH BIN nou voor WIR SIND uit, of is het andersom? Waarom zo zwart? En al die grijze auto's dan? Soms begrijpt Van Warmerdam meer dan ie zeggen kan of wil. Hij is niet de enige, sommigen zouden enigste zeggen en schrijven, en da's niet eens fout.

(tot zover enkele kanttekeningen)

avatar van ZenZin

ZenZin

Precies ja, beschimpen, een onevenwichtige niet oorspronkelijke re-actie welke duidt op hoogmoed en zelfingenomenheid.

Privé onvolwassenheid die niks toevoegt.

Zo !

avatar van leatherhead

leatherhead

Leuke film, tevens mijn eerste Van Warmerdam.

Al is het vooral het eerste gedeelte van de film dat de verwachtingen moeiteloos inlost. Zodra het tweede uur intrede doet lijkt de ideeënkan weldra geledigd te zijn, waarna ik vervolgens de indruk kreeg dat Van Warmerdam er fluks maar even een afgeraffeld einde aan wilde breien.

Maar goed, het eerste uur weet het prima te dragen, mede dankzij Bijvoet's lichtelijk geweldige rol. Het langzaam opensplijtende gezinnetje acteerde op een convenabel niveau mee, maar kunnen zich niet meten met Bijvoet. Het eerste uur zit dan ook boordevol met vrij hilarische scenes en snedige vondsten, die onder andere uit Bijvoet's aanwezigheid voortvloeien. Goede keuze om het drama in te kleden met een lekkere portie zwarte humor. Zo houden Bijvoet en kornuiten er een markante maar uiterst grappige manier om met hun slachtoffers af te rekenen op na, om maar een voorbeeldje te noemen.

Genoeg om een kleine 2 uur aan amusant vermaak te verschaffen dus, al is het jammer dat het gaspedaal nergens écht volledig ingetrapt werd, en dat het tegen het einde aan een klein beetje in de soep loopt. Wel nog 3,0*.

avatar van FilmMuziekFanaat

FilmMuziekFanaat

Ik heb Nederlandse films altijd vermeden als de pest. Ik zag er werkelijk helemaal niets in. Dit gold ook voor de grote Nederlandse klassiekers zoals Soldaat van Oranje en Turks fruit. Stuk voor stuk vind ik deze films ver-schrik-ke-lijk. Maar toen liep ik tegen de film Schneider vs Bax aan. Ik verwachte er niet veel van, maar de recensies waren redelijk positief dus ik dacht: waarom niet. Deze film verraste mij. Het hanteerde een stijl die mij wel aanstond. Heerlijk absurdistisch maar ook erg creatief.

Hierna ben ik mij wat meer gaan verdiepen in Alex van Wamerdam en besloot om meer van hem te gaan zien. Recentelijk heb ik Borgman gezien en opnieuw is dit een film die mij niet heeft teleurgesteld. Heerlijke beklemmende sfeer, goed acteerwerk en lekker mysterieus. Geen moment heb ik mij verveeld tijdens het zien van deze film. Ik kan mij voorstellen dat sommige mensen afhaken op de toch wel vage gebeurtenissen, maar dit gold niet voor mij. Voor mij maakte deze gebeurtenissen de film nog interessanter. Verder smaakt Borgman ook zeker naar meer Warmerdam.

Op naar Ober!

4,0

avatar van Flitskikker

Flitskikker

What the fuck heb ik gekeken?

Ik kon voorafgaand aan het kijken eigenlijk nergens een goede omschrijving vinden waar deze film precies over zou gaan. Nadien snap ik waarom: deze film is ook niet te omschrijven. De plotse liquidaties vond ik wel interessant, maar voor de rest ging het he-le-maal nergens over. Geen verklaring, geen logica; niets. Zelfs 2001: A Space Odyssey is nog beter te volgen dan deze film. Ik vraag me af wat Van Warmerdam geslikt heeft, of wat ik moet nemen om hier iets van logica in te kunnen zien.

Je reinste tijdverspilling.

avatar van des1

des1

pickwick888888 schreef:

Mee eens. Ik was een behoorlijke fan van Van Warmerdam, maar ik voel me bijna beledigd door deze film. Zie m'n recensie van een paar pagina's terug. Eigenlijk zit in deze film zoveel dedain besloten voor het kijkerspubliek, en dan de commentaren van mensen die 'm wel goed vinden... Heeft meer mee te maken met "tis een Van Warmerdam, dus je moet 'm wel goed vinden". Sukkels. Ben dan ook voor het eerst niet naar z'n laatste film gegaan. Het blijft een bij wijlen geniale regisseur, maar het probleem zit 'm in zijn zelfoverschatting dat ie denkt ook altijd een goed scenario neer te kunnen pennen... Ik schrijf dit commentaar omdat de film vanavond op TV is. Ga desnoods zien. Aanrader is het niet. Twee uurtjes die u nuttiger had kunnen besteden.

avatar van Insignificance

Insignificance

des1 schreef:

Beetje sukkelige aanname, denk ik dan.

avatar van starbright boy

Ach ja, weer zo iemand die zich blijkbaar niet kan voorstellen hoe iemand oprecht totaal anders over een film kan denken. Ik zou mezelf bepaald geen fan willen noemen van Van Warmerdam en vind dit duidelijk de beste film die van 'm zag.

avatar van Magister

Magister

Ik vond dit niks. Meer woorden niet aan vuil maken.

avatar van riefenstahl

riefenstahl

Erg goede, fascinerende film. De sfeer, de zwarte humor; geweldig. De quasi-bijbeltekst waarmee de film opent, het begin met de priester, en de hilarische opmerking tijdens het vertellen van een sprookje aan de kinderen ''jezus, die vreselijke zeikerd'' geeft toch duidelijk aan in welke richting je moet denken wat betreft de invaders. Alle personen in het gezin komen

onder deze donkere invloed te staan
wat hun gedrag verklaart en het einde ook echt een duidelijk einde maakt
de zieltjes zijn gewonnen, de groep 'demonen' is weer wat groter

Ik kan wel een A4tje volschrijven over de vele mooie, soms absurdistische scenes en de gelaagdheid die er in zit

de zgn. geborgenheid van de welgestelde burgers in betonnen villa/bunker blijkt een facade, in het begin laat de man des huizes al zien de opgekropte spanningen niet te kunnen hanteren waardoor Borgman, het ''slachtoffer'' van de agressie weet dat 'ie goed zit, de hellehonden, de fysieke rijkdom maar geestelijke armoede,
, etc,etc. Topper!

avatar van Fransman

Fransman

Ik vond het prachtig en heb ademloos zitten kijken. Steeds gebeurt er weer wat nieuws en we hebben geen idee waarom, waartoe en hoe het af gaat lopen. Met zoveel stemmen en reacties is het wel duidelijk dat de film niemand onverschillig laat. Dit is het ultieme filmen: een nieuwe werkelijkheid maken. Alleen één minpuntje: de deinende tieten van Hadewych Minis die voortdurend door het beeld dansen, die had ik wel een keertje willen zien....

avatar van Blur

Blur

Ik heb het eind van de film niet gehaald.

Zal dus wel nooit weten hoe het afloopt met dat stel onsympatieke zombies.

waarschijnlijk is dat maar beter ook, want is er gewoon geen plot.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

In het kader van de gouden kalveren-week ook maar eens flink aan de Nederlandse films de komende week. Beginnend met deze van van Warmerdam...was ik nooit zo'n hele grote fan van, maar met Grimm keerde het toch een beetje ten goede.

Borgman zit daar net ietsje onder omdat hij een iets langere aanloop nodig heeft, maar het blijft intrigerend, soms een beetje sadistisch, film noir in Nederland in de 21e eeuw.

De toneelafkomst qua Nederlands acteertalent zit een hogere waardering net weer in de weg en laat ze eens een paar van die Hollanders eens goede overtuigende dialogen leren schrijven, de Belgen kunnen het inmiddels!!!

Desalniettemin fantastisch bedacht, misschien binnenkort nog maar eens wat van Warmerdam-emissies rechtzetten.

avatar van Basto

Basto

• 11938 berichten

Naar mijn idee is de tooneelachtige intonatie juist een bewust stijlmiddel bij Van Watmerdam. Het geeft het geheel iets kneuterigs, dat juist zo goed past.

avatar van Capablanca

Capablanca

Mijn 500ste stem! Ik vond de film naar het einde toe minder interessant worden. Eerste uur was zondermeer boeiend, daarna zakt het wat in.

avatar van Tarkus

Tarkus

Een wat rare thriller, maar zeker niet slecht.

De Belgisch-Nederlandse cast doet het goed.

Merkwaardig verhaal is het wel, maar het heeft me zeker niet verveeld.

avatar van ILDIB

ILDIB

Waar de fuck heb ik naar zitten kijken? Het spel en verloop blijven wel boeien maar naar verloop van tijd wil ik gewoon weten wat het plan is van de 'tuinmannen'.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Toen die tuinman en zijn vrouw ineens vermoord werden, verloor ik sympathie voor Borgman. Daarna was het voornamelijk frustratie. Ook dat kind dat die gewonde man met een steen doodde... Het is wel bijzonder, maar het irriteert me meer dan dat ik ervan kan genieten. Nipt een 3,0 daarom. Ik denk dat ik het verhaal wel snapte. Sektarisch toch?

avatar van Film Pegasus

Borgman begint alvast boeiend met interessante figuren die je meteen meesleuren in het verhaal. Stuk voor stuk karakters waar je meer van wil weten. Het wordt nog beter als de zwarte humor boven komt. De film kent wel wat symboliek. Alex van Warmerdam wil de uitleg daarvan vooral bij de kijker leggen, dus het is niet helemaal duidelijk wat er achter die symboliek zit. Kwestie van wat je er als verklaring aan wil geven. Het heeft wel iets mythologisch of religieus. Al ging het bij mij vooral om de sfeer en dat mysterieuze.

Langs de andere kant verwacht je toch een beetje zicht op wat er achter het figuurlijke gordijn schuilt, maar van Warmerdam laat wel zeer veel aan de suggestie over. Dat merk je ook wel aan de geknipte scènes die je nog meer sturen. Misschien wel goed dat die scènes geknipt zijn. En toch is het open einde zeer fragiel en iets waar velen hier (duidelijk) geen blijf mee weten. Ikzelf ook niet helemaal. En los van dat open einde had ik toch een climax verwacht. Op dat vlak is het einde minder verrassend gezien de loop van het verhaal. Ik had meer WTF-momenten eerder in de film. Jammer, want dat haalde de film iets naar beneden. verder sterk gepresteerd, sfeervol en vooral boeiend script. Dat het einde open is, mag gerust van mij. Maar ook dan moet het goed zijn.

avatar van pvl63

pvl63

Trage vertelling die m.i. nooit echt helemaal van de grond komt. De rol van Hadewych Minis is m.i. de enige interessante, de overige spelers zijn figuranten in haar nachtmerrie.