• 9.377.956 stemmen

The Perks of Being a Wallflower (2012)

Drama / Romantiek | 103 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Geregisseerd door: Stephen Chbosky

Met onder meer: Logan Lerman, Emma Watson en Ezra Miller

Releasedatum: 25 oktober 2012

Plot The Perks of Being a Wallflower

"We are infinite."

Charlie (Logan Lerman) is een teruggetrokken, impopulaire tiener en zijn sociaal onaangepaste karakter zorgt ervoor dat hij een muurbloempje blijft. Hij probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama’s, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hier af en toe bij helpen.

avatar van Montorsi

Montorsi

Het is een autobiografisch verhaal toch? Regisseur is ook de schrijver van het boek.

avatar van gauke

gauke

In de eerste plaats wordt het verhaal knap verteld en wordt op een onverbloemde maar gevoelige manier het plezier en lijden van teenagers getoond. Daarnaast krijgt het verhaal van deze complexe en dramatische tienerkomedie, lopende de rit, steeds meer emotie en intensiteit en de personages meer lagen. Het centrale thema "hoe vervelend en eenzaam het is om op de middelbare school buiten de groep te staan" wordt afwisselend met warmte, humor en tragiek uit de doeken gedaan. De chemie tussen de drie hoofdrolspelers is zonneklaar en de cast is uitstekend op dreef. Logan Lerman is sterk als de pijnlijk introverte, kwetsbare en tegelijk charmante en sympathieke Charlie (met droge humor). Als kijker houd je aan deze mix van drama, humor en romantiek in ieder geval een nostalgisch gevoel over.

avatar van Lucizzle

Lucizzle

Wat een ongelooflijk sterk verhaal. De stap van lagere school naar 'High school' is voor velen een big deal, maar het wordt nog zwaarder als je in je leven dusdanige tragische gebeurtenissen hebt meegemaakt als Charlie. Geweldig verteld, geweldige muziek, geweldige scènes en een perfecte cast maken de film tot een topper.

Was aan het twijfelen tussen een 4 en een 4,5, uiteindelijk toch voor de laatste beoordeling gegaan, vanwege de eindscène die de hele film en alle gedachten van Charlie samenvat.

We are infinite.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Mooi.

En toch had het allemaal iets beter kunnen zijn. Met name de keuze om er 'verklaring' bij te slepen (misbruik, moord, ...) doet af van het geheel. Opgroeien is niet voor iedereen even gemakkelijk, waarom het daar niet bij houden?
Tot dan is The Perks Of Being A Wallflower niet meer of minder dan een pakkend, tragikomisch portret van een teruggetrokken tiener. De gegeven uitleg doet af van de realistische impact die de film gehad had kunnen hebben.

En daarmee is al het negatieve gezegd, want voorts valt hier enkel te genieten. In de eerste plaats van de cast, die uitmuntend is. Niemand van de drie hoofdacteurs steekt er bovenuit, simpelweg omdat ze er allemaal bovenuit steken.

Daarnaast is The Perks Of Being A Wallflower ook aardig geregisseerd. Het doet allemaal vrij klein aan. Klein maar mooi, want visueel zitten er een paar sterke scènes in, ik denk dan bv aan de kusscène. Alle facetten van cinema (die ik belangrijk vind) lijken in die scène in dienst te staan van elkaar. Mooi om te beleven.

Dikke 3,5

avatar van Masterkeeltie

Masterkeeltie

Mooi verhaal, erg sterke dialogen, en de laatste scenes waren werkelijk waar pareltjes!

avatar van Waku

Waku

Jonge cast acteert uitstekend wat resulteert in een geloofwaardig tiener roman/drama.

Verrassende wending ook wat betreft de relatie tussen tante Hellen en Charlie.

Een gebeurtenis die als rode draad door de film heen blijft lopen.

Heerlijke jaren 80 soundtrack!

avatar van BBarbie

BBarbie

Prachtig, scherpgeschreven coming-of-age drama over liefde, eenzaamheid, zelfrespect, traumaverwerking en kameraadschap. Een ijzersterk, pakkend verhaal dat door schrijver Stephen Chbosky zelf op voortreffelijke wijze vertaald is in boeiende filmbeelden.

Geweldig geacteerd ook door Logan Lerman, Ezra Miller en Emma Watson. Bovendien een uitzonderlijk mooie soundtrack, maar dat Sam (Emma Watson) “Heroes” van David Bowie niet herkende, toen ze uit haar dak ging, dat wil er bij mij niet in.

Zonder meer een van de beste Amerikaanse films van de laatste tijd.

Een absolute aanrader.

avatar van tevelenco

tevelenco

Erg sterk romantisch tienerdrama.

Met een mooi, aangrijpend en ontroerend verhaal over de tiener Charlie die veel moeite heeft met vriendschappen op high school.

Het verhaal wordt erg goed verteld en ik had dan ook direct veel feeling met de hoofdpersonen die hun rollen met verve neerzetten.

Vooral de voor mij totaal onbekende Logan Lerman maakte indruk.

Een aangename verrassing die me van begin tot eind wist te boeien.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Autobiografisch Highschool-drama van schrijver/regisseur Stephen Chbosky en met alle daarbij behorende clicheés, maar wel op een tamelijk warme, ontroerende manier.
Hoofdpersoon is een verlegen, beschadigde jongen die het op school al nooit makkelijk had, maar via The Smiths in aanraking komt met de alternatievere hogerejaars.
En dan volgen de eerste liefdes.....soundtrack met o.a. The Smiths, Sonic Youth, Ramones en dat nummer uit de tunnelscene waar niemand op kan komen (??? zijn ze zo slecht onderlegd in David Bowie in de VS ???).
Bekend terrein, maar ik hou wel van dit soort films.

avatar van james_cameron

Aangename coming of age-film over een teruggetrokken tiener die een lastige tijd doormaakt op zijn highschool, totdat hij enkele bijzondere lotgenoten ontmoet. De film neemt uiteindelijk iets teveel hooi op de vork door ook nog allerlei jeugdtrauma's en psychische stoornissen op te voeren, waardoor het eindresultaat niet helemaal bevredigend is. De film onderscheidt zich hierdoor wel van vele genregenoten en is inhoudelijk wel goed uitgewerkt (deels gebaseerd op de ervaringen van regisseur Stephen Chbosky), bijgestaan door een bijzonder sterke cast van jonge akteurs. Fraaie soundtrack ook.

avatar van MBMTx

MBMTx

Mooie film. Het geeft echt perfect het beeld weer van een tiener die stilaan volwassen wordt, met de nodige problemen daarbij. Ik vond het ook een heel breekbare film, die in het begin wat losser is, maar naar het einde toe toch de nodige drama weergeeft. Uitstekende acteerprestaties van Ezra Miller en Logan Lerman. Emma Watson vond ik persoonlijk iets minder, maar ook toch nog dik in orde.

avatar van Jesus 101

Jesus 101

Had geen idee wat ik van deze film moest verwachten. Ik wist wel dat het om de karakters ging en niet om actie en dergelijken. Wat heeft deze film mij enorm verrast. Ik weet niet wat het is maar ik heb 100 minuten bijna ademloos zitten kijken. Wat een enorm goede film en wat een uitmuntende acteerprestatie van Logan Lerman. Met een geweldige bijrol van Ezra Miller en Adam Hagenbuch. Ik kan er de vinger niet op leggen maar ik heb zelden zo'n sterke film gezien (en dat zijn er toch ruim 1000). Blijft alleen lastig om Emma zonder Daniël te zien, is toch een twee-eenheid geworden. Een dikke 4 sterren

avatar van tomzorz

tomzorz

Heeft me alleszins positief verrast. Sterke acteerprestaties en cinematografie. De karakters en verhaallijn slepen zeer goed mee, al moet ik toch ook concluderen dat het plot gerust minder tragisch had gemogen. Charlie kon evenzogoed gewoon persoonlijk, als onderdeel van zijn karakter, stil en teruggetrokken zijn; dit had voor mij helemaal niet veroorzaakt moeten worden door een donker verleden dat op het einde ineens om de hoek komt kijken. Op zich een sterk plot, daar niet van, maar het gaat voor mij dan ten koste van wat subtiliteit van de film.

Hier en daar ook wel wat clichéscenario's, maar uiteindelijk zeer geslaagd in zijn soort.
Deze regisseur hou ik van nu af aan in 't oog, alsmede films met Emma

avatar van Zinema

Mannelijk muurbloempje.

Goed geacteerd en warm romantisch drama omtrent een verlegen jochie op Highschool, waarbij zware thema’s op luchtige wijze worden verbloemd. Het mannelijke muurbloempje (in het Nederlands gebruikt men de term doorgaans voor het vrouwelijk geslacht) bloeit op. Een hoop feelgood dus in het subgenre der ‘Coming of Age’. De teruggetrokken teenager die op zijn weg naar volwassenheid nogal wat bijzondere figuren ontmoet, herbergt een geheim dat de hele film als een loodzware last op de kijker drukt. Althans, voor de oplettende kijker want het mysterie wordt tot het einde verhuld in vriendschapsperikelen die op zijn minst weten te raken. Dat heeft vooral te maken met het leuke script en de uitstekende acteerprestaties.

De film wordt op degelijke wijze gepresenteerd en is enorm onderhoudend. Wat dat betreft vliegen de 100 minuutjes zo voorbij. De aandacht van de kijker wordt moeiteloos vastgehouden. En een ieder die dit werkje aanschouwt zal al snel een goed gevoel krijgen, opgejut door een nogal clichématige soundtrack, maar wel eentje die werkt. Een ieder die Young MC, Phil Spector en Dexy’s Midnight Runners in een soundtrack durft te persen, verdient op zijn minst een luisterend oor. Zelfs als 'Heroes' van David Bowie iets te gemakkelijk wordt ingezet. Het zij de makers vergeven, want dat ‘Perks’ de moeite waard is moge duidelijk zijn. Ezra Miller, Logan Lerman en Emma Watson stelen een voor een de scènes van elkaar. Van chemie gesproken.

Geweldig.

Met dank aan Paradiso voor het recensie-exemplaar.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Aardige puber film. Sentimenten volop, op zijn Amerikaans. Heroes blijft lekker en dan is het kicken in een pick-up.

O ja, mannenliefde en incest worden schaamteloos gebruikt, maar uiteindelijk komt toch alles op zijn pootjes terecht. En zo hoort het ook.

Van een debiele downloadfreak. Maar ook aan te raden met een pilsje op naar de bioscoop.

avatar van Jazzthieve

Jazzthieve

Goede film, een aanrader.

avatar van mishad

mishad

Iets met de jaren 90: nostalgie, buitenbeentje zijn en toch veel mooie herinneringen. Kortom herkenbaarheid. Het boek is uitstekend, de film ook.

avatar van KingJ

KingJ

aardige comming of age film, al miste ik een beetje de urgentie (maar dat is persoonlijk)

toch vond ik hem goed en onderhoudend

avatar van herman78

herman78

Inland Rabbit schreef:

Snap wel dat je dacht dat het gesitueerd was in '77, maar dat van Heroes is gewoon een flaw. Raar dat er in de jaren 90 nog jongeren waren die Heroes niet kende, maar so be it.

Het betreft hier naar mijn weten gewoon een film gesitueerd in eind 80/begin jaren 90 en die jongeren houden gewoon van "oudere" muziek. Anders kan ik het namelijk ook niet verklaren dat o.a. Teenage Riot (Sonic Youth) en Tugboat (Galaxie 500) op de soundtrack zitten.

Als we ff snel de soundtrack bekijken waar het boek aan refereert, wordt het ook duidelijk dat het een jaren 90 tijdperk is, met o.a. Ride, Smashing Pumpkins en Nirvana.

Het nieuwste nummer dat ik in de film heb gehoord is Low van Cracker en die is uit 1994 als ik me niet vergis (anders zit ik er een jaartje naast). Volgens IMDB speelt de film zich af in het schooljaar 1991/1992.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

In het boek is het trouwens niet Heroes van Bowie, maar Landslide van Fleetwood Mac.

Ook geen kleintje btw, maar misschien wat beter te verklaren.

avatar van Hannibal

Hannibal

Een goede film met uitstekende acteerprestaties! Ik ben vooral onder de indruk van Ezra Miller, die ik ook al zag in "We Need to talk about Kevin". Die jongen heeft ook in deze film iets mysterieus en interessants om zich heen hangen.
Wel moet gezegd worden dat het wel heel erg "Amerikaans" is, en daarmee doel ik op "voorspelbaar en vol clichés". Het enige wat een lange tijd onduidelijk bleef was hoe het nou precies zat met de tante, maar ook dat was toen de aap uit de mouw kwam al geen verrassing meer.

De "muurbloempjes", en dus buitenbeentjes waren niet populair op school, hoewel ze (en alvast excuses voor mijn vooroordeel) allemaal erg knap waren. Ik vond ze er niet erg representatief uitzien voor "buitenbeentjes". In mijn jeugd waren buitenbeentjes dik, of hadden een buitenboordbeugel, of vuurrood haar, of een gebreide trui etc. etc. En zo te zien speelt de film in "mijn tijd" gezien de cassettebandjes en langspeelplaten die gebruikt werden om mixtapes te maken.

Wat ik me ook afvraag: "Wat was er gebeurd als de vriend van Sam niet vreemd was gegaan? Ik bedoel, het kwam allemaal wel erg goed uit. Tsja, de happy ending moest er in natuurlijk, dus het vriendje van Sam bleek een bedrieger, en het gothic vega-meisje bleek toch gelukkiger te zijn met een andere leuke jongen." Dat Sam en Charlie bij elkaar komen aan het einde lag er wel héél erg dik bovenop.

Toch was dit allemaal niet storend, het is een mooie film.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

The Perks of Being a Wallflower is een film over de emtionele struggles die een scholier doorgaat op een Amerikaanse highschool. Nu is dit natuurlijk al een beruchte periode in Hollywood die in veel films is beschreven, in deze film heeft de hoofdpersoon ook nog een ‘rugtas’, oftewel bepaalde gebeurtenissen in het verleden hebben invloed op zijn huidige geestige gesteldheid.

Al met al dus een perfect recept voor een totale outcast in het slagveld van puberende tieners die je op alles kunnen afrekenen.

Waar ik dus ook verwachtte om te zien hoe deze jongen zich overal voelt buitengesloten, is eigenlijk het omgekeerde waar. We zien dat hij eigenlijk al op dag 1 al vrienden maakt, en dat die vrienden eigenlijk ook direct zijn beste vrienden zijn. Het is allemaal zo perfect. Ik vind dan ook dat de film te hard probeert op de emoties in te spelen. Het is dan wel allemaal waargebeurd (ga ik van uit in ieder geval), maar ik kan mij heel goed voorstellen waarom deze film zo goed scoort. Boy meets girl, hij is onzeker en uiteindelijk vinden ze elkaar toch… Ik kan me ook goed voorstellen dat veel kijkers zich op een bepaalde manier kunnen identificeren met de hoofdpersoon, wat uiteindelijk ook weer leidt tot meer connectie met de film als geheel.

En dat maakt deze film eigenlijk wel wat lastig te beoordelen. Want eerlijk is eerlijk, het acteerwerk is heel sterk (vooral van Ezra en Logan), de muziek is erg fijn en de algehele sfeer doet het goed. Ik vind het dan ook moeilijk om deze film echt te haten, want het is gewoon een erg fijne wegkijker. Ik denk alleen dat de film iets overgewaardeerd wordt. En misschien is dat ook wel weer de kracht van deze film.

avatar van igotcrabsatcarls

igotcrabsatcarls

Iemand enig idee waarom dit niet op blu-ray komt?

avatar van Genre

Genre

igotcrabsatcarls schreef:

Iemand enig idee waarom dit niet op blu-ray komt?

Paradiso brengt amper films op blu-ray uit. Echt zonde want dit is een topfilm.

avatar van akkef

akkef

Wat een topfilm! Heb in tijden niet zo'n goeie film gezien.

De cast is ook erg goed, en de muziek is geweldig!

avatar van andijvie

andijvie

Prachtige film .... zeldzaam goed !

avatar van MRDammann

MRDammann

Deze film raakte me heel erg. Het begin van de film was erg goed gedaan, en heel herkenbaar. Er wordt goed heel goed geacteerd, en heb me werkelijk geen moment.

Het hoogtepunt is natuurlijk de laatste scene als Heroes te horen is. Ik heb niet vaak kippenvel, maar deze scene, wow.

avatar van igotcrabsatcarls

igotcrabsatcarls

Genre schreef:

Paradiso brengt amper films op blu-ray uit. Echt zonde want dit is een topfilm.

Dat is het zeker. Vind het zo zonde om nog iets op DVD te kopen als ik een bluray speler heb staan en blurays maar een paar euro's duurder is... Dan moet ik er toch maar aan geloven om binnenkort eens de DVD maar aan te schaffen.

avatar van astrid03

astrid03

Pitakaas schreef:

Ik kan me ergens wel vinden in jouw verhaal, maar hier wilde ik toch even op reageren. Aan het begin is te zien dat hij een aantal dagen alleen zit, maar volgens mij is hoe lang dit precies is niet duidelijk. Het lijkt mij logisch dat ze dit niet breed gaan uitmeten omdat alleen het punt an sich duidelijk moet worden: hij zit alleen en heeft geen vrienden.

Dat denk ik hoor en ik vind het ook leuker om naar te kijken als hij zijn nieuwe vrienden ontmoet dan dagen waarin hij wegkwijnt.

Ik vond het echt een hele mooie, ontroerende, grappige film maar ook één waar highschool (zoals het er in Amerika aan toegaat) eens van een andere kant wordt uitgelicht! Misschien dat ik nog een halfje omlaag ga, want zoals sommigen op het eind een traantje hadden gelaten, had ik dat niet.

Het kan eraan liggen dat ik hem op een brakke zondag keek, maar ik volgde op het eind even niet helemaal wat er nou met die tante is gebeurd. Ik denk dat ik hem nog maar een keer ga kijken. Ze zeiden volgens mij ook op een gegeven moment, toen zijn ouders erachter kwamen wat hem dan is aangedaan door zijn tante, niet wat het nou precies was. Kan zijn dat ik het gemist had, ik mis wel vaker clues in films

En heerlijk die muziek erin en die mixtapes op cassettebandjes.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

astrid03 schreef:

Het kan eraan liggen dat ik hem op een brakke zondag keek,

Sowieso; dit is een film voor laat in de avond, eigenlijk ook niet om samen te kijken zoals een gemiddelde high school comedy. Op een brakke zondagmiddag kijk je maar Singin' in the Rain of Lawrence of Arabia. Uitermate geschikt.