Genre: Thriller / Mystery
Alternatieve titels: De Stille Getuige / De man aan het Venster
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: James Stewart, Grace Kelly en Thelma Ritter
Plot Rear Window
"It only takes one witness to spoil the perfect crime."
L. B. Jefferies (James Stewart) is een fotograaf die vanwege een gebroken been in een rolstoel zit. Om de tijd te doden kijkt hij, vaak met zijn telelens, door het raam naar de levens van zijn buren. Overtuigd dat een van zijn buren een moord gepleegd heeft schakelt hij de benen van vriendin Lisa (Grace Kelly) in om de zaak te onderzoeken.
L.B. Jefferies
Miss Torso
Woman on Fire Escape
Man on Fire Escape
AHWA
Eerste Hitchcock voor mij en ik moet zeggen dat hij me niet is tegengevallen. Ik let bij films het meest op dialogen en die waren in deze film lekker vlot, ook al vond ik de halsstarrigheid van het politievriendje af en toe een beetje vervelend, maar dat zal wel bijdragen aan de theorie dat Jefferies het allemaal maar verzonnen heeft.
Het camerawerk is erg sterk, vooral de scene waarin Lisa bij de overbuurman heeft ingebroken en de beste man dan thuiskomt. Op een gegeven moment zie je zijn reflectie in het raam, terwijl Stewart hem niet direct ziet. Erg mooi gedaan.
Ook de belichting zit mooi in elkaar, het verschil met wel of niet dicht genoeg bij het raam zitten zodat ze je net wel of net niet zien. Erg leuk.
De muziek vond ik echter iets te overheersend, dat had wel wat minder gemogen.
Al met al een leuke en goede film. 4*
kort0235
Heel lang geleden had ik Rear Window gezien in de bioscoop en nu vanavond weer op DVD. Een sfeervolle goede film met twee zeer goede acteurs James Steward en Grace Kelly.
Hitchcock weet goed spanning en humor te vermengen zo ook in deze film.
Persoonlijk vind ik dit niet zijn beste film en een meesterwerk gaat mij te ver. Maar wel een heerlijk sfeertje in de film.
Vertigo blijft voor mij nr. 1 van hem.
Een 3.5*
BenicioDelToro
James Stewart, wat een held!
En na All About Eve weer een topprestatie van Thelma Ritter! Wat een ondergewaardeerde actrice is/was dat zeg!
smash748
Topfilm!
1 locatie, 1 simpel verhaal, Hitchcock is een ware tovenaar
!
Iedereen die maar ook enig punt van kritiek heeft, gaat gelijk de shredder in.
kiriyama
Pracht van een film. Ik heb genoten van iedere minuut. Het knappe is dat het zich allemaal op 1 plek afspeelt, maar het je toch zo weet te boeien. De acteerprestaties zijn top en de dialogen erg slim.
Geweldige film die na ruim 50 jaar nog niets aan pracht heeft verloren. Voor nu 4.5*, maar ik sluit niet uit dat dit bij een 2e kijkbeurt een 5 gaat worden.
donnie darko
Deze moet ik wel dringend eens zien. Iedereen vindt hem zo geweldig, ik wil echt niet meer achterblijven. Verwacht hier maar een bespreking van mij binnen de week.
mikey
Onweerstaanbaar verhaal en werkelijk schitterend uitgevoerd. *****
donnie darko
Tweede Hitchcock voor mij na het ietwat teleurstellende The Birds, maar deze was dan toch wel een stukje beter. Dit was namelijk helemaal wat ik ervan verwacht had, dus zeer goed.
Het begin vond ik al heerlijk met de wasbeurt en de sarcastische opmerkingen van de zeer goed acterende Stewart. Maar wanneer Grace Kelly op het podium verschijnt, komt er toch nog iets extra's. Zeer goed acterend tilt ze(samen met Stewart) de film tot een hoger niveau. Beiden zijn lekker sarcastisch en dat vind ik leuk om naar te kijken. Daarom verveelde het ook geen enkel moment, hoewel ik wel vond dat het misschien 20 minuutjes minder lang had mogen duren.
Het mysterie zelf vond ik nu niet echt geweldig en ik zou bijna durven zeggen dat ik het mysterie in the simpsons bijna even goed vond als dit. Maar ik denk ook niet dat je de film echt om het verhaal moet kijken. Tuurlijk speelt het verhaal een belangrijke rol, maar die rol vervult het verhaal ook, maar het zijn toch de dialogen die deze film zo de moeite waard maken, want ik vond hem nu niet echt spannend op eender welk moment. Dat kwam misschien ook door het gebrek aan muziek.
Het einde was eigenlijk wat ik al dacht, en brengt zeker niks extra's aan de film, maar stelt ook niet teleur.
4*, maar ik twijfelde toch even tussen 3.5* en 4*, dus het kan dat hij na een paar dagen wat verlaagt wordt.
Anyway, ik ga toch maar wat meer van Hitchcock kijken.
Rianneke_Dan
Op aanraden van mijn jochie gekeken.
Was overigens mijn eerste klassieker!
Maar het viel me alles mee, beter gezegd ik vond hem goed!
De sfeer is echt geweldig, het is toch spannend terwijl er niet echt heel enorm veel gebeurd. (qua actie)
En acteren was ook goed, en Grace is zoals vele vinden een hele mooie vrouw!
Vond het zo goed gedaan dat het op één locatie gebeurd allemaal, en toch blijft het boeien, en de ook hoe de buren met elkaar omgaan vond ik erg sfeervol gebracht.
Ga deze zeker nog een keer kijken, Vond hem echt leuker dan ik dacht!
Jupilerman
Wat er aan deze film is begrijp ik dus echt niet.Ik heb me gewoon twee uur doodverveeld,wachtend op een ontknoping die er eigenlijk nooit is gekomen
orbit
- 12092 berichten
Jawel hoor, beter opletten
NarcissusBladsp.
Voor mij is Hitchcock een poët, deze film bewijst waarom hij zoveel invloed heeft op filmers. Hitchcock heeft door z'n lange ervaring veel nagedacht over observeren en wat dat met mensen kan doen. Meestal zijn we teveel met ons zelf bezig en kijken we niet goed. In Hitchcocks meest mystieuze films
keert zijn preoccupatie (obsessie lijkt het wel) met ogen steeds weer terug: Vertigo begint met een oog, Birds worden ogen uitgepikt en hier in Rear windows heeft de zuster (een verukkelijke rol van Thelma Ritter) direct aan het begin over het taboe van kijken naar iemands privé leven en dat de ogen door een (hete) pook uitgestoken zal worden,
want te veel zien levert alleen maar ellende op! Het is maar een kort moment dat je door die heerlijke vlotte dialogen (Tarantino weet daar ook raad mee!) en de opgebouwde spanning snel weer vergeet maar wel al zijn suspens steentje heeft bijgedragen. En zo zit deze film vol opvallende en vooral dramatische obeservaties: het is een thriller, het is een lovestory waarbij een door ervaring vooringenomen verstokte vrijgezel, door Lisa's (Kelly is ....betoverend!) onconventioneel gedrag overuigd zal worden Maar er spelen zich ook veel schijnbaar kleine sociale drama's af, die voor de betreffende personen heftig zijn maar voor de observator (voyeur) op afstand (die we allemaal zjn) een vorm van luchtig tijdverdrijf is totdat......de dood om de hoek komt kijken, dan verdwijnen de gewone afstanden die er tussen mensen bestaan. Hitchcock geeft die afstand een gewone vorm: het verstoppen in donker om niet gezien te worden, maar ook een bijzondere vorm: bescherming zoeken achter licht Het "oog" die gezien en begrepen heeft kan de afstanden accuut laten verdwijnen............niet voor niets is de hoofdrolspeler een fotograaf (Stewart op z'n allerbest), een beroepskijker dus (net als Hitchcock zelf), die uiteindelijk gezien wordt. Kortom een fantastische film die je niet vaak genoeg kan zien! Wat dat betreft is de dvd een geweldig medium met vaak leuke interessante extra's!
(deze film behoort voor mij tot de buitencatergorie vandaar een obligate 5)
Madecineman (moderator films)
Film de avond voordat ik op vakantie ging gekeken, 3 weken geleden alweer. Goede film met enkele sterke punten maar niet zo indrukwekkend zoals ik verwacht had.
Mooi is het beperkte gezichtspunt van waaruit de film gefilmd is, er wordt leuk gespeeld met de sociale structuren uit het buurtje van Jefferies. Hitchcock bouwt in de film een soort van buurtsoap (niet negatief bedoelt zeg ik om veel commentaar op het woord "soap" te vermijden
) in die erg aanstekelijk werkt. Daarnaast zijn de veranderde weersomstandigheden van een broeierige zomer in de grote drukke(nde) stad mooi verbeeld. Persoonlijk hoogtepunt uit Rear Window is wel de introductie van de vrouw des films. *BANG* liefde op het eerste gezicht van Madecineman voor Grace Kelly (die ogen!). Bedankt Hitchcock dat hij vrouwen iedere keer weer zo schitterend en stijlvol in beeld kan brengen. Ook James Stewart vond ik in deze film goed passen. Beetje de gladde, verwaande fotograaf het past hem beter dan de politie-inspecteur uit Vertigo.
Toch miste ik wat spanning, ik had meer verwacht dat er nog wel iets van een interessante plottwist zou komen met een van de buren maar uiteindelijk is het thriller element vrij rechtlijnig. Dat is niet erg maar voldeed niet geheel aan mijn verwachtingspatroon.
Anyway, voor nu een goede 3.5* en komt op de nog steeds groeiende stapel "om nog eens te herzien".
pjutter
goede en zeker het laatste uur erg spannende film!!
echt knap hoe hitchcock zo goed de spanning in zijn films weet te krijgen!
tijdloze film, 4*
erwku
NarcissusBladsp:
,..................NarcissusBladsp.,...je hebt het over jezelf
NarcissusBladsp.
....."Notorious".........a "Psycho"........in my "Rear" Windows......it is a "Skin Game"!
[$]t@Lk€r
Ik had meer van deze film verwacht na het zien van Psycho...
Dacht dat er ook een intressante clou in deze film zou zitten of ik snap hem niet....
Dus wie kan antwoord geven op de volgende spoiler:
wat heeft Lisa nu met die moord te maken? Of wat is nu de hele clou van de film???
Want aan het eind van de film begrijp ik eruit dat zei haar anders voordoet tegen over de fotograaf in rolstoel en dus de verrassing is uit heel de film net als in psycho of zie ik dat verkeerd.
Goodfella_90
wat heeft Lisa nu met die moord te maken?
Niets.
The One Ring
Je begrijpt het totaal verkeerd. Zij deed zich niet anders voor dan ze was en er was eigenlijk geen verrassing. De overbuurman was gewoon de moordenaar, meer niet.
8) Gedankt!
.... of zie ik dat verkeerd.
Apster
De spannendste film die ik tot nu toe van Hitchcock heb gezien. Geweldig hoe het vanuit een gezichtspunt gefilmd is, het houdt de film spannend en mysterieus. Ook de gebeurtenissen van de andere bewoners was erg goed in beeld gebracht. Stewart speelt uitstekend als geobserdeerde voyeur en wat is die Grace Kelly toch een schoonheid. Ik had alleen een onverwachte twist aan het einde verwacht, maar die was er niet echt. 4*
erwku
Ik had meer van deze film verwacht na het zien van Psycho...
Dus wie kan antwoord geven op de volgende spoiler:
Haha
Wist niet dat het mogelijk was om dit plot uit de film te halen, klasse
'de fotograaf in de Rolstoel'
haha
Jus-T
Geen MOMENT van spanning kunnen ontdekken. Erg teleurgesteld in deze 'klassieker', die voor mij niets meer bleek dan een origineel idee met originele cameravoering. Moest m'n ogen tegenhouden van het dichtvallen. Jammer genoeg.
2,5 ster. Al denk ik dat als ik m'n beoordelingen eens kritisch ga bekijken, ik veel lagere beoordelingen zou gaan geven. Dan zou Rear Window niet boven de 1,5 uitkomen.
NarcissusBladsp.
Als je niet in de subtiliteiten van menselijke relaties geinteresseerd bent, d.w.z de dialogen niet actief met inlevingsvermogen wil volgen, dan heb je een hoop gemist....jammer!
arjan10
Mijn tweede ervaring met Hitchcock. Zeer aardige film. Heel knap als regisseur hoe hij de kijker laat inleven in het verhaal. 1 van de weinige films waarin bij een gedeelte letterlijk op het puntje van mn stoel zat.
Wat mijn betreft is dit niet mijn laatste Hitchcock-film.
Prudh
Ook mijn tweede Hitchcock, en ik sluit me verder compleet aan bij het hierbovenstaande, scheelt me weer typwerk
De point-of-view-shots en het feit dat we Jeffs kamer nimmer verlaten geeft de film zo'n heerlijke dimensie mee! Ik ben blij dat er nooit en te nimmer vanuit de kamer van de buren is gefilmd, zou de boel nogal verpest hebben...
De 'making off' van de film (wat niet echt een goede benaming is ervoor) die op de DVD staat, is overigens best de moeite waard om eens te bekijken. Ze hebben de vloer van de studio eruit moeten slopen om de set te kunnen bouwen, dus Jeffs apartement is eigenlijk de begane grond... Anyway, 4 sterren en tijd voor de volgende Hitch

C'era una Volta il West

Shichinin no Samurai
Actie / Drama, 1954

Tengoku to Jigoku
Thriller / Misdaad, 1963
verpleegsterfotograafisolatierolstoelsuspicion of murdervriendinbuurmansalesmanwhodunitbitingappartementconvalescence voyeurismevoyeurtechnicolormissing wifehomeboundpsychotic obsessionssuspicious behaviorflower bedvisiting nurse suspensefulthe boy who cried wolf admiringaudacioussuspense mystery