• 9.376.105 stemmen

Met onder meer: Jan Bijvoet, Hadewych Minis en Jeroen Perceval

Gesproken taal: Engels en Nederlands

Releasedatum: 29 augustus 2013

Plot Borgman

Borgman is een donkere vertelling waarin het personage Camiel Borgman centraal staat. Hij arriveert als een buitenstaander in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje.

avatar van 606

Deze poster past beter

borgman poster

avatar van 606

Appart en absurd, alleen het waarom is me niet duidelijk. Ook het jongste meisje met de stoeptegel niet.

avatar van mister blonde

mister blonde

Geweldige film. Absoluut hilarisch. W.m.b. mag thriller weg en komedie bij de genre-aanduiding (misschien aangevuld door mysterie). Een van de betere van Warmerdams. 4 dikke sterren.

avatar van cornelis

cornelis

des1 schreef:

dat er hoognodig wat gedaan moet worden aan de Engelse ondertiteling. Te vaak grammaticaal fout, ook al probeert de regisseur in het Engels te vatten wat nu eenmaal in het Nederlands zo gefraseerd wordt.

Een regisseur maakt ondertitels niet zelf. De officiële Engelse ondertitels zijn door een professionele vertaler gemaakt – in dit geval een native speaker.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Dat was me een surrealistische kijkervaring zeg! Een en al bevreemding maar ik bleef geboeid kijken hoe het ogenschijnlijk ideale gezinnetje met de komst van Borgman uiteen spat. Wat mij betreft heeft deze film een hoog hoezo en waarom gehalte maar ondanks de bizarre wendingen heb ik me prima vermaakt met deze film.

avatar van möök

möök

Fantastisch huwelijk tussen de Hollandse klucht en het Belgische surrealisme!

avatar van rubenhendriksen

rubenhendriksen

kutfilm. begon goed, werd steeds vager en ongeloofwaardiger. Op een gegeven moment zit je niet meer naar een film te kijken, maar willekeurigheid

avatar van NYSe

NYSe

rubenhendriksen schreef:

Ik heb zelf de willekeur niet gemerkt, maar hoe onderscheid film zich hier volgens jou dan van?

avatar van rubenhendriksen

rubenhendriksen

het verhaal, de opeenvolging van de scenes worden steeds willekeuriger. Er gebeurt zomaar van alles zonder enige lijn en geloofwaardigheid.

avatar van NYSe

NYSe

rubenhendriksen schreef:

Vond ik niet zozeer. Absurd, dat zeker, maar dat ligt in een lijn van meer dan een halve eeuw cultuurgeschiedenis. Borgman heeft ook wel degelijk een lijn: "the plot thickens", om maar zo te spreken; de personages raken hoe langer hoe meer in een surrealistische houdgreep verwikkeld en het verhaal bouwt zeer klassiek gewoon op naar een climax. Dat er "zomaar van alles" gebeurt zou ik dan ook willen betwisten...

avatar van sebo12

sebo12

Vaag verhaal, geen touw aan vast te knopen, en ook geen een plot te ontdekken (misschien recruiten van nieuwe leden voor hun vage kliek?). Zoals in eerdere reacties al aangegeven zit er behoorlijk wat willekeurigheid in de scenes.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

''What the hell heb ik zojuist gezien''... dacht ik toen het scherm zwart werd. Ik kan het zeker waarderen dat deze regisseur gewoon zijn eigen ding doet en je met een hoop vraagtekens achterlaat. Ik vond de onbrekende uitleg niet storend en er wordt zo juist een boeiend mysterie in stand gehouden. Wat wil men precies bereiken, hoe zal alles gaan verlopen en wie zal er het loodje leggen? De acteurs zijn goed gecast en de setting met het landhuis en de tuin hebben ze uitstekend weten te benutten. De opening in het bos met die geheime luikjes in de grond wekte al direct mijn interesse (waarom lagen zij daar; vluchtelingen, zwervers of criminelen?). Verder ook een geniaal idee om de lijken met hun hoofd in een bak cement te stoppen en ze in het water te gooien (levert een apart plaatje op). Door de willekeurigheid van sommige voorvallen was ik niet bij iedere scène volledig betrokken maar over het algemeen wist het mijn aandacht vast te houden. Het lijkt of zulke fratsen altijd uit Denemarken komen; dit land scoort dan ook hoog bij mij.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Absurd, maar altijd weer fascinerend en op een bepaalde niet te verklaren manier 'zeer' geestig.

Kom maar op met de volgende Alex.

avatar van De wind

De wind

avatar van de grunt

de grunt

De wind schreef:

Zo is dat.

Building the set of Borgman

Mooie vent blijft het toch, visionair in elk opzicht.

avatar van yielder

yielder

Mooie Nederlandse film, met een vleugje vlaams, mag meer gebeuren. Deze prent heeft mij geboeid!

avatar van JBass

JBass

Deze film moet je niet kijken voor het verhaal. Dit wordt namelijk steeds vreemder. Op zich vind ik dat geen probleem, maar er wordt ook nergens een verklaring voor gegeven. Nergens zie je een reden waarom dingen gebeuren en blijf je dus met een vreemd open einde zitten.

Voor sommigen maakt dat niet uit, voor mij wel. Overigens wel geweldig gespeeld en is de film juist door de onverklaarbare momenten intrigerend en blijf je kijken, in de hoop op een einde waar alles bij elkaar komt.

avatar van Raffael77

Raffael77

De wind schreef:

Mee eens

avatar van Mr Grey

Mr Grey

De meest waardeloze film die ik ooit gezien heb!! Zoooo veel wazige troep die echt letterlijk TOTAAL NERGENS over gaan. Pure onzin, het hele verhaal en alle dingen die er gebeuren en het ergste is nog dat al die vragen die het oproept ALLEMAAL open blijven en dus helemaal niets wordt verklaard.M.a.w tevens een waardeloos eind! Grote verspilling van je tijd deze troep

avatar van U96

U96

script-verhaal:

subliem, absurd maar echt wel geniaal, jammer genoeg blijf je met heel wat vragen zitten wie zijn de clan van Borgman en waarom allemaal, maar ondanks dit zit er genoeg mysterieuse en sarcastische sfeer in de film wat voor mij een pluspunt is. 1/2

Originaliteit:

de sfeer en de mannier van de film doet mij denken aan de betere scandinavische thrillers hetgeen ik in een Nederelandstalige film nog nooit gezien heb !! ook het decor en de omgeving van de set zijn prima geslaagd! 2/2

effecten:

deze zijn niet spectaculaire,maar hoeft ook niet de sfeer die de film weergeeft maakt heel veel goed, sommige dingen zijn wel geniaal gevonden vooral de menselijke onderwaterplanten waar het lugubere en sarcasme er duidelijk vanaf spat vind echt wel goed. 2/2

muziek:

sober, strak en goed. 2/2

acteerwerk:

goed tot heel sterk vooral de rol van jan bijvoet is pure top, voor de rest vond ik Isolde ook een heel sterke rol. 2/2

score 9/10

avatar van duffs

duffs

nou ik waag me er maart niet aan als er op een gegeve moment geen uitleg komt blijf je bedrogen achter ik bedank ervoor ik hou van duidelijkheid en als er uiteindelijk geen climax komt kan ik erg pissig worden ondanks de vele goeie reacties hier

avatar van de kardinaal

de kardinaal

Absurd doen om absurd te zijn. Dan is het ook niet leuk meer. Eerder vervelend.

Geen touw aan vast te knopen. Dus geen verhaal. Wat bedoelt ie ermee. Volgens mij dus niks

Het lijkt op een Salvador Dali. Die maakte ook van die hele absurde filmpjes die nergens op sloegen.

Maar dat was dan als kunst bedoeld.

Er zaten wel wat scenes in die ik interessant vond en ook grappig.

In het begin verwachtte ik ook een chronologisch verhaal en leek het ook mysterieus. Maar op gegeven moment had ik door dat het alle kanten op ging. Zonder enige lijn.

Dus het hield niet echt over wat mij betreft. Ik zoek toch een beetje houvast in een film en dat krijg je in dit geval nergens.

avatar van kleez

kleez

Tjatjatja, moeilijk dit!! Ik vond de film echt briljant, al had het einde van mij wel iets beter gemogen.

Toch nog even googlen, en toen kwam ik de volgende site tegen; Alex van Warmerdam over Borgman | Cineville

Sorry, maar hij doet het dus echt 'vaag om het vaag' zijn en ik krijg echt de indruk dat ie daar maar wat doet (en dan ook weer, om het vaag zijn). Er zijn heel wat filosofische, occulte, magische, sprookjes achtige dingen waar ie toch nog wat mee kan doen (vind ik). Jammer!

avatar van Tims Rednavnaj

Tims Rednavnaj

Vanaf het moment dat Camiel aanbelt een volstrekt voorspelbare film: hij komt de boel ontregelen en het huis uitwonen. En zo kabbelt het dan 113 minuten voort.

avatar van Lienos

Lienos

Absurdistisch. Idioot. Wij kennen van Warmerdam een beetje maar het buitenland begrijpt er totaal niets van. Zelf vind ik het een prutfilm. Zonde van de tijd. Interessant gedoe op niks af. Dachten ze nu echt een prijs te winnen met dit gedrocht?

avatar van Dinah.Mariat

Dinah.Mariat

Ik heb wel genoten van deze film. Surrealistisch, macaber en verrassend, maar toch ook weer voorspelbaar, als je meegaat in het brein van de bedenker. Even weer wat anders dan de vele standaard concepten. Om zoiets te creëren, moet je wel een beetje een zieke geest hebben. De duistere kant van de mensheid tot bloei laten komen. Je hoeft ook niet alles te begrijpen, met de plot kun je zeker meerdere kanten op, en dat maakt juist dat je er over na blijft denken. Niks mis mee.

avatar van panax

panax

op zijn engels''totaly insane''

wat een bizarre twisted film

het boeide mij wel

compleet onlogisch

met driedelig pak de tuin gaan verbouwen

ik heb de film met plezier uitgekeken

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Erg mooie film.

Zeer apart, absurd, duister, af en toe komisch, spannend, mysterieus. Alleen het einde is een tegenvaller. Je verwacht dat de puzzelstukjes op een bepaald moment samenvallen, maar in plaats daarvan komen er steeds meer stukjes bij... En da's jammer, want de hele speelduur lang weet de film te boeien met een origineel verhaal dat de ene nog gekkere wending na de andere neemt maar finaal blijf je als kijker met heel veel vragen zitten. En daar gruw ik persoonlijk van. Voor mij is dat een zwaktebod van de regisseur. Zo lijkt het namelijk allemaal nogal willekeurig en doet het ook afbreuk aan alles wat er daarvoor gebeurd is.

Vandaar slechts drie sterren, waar het er lang minimum 4 hadden geweest.

avatar van frans123

frans123

Een naargeestige film ,waar je zoals de Fransen zeggen ; "... binnenkomt als tambour en er uitgaat als trompet". ( tu entres tambour et sors trompet) .Geen touw aan vast te knopen, niet vragen naar "wat en waarom, maar dat is de bedoeling ook helaamal niet ." Absurdisme zoals van Vlaamsche schrijvers uit de jaren zestig en zeventig. Pretentieuze rommel dus....Van Warmerdam. heeft de klok horen luiden maar weet niet waar de absurdistische klepel hangt en denkt zich met dit soort werk te scharen in het rijtje van echt grote regisseurs op dit gebied.

avatar van Thereisnospoon

Thereisnospoon

Alex van Warmerdam is best wel goed.

Ik vind hem de Pablo Picasso van de Nederlandse Film.

Het klopt van geen kant, maar het komt op een rare manier binnen.

Hij ziet een (absurd) beeld en daar gaat hij mee aan de slag.

Net als Picasso, (en van Gogh) een keus voor een aparte invalshoek.

Het kan even duren, maar je wordt er pas rijk mee als je dood bent.