• 9.378.049 stemmen

Videodrome (1983)

Horror / Sciencefiction | 87 minuten / 89 minuten (director's cut)

Genre: Horror / Sciencefiction

Speelduur: 87 minuten / 89 minuten (director's cut)

Oorsprong: Canada

Geregisseerd door: David Cronenberg

Met onder meer: James Woods, Debbie Harry en Sonja Smits

Gesproken taal: Engels en Japans

Releasedatum: 15 augustus 1985

Plot Videodrome

"First it controls your mind. Then it destroys your body."

Videopiraat Max Renn runt een eigen kanaal en zoekt nieuw materiaal voor zijn show. Hij ontdekt een snuffmovie-kanaal genaamd Videodrome. Zijn vriendin doet auditie en wanneer hij haar ziet op tv krijgt hij hallucinaties. Dit heeft tevens transformaties tot gevolg.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Kan niet wachten op de herziening hiervan op BD! Iemand op de hoogte van een releasedatum?

Herziening!

Ik heb hem vorig weekend ook herzien, wat wel dringend nodig was als je m'n vorige review er op naleest. Dat was er eentje van toen ik nog niet rijp genoeg was voor dit soort cinema.

Halcyon

Intelligente film waarin Cronenberg concepten behandelt die in 1983 nog niet bestonden, of pas in hun kinderschoenen stonden. Zo snijdt hij thema’s als reality-tv en virtuele realiteit aan die pas jaren later maatschappelijk relevant zouden worden. Deze thematiek maakte van Videodrome een visionaire film en van Cronenberg een profeet. Nochtans heeft de regisseur zelf dit predicaat altijd afgewimpeld als irrelevant.

De essentie van Videodrome schuilt in de volgende (allicht bekendste) quote: “The television screen is the retina of the mind’s eye”. Of met andere woorden, televisie beïnvloedt voortdurend onze perceptie van de werkelijkheid. Met Videodrome uit Cronenberg dus flink wat kritiek op de invloed van televisie. Daarnaast veroordeelt hij de bedenkelijke trend waarin sensatie meer nieuwswaarde heeft dan informatie, louter en alleen omwille van de kijkcijfers. Een situatie die we vandaag nog steeds terugzien, helaas.

Maar behalve een intelligent scenario serveert Cronenberg zijn kenmerkende bodyhorror die de film van grafische slagkracht voorziet. En dat was eigenlijk het enige wat me was bijgebleven toen ik Videodrome het laatst zag. Het was duidelijk dat ik destijds dus nog niet rijp was voor de vele metaforen. Hoe dan ook, de herziening van deze film was hoognodig en deed me inzien dat dit inderdaad een van Cronenbergs beste werken is. Het inzicht was zelfs zo verhelderend dat ik er een essay aan gewijd heb. Voor zij die geïnteresseerd zijn, check dutchtuga's blog.

avatar van Mr Confused

Mr Confused

En ja hoor ook hier komt een remake van.

avatar van Le Edzel

Le Edzel

Meen je dat nou? Mag ik toch niet hopen.

avatar van Reinbo

Ik las in Halycon's uitgebreide review dat de film gecensureerd uitgebracht zou zijn in 1983, maar dat gold miet voor nederland. Daar draaide gewoon de uncut versie in de bios.

avatar van jipt

jipt

Reinbo schreef:

Ach, 't was toch geen succes

avatar van Reinbo

Nee, goede wijn wordt ook niet verkocht in de Albert Hein.

Reinbo schreef:

Daar draaide gewoon de uncut versie in de bios.

Cronenberg zelf zegt dat de uncut versie er pas kwam met de release van de film op VHS.

avatar van Reinbo

Wat ik me kan herinneren voegde die niets nieuws toe, de sigaret op tiet en de man die uit elkaar viel zat ook al in de biosversie die ik zag. Daarbij kent met in Nederland geen censuur, de filmkeuring beoordeelde slechts op 'schadelijkheid' en heeft nooit 'cuts' voorgesteld, zoals in veel landen gebruikelijk is. Maar het is al 25 geleden, dus ik kan me vergissen.

Halcyon

Er was ook nog die scène met de vibrator die Cronenberg moest verwijderen. Geen idee of jij die destijds in de film gezien hebt. Als het zo is, geloof ik je op je woord .

avatar van riesma

riesma

stephan73 schreef:

Geen idee wat die verschrikkelijke fan-art achtige poster hier deed, meteen maar aangepast aan de originele bioscoop-poster!

Ha, ik dacht al dat het aan mij lag. Dus toch een nieuwe poster.

SnakeDoc

Wat moet ik me voorstellen bij het genre horror hier?

Ernstig eng en lugubur? Of enorm spannend?

avatar van riesma

riesma

Kleine spoiler: via een grote snee wordt er een videoband in zijn buik gestopt. Meer metaforisch en filosofisch van aard dan bedoeld om te shocken. Daarbij zijn we tegenwoordig 'engere' horror gewend met Saw e.d.

SnakeDoc

Ook, aangezien ik in bezit van deze film kan komen, maar TOTAAL niet hou van horror, puur omdat ik er bagger voor schijt was ik ff benieuwd

avatar van Le Edzel

Le Edzel

Dus ga maar in op mijn aanbod SnakeDoc

SnakeDoc

Haha, daarom informeer ik ja Je maakt het me moeilijk, en dat weet je

Ik twijfel heel erg. Ik laat het morgen wel even weten.

Groet,

avatar van chevy93

chevy93

Reinbo schreef:

Nee, goede wijn wordt ook niet verkocht in de Albert Hein.

Maar dan kan het toch nog wel lekker zijn?

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Wat een tegenvaller. Cronenberg is toch echt een naam, maar dit was zo vervelend, ik heb me tot de helft weten te slepen en dat was al ver voor mij. Nee, zonde van mijn tijd, jammer met Debbie Harry. Volkomen verouderd, zelfs het concept van televisie beïnvloedt voortdurend onze perceptie van de werkelijkheid. Televisie is allang ingehaald door Internet.

Duh....

avatar van maerk

maerk

Vage film, ik snapte het verhaal niet helemaal. Desondanks toch nog wel vermakelijk, vooral de make-up is erg goed.

3*.

FunkyMonk

Mooie onderliggende boodschap; een goeie James Woods, maar de film is idd ietwat verouderd.

Toch vondik het aangenaam kijken; de mysterieuze, duistere sfeer die in gans de film hangt is heerlijk.

Leo1954 schreef:

En hoe kon Cronenberg dat anno 1983 weten? Ik vind het voor zijn tijd juist een enorm vooruitstrevende prent.

avatar van mister blonde

mister blonde

Bovendien maakt het voor de film ook geen donder uit, het is slechts een middel, geen doel op zich.

FunkyMonk

Ik vond het concept trouwens ook zeker en vast vernieuwend. Verouderd, meer in de zin van:

vroeger vonden veel mensen dit ongetwijfeld 'eng' en dit was allicht reden genoeg om het te waarderen; terwijl ze nu vooral naar de metaforische aard van het prentje moeten kijken, om het geheel te kunnen appreciëren.

yeyo

Ik vind de body horror van Cronenberg eigenlijk nooit eng in de gebruikelijke zin van het woord. Eerder bevreemdend en onaangenaam. In dat opzicht best wel tijdloos naar mijn inzien.

FunkyMonk

Klopt idd; maar niet elke kijker verwacht enkel en alleen 'een bevreemdend en onaangenaam schouwspel', rekening houdend met de horror die hij of zij vandaag de dag gewoon is.

Moest Kronenberg over hedendaagse technologie beschikken, zou de film allicht wél enger zijn, en zou dit een surplus kunnen betekenen in functie van een eventuele meerwaarde gekoppeld aan de film.

Het komt er op neer dat ik veel mensen ken die de film niet kunnen waarderen omdat hij te 'fake' overkomt. Vooral mensen die niet zo filmfreak-minded zijn denken hierzo over merk ik . (En dat is tevens ook zo bij andere horror classics)

FunkyMonk schreef:

Dat betwijfel ik, ik vind de effecten in Videodrome er juist erg goed uit zien. Ik zie de jaren '80 als een gouden tijdperk voor (makeup) effecten: The Thing, The Fly, An American Werewolf in Londen.. op dat vlak alleszins nog niet overtroffen door de hedendaagse technologie.

Cronenberg gebruikt overigens zelfs in zijn recentere werk (bv. Existenz) nog steeds geen CGI.

FunkyMonk schreef:

Kan ik ergens wel inkomen, zeker als men met ietwat verkeerde verwachtingen gaat kijken. (misschien hopend op een horrorfilm waar het narratieve aspect centraal staat?)

avatar van Reinbo

Videodrome geeft commentaar op de lang vervlogen tijden van de opkomst van de VS en de videopiraat. Zijn hedendaagse versie heet eXistenZ (1999) .

Ook alweer 10 jaar oud, maar verrassend accuraat. Nog een jaar of 4 a 5 en we zijn er. Beide films werken toe naar een soort matrix situatie waar we verslaafd zijn aan prikkels en het online leven het reële bestaan heeft vervangen.

yeyo schreef:

innovatief was die tijd ongetwijfeld. Maar neem nu bv de scene waarin Max Barry Convex neerschiet, en waarje vervolgens die tumoren uit zn lichaam ziet uitkomen. Dat ziet er best nogal 'nep' uit, en zou ongetwijfeld een stuk realistischer gemaakt kunnen worden, wat de 'engheid' van het verhaal ten goede doet.