Genre: Western / Actie
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot Django Unchained
"Life, liberty, and the pursuit of vengeance."
Jackson, Mississippi. Het is de 19de eeuw en slavenhandel is volop aan de gang in Amerika. Twee geliefden, Django en Broomhilda, worden onder deze gruwelijke omstandigheden uit elkaar gedreven en verkocht aan verschillende eigenaren. Terwijl Broomhilda haar nieuwe situatie leefbaar probeert te maken wordt Django ondertussen bevrijd door een eigenaardige premiejager, genaamd Dr. King Schultz. Deze ziet wel potentie in Django en besluit hem onder zijn vleugels te nemen en hem de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Samen gaan ze op zoek naar Broomhilda.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Django Unchained (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Butch Pooch / Ace Speck
Mr. Stonesipher
Cora
Illum Sphere
Inderdaad, Dostojevski beweert zoiets als dat het kwade in de mens zit. Hij bedoelt daar niet mee dat de mens van nature gewelddadig is, maar veeleer dat hij bereid is om zijn geweten uit te schakelen als dat tot een gelukkig leven lijdt.
En... in het midden van de 18e eeuw schreef de Zwitsers-Franse filosoof Jean-Jacques Rousseau al in een brief aan de bisschop van Parijs: l'homme de sa nature est bon, mais c'est le milieu qui le déprave (de mens is van nature goed, het is de omgeving die hem corrumpeert).
Ik denk dat dit laatste an sich veel beter klopt dan de bewering van de Dostojevski, los van het feit dat beide beweringen aardig in elkaars verlengde liggen. 90% van de mensen (misschien nog wel meer) doen hun leven lang bij wijze van spreken geen vlieg kwaad en dat kost hen geen enkele moeite; dat ligt in hun natuurlijke aard.
Omgevingsprikkels en/of omstandigheden kunnen er toe leiden dat mensen op verschrikkelijke wijze in de fout gaan. Niet iedereen heeft daar last van, maar als je er gevoelig voor bent dan kunnen ook de emmers kunstbloed die Tarantino in zijn gewelddadige films regelmatig laat aanrukken voor sommigen onder ons verkeerde prikkels afgeven. Ik vind het op zich prima dat QT die films maakt (daar ga ik gelukkig niet over), maar als hij door een deel van de samenleving ter verantwoording wordt geroepen, moet hij niet wegduiken voor de potentiële bijwerkingen. En hij moet zich al helemaal niet aanstellen wanneer een van zijn premières uit piëteit een paar dagen uitgesteld wordt.
Die citaat van Jean-Jacques Rousseau zegt min of meer net hetzelfde wat ik zei. Iets of iemand moet dat instinct triggeren en een milieu kan zoiets heel goed triggeren. Maar dat betekent niet dat de mens van nature niet gewelddadig is. Het is inderdaad niet zo misantroop als velen interpreteren bij het lezen van die zin, het is niet zo dat we alles doen om te moorden of te verwonden. Maar toch kunnen we gewelddadig zijn en dat zit in in ons overlevingsinstinct. Wat trouwens nu wat is afgezwakt, omdat we tegenwoordig niet echt meer moeten overleven en dat het daarom nutteloos geworden is. Onze evolutie heeft dat opgepikt en daarom dat we het tegenwoordig onder bedwang kunnen houden zolang de situatie draaglijk is. Wanneer het wordt getriggerd, dan tonen we onze 'ware aard'. Bij de één kan het gemakkelijker worden getriggerd dan bij de andere. Als iemand geweld gewend is, dan is het niet zo moeilijk te tonen.
Ik lees trouwens ook Dostojevski (en ook Nietzsche), maar filosofie is geen wetenschap met feiten. Het is veelal gebaseerd op een persoonlijke mening en eigen ervaringen die individueel kan worden geïnterpreteerd door de lezer. Als je wetenschap met feiten wilt over de mens, dan moet je echt beginnen kijken naar psychologie.
Volgens regisseur Spike Lee is dit een respectloze film.
Niet dat ie hem gezien heeft...
Starmaster501
Lee moet z'n mond houden en de film gaan zien, dan neem ik serieus wat hij erover te zeggen heeft!
Starmaster501
Tarantino's beste, niet Tarantinó's beste,,, Voor mij is het gewoon weer een nieuwe Tarantino, of hij beter of slechter is dan zijn andere films maakt mij niet zo veel uit, een Tarantino is altijd leuk!
disneystore
Vind ik ook. Of het zijn beste is kan me eerlijk gezegd gestolen worden. Ik wil gewoon zien of het een goede film is of niet.
Fikret8
Niet dat ie hem gezien heeft...
Gaat hem ook niet zien, boycot. Maar laten we hopen dat Tarantino met Django Unchain meer karakters laat zien dan enkel zijn talent te aanschouwen. Het veelvuldig gebruik van het woord "nigger", ach.. Lee moet zich niet zo aanstellen, daar prikken we wel doorheen.
Illum Sphere
Ik vind de reden waarom Spike Lee zo heftig gereageerd maar... gedramatiseerd. Omdat de slavernij een dieptepunt in de geschiedenis was moet men dat niet verfilmen en zeker niet op een luchtige manier. De holocaust was een nog diepere dieptepunt en daar worden genoeg films over gemaakt die ook soms de pulp neigingen hebben van Tarantino, hij deed het immers ook en daarover viel niemand. Mensen gaan echt niet vergeten wat er in de geschiedenis is gebeurd omdat er iemand dat thema gebruikt in zijn eigen stijl.
mrwhite
Idd en het is trouwens een overbodige discusie de meeste van zijn films zijn gewoon zeer goed tot uitstekend !
AGE-411
8.8/10 from 10,710 users.
Alleszins een goede start. Na de eerste negatieve reacties (vorige pagina's) krijg ik er dan toch zin in
yeyo
Die film is nochtans fel bekritiseerd om dezelfde reden, onder meer door beroemd criticus Jonathan Rosenbaum:
JonathanRosenbaum.com » Blog Archive » Recommended Reading: Daniel Mendelsohn on the New Tarantino
paul83
Spike Lee moet zijn mond maar eens houden een films gaan maken want dat gaat hem de afgelopen 10 jaar niet zo best af op 'Inside Man' na. Die Twitter berichten, daar lusten de honden geen brood van.
Die flapdrol vind de slavernij hetzelfde als de holocaust waar massamoord en destructie de boventoon voerde. Niet dat de slavernij niet treurig is natuurlijk, maar 6 miljoen vermoorde Joden is toch andere koek!
Dat het woord "nigger" zo vaak gezegd wordt valt overigens wel op bij Tarantino. Als ik kijk naar Reservoir Dogs dan. Daar is Buscemi wel een erge racist.
Ik zou als ik hem was mijzelf eens minder uitspreken op Twitter en me met de dingen bezig houden waar hij "goed" in was. Films maken over minderheden in Amerika die geteisterd worden door blanken.
Iets met een pot en een ketel......
Vind dat Spike Lee 100% gelijk heeft. Denk dat er in de paar honderd jaar slavernij ook wel veel meer dan 6 miljoen vermoord zijn. Heel veel meer en duurde ook veel langer. Slavernij is natuurlijk een veel donkerder pagina uit onze geschiedenis. Maar dat horen wij niet graag. Het is leuker om naar de buren te wijzen dan naar onszelf...
Begrijp Lee ook prima. Ik ben ook pissed dat het bombardement op Rotterdam werd aangegrepen om er een romantisch flutfilmpje met Jan Smit omheen te breien.
Ga overigens hier wel heen omdat er wel meer talent achter en voor de camera stond en ikzelf weinig met de slavernij van doen heb. Maar vanuit Lee's oogpunt begrijp ik zijn mening.
@Reinbo.
Niet praten over dingen waar je geen verstand van hebt. In totaal zijn er 11 miljoen Afrikanen verscheept. 1.2 miljoen zijn overleden bij de transport en van de slaven die vermoord zijn in Amerika hebben ze geen accurate cijfers. In Afrika hebben ze elkaar ook afgeslacht als gevolg van onderlinge slavernij (10 miljoen). Zwart tegen zwart.
Spike Lee moet eens niet blijven hangen in de slachtoffersrol en gewoon verder gaan leven. Daar heeft hij namelijk een vreselijk handje van.
En "buren"? Heeft er totaal niks mee te maken trouwens, ook weer een rare opmerking. Slavernij was nogmaals geen executie zoals de holocaust! Iemand die de oorlog bewust heeft meegemaakt zal misschien sneller wijzen naar de buren dan ik. En daarnaast heeft WW2 60 miljoen levens gekost in ongeveer 5 jaar tijd vriend. Vind jij Inglourious Bastards zo erg?
Slavernij gaat verder dan enkel het transport en/of Amerika. En dan heeft de wereld ook nog andere periodes met slavernij gekend. En de holocaust waren blanken onderling, al zie ik de relevantie daarvan niet echt.
En nee, ik vind IB niet erg, DU ook niet, maar kan me prima voorstellen dat er verzetshelden of oorlogsslachtoffers zijn die daar anders over denken.
paul83
Slavernij gaat verder dan enkel het transport en of Amerika.
Nou, de onderdrukking? Ja dat weten we wel. En ja, was een zwarte pagina.
Ja en Spike Lee was zeker een slaaf....... Get over it!
Lees zijn twitterberichten maar eens, dan praat je wel anders denk ik. Die man is niet goed.
Naomi Watts
Volgens regisseur Spike Lee is dit een respectloze film.
Nee, hij zei dat ie de film niet ging zien waardoor hij dus niet respectloos is naar zijn voorouders toe. Zit wel een groot nuanceverschil in.
Nou, de onderdrukking? Ja dat weten we wel. En ja, was een zwarte pagina.
Ja en Spike Lee was zeker een slaaf....... Get over it!
Ik heb zelf het bombardement ook niet meegemaakt maar wel met de gevolgen moeten leven. Ben daarom toch pissed over die film. Verder laat ik me niet uit over zijn geestelijke gezondheid. Geef enkel aan begrip te hebben voor zijn standpunt.
Illum Sphere
Ik begrijp echt niet waarom je zoiets zegt dat een dergelijke gebeurtenis veel donkerder is dan de Holocaust en dan erbij zegt dat wij zoiets niet graag horen. Dat heeft daar niks mee te maken. Als het komt op desastreuze gebeurtenissen is er geen 'erger dan...' of 'minder erger dan...', het zijn allemaal erge gebeurtenissen. Het is niet omdat de één langer duurde dat de ander minder erg zou zijn. Je kunt heel wat dingen kapot maken in hele korte tijd.
Spike Lee heeft voor mij helemaal geen gelijk. Zijn mening is enorm conservatief en enorm ouderwets. En ook nog eens ongepast. Tarantino lacht niet met de slavernij, hij zegt niet eens zijn (politieke) mening over deze kwestie. Hij gebruikt het enkel voor zijn film en dat is het enige wat hij doet. Als Lee daar al aanstoot aanneemt is hij gewoon een dramaqueen die een gebeurtenis misbruikt om idioot te kunnen doen.
mikey
iemand op mijn FB tijdlijn schrijft dat Sally Menkes editing een gemis is. Zij is in 2010 overleden en de vaste knipper/plakker van Tarantino.
SilverGun
Ja dat is de kritiek die iedereen maar van elkaar lijkt over te nemen - komt natuurlijk wel interessant over, dat je degene die Tarantino's films monteert bij naam noemt en weet op te merken dat er een verschil zichtbaar is. Geloof er zelf niet zoveel van eigenlijk. Wat is er specifiek merkbaar van dat gemis dan volgens diegene?
alleen: disappointingly conventional.
Maar a.i.h.g.b. delen meer mensen deze kritiek?
SilverGun
A.i.h.g.b.? "Disappointingly conventional" is in elk geval een kritiekpunt van niks. In welk opzicht wordt de film precies benadeelt door de montage? Daar gaat het om.
als ik het goed be...
weet ik niet. dat stond er niet bij. Wat het wel aanfgeeft in zoverre, is: de editing zou voorheen niet conventioneel zijn en nu wel. Maar ik weet dat natuurlijk ook niet of dat zo is.
zzz_dafnuh_zzz
Deze film heb ik gisteren in het buitenland gezien.
Ik ben maar een doodgewone vrouw die ik het leuk vind om films te kijken, dus verwacht van mij geen professionele onderbouwing, maar ik wil wel vertellen wat mijn ervaringen met deze film zijn.
De film heeft absoluut humor en dat komt vooral door Christoph Waltz die de rol van Dr. King Schultz speelt. Acteerwerk vond ik van alle spelers goed en overtuigend. Zelfs Leonardo DiCaprio (waar ik normaal niet van onder de indruk ben) zet in deze film een sterk personage neer.
Ik ben niet altijd een even oplettende kijker, maar zelfs ik vond (zeker in de eerste helft) zeker 5 montagefouten. (Bier die eerst geen schuimlaag heeft en in het volgende shot wel, een vol glas die in het volgende shot half leeg is, vrouwen die op de achtergrond lopen eerst 50 m verwijderd zijn, dan 10 m en dan weer 50m etcetera etcetera) Toch een beetje slording...
Het verhaal op zich is interessant en dat er sprake zou zijn van racisme in de film, daar kan ik me niet helemaal in vinden. Uiteraard gaat het over de slaverij maar ze zetten een verhaal neer uit de geschiedenis en ik vind dat ze dat prima hebben gedaan.
Echter stoorde ik me wel (weer) aan het feit dat de 'goede' zijde iedereen kan doodschieten, maar dat het de 'slechterikken' nooit lukt om met 30 tegen 1 de 'goede' neer te schieten. Niet echt geloofwaardig als je het mij vraagt.
En dan tot slot.. ik weet dat dit een film is van Quentin Tarantino, dus dat ik best van doden kan verwachten, maar ik kan daar toch niet zo goed tegen. Als dat minder was geweest in deze film, hadden ze net zo goed een geloofwaardig verhaal neer kunnen zetten. Dat grof geweld weerhoudt mij (mening!) er juist van om naar zo'n film te kijken.
Hoe dan ook, wel een aanrader om gezien te hebben.
Ramon K
Ik vind dus wel dat Spike Lee zich een beetje aanstelt; we doen weer net of Tarantino anno 2012 iets doet dat nog nooit gedaan is. In de 70's werden dit soort films toch al gemaakt? Ook westerns. Door gasten die nu nog als blaxploitationhelden gezien worden.
Fred Williamson deed oa Boss Nigger en The Legend of Nigger Charley. Zelfs een film als Mandingo, die veel serieuzer van aard is, is ontieglijk exploitatief. En wat dacht je van naziploitation zoals Ilsa? Nu vinden we die grindhouse uit de 70's leuk maar als Tarantino zulke films nieuw leven inblaast is het opeens beledigend?
ghostman

Netflix brengt westernklassieker 'Django Unchained' van Quentin Tarantino terug in het aanbod

'Django Unchained' keert terug naar Netflix: 'Alles klopt, echt briljant'

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Alom geprezen western 'Django Unchained' van Quentin Tarantino vanavond (1 juli) te zien op televisie

The Shawshank Redemption

Fight Club
Komedie / Thriller, 1999

Reservoir Dogs
Misdaad / Drama, 1992
premie jagertexasheldslavernijplantationmaatschappijvriendschapvriendenwraakrivaliteitreddenschietpartijracismedangerkindnessdentistdjangoslave tradepost-credits sceneodd coupleblack slaveagreement deadly19e eeuwchattanoogagermancotton plantationplantation ownerold west western1850smississippi