• 9.381.118 stemmen

Met onder meer: Sandra Bullock, George Clooney en Ed Harris

Releasedatum: 3 oktober 2013

Plot Gravity

"Don't let go."

Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) is een briljante medische ingenieur die op haar eerste shuttlemissie gaat met de ervaren astronaut Matt Kowalski (George Clooney), die het commando heeft over zijn laatste vlucht voor hij met pensioen gaat. Maar een schijnbaar routine ruimtewandeling draait uit op een ramp. De shuttle wordt vernietigd waardoor Stone en Kowalski alleen achterblijven – vastgeketend aan elkaar en steeds verder zwevend in het duister. De oorverdovende stilte verraadt dat ze elke link met de Aarde verloren hebben ... en elke kans op redding. Angst wordt paniek, en elke hap lucht vermindert de nog resterende hoeveelheid zuurstof. Maar misschien is de enige weg naar huis verder te gaan in de angstaanjagende uitgestrektheid van de ruimte.

Dr. Ryan Stone

Lt. Matt Kowalski

Mission Control (stemrol)

Aningaaq (stemrol)

Shariff (stemrol)

Explorer Captain (stemrol)

Russian Space Station Captain (stemrol)

avatar van qtano

qtano

Echt een tegenvaller.....

De opbouw van de film was erg traag en er was weinig spanning in de film.
Ook vond ik de film een beetje te dramatisch (ze had ook wel heel veel pech elke keer )
De film was dan nog wel redelijk aan te zien aan het begin, maar na een klein uur was de film wel erg slaapverwekkend. Ook het einde is erg onrealistisch en blijf je nog steeds met vragen over die je waarschijnlijk ook niet kan beantwoorden als je niet bijna in slaap viel.

Nee, zeker niet voor herhaling vatbaar. Had er veel meer van verwacht. 2,0*

avatar van Banjo

Banjo

• 2041 berichten

Ja maar Ratz deze film is ook wel een vreemde eend in de bijt hoor!.

Ga hem nu maar kijken dan weet je wat ik bedoel.

avatar van Wuotanaan

Wuotanaan

Sandra Bullock en George Clooney in een anderhalf uur durend ruimte-epos; het lijkt haast een zekerheidje op een letterlijke rampenfilm.

Bij het zien van de trailer van Gravity zag ik 'm stiekem alweer aankomen; de overdreven science-fiction/alien plottwist. Die bleef echter (gelukkig?) uit. Wat overblijft is een bloedstollende rollercoaster-in-space boordevol visueel vernuft. Daar is echter ook alles mee gezegd, verhaaltechnisch is Gravity namelijk niet bepaald sterk te noemen.

Bullock doet zeker haar best en is voor haar normale doen best te pruimen, maar het lukt haar simpelweg niet om echt sympathie op te wekken voor de hachelijke situaties waar ze steeds letterlijk tegenaan vliegt. Clooney heeft slechts een bijrol en kan de kar derhalve ook niet echt trekken.

Het camerawerk is uitstekend en nog belangrijker, realistisch, en er zijn meer dan genoeg puntje-van-je-stoel momenten in Gravity te bekennen. Diegenen die echter wat meer verhaal in hun (semi-realistische) ruimte-epos zoeken, kunnen wellicht eerst Apollo 13 een kans geven.

avatar van Zinema

Griezelend genieten.

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: Gravity is sterk. Het eenvoudige verhaal, dat bovenal draait om een vluchtpoging uit de ruimte, weet de spanning goed op te bouwen. De uitzichtloosheid van de letterlijke oneindigheid is daarbij mooi meegenomen, al moet gezegd dat de schoonheid ervan tevens weet te betoveren. Soms weet je als kijker dan ook niet of je moet griezelen of genieten. Gravity dient dan ook het best in 3D te worden bekeken omdat dit de visuele pracht extra onderstreept. Waar de derde dimensie vaak als onnodige gimmick wordt toegevoegd is dat hier zeker niet het geval. Gravity behoort dan ook tot een van de beste 3D-belevingen van de afgelopen tijd. De 'Visual Effects'-mannen mogen de champagne alvast koud zetten.

Of de visuele pracht die dit CGI-meesterwerkje met zich meebrengt in combinatie met een ietwat ongeloofwaardig thriller tien Oscarnominaties waard is kan je makkelijk betwisten. Feit is dat er, enigszins fris, behoorlijk wordt afgeweken van een aantal geëffende paden. Uiteindelijk natuurlijk niet, maar toch. De dosis tragiek komt de benarde situatie waarin de hoofdrolspeelster zich bevindt voornamelijk ten goede. Al doet zoveel pech ook een beetje argwaan opwekken, want waarheen leidt dit alles? Na zoveel jury-aanbevelingen weet je als rechtgeaarde cinefiel het antwoord waarschijnlijk al, maar er zijn mindere kandidaten voor het begeerde beeldje. Kortom, Gravity verdient absoluut een kijkbeurt. Bij voorkeur eentje met het bijzondere brilletje op de neus.

Zeer goed.

Met dank aan Warner Brothers voor het recensie-exemplaar.

avatar van Lona

Lona

Leuk om een keertje te hebben gezien. Vooral het audiovisuele aspect van de films was zeer goed. De soundtrack was hier echt nuttig en de beelden waren prachtig. Ik ben wel benieuwd hoe de mensen deze film gaan beoordelen nadat deze niet meer in de bioscoop te zien is en de mensen geen 3d tv en surround set thuis hebben staan.

Dan zal deze film flink onderuit gaan, want het verhaal stelt bar weinig voor. Verder probeert de film realistisch te zijn (onbewust of bewust), want anders ga je toch jezelf niet voordoen als NASA astronaut en betrek je het ISS niet in het verhaal? Van dit realisme klopt er helemaal niks van. Ik ben geen natuurkundige, maar zelfs ik weet hoe onrealistisch de vele gebeurtenissen in deze film zijn. Op zich is dat niet zo erg, maar dan moet dat ook blijken vind ik.

Wat ook nog meer mij irriteerde was de beeldvorming rondom te Russen. De Russen zijn weer zo dom om een satelliet zomaar neer te schieten en alles in gevaar te brengen (inclusief hun eigen mensen). Kom op, wat is dat kinderachtig zeg. En dan de ruimtepakken van de Russen. Die verbleken bij die van de Amerikanen. Terwijl in het echt ze ongeveer dezelfde pakken dragen. Dus dat was ook zo een irritant dingetje. De Russen zijn één van de pioniers wat betreft ruimtevaart.

De personage die Bullock neerzet irriteerde me te vaak en haar acteerprestaties waren matig. Te veel aanstellerij (wat weer samenhangt met bovenstaande). [eeny meeny miney mo ] Clooney zit lekker de ruimte te verkennen en rondjes te maken, hij had het erg naar zijn zin had ik het gevoel, dus dat heeft hij prima gedaan. Maar ja, zie ook hier de tweede alinea.

Tenslotte vond ik de film veels te kort. Hadden ze meer tijd genomen om een wat langere film te maken met wat inhoud dan had Gravity zeker een volle punt bijgekregen. Het was nu maar 80+ minuten en thats it. Ik raad de mensen aan om deze film te kijken als ze willen genieten van de prachtige beelden. Voor verhaal verwijs ik je graag ergens anders heen. 4,0* voor het audiovisuele aspect van de film, 1* voor het verhaal. De film krijgt dan ook 2,5* van mij.

avatar van womanizer

womanizer

Spannende, maar voorspelbare film. Mooie beelden, Sandra Bullock doet het goed en George Clooney is perfect als de sympathieke man.

avatar van TMP

TMP

Fijne film, vooral door de mooie beelden. Visueel gezien echt de moeite waard. Ook het acteerwerk van Bullock en Clooney is prima. Toch had er qua plot nog iets meer in gezeten, doordat de film een niet al te lange speelduur heeft is dat echter niet storend.

avatar van Nientje1980

Nientje1980

De film is zeker mooi gemaakt, af en toe best spannend en ook aardig geacteerd.

Enkel jammer dat bepaalde dingen gewoon niet kloppen met de werkelijkheid. (Bijv dat de astronaut zonder vorm van decompressie (of omgekeerd) het ruimte station in kan of kan verlaten. Krijgt een normaal mens last van dezelfde verschijnselen als bij een duiker die te snel omhoog gaat. )

Ach ja... Is ook niet heel erg hoor. Blijft een mooie film, die zeker in imax, 3d of met een super gode set thuis goed tot zijn recht komt.

avatar van Demeter

Demeter

Een dijk van een film! Ik houd wel van space-survival thrillers vanwege de claustrofobische sfeer, wanneer er allerlei dingen mis gaan, maar nooit eerder zag het er zo realistisch uit en was het zo beklemmend als in deze film. Let ook op de symboliek in het verhaal en de visuals, met name in de tweede helft van de film.

Het enige (kleine) kritiekpuntje dat ik heb is de casting van George Clooney. Die werd voor mij geen moment Matt Kowalski, omdat hij weer zoals vanouds zichzelf aan het spelen is en dat heb ik al zo vaak gezien in alle andere films waar hij in speelt. Een onbekende(r) acteur was passender geweest, omdat je dan gewoon een astronaut ziet en niet George Clooney. Bij Bullock had ik dit probleem niet, omdat zij wel een andere rol speelde dan dat ik van haar gewend was en ze deed het gewoon uitstekend.

Credits ook voor de muziek trouwens, want die is origineel en spannend.

avatar van otherfool

otherfool

Audiovisueel een plaatje maar met wat flauwe karakters, die zoals eerder gememoreerd misschien ook beter door onbekende acteurs gespeeld hadden kunnen worden. Het niets-aan-de-hand toontje van Clooney was hierbij wat al te overdreven en meisje Bullock vind ik gewoon een heel vervelende actrice, maar dat is persoonlijk. Wat overblijft is een fraaie, maar uiteindelijk toch wat lege huls.

3*.

avatar van Theunissen

Na alle mislukte pindakaas perikelen, is het me dan eindelijk gelukt om een Blu-ray versie te pindakazen. Het was wel weliswaar maar een 2D versie maar de TV kon deze omzetten naar een 3D versie waardoor ik hem toch nog gelukkig met redelijke 3D kwaliteiten heb kunnen bekijken.

Het verhaal mag dan wel misschien simpel zijn, maar de uitvoering is grootst. Sowieso vond ik het verhaal wel goed gevonden (ook origineel) en zat de uitvoering ook goed en vooral fraai in elkaar. Visueel spat het allemaal van het scherm af en ook wist het verhaal me van de eerste tot de laatste minuut te boeien en was het eigenlijk ook wel geregeld wat spannend. Omdat de film ook maar iets van 90 minuten duurt, kijkt hij ook nog eens heerlijk weg en wordt het nergens saai of langdradig.

Ondanks dat de cast maar bestond uit twee personen (niet de goedkoopste overigens) te weten Sandra Bullock en George Clooney deden ze het uitstekend en ook wel leuk. Zeker de laatste vond ik wel leuk maar zijn aandeel is helaas niet heel groot. Het was ook jammer dat zijn terugkeer maar een hersenspinsel was van Sandra Bullock, want ik vond dat juist een hele leuke wending. Maar ondanks deze anticlimax is dit gewoon een hele fraaie film die het kijken in 3D zeer aan te raden is. Dat is in deze film echt van toegevoegde waarde.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Alfonso hield me door zijn lange en soepele shots eigenlijk in zowat één adem vast. Deze productie ziet er goed uit en houd er op drastische wijze spanning in. Sandra Bullock was ik tot op heden vooral in flauwe komedies tegengekomen maar ze toont hier enorm veel klasse. Ik was even out in space; het was een hypnotiserende ruimtereis waarin de obstakels vaak uit onverwachte richting kwamen. Niet per se letterlijk, maar ook bepaalde keuzes die gemaakt worden en de wijze waarop alles verloopt. Sowieso wel aangenaam dat het contact op de begane grond niet wordt weergegeven (paniekerige Amerikanen achter computerschermen met de handen in het haar die op het einde een gat in de lucht springen). Mevrouw beland in een Russisch toestel en weet zich daarna met een brandblusser naar het Chinese model te manoeuvreren, waar overigens een tafeltennisbatje rondzweeft. Dit vond ik toepasselijk want veel Aziaten beoefenen die sport. De onbekende knoppen met rare tekens voegen nog wat extra stress toe. Heerlijk om Ryan op het einde in het water te zien zwemmen en op het strand te zien kruipen. Niet dat ik continu zat te wachten op haar natte lichaam, maar je voelt ook een ware opluchting na al dat klungelen in de duisternis. Enige waar ik mijn twijfels bij had was dat shot op de zeebodem waar de camera even wegdraait om een kikker in beeld te brengen. Ik neem mijn petje af voor deze sensatie.

avatar van Ew_MK1

Ew_MK1

Ik snap de hoge score hier niet zo. Het ziet er allemaal fraai uit dat is zeker een pluspunt maar verder was het niet veel bijzonders. Het was erg voorspelbaar en de rol die Clooney neerzette was ook maar matig. Het was alsof hij zo uit een andere film doorgelopen was naar deze zonder zich in te leven in de nieuwe rol. Bleef dus eigenlijk niet zoveel meer over dan visueel mooi en voor dat alleen kan ik toch niet meer dan 2,5 ** geven.

avatar van baspls

baspls

Visueel een prachtige film. Goed acteerwerk. Redelijk verhaal, al is het wel heel erg onwaarschijnlijk. Toch erg vermakelijke film. Een aanrader.

avatar van MRDammann

MRDammann

De visuals zijn echt geweldig. Het begin van de film is adembenemend en wat fijn dat de regisseur denkt aan less is more. Heel knap wat de regisseur kan bereiken in één enkele setting. Maar helaas is het verhaal wat minder en tegen het einde van de film vind ik de film wat inzakken. Dat is erg jammer, maar het blijft een heerlijke film.

avatar van bjerik76

bjerik76

Vond dit toch wel een tegenvaller.

3d beelden in de bios zullen wel mooi zijn geweest.

Het verhaal was zwakjes, en kreeg wel een typisch " good feeling" Hollywood eind, en een vreselijke " comeback" rol van Clooney

Film zit vol met toevalligheden, en dat er zoveel ruimtestation vlak bij elkaar zitten in de oneindige ruimte...

De temperatuur is ver beneden het vriespunt, maar Miss Bullock zweeft zodra ze een station inkruipt in mum van tijd in dr ondergoed.

Had de film dramatischer en spannender verwacht, kwam als een Danielle Steel telefilm over.

avatar van Bertje106

Bertje106

Heb de film in 3D gezien en vond dat echt een enorme meerwaarde, denk dat wanneer ik hem niet in 3D zou zien minder enthousiast zou zijn geweest.

Leuke film, vooral het stukje waarin de hallucinatie plaats vindt.

Het laatste stukje met de verdrinkingsdood vind ik persoonlijk te ver gaan.

avatar van Stephan

Stephan

De beste verhalen zijn vaak simpel en doeltreffend. Personage heeft een doel en obstakels verhinderen hem/haar dat doel te bereiken. Hoe helder wil je het hebben?

SFX zijn adembenemend en nog nooit zo overtuigend ruimtebeelden gezien. Een mooi Innerlijk gevecht, characterbuilding, humor, emotie en het gevecht tegen de elementen geven je een...

"hell of a ride".

Beste film sinds jaren.

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

Net gekeken en ik heb echt een hmmm gevoel. Mooie beelden, maarja dat maakt nog geen film als een topgeheel. Neem nou als voorbeeld into the wild of in andere mate Drive.

Niet zon best verhaal, werd ook niet echt in de film getrokken.

Tja echt een hmm gevoel erna, dat moet niet.

avatar van o0Timmy0o

o0Timmy0o

Tsja ik ben het wel met veel mensen eens hier. Leuke plaatjes en een goede demonstratie over hoe kansloos wij op het moment zijn in de ruimte. We zijn er simpelweg niet voor gemaakt om daar rond te zweven.

Anyway, niks mis met het acteerwerk, erg mooi in beeld gebracht, maar een duidelijke verhaal met een doel is er niet aanwezig. Een beetje saai.

avatar van Halcyon

Halcyon

Deze heb ik een tijdje geleden in de cinema met zo'n irritant 3D-brilletje gezien, maar ik moet bekennen dat het effect toch wel geslaagd was. Knap geregisseerd. Of al die oscars terecht zijn kan ik moeilijk inschatten. Vernieuwend is deze prent op bepaalde vlakken echter wel. De beelden zijn zo scherp en realistisch dat je je echt "in de film" waant. Het verhaal daarentegen is slappe koffie. Eerder een kapstok voor de visuele experimenten, had ik de indruk. De stijl is nu nog redelijk revolutionair, maar zal mettertijd vast standaard worden. Persoonlijk verkies ik nog altijd 2D, al is het maar omdat zo'n brilletje na een uur begint te spannen.

avatar van erikztm

erikztm

Lang geleden dat ik een film heb gezien die zo saai was als deze. De eerste 10 minuten zijn vermakelijk, daarna wordt het gewoon een monoloogje van 1 actrice in een leuke setting. Vervolg en einde zijn voorspelbaar. In de bioscoop in 3D zijn de beelden nog wel aardig, thuis op de bank is het zonde van de tijd.

avatar van flaphead

flaphead

Hoewel ik van thrillers hou en niet vies ben van een ruimtesetting, liet ik deze film vorig jaar toch links liggen; simpelweg omdat 2 enorme Hollywood-acteurs in de hoofdrollen me geen goeds deed. Na een stroom van positieve geluiden en een meuk Oscars, er toch maar aan gegaan.

De sfeer in de eerste deel is heerlijk. Cinematografisch perfect in orde, prachtige details, het spelen met camarapunten (bijvoorbeeld binnen in de helm) gaf het goede effect, het claustrofobische van de setting past en de muziek maakte het af.
Echter, zodra Clooney uit het zicht raakt, raakt de film dat ook. Hier en daar zijn er nog wel spannende momenten, maar je raakt steeds verder verwijderd van het gebeuren. Oninteressante monologen van Bullock. Het wordt zo sentimenteel en moralistisch, inderdaad zoals bij Hollywood vaak past, dat het echt de film de nek omdraait, wat mij betreft.

Had het zichzelf een meer mysterieuze aanpak gegund (zoals bij Moon) was mijn oordeel zeker 2 volle punten hoger geweest. Een goed begin, maar uiteindelijk zuchtend en steunend naar het einde.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Een indrukwekkende en visueel uitstekende sciencefiction-film. Ik had deze al wel een tijdje willen zien, maar was er nog niet van gekomen. Nu dan maar eens gekeken en ik ben zeker niet teleurgesteld. De film is ongelooflijk realistisch in beeld gebracht, de special effects zijn prachtig en de hele film ziet er kraakhelder uit. Alfonso Cuaron getuigt van talent, al wist ik al dat hij dat had (hij is toch wel de beste Harry Potter-regisseur naar mijn mening). De film heeft een goed tempo. Er gebeurt op een relatief korte tijd erg veel. de actie is fenomenaal in beeld gebracht, visueel dus echt een hoogstandje. Alleen dat al is een goede reden om deze film te kijken. Snap nu ook wel waarom deze zoveel Oscars op technisch gebied wist te verzilveren.

Sandra Bullock en George Clooney deden het beide goed, al krijgt Clooney wel een belachelijk kleine rol. Jammer dat hij al snel uit beeld verdwijnt. Voor de rest is de film erg goed. Er zitten een paar minder interessante dialogen/monologen in, maar dat mag de pret niet drukken. Muziek en alle geluidseffecten waren ook meer dan in orde.

avatar van LhKsoft

LhKsoft

mooie film

avatar van killerfreak

killerfreak

Een trailer die me onmiddellijk bij het nekvel greep en daardoor een film die ik moést zien. Eind vorig jaar was het dan zover en ik heb me het cinematicket geenszins beklaagd. Topvertolkingen (vooral Sandra Bullock!) en een ijzig sfeertje. Overigens perfect in beeld gebracht allemaal, en een van die momenten waar je nog een beetje blijft namijmeren na de aftiteling.

avatar van Parisa

Parisa

Nadat deze film zijn Oscars enzo had gewonnen besloten we de film ook eens te kijken. Altijd leuk om te kijken of we het met ze eens zijn.

Het verhaal had helaas niet al te veel om het lijf. Dat kan je minimalistisch en goed noemen. Soms vind ik dat ook, maar hier niet. Het begint al iets te clichematig met wat vreemde keuzes van de karakters, waardoor ze extra in de problemen konden komen. En met een introductie in dialoogvorm, waardoor we wel wat leren van de karakters, maar er wordt onvoldoende een band gecreëert waardoor het je wat zou kunnen schelen wat er met de karakters gebeurd.
Verder vliegen we vooral veel door de ruimte. Zien we de aarde vanaf een grote afstand en wat ruimtestations van binnen en buiten. Uiteraard zijn er in de stations ook weer moeilijkheden. Alles wat ongeveer mis zou kunnen gaan in de film gaat ook mis. Wij vonden dat grappig. Het genre had ook rampenfilm kunnen zijn. Hou hier rekening mee als je deze film gaat kijken.
In de speeches bij het ophalen van de awards hoorde ik dat ze trots waren op de menselijkheid die Bullock aan de film gaf, omdat het anders wel wat leeg zou zijn. Ik weet niet of ze nou echt zo eerlijk waren of dat ik het laatste wel echt gehoord heb?
De verhaallijn van Bullock stelde ook niet veel voor hoor. Ze proberen wel wat, maar nergens wordt dat een reden om deze film een dramafilm te noemen.

Maar de film won geloof ik ook veel op special effects en geluid. 3D Missen we thuis (gelukkig) en verder ziet hij er gewoon standaard uit. Met onze surround sound heb ik geen muziek en dingen gehoord die Oscarwaardig zijn.

Van acteren is hier weinig sprake. Of het is voor een groot deel niet goed te zien door het dragen van de helmen. Die ook nog weerspiegelden. Ik was dus blij dat op een geven moment die helmen afgingen. Of dat nu realistisch was of niet.
Men krijgt niet veel om mee te werken en dus proberen ze zoveel mogelijk te maken van het script wat ze hebben. Daar kan je zoveel topacteurs op loslaten als je wil, ik vraag me af of iemand het echt boeiend had kunnen maken.

Ik zie dan liever een Cast Away 1 keer.

avatar van ezinken

ezinken

Absoluut geen topper, de hele film was de ene ramp na de andere met af en toe een mooi plaatje ertussen. Nee die hoef ik geen tweede keer te zien.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Tegenvallend.

Gravity had een ongelooflijke rit kunnen en moeten zijn. Er is één ding dat me echter tegen borst stoot en dat beïnvloedt mijn algemene mening: de toon. Die is zo jammerlijk. Zeker met het einde dat er tegenaan geplakt wordt, is dat niet te harden. Alles wordt met de minuut kleffer; enig karakter ontbreekt volledig.

En daar is meneer of mevrouw de castingdirecteur schuldig aan. Sandra Bullock en George Clooney zijn grote namen, ja, en zullen nodig geweest zijn om de financiering rond te krijgen, maar ik moet er niks van hebben: die typische Hollywoodgezichten in een atypische Hollywoodfilm. Beiden ontbreken een karakteristieke kop. Bullock valt dan wellicht nog het meest door de mand, maar Clooney in z'n zoveelste Clooney-rol ergert mij evenzeer mateloos. Zonde.

Door het visuele worden de meubelen evenwel gered. Alfonso Cuaron schudt alles uit z'n mouw en schotelt een resem aan lange shots voor - meestal héél erg de moeite. De details in decors en creaties zijn fantastisch.
Soundtrack is dan weer wat minder. Zeker naar het einde toe verliest men alle pedalen en wordt het wel erg tegendraads met het eerste uur van de film. Een kille sfeer - met desnoods een niet zo happy end - had het m.i. beter gemaakt.

2,5

avatar van Insignificance

Insignificance

Audiovisuele spanning. Is het niet vanwege het hachelijke avontuur, dan is het wel door de ontzaglijke fotografie. Vooral wanneer het zich buiten de capsules bevindt met een camera die net zo gewichtloos zweeft als de astronauten. De ruimtewandeling is hypnotiserend, bijna een heightened experience.

Zeker als Moeder Aarde erbij wordt betrokken. Imponerend. Een panorama dat je aan het denken zou kunnen zetten. Iets dat Cuarón weet door te trekken wanneer het schroot nadert en z'n film een meer penibele ervaring wordt. In het oog springend zijn de keren dat hij een first person perspectief kiest.

Zeker het eerste uur domineert dat gevoel van overweldigende leegte in een onbevattelijke omvang de film. Een zintuiglijke zegetocht, mede dankzij de muziek, al had het wat mij betreft best nog vaker de oorverdovende stilte van de ruimte mogen opzoeken. Soms is het toch iets te nadrukkelijk aanwezig.

Dat wil ook wel eens gelden voor een 3D effectje dat pontificaal voorbij komt, maar vooruit. Ik heb meer moeite met hetgeen het scenario rondom de rode verhaaldraad te berde brengt. Zodra Stone over haar dochtertje begint, weet je het wel, maar daar gaat Cuarón vervolgens ook nog vrij opzichtig mee om.

De foetushouding, een shot van een kaartje en een beeldje; het mag een tandje minder, geraffineerder of subtieler. Het is niet groot genoeg om serieus te gaan knagen, maar echt werken doet het zo ook niet. Gravity slaagt vooral om andere redenen. Can't beat the view, zoals Kowalski ergens onderweg stelt.