Borgman (2013)
Bekijk via CineMember
Bekijk via NLZIET
Bekijk via CANAL+
Plot Borgman
Borgman is een donkere vertelling waarin het personage Camiel Borgman centraal staat. Hij arriveert als een buitenstaander in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje.
Camiel Borgman
Brenda
Ilonka
Bij Alex van Warmerdam:
Een Van Warmerdam voor een Van Warmerdam
Twee jaar geleden schreef Alex van Warmerdam het script voor zijn nieuwe film Camiel Borgman.
Het werd vorig jaar op de Cinemart van het Internationaal Film Festival Rotterdam gepresenteerd. Camiel Borgman wordt ondersteund door de nationale filmfondsen van Nederland, Vlaanderen en Denemarken en recentelijk heeft ook het Europese fonds Eurimages een bijdrage toegezegd.
Distributeur Cinéart brengt de film uit in de Benelux, Fortissimo Films heeft getekend voor de internationale verkoop en de NTR zendt de film uit op het publieke net.
De planning is dat de film deze zomer opgenomen wordt.
Zoals zo vaak is het dichten van het laatste financiële gat het moeilijkst. Alex van Warmerdam heeft daarom speciaal voor de gelegenheid de prent -man met baard- gemaakt. Als u de film ondersteunt met een bijdrage van € 1000,- ontvangt u deze zogeheten piëzografie gesigneerd, genummerd en ingelijst. Bovendien wordt u samen met het selecte gezelschap van donateurs uitgenodigd om nog vóór de landelijke première de film te zien.
Tot slot ontvangt u als dank voor uw betrokkenheid Camiel Borgman op DVD.
Klik hier voor meer informatie over deze actie.
Hadewych Minis in nieuwe Van Warmerdam | nu.nl/film
De opnames voor de film met de titel Camiel Borgman gaan in juli van start.
De film gaat nu kortweg 'Borgman' heten:
Borgman - Catalogus - Cinéart.nl - cineart.nl
Van Warmerdam laat villa bouwen voor film - Cinema.nl Nieuws
Nog steeds wachten op eerste still / teaser poster...
De nieuwe Van Warmerdam!
Ben hier erg benieuwd naar. Hij maakt nu eens een thriller.
De nieuwe film van Alex van Warmerdam heeft zijn voornaam Camiel verloren en heet voortaan BORGMAN. De draaiperiode is inmiddels achter de rug. Een eerste versie van BORGMAN moet voor de kerst gereed zijn. Begin januari gaat het beeld, zoals dat heet, op slot. Vervolgens nog twee maanden geluidsmontage en muziek. Ondertussen wordt de uitbreng van de film voorbereid door distributeur Cinéart. Het is nog niet helemaal duidelijk of de film in het voorjaar of vlak na de zomer van 2013 wordt uitgebracht.
Hij speelt er wel in, maar waarschijnlijk een bijrol.
Van de Graniet film site:
De titelrol, Camiel Borgman, wordt gespeeld door de Belgische acteur Jan Bijvoet (Van Vlees en Bloed). Zijn belangrijkste tegenspeelster is Hadewich Minis (Loft, Phileine zegt sorry). Andere rollen zijn onder andere voor Eva van de Wijdeven (A’DAM – E.V.A., De laatste dagen van Emma Blank), Annet Malherbe (Gooische Vrouwen, De Noorderlingen, De laatste dagen van Emma Blank) en Alex van Warmerdam zelf.
mister blonde
Oke, leuke cast in elk geval. Heb hier weer veel zin. Ben benieuwd hoe thriller-achtig dit is en of dit niet stiekem toch een komedie is. Het verhaal leent zich er best voor.
mister blonde
Hmm, genre-aanduiding is veranderd naar Drama/Horror. Apart. Heeft iemand, iemand iets ingefluisterd? Dit lijkt me stiekem te wijzen naar een zwarte, duistere komedie. Of pin ik van Warmerdam nu te veel vast aan één genre?
Loepsaal
Drama / Horror belooft wat, aub geen absurdisme meer, heb het gehad met bosnegers.
AvW heeft talent genoeg voor een grote film, zijn kneuterigheid zit in de weg.
mister blonde
Er zitten te weinig bosnegers in de meeste films. Vind zijn adsurdisme en 'kneuterigheid' (al zou ik het sympathieke knusheid noemen) nu juist zo sterk aan zijn films. Maar misschien heb je gelijk en moet ie zijn/onze grenzen eens verleggen.
mcdaktari
Een Nederlandse horror daar verwacht ik niet veel van, maar ik hoop dat ik me vergis.
Donkerwoud
Dit zou ik niet horror noemen zoals jij dat waarschijnlijk kent.
mcdaktari
Hoe denk jij dan dat ik horror ken?
Ik begrijp ook wel dat dit geen horror film in de styl van bv. Evil Dead word (om er maar eentje te noemen) Maar ik wil alleen maar zeggen dat ondanks ik toch wel een liefhebber van Nederlandse produkten ben, ik geen goede verwachtingen heb bij een Nederlandse horror. Wat dat betreft moeten ze hier nog heel veel leren. In Spanje en Skandinavie en Frankrijk weten ze het al velen malen beter te doen, best wel jammer want er komen toch wel goeie films uit Nederland maar het horror genre wil maar niet, helaas.
Donkerwoud
Alex van Warmerdam maakt geen horrorfilms. Ze hebben hooguit horror-elementen. Het heeft dan ook niet echt zin om er een genre-aanduiding op te plakken die suggereert dat het om een bepaald genre gaat.
Bedoel het trouwens niet verwijtend naar jou persoonlijk, meer naar hoe ongelukkig de typering ´horror´ is.
Donkerwoud
En dat terwijl je de film nog niet hebt gezien...
Maar wel zo´n beetje al zijn andere films.
Verder inderdaad een loze discussie, dus ik zal ook ophouden.
Drs. DAJA
@mcdakarti, Nederhorror leeft juist erg goed.
De Lift is binnen Nederland een van de meest populaire films gebleken met een uitzonderlijk hoog bezoekersaantal en een populair exportproduct. Hetzelfde geld voor Dick Maas' Amsterdamned die recentelijk met een nieuwe Britse DVD-release weer opmerkelijk goed liep en die zelfs in Duitsland een ripp-off heeft gekregen (of je daar blij mee moet zijn is dan weer een tweede...). De laatste jaren is het bovendien alleen nog maar beter geworden. We hadden in 2006 drie horrorfilms van eigen bodem in de bioscoop waarvan Doodeind in het buitenland een festivalhitje was (zelfs met nog wat prijzen). Dan heb je nog Sint, Zombibi en Zwart Water die op buitenlandse horrorfestivals stuk voor stuk goed ontvangen zijn en Frankenstein's Army is op het moment zelfs ons grootste export-product met betrekking tot film. En om het nog even mooi af te maken zijn de films The Human Centipede Part I en Part II internationale fenomen waarbij ik zelfs denk dat ze voor de horrorfilm van de jaren '00/'10 misschien wel net zo iconisch worden als een Nightmare on Elm Street-reeks.
@donkerwoud, Alex van Warmerdam zegt zelf dat hij hiermee een horrorfilm wil maken, het zal geen doorsnee horrorfilm worden (net als dat zijn komedies ook geen doorsnee komedies zijn). Maar dat doet niets af aan het genre waaronder hij zal vallen, sterker zelfs, wat ik hier van heb meegekregen kan dit best wel eens een heel opmerkelijk stukje horror worden.
Donkerwoud
Zou wel echt gaaf zijn voor de Nederlandse filmindustrie als hij hiermee een internationaal succes als ´Låt den rätte komma in´ te pakken heeft.
mcdaktari
@mcdakarti, Nederhorror leeft juist erg goed.
Ik zeg toch ook niet dat het niet leeft in Nederland??
En daarbij het kan dan wel erg goed leven maar dan moeten ze eerst maar eens een echte goeie horror maken, en kom nou aub niet aan met titels als "De Lift" en "Sint" en "Doodenid" en al helemaal niet met "Amsterdamned" want dat zijn nou net de films die ik bedoel waarom ik van "Borgman" niet veel verwacht.
Of zie jij dat niet, dat die titels die jij noemt echt heel slecht zijn? En dat vind ik jammer genoeg want films zoals "Zwartboek" daar zijn ze in Nederland best heel goed in, vind ik tenminste, maar er is nog geen één horror film gemaakt hier die echt goed is. Maar als jij dat wel vind wie ben ik dan om jou dat af te strijden. Ik zeg nogmaals dat ze een voorbeeld aan Spanje, Frankrijk, Skandinavie kunnen nemen, daar weten ze wel hoe een goeie horror film hoort te zijn. Daar kan Dick Maas nog een puntje aan zuigen.
Maar ik hoop oprecht dat Warmerdam nu wel eens iets goeds brengt en niet zo'n slap kinderhorrortje als Sint.
Zandkuiken
Mooi. Ziet er interessant uit!
Zou ik hier misschien even een bad kunnen nemen?
- Pardon?

Drs. DAJA
Ik zeg toch ook niet dat het niet leeft in Nederland??
Ik kom heel simpel wel aan met Sint, De Lift en Amsterdamned want dat zijn mijn inziens (en cijfertechnisch) geslaagde horrorfilms. Tsja, ik zou Zwartboek dan weer niet goed noemen, dat is een film die ik veel platter vind dan alle voorgaande titels.
En los van dat alles aangeven dat je in Nederlandse horror (en deze van Warmerdam) geen vertrouwen hebt omdat je Dick Maas niets vind... Tsja dat lijkt mij een motivatie die kant noch wal raakt. Al is het alleen al omdat Dick Maas en Alex van Warmerdam de twee meest uiteenlopende filmmakers zijn.
En nog even over nederhorror, Spoorloos wordt vaak zo betiteld en internationaal gezien als een van de engste films ooit...
Neemt niet weg dat ik je wat rooskleurig over Nederlandse horror vind praten, DAJA. Ik vind het wel degelijk een onderschoven genre in Nederland, met maar weinig voorbeelden; zeker geslaagde voorbeelden. Je noemt een paar films, maar dat vind ik op jarenlange productie niet veel. Los van het feit dat ik je wat titels schromelijk overschat.

'Borgman' is geheel voor niets te streamen: 'Gewoon weer klassewerk van een van de beste regisseurs van Nederland'

Nan Guo Zai Jian, Nan Guo
Drama / Misdaad, 1996