• 9.375.880 stemmen

Geregisseerd door: Zack Snyder

Met onder meer: Henry Cavill, Michael Shannon en Amy Adams

Releasedatum: 20 juni 2013

Plot Man of Steel

"You will believe that a man can fly."

Voordat de stervende planeet Krypton ontploft stuurt wetenschapper Jor-El zijn enige zoon, de pasgeboren Kal-El, naar planeet Aarde. Het ruimteschip van de baby crasht in het weiland van Jonathan en Martha Kent. Zij voeden Kal-El op en geven hem een nieuwe naam: Clark Kent. Clark groeit op als normale jongen, maar weet dat hij anders is dan andere kinderen. Niet iedereen kan immers een schoolbus optillen. Op latere leeftijd worstelt hij nog steeds met zijn identiteit, al gaat de zoektocht naar zijn ware ik een stuk gemakkelijker wanneer General Zod, een overlevende generaal van Krypton, de aarde aanvalt met een klein leger. Sluit Clark zich bij zijn soortgenoten aan, of zet hij zich in voor zijn nieuwe thuisplaneet?

Clark Kent / Superman / Kal-El

Lois Lane

Jonathan Kent

Martha Kent

Lara Lor-Van

Colonel Nathan Hardy

Dr. Emil Hamilton

Thomas83 schreef:

Superman moet doorgaan als een redder van de mensheid, een held, maar intussen sneuvelen of beschadigen er nog behoorlijk wat natuurschoon en gebouwen door al zijn ijver.

Het kost wel wat maar de mensheid is toch gered?

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

AC1 schreef:

Of ... het geweld (en de destructie die het kan teweegbrengen) komt eindelijk overeen met wat we kennen uit de stripverhalen.

Ik had aan het eind wel een beetje moeite met een scène waarin iedereen elkaar blij in de armen valt, maar ondertussen is de stad New York (of Metropolis...) er erger aan toe dan in menig postapocalyptische film waarin het nukes heeft geregend

Captain Pervert schreef:

Dat is de eerste reactie. De vijand is verslagen. Hoera! Maar het zal niet lang duren vooraleer de aanvankelijke euforie zal omslaan in angst en twijfel. Is Superman misschien een uitnodiging voor allerlei gevaarlijke bedreigingen uit de galaxie? Na de destructie komt de bezinning en daarna ... het verzet tegen de aanwezigheid van de man met z'n rode cape op de Aarde. Meer en meer mensen vinden dat Superman niet thuishoort in een wereld dat voor gewone stervelingen zoals Batman, de Flash en Wonder Woman is gemaakt.

avatar van Lewis-06

Lewis-06

gewoon die volle 0,5 voor deze troep !

avatar van weberanja

weberanja

Wat een drukke troep! Dacht even dat ik naar een computerspel zat te kijken, geen verhaal geen humor, en vooral geen aanrader.

avatar van Thomas83

Thomas83

AC1 schreef:

Het kost wel wat maar de mensheid is toch gered?

Zo kun je het ook bekijken inderdaad. Maar ik ben meer de Superman die door Reeves in de oude films werd gespeeld gewend, en daar stortten geen hele gebouwen in volgens mij. Het komt op mij allemaal een beetje over op het spektakel zo groot mogelijk willen maken, en willen pronken met special-effects.

weberanja schreef:

Ik weet niet voor jou hoor, maar ik dacht niet dat het een comedie was? Als jij van comedies houd kan je beter ander soort films kijken. En er zat wel een verhaal in, en ik vond het geweldig. Ik raad het dus wel aan.

avatar van komerad

komerad

Leuke effecten en mooi 7.1 geluid.

Eerst moest het hele verhaal nog eens opgezet worden.

Vond ik behoorlijk saai omdat ik superman ondertussen al ken EN omdat de trailer mij de indruk gaf van een vette actiefilm boordevol sfx te zijn. En laat het net dat zijn waar ik toevallig zin in had.

3* voor de vette actie later in de film.

avatar van Lof78

Lof78

op sommige momenten vind ik de film wat over de top (dat er wel erg uitgepakt wordt met visuele aktie's, gevlieg en gesteunt... maar Michael Shannon is zeer overtuigend als slechterik. **/ sterren

avatar van weberanja

weberanja

PreciousCE,

Ik vroeg ook niet om een comedy, integendeel, maar hier zat werkelijk totaal niks in! Hak op de tak film. De effect vond ik wel mooi, maar de rest vond ik gewoon helemaal niks! Kijk naar de andere Supermanfilms waar wel een vleug humor en ontroering in zit, was hier ver te zoeken!

Strawfoot

Het hyperrealisme van Nolan gecombineerd met de bombast van Snyder. Hoewel ik beide regisseurs individueel kan waarderen, vind ik de combinatie niet goed samengaan.

Het is vanaf het begin overduidelijk dat men zich heeft laten inspireren door The Dark Knight trilogy van Christoffer Nolan (die naar ik meen ook een vinger in de pap had bij deze film). Superman wordt vermenselijkt en is een man die op zoek is naar een plaats in een voor hem vreemde maar realistisch ogende wereld.

Het probleem is dat regisseur Zack Snyder daarnaast wel heeft vastgehouden aan zijn typische stijl, die behoorlijl contrasteert met die van Nolan. Zijn Over the top bombast vliegt je om de oren en is alles behalve subtiel, noch realistisch.

Dit kan vermakelijk zijn, maar wel in een setting die dat toelaat. Dat was nu absoluut niet het geval.

avatar van IcU

IcU

Op mijn Man of Steel blu-ray staat een feature van the Hobbit tussen de extra's. Peter Jackson die New Zealand als opname locatie gebruikt. Wierd

avatar van Shinobi

Shinobi

IcU schreef:

Moet je dit maar even lezen: Why Is a Random Special Feature for 'The Hobbit' on the 'Man of Steel' Blu-ray? | Movie News | Movies.com

Strawfoot schreef:

De visuele stijl van 300 en Watchmen is toch wel anders. Hier houdt Snyder het eenvoudig en sober, bij momenten zie je zelfs wat van die dromigere Malick-achtige poetische 'aardsheid'. Niet realistisch? Het blijft een comic book verfilming van Superman.

AC1 schreef:

Dat de setting sober is heb ik dan ook gezegd. Ik vind dat je met name de hand van Snyder in de gevechten te zien krijgt. Die zijn zeer bombastisch, de hele stad wordt in elkaar gebeukt!

Dit zou inderdaad kunnen passen omdat we het hier hebben over een stripverfilming. In een Marvel film zou ik er ook niet vreemd bij opkijken, maar het contrast in deze film met het hyperrealisme is simpelweg te groot.

AC1

Dan ligt het probleem bij Nolan, niet bij Snyder.

AC1 schreef:

Dan ligt het probleem bij Nolan, niet bij Snyder.

Het probleem is de combinatie van beiden. Snyder staat echter als regisseur aangeduid, dus hem beschouw ik nog altijd als eindverantwoordelijke.

AC1

Snyder heeft gewoon gedaan wat Nolan en waarschijnlijk WB had vooropgesteld, namelijk Superman plaatsen in een realistische setting. Die afspraak was gemaakt voordat Snyder aan boord was. De verantwoordelijkheid van het concept ligt bij diegene die het concept hebben bepaald. De verantwoordelijkheid van de uitvoering van het concept ligt echter bij de regisseur. Dus je kan wel gelijk hebben.

Zack Snyder: "It’s kind of fun that the most realistic movie I probably will make is a movie called “Superman.” Which shows how crazy my other movies are."

Misschien hadden ze 'realisme' nooit mogen vooropstellen?

AC1 schreef:

Misschien hadden ze 'realisme' nooit mogen vooropstellen?

Eens. Dat het werkte voor Batman, betekent niet dat het werkt voor een andere superheld. Als je een regisseur als Snyder binnenhaalt, geef hem dan de volledige ruimte.

avatar van homerjay

homerjay

Lastig in te komen, aardig middenstuk en dan een veel te langgerekt eindspektakel die zwaar over the top is. Met plotholes zo groot dat zelfs Superman er zelf niet overheen kan springen.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Zeer sterke film van Snyder. Zijn voorgaande films konden me niet bekoren dus ik was wel een beetje huiverig vooraf.

Ik was totaal niet bekend met het verhaal van Superman, heb nooit een film van deze superheld gezien, maar ik liet me graag verrassen.

Achteraf bezien ben ik daar enorm blij mee, want ik heb van begin tot eind genoten.

Snyder levert met deze film een zeer goede blockbuster af. De actie is werkelijk non-stop aanwezig en ziet er strak en goed uit. Alleen het begin van de film was wat minder wat betreft het camerawerk.

Het verhaal van Clark Kent wordt duidelijk verteld en het wordt nergens saai of vervelend.

Henry Cavill is wat mij betreft perfect gecast. Hij speelt zijn rol als Superman met een enorm charisma, zonder daarbij te overdreven te acteren.

Ook goed was de schurkenrol van Shannon als General Zod. Een waardige tegenstander van Superman, die niet kijkt op een dode meer of minder.

Komt nog bij dat de bijrollen uitstekend bezet zijn, met een Russel Crowe, Kevin Costner en Amy Adams.

Wat mij betreft komt er een vervolg met Cavill weer als Superman en Snyder wederom aan het roer.

Beste blockbuster van dit jaar!

avatar van GrobbekuikenXL

GrobbekuikenXL

Duurt weer veel te lang. Gevechten aan het eind leken wel een computerspel Was dat in de bios ook zo ? Na anderhalf uur was het wel welletjes. Beetje teveel van het goede allemaal. Muziek irritant. Maar superman trok mij al nooit zo aan Liever Batman en Spiderman.

avatar van blurp194

blurp194

Voordat de film begon had ik wat twijfels. Weer zo'n superheldengedoetje. Weer zo'n stripverfilming. We worden er nogal mee doodgegooid dit jaar, en de ene is meestal nog suffer en leger dan de andere. Maar, vergeleken met het gemiddelde is deze wel een stukkie beter. Goeie timing, niet te veel over the top bovenop het gegeven van Superman zelf al, en een redelijk verhaal - hoewel het natuurlijk vooral wel een superheldenblockbuster is, dus vooral veel aandacht voor spektakel.

Henry Cavill's Superman is nogal onderkoeld. Wellicht een goede keuze, en zeker passend in de film. Wel een beetje een dooie diender, en wordt nogal overspeeld door Michael Shannon. Amy Adams doet het boven mijn verwachting goed als Lois Lane. En Diane Lane natuurlijk nog in een mooi bijrolletje. Net als een heleboel andere 'bekende' acteurs.

Al met al nog net de moeite waard. Maar nou eerst maar weer eens een echte strip lezen.

avatar van vantagev82

vantagev82

Goede strakke Superman film, waarin het hard en sterk is neergezet. Wordt de tweede net zo een succes als hij ook nerds reporter is? Geen idee, maar deze man of steel is gewoon een goede film. De effects zijn erg mooi gemaakt! Aanrader met een fijne emmer popcorn!

avatar van ricone

ricone

wauw wat een briljant begin!!!, de film houdt dat nivo helaas niet vol, maar ja het is en blijft ook een superman verhaal

avatar van LeonKooij

LeonKooij

Een film die ik eigenlijk nog eens moet herzien, helaas weet ik niet of ik mezelf er nog een keer toe kan zetten. Je wordt in het verhaal gegooid alsof je naar een iets te veel onthullende trailer zit te kijken. De special effects (de reden dat ik na één kijkbeurt met voordeel van de twijfel nog 3 sterren geef) waren mooi maar bij sommige scenes lijkt het of de film met dubbele snelheid wordt afgespeeld.

avatar van El ralpho

El ralpho

You can save them... You can save all of them.

Aardige remake die echter lichtelijk ten onder gaat aan zijn eigen ambities. Deze remake wil zo groot mogelijk zijn en gooit je dan ook al gauw dood met actie. Overdaad schaadt echter en dat is dan ook precies wat hier gebeurd. Ook het verhaal is te zweverig om te blijven hangen. Met name de start op Krypton was mijn pakkie an niet, al werd dit gelukkig op een later punt in de film wel wat beter en meer gestructureerd uitgelegd.

Als ik het over de actie heb kan ik deze het beste vergelijken met de Transformer films, en Dragon Ball Z cartoon reeks. Met name dit laatste is positief, omdat de gevechten mij veelal hieraan terug deden denken en het is erg gaaf om dit met echte acteurs zo sterk uitgewerkt te zien worden. De gevechten zijn episch, gebouwen vallen om, en explosies vliegen je om de oren. Dit is dan ook gelijk weer het minpunt, waar ik bij de Transformer titels ook al last van had. Het is leuk om als actie fanaat een flinke portie op je bord te krijgen, maar op een gegeven moment zit je vol, en is wat je voorgeschoteld krijgt ook niet lekker meer. Het verhaal is te wazig en dunnetjes om alle actie aan op te hangen, en als een titel het hoofdzakelijk van explosies moet hebben gaat dit op den duur vervelen. Er zijn genoeg voorbeelden te bedenken van titels die ditzelfde euvel ook hebben en toch van top niveau weten te zijn, maar Man of Steel bereikt dit stadium niet omdat de personages te eendimensionaal zijn en er verder bijvoorbeeld ook geen humor in de film zit waarmee de overdadige actie wat meer gecompenseerd en uitgebalanceerd had kunnen worden.

Slecht is Man of Steel echter zeker niet, en ik heb de tamelijk lange speelduur van meer dan twee uur dan ook goed kunnen uitzitten. Een wat beter en pakkender verhaal had de film echter wel beter gemaakt, en de overdadige actie die mij op een gegeven moment meer het idee gaf naar een videogame dan een film te kijken, had wel een tandje minder gekund. Een beoordeling van 3,0* vind ik net iets te laag voor deze remake, dus hij krijgt van mij dan ook het voordeel van de twijfel.

avatar van otherfool

otherfool

Goeie genade zeg, wat krijgt Metropolis ervan langs in het tweede uur van Man of Steel, dat zag er allemaal prima uit. Gelukkig maar, want het verhaal is werkelijk onzalig slecht met vage bad guys en hun dito plannen: wat was Nolan denkende? Daarnaast is Cavill weer een echt lulletje rozenwater als Superman, de nieuwe Routh als-ie niet uitkijkt. Gelukkig is Adams altijd betrouwbaar. Ondanks de minpunten wel redelijk van genoten vooral door de visuele grandeur, dat viel me niks tegen. Superman is niet mijn held en Snyder niet mijn regisseur, maar gezamenlijk maken ze een aardige combo, voldoende tegen de verwachting in.

3*.

AC1

Vage bad guys? Huh? Ik vond ze nogal duidelijk.

Voor de rest, ja, om enigzins goed uit te blinken krijgen de karakters te weinig speelruimte. Het was meer een demonstratiefilmpje over superkrachten. Ik was wel geamuseerd maar op een oppervlakkige en goedkope manier.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

Born on Krypton and raised on Earth, you had the best of both and were meant to be the bridge between two worlds.

Superman is nu echt niet bepaald mijn favoriet tussen al die andere Superhelden. Ik vond hem altijd het mietje van de hele bende en niet alleen omdat hij zijn onderbroek steeds verkeerd aanhad. Als je hem vergelijkt met Spiderman,Batman,The Hulk,The Magnificent Seven,Dare Devil of The X-men, is hij eigenlijk toch maar een belabberd figuur. De meeste van de opgenoemde superhelden zijn gemuteerd op één of andere manier : radioactieve straling,chemisch afval,spinnenbeet,…. Superman is uit het heelal neergestort op de Aarde, heeft zijn krachten gekregen doordat de zwaartekracht op zijn thuisplaneet veel groter is, maar wordt weer zwakker als hij in de buurt komt van een doodsimpel groen oplichtende materie genaamd kryptoniet. Als tiener vond ik dit niet echt tot de verbeelding sprekend.

Ik was 12 jaar toen ik de eerste film van Superman zag waarin Christopher Reeve schitterde. Ik was toen redelijk onder de indruk van deze film. De speciale effecten stelden, vergeleken met deze MOS , uiteindelijk niks voor maar waren voor die tijd toch wel state of the art. Een positief iets is dat ze niet het hele verhaal identiek hebben overgenomen. MOS wordt op een heel andere manier verteld. Het enigste wat ik wel miste was de figuur Lex Luther en de manier waarop generaal Zod en zijn trawanten werden verbannen van de planeet Krypton. Ik vond die platte wegvliegende platen toen in de tijd wel snugger gevonden.

MOS heeft me echter een dubbel gevoel gegeven. Ik vond het eerste deel met de ontwikkelingen op Krypton en de kennismaking van de aardbewoners met Superman een sterk begin. Totdat Zod arriveert. Dan begint het voor mij vreselijk overdreven eruit te zien. De vormgeving en beelden van de in gevaar zijnde planeet Krypton en de overname door Zod, zijn gewoonweg prachtig en een indicatie van wat er nog ging komen. Prachtige SE's en CGI waarop ik nog comfortabeler in mijn zetel ging achteroverleunen, om de rest op me af te laten komen. Beelden die gerust mogen vergeleken worden met deze van de betere hedendaags SF's.

Allereerst zien we dan Superman als rondtrekkende jongeman die probeert zijn krachten binnen te perken te houden en niet te openbaren aan de mensheid. En de flashbacks tonen zijn moeilijke jeugd waarin hij duidelijk worstelde met het al dan niet gebruiken van deze bovenmenselijke krachten. Cavill vond ik buitengewoon schitterend in zijn rol. En niet alleen omdat het kostuum een restyling heeft gekregen. Kevin Costner en Diane Lane als zijn menselijke vader en moeder vond ik beide overtuigend overkomen. Amy Adams heeft een leuk snoetje maar als Lois Lane kon ze me niet echt bekoren. De relatie met Superman werd hier ook niet zo uitgesproken uitgediept en mij leek het niet meer dan een gewone vriendschap tussen de beide personages. De ontdekking van het ruimteschip en de verdere ontwikkeling als Superman waren uitermate goed uitgewerkt. De manier waarop hij zijn krachten verder ontwikkeld en de beelden die hieruit voorkomen met vooral de door de geluidsmuur vliegende Kar-El, zijn een genot.

En dan landen Zod en zijn gezelschap op de planeet Aarde en claimen de uitlevering van Superman. Wat we dan krijgen is een aaneenschakeling van rollende spierbundels en een verbijsterende machtsontplooiing met een verwoestende kracht dat heel Metropolis in een enorme puinhoop achterlaat. Dat het er heftig aan toe zou gaan was te verwachten, maar dit was een beetje een overdreven vertoning. Een half uur lang instortende gebouwen en wolkenkrabbers, platgeslagen voertuigen, neerstortende satellieten en rondvliegend puin. Ik dacht dat er maar geen einde zou komen aan deze apocalyptische beelden. Na een tijdje was het niet meer uit bewondering dat ik aan het kijken was, maar eerder uit verveling, als ik voor de zoveelste keer Superman of Zod door een reeks gebouwen geslingerd zag worden en allerhande tonnenzwaar materiaal platgeslagen werd op hun tronie. Ondanks dat ze eigenlijk onverwoestbaar en pijnloos zijn, moesten ze telkens weer halfbewusteloos rechtkrabbelen om dan weer verder te gaan met de uitzichtloze krachtmeting. Het belachelijkste was, dat nadat ze elkaar betimmerd hadden met alles wat maar voor het grijpen was en zowel Zod als Superman letterlijk massa’s beton en ijzer op elkaar hadden gesmakt, werd er een einde gemaakt aan dit onmenselijk gevecht door een simpele snok aan Zod’s nek zoals je ook wel eens ziet in een doodnormale actiefilm. Spijtig en een beetje goedkoop. Ik had liever een oplossing gezien zoals ze hadden bewerkstelligd met het ruimteschip van Zod en de hele handel teruggeflitst werd naar de Phantom Zone. Maar ja, uiteindelijk moet het toch ergens eindigen !

En het onmiskenbare einde is ook één van mijn ergernissen als het gaat over Superman. Hij gaat werken bij de Dailey Planet en is , hoe is het mogelijk, onherkenbaar door het dragen van een doodsimpel uitziend ziekenkas-brilletje. Vreselijk gewoon

Man of Steel. Geen super film. Wel uitstekend gebruik makend van de huidige computertechnologie waardoor alles er gelikt uitziet, maar een overdreven allesvernietigend half uur om te eindigen. Ik werd er niet echt door omvergeblazen ! Om hier nu het woordje diepgang bij te sleuren vind ik dan ook weer overdreven. Ik verwacht niet dat een superhelden film diepgang heeft. Dat verwacht ik eerder in een film zoals "Tyrannosaur" of "A Dangerous method".