- Home
Gesproken taal: Engels, Mandarijn, Frans, Hindi, Japans en Russisch
Releasedatum: 20 december 2012
Plot Life of Pi
"Believe The Unbelievable"
Het leven van Pi vertelt het verhaal van Piscine Patel, een zestienjarige Indiase jongen, wiens vader een dierentuin in India heeft. Wanneer de familie besluit het land te verlaten wordt de hele dierentuin ingescheept. Maar het schip vergaat en de enige overlevenden op de reddingssloep zijn Pi, een hyena, een zebra met een gebroken been, een orang-oetang en een tijger van 200 kilo.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Life of Pi (BoekMeter)
- Life of Pi (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Ravi Patel (13-14 Years)
Ravi Patel (18-19 Years)
Writer
John Lee Hooker
Zeer speciaal avontuur met niet alleen prachtige beelden maar vooral een origineel uitgangspunt. De jongen raakt tijdens een heftige storm op zee gescheiden van zijn ouders en moet vervolgens zien te overleven. Deze makers weten erg goed hoe ze iets naar voren moeten brengen en blijven ondanks het hallucinerende visioen à la Enter the Void dicht bij de werkelijkheid. Ze komen verassend uit de hoek en weten je aandacht vast te houden. Op een dergelijke fabricatie zit ik eigenlijk al enige tijd te wachten: maf, gedurfd en simpelweg verbijsterend.
wwelover
Mooie film, vooral visueel natuurlijk. Maar hij is niet zo geniaal als ik had gehoopt. En ondanks dat het wel wat toevoegde ben ik geen fan van 'het vertellen van het verhaal' systeem zoals ze in Life of Pi doen. Maar desalniettemin is het een hele bijzondere film geworden met goed acteerwerk, schitterende muziek en wat ik al zei prachtige beelden. Gaat met Cloud Atlas vechten om de visuele prijzen denk ik.
jipt
Visueel erg mooi maar t verhaal is vooral saai. Kende t verhaal ookal door t boek. 3D is best aardig met name de onderwaterscenes. 3*
cordiacovens
Technisch gezien de beste film sinds avatar, 3D werkt perfect en voegt echt iets toe, de cinematografie ziet er soms magisch uit, de effecten zijn geweldig en die tijger lijkt echt.
Narratief zijn er dingen die ik minder vond, maar ik voelde wel compassie gedurende het verhaal..ik denk dat 9 van de 10 regisseurs het minder goed hadden gedaan als Ang Lee, een fantastisch regisseur die zo ongelofelijk veel in huis heeft. Dat bewijst Life of Pi
Visueel prachtig en meeslepend maar miste voor mij toch iets meer inhoud om er een "meesterwerk" van te maken, hoewel het duidelijk is dat een meester aan het werk is geweest bij Life of Pi
timbo_
Dat Life op Pi een film zou worden die visueel de perfectie zou benaderen, was voor mij wel al duidelijk na de trailer. Grote vraag was dan ook of Life of Pi naast die beeldenpracht ook nog een gevoelige snaar zou weten te raken. Het antwoord daarop is wisselend. Eerst wat puntjes van kritiek. Om te beginnen is Life of Pi een tikkeltje aan de sentimentele kant. Daarnaast mag de film dan hoog scoren op het gebied van goed gebruikte 3D, het blijft toch een techniek die vooral afleidt in plaats van toevoegt.
Toch is er ook voldoende positiefs te melden. Zo is de manier waarop de tijger Richard Parker tot leven wordt gewekt ronduit magisch. Bovendien is de wijze waarop Life of Pi speelt met de kijker ronduit origineel. De grote vraag: 'Waarin geloof jij', wordt duidelijk opgeworpen en iedereen zal na het zien van de film een eigen antwoord hebben. Life of Pi is een sprookjesachtige vertelling die een bijzonder verhaal vertelt en visueel overdondert. Maar ook een film die niet bijblijft omdat hij nooit écht beklijft of je als kijker raakt.
wibro
Op visueel vlak heeft deze film mijn verwachtingen helemaal waargemaakt. Het ziet er op 3D allemaal pico bello uit maar het nadeel is echter dat 3D toch te veel afleidt. Je focust je helemaal op de mooie plaatjes, maar zo'n film moet natuurlijk ook een interessant verhaal hebben en daar ontbrak het deze film enigszins aan. Op een gegeven moment had ik dat gedobber op zee wel gezien. Het religieuze gedoe - het geroep naar God - hing mij op een gegeven moment ook behoorlijk de keel uit. Let wel, ik ben geen atheïst en ook niet anti-religieus, integendeel zelfs, maar het religieuze hoeft voor mij allemaal niet zo overdreven benadrukt te worden. Dat haal ik zelf wel uit het verhaal zonder dat er iets voorgekauwd wordt. Wat het acteren betreft was ik van die Pi niet zo onder de indruk, wel van Richard Parker
, of die laatste nu nep was of niet.
Wat blijft er dus nog over; gewoon een mooie 3D film met schitterende visuals die denk ik op het kleine scherm in de huiskamer veel minder indrukwekkend zal zijn.
Toch nog even iets over het verhaal; als je het boek gelezen hebt weet je van te voren natuurlijk al hoe alles in elkaar zit en de verrassing is er dan zowiezo af, maar daar kun je de film uiteraard niet op afrekeken.
zzz_dafnuh_zzz
Hoewel ik het vooraf niet gedacht had, was ik erg positief verrast over deze film. Sterker nog: ik vind hem prachtig!
Het eerste half uur vond ik persoonlijk wat minder interessant en kon me niet echt boeien, maar vanaf het moment dat ze de zee op gaan wordt het echt interessant.
Ik heb hem zelf in 2D gezien (omdat ik niet van 3D houdt en het bezorgt me hoofdpijn), maar ik denk niet dat je daardoor iets misloopt.
Echt een absolute aanrader!
Jack Sparrow
Geweldige film. Schitterend verhaal die je tot denken zet. Geweldige visuele effecten. De tijger is zeer realistisch gedaan. Combinatie met 3D werkt hier perfect. Wat een prachtig beelden. Mijn persoonlijke favoriet van dit filmjaar! Genieten! Ode aan de kracht van verhalen.
rootje82
Net gezien. Wat een geweldige film. De beelden waren onbeschrijfelijk mooi maar het verhaal is nog mooier en belangrijker. Ik ben nogal sceptisch over 3D. Dit was de 1e keer dat het juist versterkte. Deze film heeft juist 3D nodig. Wat een topfilm voor de kerstdagen.
IcU
Op de valreep de beste film van het jaar 2012. Prachtige oprecht verhaal en visueel een van de grootste spektakels van de laatste jaren. Ben bijzonder onder de indruk.
martijn011
- 2034 berichten
Zo, een film waar ik erg naar uit zag. Ik zag vorige week de trailer in de bios en wist toen meteen dat ik er heen moest. De film leek me een visueel pareltje dus ging gisteravond vol verwachting de zaal in.
En wat het visuele betreft werd ik zeker niet teleurgesteld. Ik heb nog nooit een film gezien waar 3D zo een meerwaarde is. Werkelijk schitterend geschoten beelden!
Helaas kon het verhaal me veel minder boeien. Ik ken het boek niet, maar die schijnt nogal zwaar verteerbaar te zijn. Hoe dan ook, spiritueel en filosofisch is de film ook zeker te noemen. Maar de boodschap kwam bij mij in geen geval naar binnen. Ik kan zelfs zeggen dat ik de eindscene met dat verzonnen verhaal van Pi nogal saai vond.
Misschien dat het kwartje ooit nog gaat vallen bij een volgende kijkbeurt, maar de film heeft me nu nog niet geraakt.
Wel is het aan te raden voor degenen die de film nog willen zien het in de bioscoop te gaan doen, want visueel is het genieten van begin tot eind!
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Schitterende film! Het 3D aspect komt in het begin nog het best uit de verf, vooral bij de fantastische intro. Op zee is de 3D veel minder aanwezig, of zal het mede komen doordat het went?
Minder sentimenteel en Disney dan verwacht, al is het wel moralistisch en hier en daar aangezet. Erg sterke scènes met de dieren op het bootje. Nergens ziet het er nep of goedkoop uit. Op één stukje na wellicht: wanneer Richard Parker poot zet op het Mexicaanse strand.
Heel veel mooie scènes vliegen voorbij. Zelf vind ik het overleven op open zee een erg boeiend gegeven. Mocht men dat niet hebben, dan kan ik me voorstellen dat de verveling op de loer ligt.
Ben het oneens met de mensen die zeggen dat er niets van de film overblijft zonder 3D. Bij Avatar is dat veel meer het geval (die zonder 3D gewoonweg lelijk is). Maar het zal wel aan kracht inboeten, uiteraard.
Welverdiende 4*
Honey Blossom
Ook leuk weer om alle bovenstaande spoilers en uiteenlopende meningen te zien. Dat verpest het voor iedereen. Niet naar kijken mensen, ga gewoon de film zien.
Het is een geweldige ervaring. Prachtige, adem benemende beelden, ontroerende verhaal met weliswaar een moraal. Er worden serieuze onderwerpen aangekaart. Something to think about wanneer je de bioscoop weer uitkomt. Één van de beste films dit jaar.
Life goes on.
Dikke 4*
The One Ring
Ongeveer 5 jaar geleden las ik het boek Life of Pi van Yann Martel, dat indertijd erg veel indruk op me maakte en zeker in mijn top 10 favoriete boeken zou staan. Een film zag ik er echter niet in en toen ik de nogal bombastische en sentimentele trailer zag schrok ik nogal, vooral omdat ik het boek juist waardeerde om de manier waarop het met een kleurrijke en zelfs lichtvoetige schrijfstijl een verrassend aangrijpend verhaal weet te vertellen.
De uiteindelijke film is gelukkig een stuk beter dan de film deed vermoeden. Het is echter wel een vreemd fenomeen: een zeer getrouwe boekverfilming die echter zeer filmisch is. Gek egnoeg vond ik het heel moeilijk om daardoor de film op zichzelf te beoordelen. De film is naar mijn gevoel iets serieuzer en enkele momenten zijn verwijdert (vooral in het begin in India, dat nu misschien net iets te snel gaat), maar toch heb ik zelden een boekverfilming gezien die zo dicht bij zijn bron blijft. Zelfs de kleurrijke schrijfstijl lijkt een cinematografische variant te vinden in de vaak virtuoos geschoten beelden.
De film kreeg me in ieder geval moeiteloos mee. Zoals gezegd zijn de vroege scènes in India misschien wat te kort door de bocht om echt een diepe indruk te maken, maar ze zijn ook weer prettig licht gefilmd en hebben een aangename humor. De scènes op de reddingsboot zijn echter de hoofdmaaltijd en blijven spannend ondanks dat de afloop bekend is (we weten immers dat Pi het overleefd). Ik moet ook toegeven dat deze scènes mij persoonlijk aanspreken, omdat ik zelf uren naar dieren kan kijken en me er zelf dan altijd op betrap dat ik probeer te doorgronden wat ze denken of voelen. Een zinloze bezigheid, want de dieren maken het je niet makkelijk en laten zich niet verklaren in menselijke gedachtepatronen. Dat is wat me zo bevalt aan Richard Parker. Die blijft ook echt een tijger en gelukkig is de neiging om hem menselijke trekjes mee te geven achterwege gelaten. Dus geen dier dat genegenheid of begrip voor Pi toont, hij accepteert hem hooguit als een onderdeel van zijn leven. Het slagen van deze verfilming hing voor een groot deel af van een geloofwaardige tijger en dit CGI-beest overtuigd niet alleen als knappe technische prestatie, maar vooral omdat hij zich werkelijk gedraagt als een tijger. Het einde waarin Richard Parker gewoon zonder omdraaien de jungle inloopt vond ik ook nu weer aangrijpend, vooral omdat het iets is wat een echte tijger zou doen (de scène is verder natuurlijk ook een symbool voor Pi, die na zijn redding niet meer terug kijkt op zijn wilde kant). De vader van Pi zegt al dat je je eigen emoties weerspiegelt ziet in een dier en dat dit niets zegt over het beest zelf en daar sta ik achter, maar je ziet het zo weinig in films terug (Grizzly Man daargelaten). De manier waarop de andere dieren uitgebeeld werden was ook fantastisch.
Het is ook een sterk verhaal over religie, dat zowel werkt als pro- als anti-religieus. Aan de ene kant is Pi wellicht gered door God en is het verhaal met de tijger een goede parabel voor zijn overleving door geloof. Aan de andere kant is het ware verhaal waarin Pi's duistere kant het overwint en zijn tocht een hel is. Wel vond ik het jammer dat Lee deze alternatieve versie niet kort toont. Een visuele versie van gruwelijkheden van de kok en diens dood lijken me bijna essentieel voor het evenwicht van het verhaal, om dat element wat zwaarder te laten wegen. Ik vraag me af waarom het beperkt is tot Pi die in zijn bed zijn verhaal doet. In ieder geval vat ik het op als een vertelling over waarom mensen verhalen vertellen om het leven dragelijk te maken. Ook hier pakte het me weer.
Niettemin, de impact van het boek kan de film niet evenaren, misschien juist omdat het zo getrouw is. Ik wist immers wat ik kreeg, al kan ik dat de film zelf moeilijk kwalijk nemen. Toch valt me op dat de receptie van de film afwijkt van het boek over het algemeen. Het boek leek universeel geliefd, terwijl de film minder bereik lijkt te hebben. Ik vraag me af hoe dat verschil komt, zeker omdat de twee ditmaal zo ontzettend veel op elkaar lijken.
Le Edzel
Visueel is het een plaatje, deze film. De film was af en toe wat aan de trage kant, maar dit was niet heel storend voor mij. Het verhaal en de achterliggende 'diepzinnigheid' vond ik goed.
Hoe de religies in deze film worden benaderd, daar kan ik mijzelf erg goed in vinden. Persoonlijk ben ik niet gelovig in 1 'religie', maar haal uit de diverse religies de dingen eruit die mij aan spreken en waar ik mij goed bij voel. Zoals Pi diverse geloven belijdt, omdat het hem allen aanspreekt, zie ik dat dus voor mijzelf als het beste uit alle 'werelden' pakken.
ibendb
Wich story do you prefer?
Life of Pi is een aangename verrassing geworden. Meer zelfs: ik was echt verbaasd. De film heeft niet veel te bieden qua verhaal. Toch weet hij je de volle twee uur te boeien. De film begint in Frans Canada en daar vertelt Pi Patel zijn levensverhaal. Een ongelofelijk levensverhaal.
Pi Patel is een jongen uit India. Zijn ouders hebben een zoo en wegens de crisis zijn ze verplicht om hun dieren te verkopen. Omdat ze meer waard zijn in het buitenland worden de dieren eerst vervoerd naar Canada door middel van een vrachtschip. Maar als tijdens een storm het vrachtschip vergaat, zijn de enige overlevenden Pi, een orang-oetang, een hyena, een zebra en een Bengaalse tijger genaamd Richard Parker. Wat de groep allemaal meemaakt, is te mooi voor woorden.
Het einde van de film is ook erg mooi en ik heb nét geen traantje gelaten. Al was het best moeilijk in te houden. Ook vind ik het goed dat je op het eind zelf moet bepalen wat waar is en wat niet.
De film is visueel echt prachtig. De speciale effecten zagen er geweldig en levensecht uit. Richard Parker was het hoogtepunt qua die sfx. Hij was een tijger en gedroeg zich ook zo. Normaal heb ik niks met 3D en probeer ik het zoveel mogelijk te vermijden omdat ik er toch nooit iets van opmerk, maar bij Life of Pi spatte alles van het scherm. Ten eerste zijn veel scènes geweldig en daar voegt dieptezicht erg veel toe. En ten tweede komen verschillende dingen echt naar je toe, en dat heb ik nog nooit écht ervaren.
Veel mensen vergelijken deze film met het drie jaar oudere Avatar. Ook een film vol geweldige speciale effecten. Ik snap dan niet echt dat men zegt dat deze film niet veel inhoud heeft, want Avatar had volgens mij ook geen spectaculair verhaal.
Over het acteerwerk valt niks op aan te merken, want dit was continu erg goed. De vele personages in het eerste deel deden erg hun best, maar ik moet toch wel de meeste credits geven aan Suraj Sharma. Hij weet (vooral in het tweede deel) erg goede acteerprestaties te leveren. Vooral aangezien hij dan praktisch alleen is. Aangezien Gérard Depardieu slechts een kleine rol heeft in de film (niet in het verhaal) snap ik niet dat hij zo veel genoemd wordt in de trailers.
Life of Pi is een grappige, verbluffende en waanzinnige trip door de wonderen (en gevaren) van de oceaan. Op visueel vlak is de film geweldig, maar ook de geweldige muziek, bv. bij de begingeneriek, weet zijn steentje bij te dragen. Deze film moet je gewoon in de bioscoop gezien hebben.
Gastel
Net terug uit de bioscoop.
Had er niet veel van verwacht, dacht dat het vervelende belerende film zou zijn.
Niets is minder waar. Het verhaal is mooi, hartverwarmend vooral. Maar het mooiste zijn de beelden. Elke scene is een lust voor het oog, prachtig gefilmd.
Ben ook erg benieuwd naar de making of, hoe de dieren zijn getraind voor deze film is fenomenaal (al zal veel gedaan zijn met computer animatie).
Dit is ook de eerste film die ik zie waarbij het 3D effect echt iets toevoegt, misschien is het zelfs essentieel bij deze film.
Aanrader!
Number23
Was een beetje huiverig om deze film te gaan zien. Na het zien van de trailer werd ik niet bepaald triggered door het verhaal, meer demotiveert door het gebrek weggaan.
De film bevestigde helaas genoeg mijn gevoelens, ondanks zijn mooie uiterlijk. De filosofische boodschap doet me niks, vooral ook vanwege het religieuze aspect. Of vraagstuk kan ik beter zeggen. Dat soort geneuzel moet ik niet.
Ook werden sommige scènes langdradig en het acteerwerk vond ik niet meeslepend genoeg.
schram101
Tamelijk bijzondere film die vooral qua cinematografie weet te overtuigen en behalve het matige intro (wat wel erg lang duurt) best vermakelijk is. Vooral vanaf het moment van de schipbreuk, juist het moment waar de film even gas terug neemt (niet dat het doorvoor nou zo snel ging, maar toch), wordt de film intrigerend. Het avontuur van Pi op de boot met de dieren is leuk en voor mij bleef het daar wel bij want de diepere laag van de film is niet heel overtuigend.
Life of Pi is visueel verbluffend maar enkel de cinematografie doen het matige acteerwerk en het saaie intro niet vergeten.
Respekked
Mooi om een keer helemaal verrast te worden, redelijk overdonderd door de visuele pracht. Vertelmaniertjes van de 'oude' Pi deden me overigens ontzettend aan Christopher Walken denken, grappig.
RJM
Life of Pi, interessante film. Lijkt op sommige stukken langdradig te zijn maar veel filosofische diepgang.
Met name anekdotes als
- dat Pi stelt: de tijger heeft ook een ziel, ik weet het zeker ik zie het in zijn ogen!
- de verschillende vertellingen van de schipbreuk omdat niet iedereen alles wil geloven en dan de climax "met god is het ook zo";
- de anekdote van de vader van Pi die vond dat zij moesten verhuizen uit India, ondernemend zijn zoals Columbus ook deed. Ja, maar die zocht India, zo antwoordde Pi
;
- de metaforen met de dieren die de personificaties zijn van Pi's ouders/omgeving (vader stond voor logica, moeder voor het volgen van je hart, e.d);
- Pi die de tijger loyaal is en de tijger die niet meer omkijkt als hij zijn natuurlijke habitat weer ziet, als metafoor voor niet omkijken want kosmisch is de tijger bij zijn einddoel; Al snapt Pi het niet;
- het niet opgeven en accepteren dat de stroom van de zee je brengt waar je moet zijn. De waarom-vraag is irrelevant.
AANRADER!
arno74
Tsja, een soort Disneyfilm, maar dan van Fox. Met religie als rode draad, waarbij in de zoektocht van Pi uiteindelijk het Christendom hem het meest overtuigt. Niet verwonderlijk aangezien het van Fox afkomt. De film probeert iets te veel dat op te dringen voor mijn smaak. En het laat ook kansen liggen, zoals de relatie tussen Pi en de tijger.
Montorsi
Jep. Is geen dwingende, overtuigende film oid wat betreft religie. Ik geloof zelf niet en heb me nergens aan gestoord. In het begin wordt het sowieso in balans gehouden door de vader die ook geen fan is van religie.
Mwoa vond het er toch wel allemaal dik opliggen dat religie hoop en vertrouwen schept . Het is toch een vrij religieuze film als je het mij vraagt, maar inderdaad niet perse op het dwingende af.
Moet zeggen dat ik (op basis van de trailer) erg weinig zin had in een film over een jongen met een tijger op een boot, maar de zeer positieve geluiden maakte het 'onvermijdelijk', en ik was toch ook wel weer benieuwd.
Hoewel ik hier vaak lees dat het verhaal niet zo boeiend is, en het vooral visueel spektakel is, moet ik dat voor mezelf toch tegespreken. De film deed me denken aan de verhalen die uit de weelderige fantasie van een oude basisschoolmeester kwam, met vreemde onbewoonde eilanden, opvallende relaties tussen personages, onverklaarbare zaken etc. Met andere woorden, een groot avontuur. Desondanks werkt dat op beeld altijd minder, en is Life of Pi op dat vlak nogal eentonig. Het gedeelte op zee is lang een continue herhaling van survivallen op allerlei manieren, wat inderdaad wat aan de saaie kant was. De film weet echter op het juiste moment de vaart er weer in te brengen en naar het slot toe te werken.
Ondanks een flinke dosis melodrama en sentiment wist het toch wel te werken. Het einde is best mooi en geeft alles wat meer body en perspectief, hoewel de moraal toch uit de pen van een religieus persoon te komen. Op de een of andere manier kon ik het allemaal wel vergeven, en dat zegt ook wat.
Een andere pijler is het visuele. Over 3D kan ik kort zijn, ik kan geen 3D zien, dus dat brilletje is voor mij alleen noodzakelijk voor de scherpte. Vind het dan ook gewoon zonde dat alle kleuren en contrasten minder overkomen dan zonder bril, dat viel ook op als je het even afzette. Maar ook verder vond ik het een beetje kitscherig allemaal. De animaties waren juist wel weer érg goed, zeer realistisch vooral en dat helpt erg in zo'n film. Al met al kan ik niet zeggen dat ik het visueel geniaal vond, maar dat zag ik al wel een beetje aankomen op basis van de trailer.
Al met al beter dan verwacht, weet de juiste snaar te raken en het is een leuke film om te zien. Wild enthousiast kon ik er echter ook niet van worden dus ik hou het op een ruime 3*.
K. V.
Van deze had 'k een tijdje geleden de trailer gezien en dit was er eentje die me wel aansprak. Gisteren dan toch maar eens gaan kijken.
'k vond het een goeie film. Veel had 'k er vooraf niet over gelezen, behalve dat de film wel iet wat de religieuze toer op zou gaan. Dit is vooral het geval in het begin en op het einde, maar tussenin is dit toch eerder een leidraad.
Wat 'k wel erg straf vond was hoe hij er visueel uitzag. De nachtscènes met die lichtjes waren prachtig, ook de tijger was erg realistisch gedaan. 'k kon niet zien wanneer de tijger echt of een computeranimatie was. Verder zitten er nog een aantal mooie scènes in. De opbouw zat goed, de film speelt zich ook maar 3/4 van de film op zee af. Mij kon het alvast boeien.
Het 3D-gebruik was goed, maar zeker ook niet overdreven. De twee euro extra vond 'k bij deze geen zonde.
De film moet het vooral hebben van de jongen Pi en deed dit overtuigend. De reporter kwam nogal dom over.
De film is wel iets speciaals, maar voor mij eigenlijk een instant klassieker en de moeite om gezien te hebben. Misschien is het het beste om er niet te veel over te lezen en gewoon eens bekijken.
JacoBaco
Bijzondere film wat je aan het denken kan zetten. Ten eerste vind ik dit een mooie film. Zowel mooi in beeld gebracht als inhoudelijk mooi. Echt saai vind ik het nergens worden. Soms zit het er tegenaan, maar zeker niet storend. De film wisselt drama en humor goed af. Het drama ligt er gelukkig ook niet te zwaar op de maag. Dus dat zijn allemaal pluspunten. Eigenlijk zijn er niet echt minpunten, maar gevoelsmatig kan ik ook geen 5,0 sterren voor deze film geven. Verder laat de film mij achter met de vraag wat er wel en wat er niet echt is in de film. Er zijn wat scènes die erg hallucinerend overkomen. Vooral het gedeelte op het vleesetende eiland waar hij d.m.v. een plant een menselijk kies vindt. Dit was eigenlijk nog het meest extravagante gedeelte van de film in de zin van vreemd.
Mensen die zich storen aan de religieuze ondertoon of zelfs boventoon, begrijp ik niet. Ik vind het namelijk erg meevallen en de film laat eigenlijk alles open. Dit doet de film heel goed vind ik. Het lijkt er een beetje op dat je zelf mag bepalen of er een God is. Wanneer Pi aan de journalist vraagt welke versie van het verhaal waar is, antwoord de journalist het verhaal met de dieren. Dat verhaal spreekt het meest tot de verbeelding en maakt dus de meeste indruk. Weet niet meer precies wat Pi vervolgens zegt, maar het lijkt erop dat hij wil zeggen. Als je wilt dat God bestaat, bestaat God ook, wil je dat God niet bestaat, dan bestaat God ook niet. Al kun je het ook anders interpreteren natuurlijk. Wat kan ik er verder nog over zeggen..: Staat het religieuze in de film je aan, dan zou je kunnen zeggen dat iedere religie wellicht een stukje van de waarheid bevat en dan geldt misschien ook voor de film aangezien er wat hallucinerende momenten inzitten.
De vraag of er een God is, wordt niet echt duidelijk beantwoord. Spiritualiteit en religie gaan al duizenden jaren mee. Ook in de westerse cultuur is het er nog volop. Je kunt je afvragen wanneer religie er slechts is om mensen te onderdrukken en tegelijkertijd biedt het hoop en vertrouwen wat het voor zin heeft om hier nog langer mee door te gaan. Hoop en vertouwen in iets wat er niet is? Is de mens dan zo koppig om dit duizenden jaren vol te houden terwijl we inmiddels allang weten dat er geen God is? Of zijn er semi bewijzen dat er wel degelijk meer is dan het oog kan waarnemen. Zijn er misschien toch minstens twee werelden actief. De wereld die wij kunnen zien en de wereld die wij niet kunnen zien en zijn er sommige die de twee werelden hebben mogen ervaren waardoor spiritualiteit in leven blijft. Nu heeft spiritualiteit meerdere betekenissen natuurlijk. En tot slot kun je zeggen: alleen datgeen wat ik daadwerkelijk ervaar is echt, maar wanneer je hallucineerd, ervaar je ook iets, maar wat je ervaart, is waarschijnlijk niet de werkelijkheid,.. of???
simone1
Toch maar 4* gegeven. En hopen op een Oscar voor special effects , Erik-Jan de Boer.
De hoofdpersoon komt uiteindelijk tot een bepaalde levenshouding. Is wellicht meer senang bij een soort zen boeddhisme dan bij een religie met al de wetten, regels en voorschriften.
Dus tegenover degenen in de buitenwereld die maar (pasklare)antwoorden eisen. Of dat je consequent moet zijn. De buitenwereld hier vertolkt door de gejaagde schrijver, japanners of ouders (vader).
God is poëzie/verbeelding/innerlijke behoefte-noodzaak
Ik denk mij een God.
Kijken in 3D, Beleven in 3D+
Zoiets.
Prachtige film, zowel visueel als inhoudelijk zeer indrukwekkend. De geweldige special effects geven een enorme meerwaarde aan het verhaal, net als het zeer fraaie camerawerk. De surrealistische plot wisselt drama, avontuur en humor op vakkundige wijze af en biedt ruimte voor meerdere interpretaties. Grote thema's als lotsbestemming, geloof en spiritualiteit komen volop aan bod, maar nergens wordt de film moralisend of opdringerig. Iedereen kan er van maken wat hij of zij wil. Groots en meeslepend.
Redelijk drama dat met pijn en moeite een voldoende scoort ik vond de special effect's ook niet echt bijzonder , misschien iets te veel van verwacht na dat mijn zoon terug kwam uit de bioscoop met alleen maar positieve verhalen. Nee het was niet echt mijn film daarvoor was het verhaal nog wel aardig maar de uitvoering lied te wensen over.
mjk87 (moderator films)
Beetje saaie film met mooie kleuren. Het verhaal zelf is best heel aardig, een Cast Away met een tijger in plaats van een volleybal en met een moraal die er dan wel op het eind wordt ingedreund maar werkt de twee uren daarvoor wel. Wat ook niet meehelpt is de keuze het verhaal door de overlevende Pi te laten vertellen. Zo weet je al een beetje de uitkomst en dat geeft weinig verdere spanning. Ook vond ik die scènes niet helemaal overtuigend. Dat je dan een voice-over (mits goed geschreven kan dat werken, maar vaker is het een teken van de onkunde tot een verhaal vertellen) gebruikt is zo wel verklaard maar ook al te vaak zie je Pi in een boekje schrijven. Had dat als uitgangspunt genomen. Want dan is de vraag of Pi overleeft of dat enkel het boekje overleeft. In een boek kan dat nog werken, zeker als je filosofie en levenslessen belangrijker acht dan het verhaal. In film is dat net even anders. Het acteerwerk is degelijk maar nergens wordt je echt geraakt waardoor ook dat niet meehelpt aan enig gevoel of meeslependheid doorheen de film.
Audiovisueel wordt best vaak wat moois gedaan met felle kleuren. Wel vond ik het regelmatig erg kitsch en te duidelijk uit de computer maar ook net zo vaak was het wel mooi om te zien. Vooral de montage valt op en zeker in het begin worden er leuke visuele trucjes daarmee uitgehaald. Alleen daarom al mag de Oscar naar deze film. Bijzonder is het laatste shots, als het verhaal uit is, en de felle kleuren verdwijnen naar normaal groen-grijs. Blijven over nog enkele ingrijpende scènes als het scheepsongeluk die wel werken en goed in beeld zijn gezet.
Jammer dat de film al te vaak doodvalt waardoor je enkel een lege felle huls overhoudt. De losse scènes an sich werken wel en derhalve wel een dikke voldoende: 3,0*.
W.M.J.M
Op zijn best leek het op Earth, de rest van de tijd op een of ander belachelijk bijbelverhaal. Enige wat ik zal onthouden is dat 3D wel effect kan hebben, de eerste film waarbij het voordeel was om het in 3d te zien. Op het moment dat dit een verhaal was waarbij: "je in God zou gaan geloven", maar dan wel geen keuze maken tussen een god, wist ik dat dit verhaal niet aan mij zou zijn besteed.
Hoofdpersonage zit in een boot, en blijft in een hoofd, daardoor gaat de film niet vooruit en heb je het na een tijdje wel gezien.
3* voor de leuke beeldjes

Avontuurlijke film 'Life of Pi' met Suraj Sharma vanavond uitgezonden op televisie

Dit zijn de Nederlandse winnaars van Academy Awards

Avontuurlijke film 'Life of Pi' met Suraj Sharma vanavond (28 februari) uitgezonden op televisie

Een knap stukje acteerwerk: hoe sommige films maar één acteur nodig hebben

Django Unchained

Xing Kong
Drama / Fantasy, 2011

The Hobbit: An Unexpected Journey
Avontuur / Fantasy, 2012
zeeverlies van geliefdejaren 70schipbreuktigersurvivorgeloofzebraoverlevingyoung boyzookeeper orangutantiener jongenhyenameerkat magisch realismecargo shiplifeboatinjured animal storm at seatold in flashbackwreckageloss of family teenage protagonistboysurvivingfamily lossflying fish