Videodrome (1983)
Genre: Horror / Sciencefiction
Speelduur: 87 minuten / 89 minuten (director's cut)
Canada
Geregisseerd door: David Cronenberg
Met onder meer: James Woods, Debbie Harry en Sonja Smits
Gesproken taal: Engels en Japans
Releasedatum: 15 augustus 1985
Plot Videodrome
"First it controls your mind. Then it destroys your body."
Videopiraat Max Renn runt een eigen kanaal en zoekt nieuw materiaal voor zijn show. Hij ontdekt een snuffmovie-kanaal genaamd Videodrome. Zijn vriendin doet auditie en wanneer hij haar ziet op tv krijgt hij hallucinaties. Dit heeft tevens transformaties tot gevolg.
Max Renn
Bridey
Moses
Raphael
Wat_Jij_Wil
Een gedachte: Het Videodrome ''tumor' wordt bij Woods ingebracht. Hij wordt in zijn hallucinaties gecontroleerd en veranderd door de maker en zijn helper om hen zo aan absolute macht te helpen (Hij bezit de omroep en zo kan Videodrome publiekelijk worden uitgezonden). Dit is al eerder geprobeert met die oude vent (eerste slachtoffer van Videodrome) en onbedoeld met Woods vriendin (of niet (?): 'I was made for this show'). Doordat de oude vent alles opnam kon zijn dochter genoeg informatie verzamelen om een manier te vinden het proces om te draaien en zo het tegengaan van Videodrome! Dit is precies wat gebeurt in de scene waarin Woods wordt geherprogrammeerd en de eindscene waarin hij naar mijn idee zijn 'Videodrometumor' eruitschiet. Dit alles gebeurt in een hallucinatie. Wat er precies gebeurt tijdens de herprogrammering is mij onduidelijk (De dochter bezit ieder geval hoogstaande manipulatietechnieken). In de eindscene schiet hij zichzelf wel dood. Zo gaat hij de laatste fase in met de vernietiging van Videodrome. De maker en zijn helper zijn dood, ook gedaan door Woods in een hallucinatie (in realiteit waarschijnlijk simpelweg met een kogelschot), Iedereen met het tumor is dood -----> Videodrome wordt vernietigd door de dochter!
Wat_Jij_Wil
De oude vent was dus de bedenker en 1 van de makers van Videodrome. 1. Omdat hij andere plannen met het stimulerende programma had is hij zelf als testpersoon gebruikt
of 2. het was zoiezo al de bedoeling dat hij zichzelf infecteerde aangezien hij producer en regisseur tegelijk was en hij de hallucinerende werkelijkheid wel zag zitten EN hij dus alsnog als testpersoon is gebruikt (met toestemming?)!
Woods vriendin heeft hoe dan ook, onbedoeld of bedoeld, een grote bijdrage geleverd aan het eindproces! De twee allesomvattende scenes met haar in de hoofdrol als hallucinatie (omkeringsproces en eindscene) lieten Woods doen wat hij hoorde te doen: twee stappen vooruit gaan!
Stevo
Ik heb de film zeker tien jaar geleden eens 's nachts in mijn slaapkamertje gekeken. Wow wat was dat een vreemde en enge film. Maar ook sadomasochistisch. Wat ik mij herinner is dat James Woods met Deborah Harry ligt te sexen en dat Woods met een naald of iets dergelijks door het oorbelgaatje van Harry gaat en dan de naald aflikt, brrrrrrr. Of dit klopt weet ik niet, maar het ligt in mijn geheugen gegrift. Wat een bizarre film. Ik zal hem binnenkort weer eens gaan kijken.
John Doe
Dit is een goede analyse van de film, als je er vanuit gaat dat alles in de film wordt bekeken vanuit het perspectief van de kijker alleen (ik geloof in het James Woods perspectief). Echter is het goed mogelijk in een heuse film als deze, dat de kijker een loer wordt gedraaid. Ik heb het gevoel gekregen dat de hoofdpersoon het complot hallucineerd. Z'n assisent heeft geen rede tot het liegen over de afkomst van het videodrome signaal (eerst zgn. Maleisie dan Pittsburg als het daarna in een hallucinatie dus volgens mij inene een video is). Dat hij dan aan het hallucineren is over dit complot wordt eigenlijk bevestigd doordat z'n haar begint te wapperen en z'n blouse wordt ontknoopt en vervolgens meent een videoband tussen zn darmen te krijgen geinjecteerd. Als hij net de deur van z'n piratenstation opendoet komt er ook een videofout beeld op het beeldscherm met wat sneeuw (heel vlug), bij een dvd kan dit niet die ik in mn dvd-spieler had. Als je toch rationeel denkt over die man die op de buis verschijnt mag je ook aannemen dat de helft van mr. Woods wereld al uit hallucinatie bestaat, en als hij niet opppast het geheel hallucinatie wordt. Mr. Woods past niet echt op, want hij gelooft in alle zieke gebeurtenissen om zich heen zodanig zelfs dat hij een trekker overhaalt. Hij is dood en de videodrometumoren met het hallucinogene karakter lachen in het hiernamaals.
SelmaDuim
Ik dacht dat Debbie Harry zangeres was :s
ook
De Knip
Wel een aardige film om weg te zien, maar inhoudelijk niet aan mij besteed.
Wat een totale nonsens in deze film, zeg!
Dopke
Ik ga mee met John Doe.
Mijn ommekeer in de film is de overgang van het moment dat hij de kap op zijn hoofd gezet krijgt en zijn hallucinaties opgenomen worden. De rest dat volgt is een groot complot en mogelijke interpretaties vanuit Woods, omdat hij nu niet meer fantasie en werkelijkheid uit elkaar hoeft te houden om te functioneren. Daardoor zien we ook steeds personages die hij al eerder in de film tegenkwam steeds weer terug in andere perspectieven en varianten. Het effect was dan ook een prachtige droomachtige staat waarbij het bijv. neergeschoten worden door de hand in de tv en vervolgens de draad oppakken heel logisch overkomt.
Of hij daadwerkelijk zelfmoord pleegt of dat dit ook een voortvloeisel is aan zijn ideeen ingegeven door de oude man die er waarschijnlijk echt aan onderdoor is gegaan, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Ik denk dat hij nog gewoon in die stoel zit. Maar wat dat betreft is er weinig met zekerheid te zeggen..
John Doe
Ja mooi Dopke, dit lijkt mij een van de meest plausibele interpretaties.
xangadix
En dan te bedenken dat het allemaal echt is gebeurd...

Ik hed de laserdisc hier ergens liggen en heb meteen weer zin om em te gaan kijken. Maar eerst Crash. Voor vier euro gescoord en minstens zo gestoord! Dat rijmt.
Captain Pervert
Ooit eens gekeken, vond er geen zak aan.
Stond in de gids omschreven als "cultfilm" dus ging ik er voor zitten, maar ik kreeg onsamenhangende pulp voorgeschoteld. Misschien dat ik hem ondertussen - ik kijk tegenwoordig wel meer wazige films - meer kan waarderen, maar dat zien we dan wel weer.
John Doe
Het is ook een echte cultfilm. Laatst weer bekeken en dan kan je op andere dingen letten, zit erg strak in elkaar met veel subtiele elementen, verhoogt naar 4,5*
mikey
Vreemde psychologische gebeurtenissen en paranoia over technologische vooruitgang (of zo) in deze cult horror/thriller. Goed hoor.
Intruder
Mijn vierde Cronenberg intussen (na The Brood, Naked Lunch en Dead Ringers), maar ik blijf Dead Ringers met voorsprong de beste vinden. Deze bevat ongelooflijk veel herkenbare elementen maar de film is veel minder spannend dan Dead Ringers en hij leidt veel minder 'gesloten' naar het slot toe (of hoe moet ik dat zeggen). Het is puur een kwestie van persoonlijke smaak.
Cronenberg is een intrigerend regisseur. In zijn films wordt het aspect 'menselijkheid' (en dan vooral lichamelijkheid tov psyche) tot op het uiterste uitgespeeld. Hallucinaties, waanbeelden, de beruchte 'body horror', het langzaamaan afglijden naar de geestelijke afgrond... Boeiend. Ook hier weer: een compleet nieuwe wereld opent zich voor de kijker. Heel overtuigend gebracht ook door Woods.
Wat mij dus iets minder beviel aan Videodrome was het verhaal, dat me in tegenstelling tot andere Cronenbergs iets minder kon boeien. Waarschijnlijk ook omdat ik sommige draadjes moeilijk aan elkaar kon knopen. Dat nodigt uit tot een tweede visie. Voorlopig 3,5.
We live in a world of overstimulation ...
Klinkt wat vreemd op dat in een jaren 80 film te horen. Veel leuke concepten in deze film. Ik herkende stukjes Perfect Blue, Tetsuo 2, Come To Daddy. Erg aardig voor een film uit '83
Jammer dat in die tussentijd elk van die concepten op veel betere wijze uitgewerkt werd. Want zoals die andere Cronenberg films die ik al gezien heb heeft dit ook weer iets erg cheesy. B-film karakter waar de film zich niet uit kan losmaken. Hier vooral dan door wat nudity, makke horror en een paar vreselijk clichématige personages (die tante met haar accent
2.5*, zo'n film die ooit wel boeiend moet geweest zijn, maar al lang voorbijgeschoten is door andere films.
Net nog eens gezien op de Criterion DVD. Blijft een unieke en bizarre film. Ben erg benieuwd naar het audio commentaar.
We live in a world of overstimulation ...
Ik ken er geen een. Nog steeds is deze film op intellectueel niveau stappen verder dan zijn navolgers. Goed, er zijn werken te noemen die visueel wat stappen verder gaan, maar Videodrome vind ik, op zijn eigen gebied, de best uitgewerkte en werkende film.
danuz
Tja, een erg leuk concept, met een erg slechte uitwerking. Over het concept is veel geschreven en ik heb ook nog een interview met Cronenberg gezien, allemaal erg interessant. Maar de film ziet er zo 'gewoontjes' uit, terwijl het visueel zo prachtig had kunnen zijn. De hallucinaties zijn op het begin nog redelijk met als hoogtepunt dat Max in Videodrome een beeldscherm slaat, erg mooi gestileerde kamer . Maar op het einde gaat de film ineens erg hard berg afwaarts en veranderd in een cheese horror filmpje.. Achtervolgingen, gore, tja, het doet me niks..
Erg jammer, misschien zou dit wel is een mooie remake kunnen gebruiken
Misschien dat Christopher Doyle dan de fotografie kan verzorgen?
Ik hou het nu op een kleine 3*. Nou ja, maak er maar 2,5* van. Nogmaals erg jammer!
Edie
Tsjah... Net als danuz hetzelfde... De film begint rustig en erg leuk... En ik dacht steeds meer en meer te kunnen verwachten... Niets was minderwaar, het werd minder en minder, en plotsklaps kwamen de eindcredits al in beeld.. Er had beslist meer van kunnen zijn gemaakt.
Verder wel goed, vooral James speelt uiteraard erg leuk.
En die Nicki (Deborah) ziet ook nog eens erg mooi uit
Ik hou het op 3 sterren...
Naomi Watts
Een erg bizarre maar goede film. De film begint heerlijk rustig en even later wordt je in de bizarre wereld gezogen van Videodrome. Een flinke dosis spanning, een interessant gegeven met een goede uitwerking, heel wat aangename scenes, de sfeer is heerlijk mysterieus, Woods speelt geweldig en die Deborah deed mij erg denken aan Sherilyn Fenn. 4*
Jonkster
Eens met Naomi.
Vermakelijke film met een lekker sfeertje. Moet wel zeggen dat ik het eerste gedeelte van de film het sterkst vond.
In het laatste stuk als max zijn omkeer maakt (long live the new flesh) was de spanningsboog van de eerste helft een beetje verbroken en vond ik alles wat minder overtuigend.
De rol van woods en de algehele sfeer hebben voor mij echter de overhand (Daarnaast heb ik ook wel een licht zwak voor films van Cronenberg). 4*
Aanrader voor mensen die zich wel kunnen vinden in Cronenberg of benieuwd zijn naar zijn werk.
Jopa
ik was er vandaag weer heerlijk voor in de stemming: een film met meer vragen dan antwoorden!
er staan er hele goede interpretaties bovengenoemd, daar ga ik mijn handen niet meer aan vuil maken
de special effects vond ik de sfeer op een goede manier ondersteunen, een op zich staand wereld wordt er gemaakt. Vette thema's altijd van DC, het lichaam is verbonden met de geest, en beide zijn kwetsbaar, voordat je het weet zit er een pistool in je bast
elry
heb deze film voor het eerst gezien toen ik klein was.
zouik daarom zo verknipt zijn?
broeierig smerig en dramatisch.
4 punten
Diesel
Typische Cronenberg met een geheel andere wereld en realiteit.
JB.
Een film waar je in ieder geval op verschillende manieren naar kunt kijken.
Voorlopig 3,5*
Ga ik zeker nog eens kijken.
Halcyon
Degelijke SF-horror die een tweede kijkbeurt verdient om een beter oordeel te kunnen vormen. Momenteel is het allemaal nog een beetje vaag. De grote lijnen zijn duidelijk, maar het zijn de details die over top of flop beslissen, dus nog maar eens kijken.
Zoals gewoonlijk zaten het sfeertje en het thema weer goed. Cronenberg slaagt er telken male in de iets intelligentere horror af te leveren. Mooi hoe hij hier de motivatie van de kijker als hebberige consument vlijmscherp weet over te brengen. Je zou je als fan van hardcore-horror nog schuldig gaan voelen!
Ook de special effects waren dik in orde. Heb erg genoten van de moord op Barry Convex die lekker goor in beeld is gezet. En natuurlijk een dikke pluim voor James Woods.
Voorlopig nog geen topper voor mij omdat de hele film me niet echt kon beroeren, maar een tweede kijkbeurt kan hier anders over beslissen.
dutchtuga
Heb hem zelf behoorlijk lang geleden voor het laatst gezien maar het staat me bij dat het toen al een toppertje was. Cronenberg's beste. Vooral de scene met de videoband vond ik erg gaaf en sowieso het hele bizarre sfeertje. Mijn herziening volgt ook snel. DVD staat klaar.
Halcyon

Goed, ben benieuwd naar je commentaar. Voor mij persoonlijk is dit (nog) niet Cronenbergs beste, die eer gaat naar The Fly.
Silvio Dante
The Fly was inderdaad beter, wellicht omdat hij beter te verstaan is.
Videodrome was heel bizar, waarschijnlijk ook een van de eerste films die fantasie en realiteit door elkaar weeft.
De grote lijnen zijn wel min of meer duidelijk, maar toch, van deze film zijn tientallen interpretaties mogelijk.
Volgens mij werd Max gemanipuleerd door die beelden en de waarschuwingen over tumors; waardoor hij gewoon gek wordt. Terwijl Videodrome een gewoon format is als een ander.
Een van de mogelijke theoriën lijkt me.
Ik zal hem eens moeten herbekijken vrees ik.
Tot hiertoe 3.5*
dutchtuga
Na lange tijd weer herzien en is me niet tegengevallen. Integendeel zelfs. Wat een heerlijk bizar tripje dit. Weet nog steeds niet helemaal wat het is, kritiek op de tv consumptie, kritiek op hersenloos geweld of gewoon een sci fi hallucinatie trip van een James Woods dat hier een zeer goede rol neerzet. Ik vind sfeer erg belangrijk in dit soort film en Videodrome slaagt er zonder problemen in een vreemd sfeertje neer te zetten. Een soundtrack dat de sfeer versterkt, geluidseffecten (dat zuchten) en gore van erg hoog niveau zorgen/zorgden voor een film dat ik niet snel vergeet. Cronenbergs beste.

Stop Making Sense
Muziek, 1984