Gravity (2013)
Releasedatum: 3 oktober 2013
Bekijk via Prime Video
Plot Gravity
"Don't let go."
Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) is een briljante medische ingenieur die op haar eerste shuttlemissie gaat met de ervaren astronaut Matt Kowalski (George Clooney), die het commando heeft over zijn laatste vlucht voor hij met pensioen gaat. Maar een schijnbaar routine ruimtewandeling draait uit op een ramp. De shuttle wordt vernietigd waardoor Stone en Kowalski alleen achterblijven – vastgeketend aan elkaar en steeds verder zwevend in het duister. De oorverdovende stilte verraadt dat ze elke link met de Aarde verloren hebben ... en elke kans op redding. Angst wordt paniek, en elke hap lucht vermindert de nog resterende hoeveelheid zuurstof. Maar misschien is de enige weg naar huis verder te gaan in de angstaanjagende uitgestrektheid van de ruimte.
Dr. Ryan Stone
Lt. Matt Kowalski
Mission Control (stemrol)
Aningaaq (stemrol)
Shariff (stemrol)
Explorer Captain (stemrol)
Russian Space Station Captain (stemrol)
Mars4i
Dit soort films in de ruimte zijn echt gemaakt voor 3D. En als ze het dan ook nog zo goed doen, dan is de film voor mij al geslaagd. Volgens mij hebben ze er ook iemand bij gehaald met verstand van natuurkunde. Want alle effecten in de ruimte kloppen (, b.v. dat als je eenmaal een spin hebt je er nooit meer vanaf komt. Dat stuk waarbij Matt Ryan trekt en dat dat met horten en stoten gaat.
Het verhaal is op zich vrij simpel en misschien niet helemaal realistisch (Kan er werkelijk een kettingreactie plaats vinden van satellieten die elkaar vernietigen?. Ik vraag me trouwens af, Ryan zegt dat ze in de simulator de Sojoez elke keer heeft laten crashen in de simulator, maar op het einde van de film land dat dingt volledig automatisch (de Chinese variant althans). Dus wat heeft ze in die simulator gedaan
Misschien heb ik iets gemist. Maar waarom heet de film eigenlijk gravity? Het was meer het gebrek aan gravity. Van deze film wil ik ook wel de making of zien.
arno74
Mooie film, vanwege het visuele. Ook het 3D-effect was een prioriteit voor de makers. Beiden prima geslaagd. Script en dialogen waren helaas minder belangrijk, en dat haalt voor mij de score onderuit, best jammer dat ze daar niet wat meer aan gewerkt hebben.
Qua lengte haalt de film misschien alleen met aftiteling de 91 minuten, want binnen 85 minuten stonden we weer buiten. Had van mij wat langer gemogen, gevuld met kwalitatief goede scenes natuurlijk. Een astronaut die met zijn jetpak speelt en rondjes vliegt (de beginscene) is misschien wel mooi in 3D maar niet echt realistisch. En ook die scene met het hondengejank was nogal onrealistisch (over de hele wereld kan ze niemand bereiken, behalve een Chinese zendamateur?).
De oorzaak van de ramp vond ik ook niet zo uitgewerkt, iets te ouderwets Amerikaans (die 'domme' Russen blazen een satelliet op en veroorzaken zo een wereldweide ramp... nr. 1 cliché in Hollywood zo´n beetje).
Ook vond ik de schuttle nogal klein overkomen... ik heb bij de Nasa in Houston zo´n echte gezien (in hun museum) en dat is toch minstens driemaal zo groot dan het plaatje wat we aan het begin van de film te zien kregen.
Al met al visueel mooi, maar zonde van die slordigheidjes.
Donkerwoud
Verademing dat er een reusachtig budget en state of the art special effects gebruikt worden om een klein verhaaltje te dienen. Het gaat eigenlijk alleen maar over een vrouw die zich klein en nietig voelt tegenover het reusachtige van het heelal. Alleen al die rondzwevende astronauten rond onze aarde geven al een kick, terwijl de echte actie dan nog moet komen.
Het bijzondere is dat het een verfrissende andere invulling van het rampengenre is geworden. Niet met een focus op het testosteronverhogende actievolle (hoewel dat er ook inzit!) maar juist de focus op de psychologische ontwikkeling van het hoofdpersonage. Sandra Bullock zet hier dan ook wederom een ijzersterke rol neer en weet mijn laatste bedenkingen over haar talent van zich af te schudden. Zij is echt zo enorm gegroeid van de domme doos uit Speed naar het volwaardige talent dat zij nu is. Enige minpuntjes zijn dat het plot iets te ongeloofwaardig is en dat het soms wat naar het sentimentele neigt. Neemt niet weg dat het toch genieten geblazen is en zeker een aanrader om eens voor naar de IMAX-voorstelling te gaan.
John Barry
Gravity is een erg goede en spectaculaire film, maar het kon beter.
De film speelt zich af in de ruimte, en die ruimte is heel mooi gemaakt , het lijkt net echt. Ook is deze film erg goed geflimd. Deze film komt fantasisch tot zijn recht in IMAX. Het verhaal van de film is goed te volgen. Ruimte afval vernietigd een shutle waardoor twee astronauten in de ruimte alleen achterblijven en op de een of andere manier moeten de astronauten een manier vinden om naar huis te gaan.
De twee astranouten worden gespeeld door Sandra Bullock en George Clooney. Sandra Bullock speelt Dr. Ryan Stone zij is medische ingenieur die haar eerste shuttlemissie heeft. En dan gaat het voor de eerste keer al zo erg mis. Ik snap dat het heftig is als je shuttle word vernietigd. En dat je dan even in paniek raakt , zeker als dit je eerste missie is. Maar aan de andere kant komt haar paniekerige reactie wat overdreven over. .Dan even later als ze dan wat rustiger is lijkt bijna alles in de film wat zij doet mis te gaan. ( overgens is dat meestal niet haar fout ) De filmakers hebben duidelijk veel moeite gedaan om de film spannend te maken maar soms word het wat overdreven. Bijvoorbeeld aan het eind van de film De terugkeer naar aarde gaat met behoorlijk wat problemen, en is Ryan Stone eindelijk op aarde verdrinkt ze bijna in het water. De filmakers kunnen ook overdrijven. Zoveel tegenslagen maken het toch wel ongeloofwaardig. Ryan Stone word goed gespeeld door Sandra Bullock.
George Clooney als Matt Kowalsky doet het goed, en op het personage die hij speelt is niks op aan te merken. George Clooney heeft een leuke rol. Wel vind ik de bijna dood scene wat raar , in deze scene komt Matt Kowalsky Ryan Stone even wat moed in praten. een beete rare scene, want Matt Kowalsky was al dood en nu komt die nog even terug tijdens de bijna dood ervaring van Ryan Stone . een beetje een rare scene dus .Matt Kowalsky had beter weg kunnen blijven in dit deel van de film De scene hiervoor was ook raar..Ryan Stone hoort op de radio een hond blaffen en gaat dan zelf woef, woef zeggen. terwijl ze bezig is zelfmoord te plegen. Dat woef , woef vond ik een beetje raar. Eigenlijk moest die hele zelfmoord scene van Ryan Stone niet in de film zitten De film vond ik plots wel erg snel afgelopen. Ryan Stone komt uit het water , en plots is de film afgelopen. Ik had wel willen zien hoe het met haar afliep.
Al met al is Gravity een erg spectaculaire en mooie gefilmde film met goede special effecten. Als de filmakers wat minder hadden overdreven was deze film nog een stuk beter geweest.
3,5 ster voor deze film
Captain Pervert
Helaas geen IMAX bios in Groningen, dus weet ik niet wat ik heb gemist. Maar Wolff Euroborg 3D is ook niet slecht. En je kunt er goed parkeren
In Gravity worden ontieglijk veel goede keuzes gemaakt. Het lange openingsshot, de afwezigheid van credits, de spanningsboog, de geweldige muzikale ondersteuning en de briljante mix van luchtige Clooney-opmerkingen en retespannende, overdonderend spectaculaire stukken. Ook het einde is perfect en de film stopt het juiste ogenblik.
Er zitten ook enkele geweldige cameratechnische vondsten in de film, met als hoogtepunt de scène waarin je als kijker bij Bullock in het ruimtepak kruipt.
De enige keer dat ik mijn wenkbrauwen fronste was bij de ietwat obligate scène met de kabel om de voet van Bullock. Dan weet je wel wat ik bedoel. Wat Clooney dan doet is zo'n vreselijk platgetreden pad, dat past eigenlijk niet in een film die verder behoorlijk vernieuwend is. Maar aan de andere kant maakt het de rest van de film alleen maar sterker. De film kakt op ongeveer tweederde ook even behoorlijk in (het stukje waarin Bullock een hond nadoet). Maar daarna wordt het direct weer spannend. Tijdje geleden dat ik zo met klamme handjes uit de bios kwam.
Clooney's stem lijkt veel op die van Tim Allen en in een ruimtepak is het net Buzz Lightyear. Die kop van hem erbij, gecombineerd met zijn laconieke houding, deed mij continu daaraan denken.
Maar het is Bullock die hier haar magnum opus neerzet.
Gravity is groots en klein tegelijk. En die subtiele balans maakt de film zo goed. Het heeft technische grenzen van films maken verlegd en gaat toch eigenlijk over (hoofdzakelijk) twee mensen. Het laat zien hoe wijds het heelal is en hoe weinig de mens voorstelt. Hoe groot ons technisch vernuft is om de ruimte te geraken en hoe hulpeloos we zijn als onze technische snufjes ons in de steek laten. En hoewel je het gevoel hebt een blockbuster te kijken, speelt de film zich af op weinig locaties die bovendien ook erg klein zijn.
4,5 sterren
Peekstra
Erg teleurstellende film, mooie beelden maar continu onmogelijke gebeurtenissen terwijl de film pretendeerd realistisch te zijn. Gemiste kans.
Onzinnige dingen:
- Beetje rondvliegen van Clooney, leek wel een circusact. De pakken hebben te weinig "brandstof", het ging veel te snel en het is vrijwel onmogeljk om te doen.
- Stuntelig gedrag bij de reparatie. Veel vrije tijd om te rommelen tijdens een ruimtewandeling, terwijl je die toch echt zo kort mogelijk wilt laten duren.
- Door een opgeblazen satelliet onstaat er een kettingreactie van ruimte puin... dat kan, maar het werd totaal overdreven en de kans dat het gelijk op je pad komt is wel heel erg klein.
- Het puin kreeg een snelheid van 30.000km/u ten opzichte van de nog operationele stations? Waar komt die snelheid vandaan? Bij een hogere snelheid om je in een heel andere baan terecht dan zo laag.
- Hoe kan je iets zien aankomen dat met 30.000 km/u op je af komt?
- Waarom zit ISS op dezelfde (lage) hoogte als de Hubble? Kan niet en veel te riskant. Waarom is het ISS zowieso in de buurt?
- Waarom vallen de communicatiesatellieten uit? Die zitten meestal op 36.000km hoogte in plaats van de paar honderd waarop dit zich allemaal afspeelt.
- Bullock is extreem paniekerig en weet basale zaken niet: let op co2 en niet te snel ademen.
- De brandstofvoorraad van Clooney is bijna oneindig, even Bullock oppakken en richting ISS.
- Met veel te hoge snelheid aanvliegen (maar ok, ze hadden haast) en je toch ergens aan weten vast te pakken, erg knap in die lompe pakken.
- Ze komen tot stilstand, maar toch moet Clooney loslaten en zweeft weg !?!? Waar komt die acceleratie vandaan?
- Brand in het ISS. Brandalarm via een laptop?
- Heel het ISS lijkt wel een compleet vuurwerkpakhuis, brandveligheid 0.
- Ruimtepak aantrekken in een minuut, duurt normaal 1 uur
- Andermans ruimtepak past prima? Erg toevallig.
- De Sojoez doet het nog redelijk met een geript zonnepaneel.
- Ruimtepuin is nog steeds bij elkaar gebleven en komt als een soort storm aangewaaid. Opnieuw zie je iets aankomen terwijl het 30.000 km/u op je af vliegt.
- Het paniekerige gestuur met de Sojoez, het leek wel een flipperkast.
- Bijzonder knap hoe je met ongeveer een burst van die rakketten vrijwel perfect richting een ander station vliegt.
- Weer een ruimtestation dat veel te laag zit en lekker (=gevaarlijk) in de buurt.
- Even jezelf stabiliseren met een brandblusser terwijl je rondtolt in de ruimte, zeer knap van de paniekerige amateur.
- Waarom is het chinese station in een verkeerde baan?
- Waarom is het geheel verlaten maar is er wel een capsule aanwezig?
- De ontsnappingsmodule wordt stevig beschadigd tijdens het vertrek, maar dat is geen probleem...
- De bediening van een behoorlijk vreemd apparaat is geen probleem... druk maar op wat knopjes en het zal wel lukken.
- Ongeloofelijk knap dat je zomaar onder de juiste hoek de atmosfeer weet binnen te komen uit zo'n chaotische situatie.
- De landing is in een minuut gepiept... met die snelheid zou je compleet verbranden.
- Je land toevallig op een meertje in je eigen land... kans op landen in de oceaan is veel groter.
- Beelden van het neerstortende station terwijl je zelf al geland bent dus je bent sneller beneden (=verbranden) EN op dezelfde plek?
En waarschijnlijk is er nog veel meer mis.
JacoBaco
Gravity moet een zeer ambitieus project zijn geweest. Ik vermoed een hele moeilijke film om te maken, maar aangezien het gelukt is, gaat deze film absoluut wat Oscars binnenhalen. Hoewel de Oscars mij 0,0 interesseren, hoop ik wel dat de mensen die keihard aan deze film gewerkt hebben, beloond worden. De film is in elk geval alvast een dikke hit!
Wil je een spannende film kijken, ga naar Gravity. Wil je een spannende 100% realistische film kijken, ga dan ook naar Gravity en neem de foutjes voor lief. Ik ben er vrij zeker van dat ze een film hadden kunnen maken waarbij alles klopt, maar dan ben ik er niet meer zo zeker van of het dan nog wel zo'n leuke film zou zijn. Nu weet de film continu spannende situaties te creëren waardoor de tijd echt voorbij vliegt en dat maakt het een fijne ervaring. Alleen op sommige momenten dacht ik wel, ok nu gaan jullie toch wel weer te ver.
Deze film maakt het naar de bioscoop weer een bijzondere beleving. Het ziet er werkelijk perfect uit. Het idee dat ze daar echt zijn is zeer overtuigend en bij sommige scènes kun je het zelfs bijna voelen. Ze hebben alles uit de kast gehaald om je 90 minuten lang van je stoel te blazen. Nee saai is het niet en dat terwijl het zich continu in de ongeveer 150 km² ruimte afspeelt. Omdat het visueel 100% overtuigend is, is het erg intens. De muziek is ook perfect. Het valt bijna niet op namelijk, maar het voegt net weer even dat extra'tje toe, net als de geluiden die er eigenlijk niet horen te zijn.
Als de film eenmaal op blu ray verschijnt, zal het ongetwijfeld wat minder worden. Dit is geen film die op je laptop kijkt. Heb je thuis een groot TV scherm en een goede geluidsinstallatie, dan wordt het zeker (weer) genieten!
Net geen 4,0...
Tegen alle verwachtingen in énorm genoten van deze film.
Was het vermijden van Gravity ondertussen enorm beu. Overal trailers, reviews en features, het wordt steeds moeilijker een film "vers" in te gaan. Dan maar zo snel mogelijk in de bios kijken, in 3D zelfs nog.
Cuarón is de eerste die écht wat met 3D doet, al heeft hij z'n setting wel mee natuurlijk. In combinatie met geweldig camerawerk levert het een beklemmende ervaring op. Eerste uur is dan ook volop genieten.
Laatste half uur verliest Cuarón het een beetje. Om z'n symboliek tot z'n recht te laten komen moet hij een hoop dubieuze beslissingen nemen, de laatste 30 minuten brengen dan ook een nogal plotse omschakeling naar Hollywoodiaanse onzinmomenten. Onnodig, maar de beleving blijft gelukkig wel intact, waardoor het enkel het plotje is dat nogal belachelijk overkomt.
Jammer, want het eerste uur was voor mij wel degelijk 5* waard. Laatste half uur is qua plot en emotie serieuze onzin, maar de impact op de beleving is zeer beperkt.
4.5* en een uitgebreide review
O.k.dan
Visueel is het inderdaad geweldig gaaf; samen met de goede muziekkeuze en toegepaste 'ruimte stiltes'.
Wel heb ik mij ontzettend zitten ergeren aan Sandra Bullock. Ik werd totaal niet gegrepen door haar karakter en vond haar behoorlijk nep, zonder enig gevoel. Vreemde teksten (geluiden...) ook. Afijn, da's persoonlijk, maar het had bij mij wel veel invloed op het totale plaatje. Soms word je door een acteur of actrice zo gegrepen dat de emotie letterlijk door je heen vliegt. Bij Sandra Bullock is daar in mijn geval totaal geen sprake van. Jammer; grote na(a)m(en), weinig gevoel. De fantastische beelden en lange openingsscene maakten echter een hoop goed.
dutchtuga
Indrukwekkend. Het eerste uur is echt ijzersterk. Het sfeertje in de ruimte is enorm benauwend en Cuarón weet dat goed teweeg te brengen door middel van beeld en geluid. Het laatste half uur bevestigt het vermoeden dat dit toch wel een Hollywood film is, maar wel één van de beste die ik de afgelopen jaren heb gezien.
Mr Thee
Eeerwaarde MichaelMovie,
Dank voor deze toelichting.
"Reageer maar als je nog dingen niet begrijpt of niet goed vindt".
Jazeker! Fanatici die weij zeijn! Komtie dan (he)...
Ik snap er needs van hoe jij aan die 4.5* komt. Het is voor mijn gevoel een film die op het gebied van "kijksensaties" wellicht minder lang houdbaar is, dan je denkt temeer door:
*het magere verhaal,
*de verteerbare maar toch niet originele "nespressorol" van Clooney,
*de herhaling van de paniekvrouwenrol (SPEED) van Bullock.
Maar goed ik erken dat we hierover nou eenmaal een ander "gevoel van waardering"over hebben uitgesproken.
"Ik bedoelde niet een filmkenner, maar een kenner op het gebied van astronomie"
Alles klahr!
"...ik had haar veel slechter verwacht en ik heb mij niet gestoord aan haar personage. Ik was al blij dat het einde niet 100% Hollywood-cliché is."
Ik vond het ook best meevallen al wat het volgens mij wél best Hollywoodcliché (reeds toegelicht hierboven)!
LOTR-lover
Wat een tegenvaller, na alle goede recensies en enthousiaste reacties. Natuurlijk, de beelden zijn fenomenaal en een genot om naar je te kijken. Maar dat is dan ook de enige reden waarom ik Gravity 3* geef (een 6'je dus). Voor het flinterdunne verhaal kan ik echt geen cijfer geven, wat een drama. Het werd op bepaalde momenten zo ongeloofwaardig (vooral dat einde!) dat ik er alleen maar om moest lachen. Als een serieuze film voor mijn gevoel een komedie word omdat het simpelweg nergens op slaat, dan sla je de plank behoorlijk mis. Gelukkig hebben we de beelden nog...
6/10 (IMDB)
Black Math
Indrukwekkend. Het eerste kwartier à twintig minuten is een heel lang groot shot zonder te knippen, de camera gaat alle kanten op (net als Clooney) en soms zijn er effecten die verder me alleen opgevallen zijn in Irréversible: namelijk dat de camera zonder dat je het door hebt als je je aandacht er niet bij hebt door het glas van een ruimtehelm gaat. Mooi dat dan het perspectief ook naadloos overgaat in dat vanuit de ogen van Bullock. Aardige soundtrack, weinig over te klagen, behalve misschien dat ik uit de recensies van de mensen wier mening ik hier hoog aansla nog iets sterkers had verwacht.
Het plot is zo simpel als een actieplot ook maar kan zijn, maar het doet er weinig toe, want het is een mooie kapstok voor het visuele geweld. Ik zie hier veel vergelijkingen met 2001: A Space Odyssey. Ik moest eerder aan een animatieserie denken: Planetes, waar het draait om het opruimen van ruimteafval. Dit omdat dat afval een grote rol speelt in deze film. Over het acteerwerk: ik ken Bullock vooral uit romantische komedies, dus het was een verademing om haar een keer in zo'n film te zien. Echt opzienbarend is ze niet, maar irriteren doet ze ook niet. Clooney is een ander verhaal, het is de vraag of ik hem helemaal op z'n plek vond met hoe luchtig hij is, maar het is aan de andere kant ook wel vermakelijk. De luchtigheid waarmee hij zijn einde accepteert, zit op het randje van tussen dramatisch en over the top.Het was leuk dat hij nog even terug kwam, maar gelukkig was het slechts een hallucinatie, want anders was het echt bijzonder goedkoop geweest.
Het voornaamste pijnpuntje zit hem ook bij mij dat men in het laatste gedeelte zich vooral op het plot concentreert. Afgezien van de tweede keer dat de brokstukken voorbijkomen, wat in 3D er echt gaaf uitzag zoals dat op de kijker afkwam, leek het toch vooral om het narratief te draaien.
Het woord is gevallen: 3D. Na Avatar pas mijn tweede 3D film, ik vond het erg de moeite waard dit keer. Het nadeel blijft toch wel dat er een beetje een zwartwaas door het brilletje aanwezig is. Ik ben erg benieuwd wat er bij herziening in 2D nog van over blijft. Ik verwacht eigenlijk nog dat de film ook dan nog steeds visueel behoorlijk sterk is. Niettemin ben ik blij dat ik de film in 3D heb gezien. 4,5*.
Madecineman (moderator films)
Het leuke van films die je op vakantie kijkt is dat er altijd een leuke bijkomende herinnering aan vast blijft plakken. Fijn dus dat ik, voor mij persoonlijk, de beste film van 2013 (tot nu toch althans) in de bios van Hurricane, Utah heb gezien. 3D brilletje op, popcorn (zout), een Dr Pepper, vriendinnetje naast me en 90 minuten ongestoord genieten van de meest indrukwekkende ruimte beelden die ik denk ik op film gezien heb.
Toegegeven mijn idee bij Gravity was dat het kon vriezen of dooien, nu heb ik wel vertrouwen in regisseur Cuaron maar toch... 90 minuten, slechts 2 personen en 1 setting..? Gelukkig pakt de film je vanaf seconde 1 bij de strot en laat niet meer los, het is een visueel spektakel van de bovenste plank en met werkelijk filmische waarde toevoegenden 3D beelden die tot de beste behoren die ik gezien heb. Misschien laat Gravity zich op visueel gebied nog wel meer vergelijken met een doldwaze achtbaanrit dan met een traditionele speelfilm, alles zweeft en vloeit in afwezigheid van de zwaartekracht. Cuaron bewijst definitief de koning, nee keizer, te zijn van de lange trackingshots. Fenomenaal!
Maar het is niet alleen audiovisueel spektakel het verhaal van Gravity weet zeker ook te pakken. Verwacht geen filosofisch hoogstandje a la 2001, deze film is veel menselijker en de dieperliggende lagen spelen in op de worstelingen van een individuele vrouw ipv die van de gehele mensheid. Credits hiervoor aan Sandra Bullock die geloofwaardig een kwetsbare vrouw weet neer te zetten in een situatie waarin kwetsbaarheid wel het laatste is waar je aan zou denken. George Clooney als haar tegenspeler is perfect, een totaal ander karakter die in haar iets weet te ontwaken waarvan ze dacht het allang kwijt te zijn.
In die zin denk ik dat al dat de levensstrijd 400km boven het aardoppervlak waarschijnlijk ook een metafoor is voor het leven van Dr Stone. Haar problemen met communicatie, haar diepgewortelde angst om verlaten te worden, haar faalangst. In het onvergeeflijke vacuüm van de ruimte wordt ze letterlijk geconfronteerd met haar eigen tekortkomingen. Teruggeworpen op haarzelf is er geen andere keuze dan deze te overwinnen de enige ander overgebleven reële optie is opgeven. Het einde is in die zin ook briljant en gaf me toch wel kippenvel, een prachtige wedergeboorte aan de rand van een soort ongerept oerlandschap.
Prachtig spektakel met een menselijke touch, knap werk en een klassieker in de dop.
4* maar een verhoging sluit ik zeker niet uit.
Awake78
Hele gave (3D-)film die je ondanks de geringe hoeveelheid aan variatie toch geboeid houdt. Laatste gedeelte met Bullock misschien wat langdradig maar goed, daar kan ik mee leven.
Quentin
Het eerste uur van Gravity is het beste wat ik de afgelopen tien jaar in de bioscoop gezien heb. Daarna ontaard het helaas in een te clichématige vertelling, waarbij het scenario net iets te gewiekst in elkaar zit om echt te emotioneren.
Eens met gotti, eerste helft (totdat er brand uitbreekt in het ISS) dacht ik naar 5*-materiaal te kijken. Audiovisueel redelijk briljant. Helaas kiest Cuarón er daarna voor om over te schakelen op een melodrama dat aan elkaar hangt van de onwaarschijnlijkheden. Erg jammer.
schrans
Met hoge verwachtingen deze film gaan kijken en deze zijn half ingelost.
Eerst een vooral zeggen dat de graphics en beelden die er geschoten zijn voor deze film van uitmuntende kwaliteit zijn!
De plot was echter vrij voorspelbaar (daarom niet per se slecht, maar een goede twist had toch gemogen). En jammer dat nu net 2 acteurs de hoofdrollen vertolken die bij mij niet in de bovenste schuif liggen en dan voor mevrouw Bullock, die wat mij betreft zich toch aan overacting waagt in deze film.
Zonder meer een degelijke film, maar ook niet hetgeen wat ik ervan van verwachtte door de lyrische recensies.
Jawaddedadde
Visueel knap!
Wat zag het er allemaal ongelooflijk mooi uit! Echt gemaakt om op het grote scherm te gaan kijken. Zeker het eerste uur was ongemeen sterk. Hoe de luchtigheid ook met een klap plaats maakt voor spanning, erg sterk.
Helaas gaat het met het verhaal nadien toch wat bergaf. Het wordt allemaal net een tikkeltje te ongeloofwaardig. Van spaceshuttle naar ISS, van ISS in de Soyoez, van de Soyoez naar het Chinese ruimtestation om daar dan in de Chineze Soyoez richting Aarde te gaan, met dan nog de ontsnapping aan de verdrinkingsdood...meh. Dat is me net iets te veel van het goede. Al kan ik me wel vinden in dit script. Wil je echt een realistisch verhaal dan is de film na 10 minuten gedaan.
Ik onthoud vooral de prachtige beelden in de ruimte (alsof je er echt bij bent). Prima rollen overigens van Clooney en Bullock.
Leno
De verwachtingen lagen hoog en ik verwachtte een erg originele en bijzondere film. Bijzonder is de film enkel qua cinematografie. De karakters en de geforceerde actiescenes zijn dit echter niet. Het eerste uurtje is het sterkst, toch ook dan zijn de karakters vrij matig: Clooney speelt een joker en is niet serieus te nemen en Bullock is dan al een beetje irritant. Dan wordt er ook nog eens een berg drama bij gehaald om het grote publiek vooral te pleasen en doet het verloop me heel weinig meer. Wat overblijft is dan nog enkel het cinematografische, wat tot het einde toe verbluffend blijft.
Ferdydurke
Leuk om eens gezien te hebben. Maar ik heb niet het idee dat dit een volwaardige film is geworden; eerder een reeks indrukwekkende en enerverende beelden, 'geloofwaardig' of niet. Technisch bijzonder knap, dat wel.
3D heeft ongetwijfeld de toekomst, maar het is natuurlijk vooral een technische innovatie, zoals de geluidsfilm en de kleurenfilm dat waren ten opzichte van de stomme, respectievelijk de zwartwit-film.
Speelfilms, of om het even welke (beeldende) kunstuiting, doen voor mij in de eerste plaats een beroep op de verbeelding van de toeschouwer. De beleving moet in zijn hoofd plaatsvinden, het is aan hem om het gebodene te associëren met zijn persoonlijke ervaring. Ik ga er voetstoots van uit dat 3D de mogelijkheden om dat effect te bereiken enorm verruimt.
Al zal het altijd zo zijn dat een paar simpele lijnen op een stuk papier soms meer kunnen suggereren dan de meest geavanceerde 3D. En dat komt dan denk ik omdat het in de eerste plaats gaat om die vierde dimensie, zogezegd. En daar heb je niet per se 3D voor nodig.
Gravity lijkt echter uitsluitend in te zetten op het zuivere realisme, het wil de illusie creëren 'alsof je er zelf bij bent'. Er is een moment dat je een astronaut als een soort goodyear-ballon de zaal in ziet zweven, en dat is fraai om te zien, maar juist omdat het alleen een driedimensionaal realisme beoogt, is het effect eerder tegengesteld. Het haalt je juist uit die 'realistische' beleving, en vestigt de aandacht op het feit dat je naar een film, een kunststukje, zit te kijken.
Het achtergrondverhaaltje van de heldin van Gravity is niet interessant genoeg, en het idee van wedergeboorte (als dat de bedoeling was) te mager uitgewerkt, om deze film zogezegd de zwaartekracht te geven om te beklijven.
Gravity is een schitterend bombardement van beelden, maar ik word niet geraakt. Het gaat dwars door me heen, zonder een spoor achter te laten.
Nou ja, met uitzondering misschien van dat zwevende rode tafeltennisbatje in het Chinese ruimtestation. Pingpong in space, da's best geestig.
K. V.
Deze eindelijk ook eens bekeken en 'k heb er van genoten. De film was spannend, meeslepend en zag er nog eens goed uit ook. Het anderhalf uur vloog zo voorbij. Qua geloofwaardigheid was het wel op het randje, hoeveel pech kan een mens hebben, maar zo was het natuurlijk wel spannend.
De cast kon me ook wel overtuigen.
'k vond deze film zeker het bekijken waard, een aanrader.
filmkul
Fraai gemaakte film, waarbij de 3d effecten echt tot hun recht komen. De film geeft je het idee dat je continue op enkele meters afstand meekijkt. Verder zit je continue op het puntje van je stoel. Soms zwakt de film heel kort de spanning af en is er ruimte voor wat sentiment. Met name Bullock zet een zeer sterke acteerprestatie neer. Of het allemaal even realistisch is...nee, maar dat drukt de pret totaal niet. Topper. 4.5
Chainsaw
Schitterende ervaring. Want dat is Gravity, een ervaring. Visueel (maar zéker ook qua audio) is de film baanbrekend en ongekend. James Cameron en zijn Avatar mogen goed opletten, want dít is pas iets waar je de mond echt van open valt. Fantastische effecten die overal gewoon weten te overtuigen en voor het eerst een film gezien waar 3D daadwerkelijk iets toevoegt. Ook een mijlpaal. Speaking of which; waar meneer Cameron ook een onvoldoende op kreeg en meneer Cuarón een ruime voldoende is vertelling. Gravity wordt met een paar fantastische lange shots verteld en je zit als kijker anderhalf uur lang echt op het puntje van je stoel. Je leeft ontzettend met, een erg sterke, Bullock mee en, door de vertelling én het audiovisuele plaatje, voelt het alsof je erbij bent. Je gaat er bijna zelf van zweven. Erg knap gedaan.
4 sterren.
wibro
Misschien wel de beste film in 3D die ik ooit gezien heb. Deze film was in visueel opzicht echt smullen geblazen en dat niet alleen want Gravity was ook nog zeer spannend ook. Ik heb menigmaal op het puntje van de stoel gezeten. Valt er verder nog wat over deze film te zeggen? Eigenlijk niet, deze film moet je gewoon ondergaan, in de grote zaal, in 3D maar zonder pauzeonderbreking. Dat laatste overkwam mij in de bioscoop waar ik deze film gezien heb. Een schande. Ondanks dat het in een commerciële bioscoop was, bij dit soort films mág dat gewoon niet.
Naomi Watts
Beter laat dan nooit laten we maar zeggen. Zeer overdonderende stijloefening van Cuaron die zijn enorme "talent" maar weer eens bevestigd. Als je al van Harry Potter een goede film kan maken dan kan je wel wat natuurlijk. Prachtige space-photography en hier maakt Cuaron dan ook enorm veel indruk, ook het audiodesign is magnifiek en de score van Steven Price is foutloos. Hele mooie harmonie ook tussen deze drie. Peter Jackson zal badend in het zweet wakker schrikken dat hij hem bij LOTR geen composer gemaakt heeft. Al ga ik niet met de massa mee dat dit baanbrekende cinema is, het doet gewoon alles heel goed wat betreft visuals en audio maar daar blijft het wel bij.
Cuaron maakt uitstekend gebruik van de wetten van de ruimte. De lawaaierige stilte, het beklemmende gevoel dat de omgeving verstrekt, de omvangrijkheid ervan, allemaal erg treffend weergegeven. De eerste helft is dan ook volop genieten, al wordt het allemaal langzaam minder als Bullock zich eenmaal in Spacestations bevindt. Wel wil Cuaron af en toe nog wat existentiële thema's aanhalen zonder er weinig mee te doen, maar dat aanhalen is voor mij wel voldoende, het denkwerk doen wij wel. Wel had de zogenaamde karakterontwikkeling niet gehoeven, mist diepgang en voelt wel heel erg plichtmatig aan. Dan sluit je nog wel af met een fijn einde, vooral door Steven Price's Gravity.
Dus een zeer treffende stijloefening die vooral zijn weerga niet kent in de eerste helft, tweede helft is helaas een ander verhaal en doet de film weinig goeds maar de eerste helft is zo sterk dat ik de clichematige tweede helft niet al te zwaar laat tellen. Overdonderend, maar verre van baanbrekend.
tristanrc1
Hoge bomen vangen veel wind. Dat zien we terug bij de meeste succesvolle films. Kijk maar naar Avatar of Inception. Na een overlading te hebben gehad van erg positieve recensies komen ineens de slechte beoordelingen. Avatar had ineens te weinig verhaal en Inception was uiteindelijk te vergezocht, vonden de slechte kritieken.
Hetzelfde zien we ook bij Gravity gebeuren. Zo vinden ze Gravity eigenlijk helemaal niet zo realistisch als voorgedaan wordt. Kan zijn, maar dat neemt niet weg dat ik dit een erg goede film vindt, die in ieder geval erg realistisch overkomt. Door dit (schijn)realisme is de film gelijk erg spannend en slaat het begin in als een bom. Wat we in het eerste halfuur zien bestaat voornamelijk uit explosies en een adembenemend uitzicht op aarde. ,,Can't beat the view...'' zegt Clooney (die overigens een alleraardigste rol heeft) doodleuk. Na dit overdonderende eerste deel komt een gedeelte dat een stuk ingetogener is, waarin de acteerkwaliteiten van Bullock erg goed naar voren komen.
Dat de film op sommige punten wat oppervlakkig is en dat het verhaal niet erg bijzonder is, wordt ruimschoots gecompenseerd door de intensiteit en de voortdurende spanning en drama. Het camerawerk is van ongekend niveau en ook de visuele effecten (in 3D, maar ook zonder) zijn vernieuwend. Waarschijnlijk zit de film ook vol met details waardoor hij meerdere malen te bekijken is. Jammer van het einde, dat bij mij geen diepe indruk achterliet. Toch is Gravity erg geslaagd, één van de betere films van het moment is het wat mij betreft zeker.
sveneras
Wat een spektakel!
In de goede zin van het woord. Eindelijk een film die het 3D benut waar het nuttig voor is. Ook al blijft de film een verzameling van letterlijke cliffhangers, doen die het o zo beter in de ruimte dan op aarde. De spanning was om te snijden, tijden geleden dat ik op het puntje van mijn stoel zat.
De soundtrack was misschien nog wel het beste van deze film, het ging allemaal dwars door je heen, je voelde de klappen en soms had ik de neiging om zelf mijn hand uit te steken en het ruimtestation vast te pakken. Visueel ook echt prachtig, ongelofelijk hoe ver de visuele effecten zijn gevorderd: was de film echt in de ruimte geschoten had ik het bijna ook geloofd.
Acteerwerk van Bullock was ontzettend goed. Enige nadeel was dat er wel weer behoorlijk wat Hollywood one-liners in werden geschoven, vooral tegen het einde. Ook Clooney kon me niet altijd bekoren maar dat komt ook door alle nare associaties die zijn gezicht naar boven brengt.
Dat gezever of realisme ben ik ondertussen ook wel weer zat. Als je een actiefilm in de ruimte kijkt behoor je het allemaal met een korreltje zout te nemen. Ondertussen heeft Cuaron voor mij de illusie van de waarschijnlijkheid weten te behouden en een prachtige ervaring overgebracht.
Ontzettend goed 4.5*
Flat Eric
Echt een prachtige film. Al binnen 5 minuten begint de ellende in space. Je zit direct midden in het verhaal. Met je 3D brilletje op komen de brokstukken recht op je af. Waanzinnig spektakel om te zien. Wel vervelend dat ik tijdens de film bij George Clooney toch altijd weer verwacht dat er een cupje Nespresso voorbij komt drijven...
YouDrunkGoHome
Film die het moet hebben van z'n prachtige visuals en knappe acteerprestaties, maar verder niet heel veel om het lijf heeft. Had ook geen kwartier langer moeten duren.
In de bios was ik hier behoorlijk van onder de indruk, neemt thuis, op mijn toch ook niet bepaald kleine tv, wel wat in kracht af.
3.5
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Een van de betere films die ik dit jaar heb gezien en ook een van de betere - zo niet de beste - film in space die ik heb gezien. Een visueel spektakel en met Sandra Bullock en George Clooney zit je wat betreft cast ook wel goed. Mooi gefilmd ook, zeker i.c.m. het gebruik van audio voelt het vaak alsof je zelf daar in die situatie zit. Daarnaast kon ik i.t.t. sommigen het eindstuk goed hebben.
Kleine 4,5*

Ruimtefilm 'Gravity' met George Clooney en Sandra Bullock morgenavond (29 oktober) op televisie

Een knap stukje acteerwerk: hoe sommige films maar één acteur nodig hebben

Deze vijf goed beoordeelde films verdwijnen zeer binnenkort uit het aanbod van Netflix

De vijf best beoordeelde ruimte-films van de laatste tien jaar

Gladiator
Historisch / Drama, 2000