• 9.375.363 stemmen

Geregisseerd door: Kevin Smith

Met onder meer: Ben Affleck, Matt Damon en Linda Fiorentino

Releasedatum: 3 augustus 2000

Plot Dogma

"It can be Hell getting into Heaven"

Twee uit de hemel verbannen engelen denken een manier te hebben gevonden om terug te keren in de hemel. Hun plannetje zal wel tot gevolg hebben dat alles wat God ooit geschapen heeft vernietigd zal worden. De 13e apostel Rufus (nooit beschreven in de Bijbel omdat 'ie zwart is) roept de hulp in van de laatste afstammeling van Christus (die in een abortuskliniek werkt) om dit te voorkomen.

avatar van boeliebab

boeliebab

Jammer dat boerenkinkel Ben Affleck en acteerwanprestatieacteur Chris Rock erin meespelen. Voor de rest aardige film, al praat die hoofdrolspeelster wel heeel erg saai en eentonig. De enige leuke dingen zijn eigenlijk de scenes met Alan Rickman en de eindscene met God in een tutu (A. Morissette).

avatar van SanderSander88

SanderSander88

Voor mij toch de minste Smith film. Ik kon me aandacht er niet bij houden, vond hem vrij saai.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Voor mij dan juist weer verreweg de leukste Kevin Smith. In zijn andere films blijft hij teveel hangen in die culterige nikserigheid, hier gaat hij toch even mooi de strijd aan met Christelijk indoctrinerend Amerika. Het levert een hilarisch geheel op.

avatar van Theunissen

Wel een leuke komedie met veel bekende personen. Het verhaal is lekker luchtig en sommige grappen zijn ijzersterk (zoals o.a. de lift scene in het begin).

avatar van RedLine

RedLine

Als alles wat god gemaakt zou hebben vernietigt zou worden bestaat de hemel toch ook niet meer???

avatar van Achmed

Achmed

RedLine schreef:

Yep, echt het enigste dat over zou blijven is god als hij niet in het lichaam vast zat!

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Leuke mix van scherp verhaal met soms rare, maar toch altijd doordachte humor. Dat maakt het, dat deze film, toch altijd weer de moeite blijft.

Acteerwerk is niet van iedereen geweldig, maar vaak goed genoeg, om het orgineel uitgewerkte verhaal te dragen.

Ook gewoon leuk dat er zoveel op een slimme en niet al te flauwe manier op de hak word genoemen.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Grappige film van Kevin Smith die dit keer ergens over gaat. Veel goede grappen en ook Jay en Silent Bob komen weer opdraven, een toevoeging. Het katholicisme lijkt aanvankelijk belachelijk gemaakt te worden maar de ontknoping lijkt juist behoorlijk pro-religieus. Matt Damon en Ben Affleck spelen twee leuke rollen, Alan Rickman vond ik irritant met zijn bijdehante en ongrappige opmerkingen.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Tweede film van Kevin Smith die ik deze week (en ooit) heb gezien, en dat is me wederom best bevallen. Geen topper, maar goed te doen.

De meeste grappen die gemaakt worden, zijn gewoon raak. Helaas worden deze teveel afgewisseld met saai gezever over het geloof. En ik, zo ongeveer de Anti Christ zijnde, heb daar totaal geen interesse in.

Omdat de eerste Kevin Smith-film die ik heb gezien Jersey Girl was, was dit de eerste maal dat ik Jay & Silent Bob gezien heb. En ik moet zeggen dat het een hilarisch duo is.

Smith is niet alleen de regisseur van de film, mijns inziens steelt hij als acteur ook de show. Silent Bob, wat een schitterend personage. In deze film zegt hij volgens mij 3 woorden ('No tickets', 'Thanks'), maar ik heb me kostelijk vermaakt met zijn spel en vooral zijn gezichtsuitdrukkingen.

Samen met 'Jay' trekt hij voor mij deze film van 3 naar 3,5*.

Ik moet maar eens snel al die andere Jay & Silent Bob-films gaan bekijken.

avatar van PascalM

PascalM

Vond het wel een leuke film, maar was wel af en toe saai door te veel dialogen. De humor van de twee langharige jongens vond ik daarentegen schitterend

avatar van ILDIB

ILDIB

Wederom bekeken, zelfde oordeel. prachtige dialogen maar toch teveel nikszeggendheid.. En damon (iets mindere mate ook affleck) is echt waardeloos als acteur.

avatar van MovieEter

MovieEter

Langdradige neuzel en bij vlagen (echt) grappig.

avatar van medansavamhel

medansavamhel

Naar mijn mening een van de zwakste films van Kevin Smith, maar zelfs zijn slechte werk kan schijnbaar niet werkelijk slecht zijn. Nergens echt grappig, maar zeker wel een amuserende film.

avatar van Zinema

Waarschijnlijk de beste van Smith. Vermakelijk en bijzonder, met een zichtbaar genietende cast. Een leuk en onderhoudend verhaal doorspekt met fijne humor. Zeer goed.

avatar van Beitel

Beitel

Toch wel de sterkste film van Kevin Smith. Een intelligente en tegelijkertijd geestige film, het werk vaak beter dan het zou moeten. Het blijft fris, telkens weer interessante elementen worden geïntroduceerd. Ook een geïnspireerde keuze van acteurs: Damon en Afflick zijn een goed duo en Alan Rickman steelt toch wel een beetje de show. Een wat meer beperkte focus dan los zand als Clerks, dat de inventiviteit van de makers toch veel goeds heeft gedaan.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Vrijdag voor de tweede maal gezien. Halve ster omhoog naar 4*.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Jay and Silent Bob waren mijn helden in zowel Clerks. als Clerks II. Ook in Chasing Amy hadden ze gewoon een leuk rolletje, in deze film staan ze echter enorm in de weg. Ze zijn een net iets te belangrijk onderdeel van het script, zonder dat hun aanwezigheid eigenlijk extra waarde geeft. Erg jammer, want ik vond het een heerlijke film.

Interessante concepten, originele humor en bijna alleen maar sterke karakters. Een heerlijk amusante comedy, door iemand met het juiste schrijftalent om er net wat meer van te maken, balancerend op de grens van plat vermaak maar gaat daar zelden overheen.

Echt enorm genoten. Dit was mijn vierde Smith film die ik helemaal heb afgezien, want Jay and Silent Bob Strike Back heb ik niet uitgezeten. Dat laat maar weer zien dat dit duo niet gelijk gerant staat voor een goede film. Laat ze toch lekker wat meer op de achtergrond, Smith heeft ze helemaal niet nodig! 4*

avatar van Aapje81

Aapje81

Het spijt mij heel erg maar dit vond ik gewoon een pretentieuze kutfilm (mag ik dit woord eigenlijk gebruiken op dit forum?) De dialogen zijn slaapverwekkend en vooral de mannelijke acteurs erg vervelend en het enige positieve is de schoonheid van Linda Fiorentino en het kleine rolletje van Alanis M.

avatar van mikey

mikey

Flauwe reli komedie, Alsof de grappen nog iets toevoegen op de eventuele onwaarschijnlijkheden die in de bijbel staan. Nope. Daarnaast heeft Smith teveel tijd nodig om alles te vertellen en dat wiordt saaaaai..

avatar van eefke123

eefke123

prima film

avatar van Chimpz

Chimpz

Eén van Smiths beste films waar zowel de slimme als de onderbroeken humor werkt. Tof plot, goed acteerwerk (zelfs van Ben Affleck, jahahaaaa!) en Jay & Silent Bob blijven fucking geweldige personages.

avatar van demorge

demorge

Het gebeurt niet vaak dat ik na 3 kwartier een film uit zet. Het uitgangspunt is leuk gevonden en de film begint sterk met de belachelijke buddy christ. Maar het verhaal kauwt maar door over het geloof en wat er allemaal mis mee is. Ik ben geen katholiek maar zelfs ik erger mij aan de zinloze discussies die werkelijk alle vaart uit de film halen.

Als ik de film niet uit had gezet was mijn schoen waarschijnlijk richting het beeldscherm gegaan wanneer die Jay nog eenmaal het woord 'neuken' zou zeggen. Leuk hoor een iedere zin met smerige woorden, erg verrassend ook.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

De beste Jay & Silent Bob-film naar mijn bescheiden mening . Gewoon leuk om te zien en de rol van Alanis Morissette, God is natuurlijk gaaf gevonden. In mijn idee is Dogma het hoogtepunt van dat hele Jay & Silent Bob-gebeuren.

avatar van Baggerman

Baggerman

Vaak flauw, maar af en toe nog wel grappig. Het had van mij nog wel nog veel venijniger gemogen, maar dat is waarschijnlijk spelen met je leven en/of carriere in de US of A (ook gezien de disclaimer in het begin, slappe hap, op het volgende scherpe zinnetje na: 'god heeft óók humor! kijk maar naar het vogelbekdier!')

De leading actress acteert hier hopeloos slecht. Ik ergerde me tevens aan de vele plotgaten, of eigenlijk logica-gaten!

Wel leuk om George Carlin te zien in een film. Jammer dat ie dood is. Tevens is Rickman altijd goed en was het grappig om Silent Bob eens te horen praten!

avatar van AchmedATM

AchmedATM

Een leuke film, met heel wat interessante bijrollen. De Ironische rol van George Carlin vond ik het best. De speech van Damon en Affleck is de hoogte punt van de film, voor de rest moet je het uit de droge grappen halen in deze typische Kevin Smith film

avatar van Seifer

Seifer

Alan Rickman had van mij wel een grotere rol mogen hebben, vind ik persoonlijk een betere acteur dan Ben Affleck en Matt Damon.

avatar van hdehoon

hdehoon

Een film vol flauwe Amerikaanse hamburgerhumor en quasi-filosofische prietpraat. En alle grappen werden ook nog eens uitgebreid ‘uitgelegd’, alsof de kijker niet tot drie kan tellen. Het zwakste punt was dat er tussen de flauwe grappen door nog werd geprobeerd serieuze preken door je strot te duwen.

De film pretendeert met alles de draak te willen steken, maar in feite werd juist de oude, benepen Amerikaanse moraal weer bevestigd: vrouwen willen eigenlijk allemaal het liefste zwanger worden, zelfs die in een abortuskliniek werken; je bent pas een vent als je in het leger gaat, kijk maar naar Elvis Presley; je mag met alle geloofszaken spotten, als je maar niet met het geloof zelf spot.

Ben ik blij dat ik niet in Amerika woon.

Als Alan Rickman-fan schaam ik me dat hij aan zoiets meewerkt. De film krijgt van mij 2 sterretjes voor de acteurs die hun best deden en voor de technische afwerking.

avatar van niethie

niethie

Laatste in het rijtje 90's slacker films van Smith die ik nog niet had gezien.
Het is allemaal veel groter opgezet en vind dit daarom toch wel iets minder dan zijn drie voorgangers. Ik miste vooral de enorme bakken absurde waanzin en onzin dialogen die je normaal naar je hoofd gesmeten krijgt in zijn films, hier is dat minstens gehalveert. Oke toegeven, zijn vorige Chasing Amy blonk daar ook niet zo in uit, al was die wel beter. Dit gaat meer de kant van Jay and Silent Bob Strike Back op, net zo over-de-top. Verder is het gewoon een leuk persiflage op de verhalen uit de bijbel waarbij iedereen zoals gewoon weer zijn beste beentje voor zet. Bijzonder leuke rolverdelingen ook weer, met als absoluut hoogtepunt, Alanis Morrisette als god. Verder mist de film vooral wat scherpte, ben het dan ook wel gedeeltelijk eens met een aantal punten die mijn voorganger al heeft opgesomst. Neem alleen al dat hele verhaaltje voor de film begint, waarin kort wordt uitgelegt dat het niet serieus is bedoeld. Dat vond ik toch wel erg soft! Verder had het van mij ook makkelijk met een half uurtje ingekort mogen worden, dan had er vast wel wat meer vaart in gezeten...

avatar van namingway24

namingway24

Absoluut de minste van Kevin Smith (Cop Out nog niet gezien).

Het thema is niet mijn ding en de film is wat langdradig. Maar verder hebben veel door mij gehaatte acteurs een redelijk goede dag. Rock is oké, Salma Hayek is leuk (zeker bij haar introductie ) en zelfs Affleck kan ik tolereren.

En Jay en Silent Bob blijven helden die zorgen voor de hoognodige komische noot in een minder grappige Smith-film.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

hdehoon schreef:
Ben ik blij dat ik niet in Amerika woon.

Valt eigenlijk weinig aan toe te voegen. Vooral heel erg flauw, inderdaad, en ook veel te lange en uitleggerige, niet-grappige dialogen. Matt Damon vond ik dan wel weer leuk, vooral de scène in de bestuurskamer, als hij midden in zijn zin moet niezen. Voor het overige valt er te weinig te lachen. Ik ga ook voor twee sterren.