• 9.372.934 stemmen

Geregisseerd door: Kevin Smith

Met onder meer: Ben Affleck, Matt Damon en Linda Fiorentino

Releasedatum: 3 augustus 2000

Plot Dogma

"It can be Hell getting into Heaven"

Twee uit de hemel verbannen engelen denken een manier te hebben gevonden om terug te keren in de hemel. Hun plannetje zal wel tot gevolg hebben dat alles wat God ooit geschapen heeft vernietigd zal worden. De 13e apostel Rufus (nooit beschreven in de Bijbel omdat 'ie zwart is) roept de hulp in van de laatste afstammeling van Christus (die in een abortuskliniek werkt) om dit te voorkomen.

Verrassend leuke film.

Soort zelfbewuste themahumor die zo populair is in Amerikaanse CGi animatie, maar voor een keertje scherp! Erg positief dat Smith zich niet inhoudt en de draak steekt met alles en nogwat. Kritiek als Alanis Morissette is maar een trieste god begrijp ik dan ook niet goed. Had je dan een serieus figuur verwacht ?

De acteurs spelen hun rol goed. Vooral Damon kon mij wel bekoren, zeker in de scene met het voodoopopje. Zelfs die Jay (soms) en Silent Bob (vooral dan) vielen me nog erg goed mee. 't Is allemaal geen hoogstaand acteerwerk, maar da's het eigenlijk nooit met dit soort goofy rollen.

Dit soort humor bevalt me wel. Meer ballen dan die wimpy Pixar producties, geen politiek correcte zelfreferentiële humor, want het hele concept eigenlijk gewoon de nek omdraait, maar lekker stevig inbeuken op enkele "gevestigde" waarden.

Gezellig filmpje, goed vermaakt, heerlijke nonsens

BoordAppel

De eerste film van Smith die je ziet?

Yups. Kan ik meteen vragen of de rest ook de moeite is, of heb ik het beste al achter de rug ?

(heb z'n films steeds ontweken omwille van die Jay & Silent Bob typetjes, die ik uiterst dom vond in dat clipje. Blijkbaar ietwat onterecht zo blijkt)

BoordAppel

Dit is wel zijn politiek incorrectste film. Clerks., Mallrats en vooral Jay and Silent Bob Strike Back gaan eigenlijk helemaal nergens over maar de humor is wel zo'n beetje hetzelfde, misschien iets dommer. Chasing Amy is dan weer redelijk serieus maar ook daar zit veel humor in. Ik denk in ieder geval dat je die niet goed gaat vinden. Ik zou Mallrats proberen als ik jou was.

Onderhond schreef:

Triest in de zin van ontgoochelend, ik had er namelijk één verwacht om te lachen, dit was echt pijnlijk... In vergelijking met de neger-apostel, of "Jesus was a nigger, màn..." slaat dit alles qua flauwte...

avatar van Mojo Pin

Mojo Pin

Flauwe humor is toch geweldig man!

Pijnlijk is grappig. Zeker in zo'n geval.

Onderhond schreef:

Pijnlijk is grappig. Zeker in zo'n geval.

Dat kàn je toch niet menen? Je staat eeuwig en altijd te zoeken en te zoeken naar iéts in een film dat je 'onevenwichtig' of 'cliché' vindt, kraakt de allermooiste klassiekers af op die basis en dit hier, deze PRUL, dit stuk ONBENUL, dat pik je dan wel????

Ik mis enige inhoudelijke kritiek in je opmerkingen.

Veel meer dan "JA!??!111!" kan ik er jammer genoeg niet op antwoorden.

olivier

De kritiek die je mist zit volslagen impliciet in mijn boodschap. Nl. het feit dat je constant -al dan niet terecht- ten strijde trekt tegen amerikaanse commerce, kinderlijke cinema en consoorten en ondertussen dan wel een hoogst infantiele, op laagst mogelijk opwinding mikkende tienerfilmpje als dit de hemel in prijst. Je kan gewoonweg toch niet serieus menen dat dit voor jou béter is dan pakweg 'blade runner', 'barry lyndon' of 'chungking express' -allemaal pakken lager gequoteerd door je dan 'dogma'. Een dergelijke opmerking gaat er bij mij écht niet in, mon cher ami

olivier schreef:

Ik moet zeggen dat je me ook volledig verrast hebt, Onderhond... Deze film is helemaal geen hoogvlieger, zij het een bij momenten (heel af en toe) redelijk genietbare tienerfilm. Ik stel het dus minder hard dan Olivier, maar vind jouw quotering toch raar. Maar goed, dit is natuurlijk je volste recht...

BoordAppel

Het is nu ook weer niet echt een tienerfilm dit. Het is een typische Smith film maar dan met wat religieuze kritiek erin verweven.

BoordAppel schreef:

Bwa... erg eufemistisch van je hoor! Voor mij is dit niet meer dan een lichtelijk anarchistische komedie voor een snel bevredigbare MTV-generatie. Stoort me helemaal niet, maar het is net dàt wat ik zo contradictorisch vind aan de appreciatie van Onderhond van deze film. Elke dag een nieuwe verrassing

avatar van ruupiejj

ruupiejj

heel leuk origineel script en geweldig acteerwerk!

zelfs chris rock was niet slecht (dat hij vaak wel is) maar linda fiorentino vind ik een slechte actrice; saai en irritant om naar te luisteren. het begin was ook erg leuk "zie het vogelbekdier" maar verderop in de film werd het soms iets te serieus en dat was wel jammer.

een leuke film,

4,5

avatar van The Oceanic Six

Heb de film pas geleden voor het eerst op dvd gekocht en ik heb me er zeker mee vermaakt. Grove humor (al die moorden) maar ook het verhaal en de acteurs maken er een leuke film van. Chris Rock heeft altijd wel humor en zelfs Ben Affleck speelt een aardige film..wat veelzeggend is Vooral die kerel die de engel speelt die de mannen moet overtuigen om aan hun missie te beginnen vind ik super. 3,5 Ster, zeer vermakelijk!

avatar van Respekked

Respekked

Goed eerste uur, veel minder tweede uur. Komt voornamelijk omdat in deel 1 heerlijk de draak wordt gestoken met de katholieke kerk. Deel 2 draait de hele draak weer om en uiteindelijk wordt de kijker achtergelaten met de enigzins zoete moraal dat 'geloven' ansich belangrijk is.

Daarnaast bevat deel 1 weer een berg geniale dialogen zoals in de hele vew askew reeks. Deel 2 klungelt daarentegen naar de serieuze boodschap die hierboven al genoemd is.

Affleck en vooral Damon zijn wel erg goed bezig als twee ouwehoerende Engelen met wat vreemde hersenkronkels. Jay en Silent Bob zijn altijd wel te genieten. Echter Rickman zijn teksten zijn wat te gekunsteld en geforceerd, het lijkt bijna James Bond wel. De Golgothar acteert dan wel weer prima

Al met al best aardig, maar zeker niet zo leuk als clerks en mallrats. God die geen handstand kan whaha

avatar van Ninto

Ninto

olivier... heb je eigenlijk wel door dat je enorm slap lult? Gebruik je met opzet zulke achterlijke woorden om slim te lijken of wat? Bovendien is de MTV-generatie zoals jij het noemt niet snel bevredigbaar, maar heeft het een ander gevoel voor humor. En als jij dat soort humor niet kan waarderen, kijk je dit soort films niet...

Ik reageer vrijwel niet op deze website, ik lees alleen, maar ik erger me enorm aan je woordenboek-bij-de-hand taalgebruik en de inhoud van je slappe bullcrap reacties...

Ninto schreef:

Dat is toch hartstikke grappig (soms)? Zo leert een knul van 15 toch ook nog eens iets bij, op het forum van déze film .

Een soort humor dat niet bijster moeilijk te bevredigen is!

avatar van Ninto

Ninto

Het slaat gewoon nergens op wat hij zegt. Als je de humor niet goed vind moet je de film niet eens een cijfer geven en hier al helemaal niet posten. Het is hetzelfde als een horror film afkraken omdat er geen humor in zit. Of een actie film afkraken omdat je niet vaak genoeg schrikt. Humor is breed en het genre humor kan je opnieuw splitsen in heleboel sub-genres.

Ninto schreef:

Vind je? (Ik neem een ficitef voorbeeld) Als de humor enorm oppervlakkig is en véél te laagdrempelig, dan mag je de film niet laag beoordelen (omdat je anders nooit naar dat soort komedies kijkt)? Humor is inderdaad een genre met verscheidene subgenres, en als éénieder enkel naar zijn eigen subgenre blijft kijken, tjah, dan krijg je hoge scores voor elke komdie. En het vote-systeem op MovieMeter is er op gericht om scores te veralgemenen, dus vind ik jouw visie onterecht; omdat deze ons streefdoel ondermijnt...

avatar van Niqk

Niqk

ik ben van allanis morissette toch wel gewend dat als ze haar mond open doet er een leuk geluid uit komt.. was toch wel even schrikken

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

echt grappig! geweldige cast ook, met name alan rickman, matt damon en salma hayek, chris rock viel wel mee, maar ik ergerde me wel een beetje aan linda fiorentino. jay and silent bob waren ook grappig dit keer (ik had daarna een stukje van jay and silent bob strike back gezien, die heel erg slecht en flauw was).

3,5

avatar van BS

BS

Snap eigenlijk niet waarom ik deze film eigenlijk nog niet gezien heb.Naast de cast is het verhaal leuk, de humor is leuk en de uitwerking is ook leuk

Soms wat langdradig en niet al het acteren is geweldig, maar zeker een leuke en grappige film.

3,5 *

avatar van Jus-T

Jus-T

Af en toe hilarisch, grotendeels erg matig.

Ben tegen 't einde in slaap gekukelt..

Héle krappe 2,5 ster.

avatar van balder

balder

leuke parodie erg grappig

vandaar een 4

Ninto schreef:

Okidoki... Ten eerste, ik heb geen woordenboek naast me bij het schrijven van wat berichten. Als dat jou lijkt, is dat jouw probleem en moet je zelf eens eerder een woordenboek bij de hand nemen.

Het is ten tweede absoluut mijn recht - mijn PLICHT! - om te posten bij films die mij niet zinnen. Een film als deze vind ik een ramp, een aanfluiting van de hele cinema. En mag ik niet posten als ik dit niet grappig vind? Tot nader order is humor nog altijd wel de basis van élke komedie, dus kom niet af met je onzin à la "Het is hetzelfde als een horror film afkraken omdat er geen humor in zit". Ik ga jouw trouwens ook niet zeggen waar je wel en niet op mag stemmen he brave jongen!

Je gaat me nu toch niet zeggen dat 'dogma' mooie geraffineerde humor zoekt met een dubbele bodem?

Ten vierde en laatste, ik blijf onveranderd achter mijn standpunt: 'dogma' is voor mij je reinste drek.

avatar van silverfaustx

silverfaustx

deze film is geniaal

Ik denk niet dat veel mensen dat zullen beweren, maar hoeft dat dan ? Ik zie zelf genoeg platvloerse flauwe comedies in je stemmenlijst staan, dus blijkbaar hoeft het voor jou ook niet steeds "geraffineerd, met een dubbele bodem" te zijn.

Heeft absoluut niks met "de MTV generatie" te maken.

avatar van Prudh

Prudh

MTV generatie of niet, voor mij bleek dit na herziening (niet eens de eerste) een behoorlijk slappe tiener film. Het is vooral de editing en acteerwerk dat rammelt. Eigenlijk vond ik alleen Damon en Rickman goed in hun rol (en niet dankzij de regie). Maar verder is het script veelal té flauw en de regie van Smith gaat me bij elke herziening van zijn films tegen staan...

Mallrats, hoewel eveneens een tienerfilm, blijft voor mij zijn grappigste werk, vooral wegens de grote rol van Jason Lee. Die gast blijft onfeilbaar op de een of andere manier. Dit is meer een broddelwerkje dat veel beter uitgewerkt had kunnen worden (met een andere cast, regisseur en grotendeels herzien script).

Verlaagd van 3,5 naar .... 1,5*