• 9.378.888 stemmen

Gesproken taal: Engels, Mandarijn, Frans, Hindi, Japans en Russisch

Releasedatum: 20 december 2012

Plot Life of Pi

"Believe The Unbelievable"

Het leven van Pi vertelt het verhaal van Piscine Patel, een zestienjarige Indiase jongen, wiens vader een dierentuin in India heeft. Wanneer de familie besluit het land te verlaten wordt de hele dierentuin ingescheept. Maar het schip vergaat en de enige overlevenden op de reddingssloep zijn Pi, een hyena, een zebra met een gebroken been, een orang-oetang en een tijger van 200 kilo.

Adult Pi Patel

Ravi Patel (13-14 Years)

Ravi Patel (18-19 Years)

avatar van mikey

mikey

hmm, wilde deze film ontwijken maar ik lees nu dat hij van Ang lee is.

avatar van Honey Blossom

Honey Blossom

Ook leuk weer om alle bovenstaande spoilers en uiteenlopende meningen te zien. Dat verpest het voor iedereen. Niet naar kijken mensen, ga gewoon de film zien.

Het is een geweldige ervaring. Prachtige, adem benemende beelden, ontroerende verhaal met weliswaar een moraal. Er worden serieuze onderwerpen aangekaart. Something to think about wanneer je de bioscoop weer uitkomt. Één van de beste films dit jaar.

Life goes on.

Honey Blossom schreef:

?

avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

Mooie shots, leuk fabeltje, slechte Bollywood film (o.a het acteerwerk).

*2.75

avatar van Le Edzel

Le Edzel

Nu in de zaal, klaar voor de film. Ben erg benieuwd!

avatar van The One Ring

The One Ring

Ongeveer 5 jaar geleden las ik het boek Life of Pi van Yann Martel, dat indertijd erg veel indruk op me maakte en zeker in mijn top 10 favoriete boeken zou staan. Een film zag ik er echter niet in en toen ik de nogal bombastische en sentimentele trailer zag schrok ik nogal, vooral omdat ik het boek juist waardeerde om de manier waarop het met een kleurrijke en zelfs lichtvoetige schrijfstijl een verrassend aangrijpend verhaal weet te vertellen.

De uiteindelijke film is gelukkig een stuk beter dan de film deed vermoeden. Het is echter wel een vreemd fenomeen: een zeer getrouwe boekverfilming die echter zeer filmisch is. Gek egnoeg vond ik het heel moeilijk om daardoor de film op zichzelf te beoordelen. De film is naar mijn gevoel iets serieuzer en enkele momenten zijn verwijdert (vooral in het begin in India, dat nu misschien net iets te snel gaat), maar toch heb ik zelden een boekverfilming gezien die zo dicht bij zijn bron blijft. Zelfs de kleurrijke schrijfstijl lijkt een cinematografische variant te vinden in de vaak virtuoos geschoten beelden.

De film kreeg me in ieder geval moeiteloos mee. Zoals gezegd zijn de vroege scènes in India misschien wat te kort door de bocht om echt een diepe indruk te maken, maar ze zijn ook weer prettig licht gefilmd en hebben een aangename humor. De scènes op de reddingsboot zijn echter de hoofdmaaltijd en blijven spannend ondanks dat de afloop bekend is (we weten immers dat Pi het overleefd). Ik moet ook toegeven dat deze scènes mij persoonlijk aanspreken, omdat ik zelf uren naar dieren kan kijken en me er zelf dan altijd op betrap dat ik probeer te doorgronden wat ze denken of voelen. Een zinloze bezigheid, want de dieren maken het je niet makkelijk en laten zich niet verklaren in menselijke gedachtepatronen. Dat is wat me zo bevalt aan Richard Parker. Die blijft ook echt een tijger en gelukkig is de neiging om hem menselijke trekjes mee te geven achterwege gelaten. Dus geen dier dat genegenheid of begrip voor Pi toont, hij accepteert hem hooguit als een onderdeel van zijn leven. Het slagen van deze verfilming hing voor een groot deel af van een geloofwaardige tijger en dit CGI-beest overtuigd niet alleen als knappe technische prestatie, maar vooral omdat hij zich werkelijk gedraagt als een tijger. Het einde waarin Richard Parker gewoon zonder omdraaien de jungle inloopt vond ik ook nu weer aangrijpend, vooral omdat het iets is wat een echte tijger zou doen (de scène is verder natuurlijk ook een symbool voor Pi, die na zijn redding niet meer terug kijkt op zijn wilde kant). De vader van Pi zegt al dat je je eigen emoties weerspiegelt ziet in een dier en dat dit niets zegt over het beest zelf en daar sta ik achter, maar je ziet het zo weinig in films terug (Grizzly Man daargelaten). De manier waarop de andere dieren uitgebeeld werden was ook fantastisch.

Het is ook een sterk verhaal over religie, dat zowel werkt als pro- als anti-religieus. Aan de ene kant is Pi wellicht gered door God en is het verhaal met de tijger een goede parabel voor zijn overleving door geloof. Aan de andere kant is het ware verhaal waarin Pi's duistere kant het overwint en zijn tocht een hel is. Wel vond ik het jammer dat Lee deze alternatieve versie niet kort toont. Een visuele versie van gruwelijkheden van de kok en diens dood lijken me bijna essentieel voor het evenwicht van het verhaal, om dat element wat zwaarder te laten wegen. Ik vraag me af waarom het beperkt is tot Pi die in zijn bed zijn verhaal doet. In ieder geval vat ik het op als een vertelling over waarom mensen verhalen vertellen om het leven dragelijk te maken. Ook hier pakte het me weer.

Niettemin, de impact van het boek kan de film niet evenaren, misschien juist omdat het zo getrouw is. Ik wist immers wat ik kreeg, al kan ik dat de film zelf moeilijk kwalijk nemen. Toch valt me op dat de receptie van de film afwijkt van het boek over het algemeen. Het boek leek universeel geliefd, terwijl de film minder bereik lijkt te hebben. Ik vraag me af hoe dat verschil komt, zeker omdat de twee ditmaal zo ontzettend veel op elkaar lijken.

avatar van Captain Sik

Captain Sik

Erg mooie film vond ik het. Uiteraard erg traag en met mooie beelden. Ik vraag me wel af waarom het figurantenrolletje van Depardieu zo specifiek genoemd wordt...

Verwacht overigens geen bonding van mens en dier, in deze film blijven de mensen mensen en de dieren dieren. Er zit zeker een diepere laag in, maar je kunt ook gewoon lekker kijken om het kijken!

avatar van Bélon

Bélon

Die poster is vrij tacky alsof een derderangs new age schilder "Droom veroorzaakt door de vlucht van een bij...." van Dali heeft bekeken en dacht hier kan ik een "gedisneyfieerde" versie van maken.

Mmm dit bekijk ik thuis wel een keer.

martijn011 schreef:
Ik kan zelfs zeggen dat ik de eindscene met dat verzonnen verhaal van Pi nogal saai vond.

Dat was niet verzonnen.

avatar van Seifer

Seifer

voskat schreef:

Dat was niet verzonnen.

Er kan maar één verhaal de juiste zijn.

avatar van De zonderling

De zonderling

Het begin vond ik best lastig doorkomen, maar zodra Pi op de boot zat, werd het voor mij pas echt genieten. Geen moment meer verveeld vanaf dat moment. Boeiend, fascinerend en bovenal heel origineel. Het einde was voor mij ook een aangename verassing aangezien ik het boek niet had gelezen. Vond het religieuze aspect overigens totaal niet storend, ondanks dat ik niet gelovig ben. Vond het juist heel mooi erin passen.

Seifer schreef:

Er kan maar één verhaal de juiste zijn.

Dan heb je de film niet begrepen.

avatar van De zonderling

De zonderling

Als ik het goed heb begrepen is het dierenverhaal een metaforisch verhaal voor wat er echt is gebeurd (met de kok etc.) ?

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Captain Sik schreef:

Haha, inderdaad. Valt me nu pas op. Het zal aan de naam liggen.

De zonderling schreef:

Dat is wel aannemelijk, ja. Hoewel er mogelijk ook elementen van het andere verhaal echt gebeurd zijn. Zoals Pi al uitlegt met zijn weigering om voor één religie te kiezen, de waarheid ligt soms ergens in het midden.

avatar van Seifer

Seifer

voskat schreef:

Dan heb je de film niet begrepen.

Denk eerder dat jij mijn reactie niet begrijpt.

Seifer schreef:

Denk eerder dat jij mijn reactie niet begrijpt.

Ik denk het ook.

Sowieso denk ik niet dat veel mensen die de film niet helemaal snapten er 4 sterren aan zouden geven..

avatar van Le Edzel

Le Edzel

Visueel is het een plaatje, deze film. De film was af en toe wat aan de trage kant, maar dit was niet heel storend voor mij. Het verhaal en de achterliggende 'diepzinnigheid' vond ik goed.

Hoe de religies in deze film worden benaderd, daar kan ik mijzelf erg goed in vinden. Persoonlijk ben ik niet gelovig in 1 'religie', maar haal uit de diverse religies de dingen eruit die mij aan spreken en waar ik mij goed bij voel. Zoals Pi diverse geloven belijdt, omdat het hem allen aanspreekt, zie ik dat dus voor mijzelf als het beste uit alle 'werelden' pakken.

avatar van grid8400

grid8400

Eigenlijk ging ik erheen met de gedachte 1 of ander zoetsappig verhaaltje te aan kijken (dus met tegenzin) maar werd aangenaam verrast.

Wat een mooi verhaal en heerlijke beelden. De hele film genoten.

Aanrader om te gaan kijken.

avatar van Child in time

Child in time

Ook ik heb genoten van dit cinematografisch pareltje!

Prachtige beelden met een sterk verhaal ondanks het minimale aantal protagonisten.

Sterke vertolkingen van zowel de jongere als oudere Pi.

Ook mooi de essentie van religie belicht zonder dit op een Hollywoodiaanse wijze aan de kijker op te dringen.

Ook de eerste maal dat 3D mij een meerwaarde aan een film brengt..

Aanrader!

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Ang Lee's beste film!

Visueel schitterend, je kijkt je ogen echt uit.

avatar van JH.

JH.

Vind het echt een ongelofelijk mooie film. Visueel heb ik nog geen enkele film gezien die het net zo goed doet. Avatar was ook zeker goed, maar heb ik helaas niet op het witte doek kunnen aanschouwen. Ik heb echt een paar wow-momenten gehad wat betreft het visuele aspect. Het geluid sloot hier mooi op aan en zorgde al met al voor een prachtige sfeer.

Verhaal was ook zeker leuk, heeft me niet verveeld. Mooi op het einde dat alles opeens duidelijk wordt. Zoals eerder gezegd was het wel mooi geweest om ook nog in kleine stukken te zien wat er zich nou daadwerkelijk heeft afgespeeld op de boot, maar het aan je fantasie overlaten is misschien ook wel slim.

Zou nu wel graag nog het boek eens willen lezen, ben benieuwd hoe die dit alles verwoordt.

Prachtige film. 4,5*

avatar van stokvis

stokvis

Hoewel mooi gemaakt en unieke beelden van die tijger.... vond ik hem toch een tikkeltje saai! Wilde hem echt mooi vinden, maar het verhaal deed me niet veel en hij duurde aan de lange kant icm het gebrek aan afwisseling.

avatar van ibendb

ibendb

Wich story do you prefer?

Life of Pi is een aangename verrassing geworden. Meer zelfs: ik was echt verbaasd. De film heeft niet veel te bieden qua verhaal. Toch weet hij je de volle twee uur te boeien. De film begint in Frans Canada en daar vertelt Pi Patel zijn levensverhaal. Een ongelofelijk levensverhaal.

Pi Patel is een jongen uit India. Zijn ouders hebben een zoo en wegens de crisis zijn ze verplicht om hun dieren te verkopen. Omdat ze meer waard zijn in het buitenland worden de dieren eerst vervoerd naar Canada door middel van een vrachtschip. Maar als tijdens een storm het vrachtschip vergaat, zijn de enige overlevenden Pi, een orang-oetang, een hyena, een zebra en een Bengaalse tijger genaamd Richard Parker. Wat de groep allemaal meemaakt, is te mooi voor woorden.

Het einde van de film is ook erg mooi en ik heb nét geen traantje gelaten. Al was het best moeilijk in te houden. Ook vind ik het goed dat je op het eind zelf moet bepalen wat waar is en wat niet.

De film is visueel echt prachtig. De speciale effecten zagen er geweldig en levensecht uit. Richard Parker was het hoogtepunt qua die sfx. Hij was een tijger en gedroeg zich ook zo. Normaal heb ik niks met 3D en probeer ik het zoveel mogelijk te vermijden omdat ik er toch nooit iets van opmerk, maar bij Life of Pi spatte alles van het scherm. Ten eerste zijn veel scènes geweldig en daar voegt dieptezicht erg veel toe. En ten tweede komen verschillende dingen echt naar je toe, en dat heb ik nog nooit écht ervaren.

Veel mensen vergelijken deze film met het drie jaar oudere Avatar. Ook een film vol geweldige speciale effecten. Ik snap dan niet echt dat men zegt dat deze film niet veel inhoud heeft, want Avatar had volgens mij ook geen spectaculair verhaal.

Over het acteerwerk valt niks op aan te merken, want dit was continu erg goed. De vele personages in het eerste deel deden erg hun best, maar ik moet toch wel de meeste credits geven aan Suraj Sharma. Hij weet (vooral in het tweede deel) erg goede acteerprestaties te leveren. Vooral aangezien hij dan praktisch alleen is. Aangezien Gérard Depardieu slechts een kleine rol heeft in de film (niet in het verhaal) snap ik niet dat hij zo veel genoemd wordt in de trailers.

Life of Pi is een grappige, verbluffende en waanzinnige trip door de wonderen (en gevaren) van de oceaan. Op visueel vlak is de film geweldig, maar ook de geweldige muziek, bv. bij de begingeneriek, weet zijn steentje bij te dragen. Deze film moet je gewoon in de bioscoop gezien hebben.

avatar van Djumbo

Djumbo

Geweldige film. De beelden zijn ongelooflijk mooi.

avatar van jipt

jipt

ibendb schreef:

Maar Avatar had wel geweldig cameravoering en zat vol met prachtige diepteshots. Camera die de diepte in dook waardoor je de actie veel intenser beleeft. De dramatische gebeurtenissen in Avatar volgende zich ook heel snel achter elkaar op en duurde tenminste niet eindeloos ook al was het verhaal nog zo simpel en uitgemolken.

Verhaal van Life of Pi is ook simpel (Cast Away, Lifeboat, Big Fish e.d. komen in me op), wat op zich geen struikelpunt is, maar het is ook vooral een erg saai verhaal. Want voor een paar vliegende visjes in 2 uur en een 1 uur lang dobberen loop ik niet warm. Hier heeft Cameron geen nieuw 3D systeem ontworpen. Want op sommige CGI-diepteshots na bied de film bijna tot geen cameravoering. Enkel de neon-scènes waren écht mooi.

avatar van cddrive

cddrive

Prachtige (ontroerende) film! Ook 3d komt goed tot zijn recht...alhoewel je zo nu en dan (bijvoorbeeld de interview momenten) je het gevoel hebt dat je in een kijkdoos zit te kijken.

Maar doet niet af aan het feit dat het echt een geweldige film is!

avatar van CrimeCrawler

CrimeCrawler

Alleen voor de beelden al zou je naar deze film moeten, en dan word je vast en zeker overdonderd door een enorm verhaal. Dit is een film die je zeker 2 à 3 keer moet zien voordat je écht alles gezien hebt; mooi gelaagd verhaal. Zij die het verhaal als 'eenvoudig' bestempelen hebben het duidelijk niet begrepen.

avatar van jipt

jipt

CrimeCrawler schreef:
Verhaal is toch op één hand te tellen, jonge met dierentuin zinkt met boot waarna de tijger alle dieren opeet, blijft dobberen en vecht met tijger die hij dan gaat tekenen. Komt aan land van een eiland en vertrekt en spoelt aan en overleeft het. daarna een eindeloos slecht gespeeld dialoog om tot dezelfde conclusie te komen die we allang kennen uit andere fantasyfilms. Voor een film van 2 uur is dat wel heel weinig verhaal. En om nou het moralistische religieplotje als diepzinnig te beschouwen lijkt me erg laag, of je moest het heel erg eye-opening vinden.

avatar van gerwinmaster

gerwinmaster