• 9.379.404 stemmen

Geregisseerd door: Harmony Korine

Met onder meer: James Franco, Selena Gomez en Vanessa Hudgens

Releasedatum: 11 april 2013

Plot Spring Breakers

"A little sun can bring out your dark side."

Brit, Candy, Cotty en Faith zijn beste vriendinnen sinds de lagere school. Ze wonen samen in een saai studentenhuis en zijn op zoek naar avontuur. Het enige wat ze moeten doen om echt plezier te beleven is genoeg geld bij elkaar sparen voor de voorjaarsvakantie. Wanneer ze de crimineel 'Alien' ontmoeten belooft deze hen te voorzien van alle spanning en opwinding die ze maar wensen. Onder aanmoediging van hun nieuwe vriend is het al snel duidelijk hoe ver meisjes willen gaan voor hun ultieme voorjaarsvakantie.

Spetie schreef:

Ik had het zelf niet verwacht, maar wel gehoopt. Ik zag bijvoorbeeld dat jij Korine tot aan SB ook nog niet echt goed had kunnen waarderen. Dat gaf een klein beetje hoop, maar helaas..

Nog een geluk trouwens, dat ik de blu-ray niet gewonnen heb.

Je wil niet weten hoevaak ik dat laatste gehoord heb in PM's .

Reinbo schreef:

Niks mis met een afwijkende mening, het zijn de argumenten die ik aanval.

Ik vind dat er in de discussies die hier gevoerd zijn wel degelijk waardevolle informatie / argumenten door de positivo's zijn aangegeven. Waar de negatievelingen vaak ropen dat het een lege film is waar niks in zit.

Het is zoals Spetie aangeeft puur de vraag of de flow je pakt en of het je smaak is. Hij doet het verder niet af als inhoudsloos. (al is de vorm wel meer dan een luchtbel) Hij schrijft hij enkel over 'bordkartonnen personages, die dat imo ook grotendeels zijn.

Ben ik het niet mee eens. Het is geen eenduidige schets, Korine dringt niets op, schetst gewoon attraction en repulsion. Die leegheid kan je wel degelijk zien, en vooral met platvloerse thema's die de film behandeld. Dat Korine er onoppervlakkige lagen aan toevoegt is iets anders. Die in de eye of the beholder zijn. Inhoudelijk is ie niet rechtlijnig, Korine staat er neutraal in en de kijker moet maar uitvinden wat hij vindt. De één kan het diepzinnig vinden, de ander platvloers. Allemaal zijn bedoeling.

De flow is het andere grote element, die je inderdaad moet pakken.

avatar van Reinbo

Ik zie de flow zowel op inhoudelijk (smaak, interesses) als vormgevings gebied. Spetie geeft aan met beide niks te hebben. Die leegte zit er ook wel degelijk in, dat heb ik ook nooit ontkent. Sterker nog, die leegte is zelfs een belangrijk element. Zonder leegte geen behoefte aan escapisme.

Wat ik over het algemeen aanvecht is dat het daarnaast niets anders zegt cq dat de diepgang erbij verzonnen wordt.

avatar van El ralpho

El ralpho

Dreaming the dream

Lange tijd keek ook ik erg naar deze titel uit. Het thema sprak mij erg aan en toen er later meerdere malen werd aangehaald dat deze film qua stijl aan Enter the void deed denken raakte ik alleen maar meer enthousiast. Ten tijde van de bioscoop release was ik niet in de gelegenheid om een bezoekje aan de bios te brengen waardoor Springbreakers een beetje in de vergetelheid begon te raken, maar eindelijk heb ook ik hem dan alsnog kunnen bekijken. Verwachtingen die de poster en trailer opwekken dat we hier te maken hebben met een project X achtige opzet bleek voor veel mensen een valkuil te zijn toen bleek dat er hier sprake is van een totaal andere insteek. Doordat ik deze verwachting niet had en er als het ware onbevangen in stapte had ik verwacht positief verrast te worden en meegenomen te worden op een reis die zijn weerga niet kent. Maar helaas behoor ook ik tot de categorie kijkers die zich niet op kon laten nemen en mee kon laten voeren.

Pluspunten die ik wel aan wil halen zijn het camerawerk, de dromerige muziek en natuurlijk (niet geheel onbelangrijk) de looks van de dames. Met name Gomez en Hudgens zagen er bijzonder appetijtelijk uit. Echter ben ik niet iemand die een hoge beoordeling gaat geven op basis van alleen deze elementen want iets moet voor mij ook inhoud hebben en mij mee kunnen trekken in het verhaal. En hoewel de niet doorgaans arthouse achtige stijl de film zeker zijn charme geeft was het toch meer de inhoud die mij tegen viel. Het hele escapisme idee dat hier achter zit als wel dat de regisseur de opzet heeft gehad de kijker mee te willen nemen in dezelfde rush/trip/droomwereld waar de meiden zich in bevinden was mij wel duidelijk, maar het greep mij niet. Dit kwam onder andere omdat de personages mij te eendimensionaal en in sommige gevallen ook te karikaturaal waren. Ook de spanningsboog lag hier erg laag. Er gebeurde wel veel, maar het leek allemaal geen betekenis te hebben, doordat ik niet in dezelfde wereld kon komen als de personages. Ik had dan ook het gevoel als kijker constant op afstand te blijven, en er bleef dan voor mij als kijker nog maar weinig over om goed te vinden. De hele film heeft gewoon weinig diepgang en wordt daarnaast ook nog eens nodeloos gerekt. Gesprekken tussen personages zijn enorm herhalend en komen constant op hetzelfde neer. Ook moest het personage van Franco net iets te vaak laten doorschemeren hoe cool hij was wat na verloop van tijd irritant werd.

Hoe erg ik mijn best ook gedaan heb om enthousiast over Spring breakers te worden, het mocht niet baten. Als ik mij op een gegeven moment begin te vervelen tijdens een film en zit te wachten tot deze afgelopen is noem ik dat namelijk geen goed teken. Ik vond het geen hele slechte titel omdat ik met name de camera voering en het kleur gebruik erg sterk vond maar een voldoende vind ik het echter niet waard.

avatar van boes2000

boes2000

Het kan zijn dat deze film prima in elkaar steekt, cinematografisch, qua script, camerawerk. Prima, maar uiteindelijk gaat het allemaal om smaak, wordt ik geboeid door de film.

Best wel, tot het eind. Ik kon me de ontsnappingsdrang en de wijze waarop daar invulling aan werd gegeven van de meiden wel voorstellen, uit dat nutteloze bestaan. Dat gebeurde ook op een mooie wijze. Echter, het einde is volkomen waanzin en doet het eventuele opgebouwde krediet als sneeuw voor de zon verdwijnen.

boes2000 schreef:

Jammer dat dit het grotendeels verpest, al kan ik zelf geen beter einde voorstellen. Probeer het een plekje te geven, te herspelen in je hoofd. Hier voert ambigu de boventoon (in heel de film maar hier nog sterker aanwezig). Je moet het niet zo zeer zoeken of het steekhoudend is m.b.t. het narratief.

Wat de ambiguïteit betekent is niet zo relevant maar de kracht it 'm er dan vooral in wat het voor de beholder betekent. Als je daar zin in hebt om naar te zoeken natuurlijk .

Filmkriebel schreef:

Bij SB dacht ik eerder aan" requiem for a dream"... ook personages die de connectie met de realiteit verliezen...

lol

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Spring Breakers; echt zo'n film die wel op mijn 'nog-zien-lijstje' staat, maar steeds werd uitgesteld. Dat hele SpringBreak gebeuren trekt me eigenlijk niet, de cast stond me tegen en het quasi-intellectuele geneuzel wat hier dagelijks voorbij kwam werkte ook al niet echt mee. Na Hans Teeuwen's fragment (Zomergasten) van Korine was mijn nieuwsgierigheid toch gestegen en besloot ik met deze te beginnen.

En dat bleek een goede keuze! Want Spring Breakers is mij zeer goed bevallen en heeft gezorgd voor een geweldige filmervaring. Beetje bij beetje werd ik in de film gezogen, tot ik op een gegeven moment helemaal in de (gewenste?) vibe opging. Visueel is de film echt prachtig en bijna alle shots lijken even treffend. De zeer mystieke en buitengewone sfeer is er één die mij uitstekend lag, mede ook door de soundtrack die uitstekend matcht met de beelden. Soms lijkt het zelfs andersom en waan je je in een uitgerekte videoclip. Allemaal geen probleem, als het je zo aanspreekt!. Komt nog eens bij dat ik eigenlijk geen dubstep(Skrillex)liefhebber ben. Laat staan van Britney Spears. En hoe kan het dan toch dat die Spears scène een kippenvelmoment oplevert?!

Inhoudelijk deed Spring Breakers mij niet veel. Wat Korine hier nou mee wil zeggen (als hij dat al wil) werd mij niet duidelijk en interesseert me verder ook weinig. Daar vind ik het de film ook niet naar. Ik zie gewoon het verhaal van vier studenten die willen ontsnappen uit hun alledaagse sleur, waarbij de stijl uitstekend aansluit op de substance; een fantasierijk geheel waar ik door werd gegrepen. Maar dan puur op sferisch gebied. Ook het acteerwerk vond ik in orde trouwens, iets dat me positief verraste.

Ik kan hier toch echt wel 4,5 * aan kwijt. Al is het alleen al door de vreemde vibe waar ik na de film in bleef hangen en het feit dat het Korine gelukt is om van zoiets oninteressants als Spring Break een dergelijk fijne filmervaring te maken. Herziening kan ik me dan ook zeer goed voorstellen. NW lijkt toch wat minder gek, dan ik in eerste instantie dacht

Naomi Watts

Welcome to my world. Twee keer achter elkaar. Baas . Aangezien Teeuwen je nieuwsgierig maakte nu aan de Trash Humpers? Kan daar geen positief iets aan je kwijt, je staat er alleen voor .

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Nah, het was meer zo dat ik door het fragment van Trash Humpers eraan herinnerd werd dat Spring Breakers toch wel eens iets bijzonders kon zijn. En aangezien ik al gehoord had dat SB de meest toegankelijke is van Korine tot dusverre, was dat inderdaad de trigger om 'm toch maar eens op te zetten. Trash Humpers wil ik ook best eens proberen hoor!

Naomi Watts

Wat blijft de master track van de Bluray toch meesterlijk, echt magnifiek audio design. Grandioos.

Naomi Watts schreef:

Ja joh geweldig Wat een nutteloze post volgens mij weten we je mening ondertussen wel jeetje zeg waarom alles 100 keer herhalen. Chronisch tekort aan aandacht?

avatar van stipstap

stipstap

Ik hoop dat ik binnenkort ook eens film zie die ik met zoveel passie en vuur kan verdedigen als Naomi Watts hier

avatar van Starmaster501

Starmaster501

Haha, Naomi Watts is wel een beetje geobsedeerd met deze film gezien de vele posts. Niet erg, leuk dat iemand zo fan is van een film! Ieder z'n smaak

Starmaster501 schreef:

Daar is ook helemaal niks mis mee smaken verschillen nu eenmaal, maar op een gegeven moment is het goed geweest. Ook als iemand deze film minder kan waarderen waarom meteen weer een hele nieuwe discussie op gang brengen die al 10 keer eerder is gevoerd hier?! Als "neutrale" kijker moet je ondertussen al 90 pagina's doorworstelen wil je beetje indruk krijgen hoe de reacties van andere kijkers zijn i.p.v. steeds dezelfde mensen hier te zien staan. Daar lijkt me dit topic toch ook niet voor bedoeld lijkt mij. Maak dan een blog aan op internet speciaal voor deze film en ga daar lekker discussiëren.

avatar van McSavah

McSavah

Barry83 schreef:

Maak dan een blog aan op internet speciaal voor deze film

Spring Breakers Source - springbreakerssource.blogspot.nl

Naomi Watts

Het is dat ik weiger op desbetreffende troll te reageren maar als ik elke keer even een review zou gaan tikken, zou ik nog enig begrip voor de motie kunnen hebben. Ik vind het voor de post waar het nu betrekking op heeft wel wat zwaar overtrokken. Al is het gewoon on-topic me dunkt en nog maar de eerste keer dat ik nog benadruk hoe magnifiek geconstrueerd de DTS master audio track is. Maar goed, ik zeg al niks meer, blijft Barry83 hier tenminste weg. Dat scheelt inderdaad wat worstelwerk (ook al is er een meningenfilter) door wat zinloze posts .

Barry83

Oke moet toegeven dat zijn geen onaardige foto's Mijn eerste positieve post hier? Toch nog

avatar van Theunissen

Zijn inderdaad fraaie foto's. Op de een of andere manier wordt ik wel steeds bij iedere scrol afgeleidt door de boezem van Ashley Benson en Vanessa Hudgens. Ik vraag me af hoe dat toch komt

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Het meest geniale in deze film? Everytime van Britney Spears! Schitterende scène. Ik heb dit altijd al een geweldig nummer gevonden, eindelijk eens iemand die er de genialiteit van inziet!

avatar van Mylan

Mylan

Wat een fantastische film. Een grote bad trip.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Friday the 13 th schreef:

Het meest geniale in deze film? Everytime van Britney Spears!

Nee.

En inderdaad mooie foto's maar de meeste ken ik nu wel een keer

avatar van rubinhabers

rubinhabers

verschrikkelijke film..

rubinhabers schreef:

verschrikkelijke film..

Waarom als ik vragen mag? Zo'n extreme uitspraken als "verschrikkelijk" en 0,5 vragen toch voor wat meer uitleg...

avatar van huiguh

huiguh

De cinematografie van de film is geweldig, alleen jammer dat het verhaal nogal zwak is.

Het kan er allemaal wel leuk uitzien, maar echt spannend of grappig wil het niet worden.

avatar van Fortune

Fortune

Het gaat niet om het verhaal, het gaat om het gevoel dat de regisseur wil overbrengen.

huiguh schreef:

Hangt er ook vanaf welk gevoel van humor je hebt natuurlijk... Als je geen ironie/satire begrijpt dan zal de film ook inderdaad niet grappig overkomen, klopt.

avatar van den_hannes

den_hannes

De meest verschrikkelijke film die ik ooit gezien heb! Vol met fouten, onlogische film en extreem irritant! 0,5*

avatar van wibro

wibro

Vol met fouten, onlogische film Waar slaat dit nu op? Kom, leg eens uit!

avatar van Redlop

Redlop