Genre: Komedie / Fantasy
Geregisseerd door: Kevin Smith
Met onder meer: Ben Affleck, Matt Damon en Linda Fiorentino
Releasedatum: 3 augustus 2000
Plot Dogma
"It can be Hell getting into Heaven"
Twee uit de hemel verbannen engelen denken een manier te hebben gevonden om terug te keren in de hemel. Hun plannetje zal wel tot gevolg hebben dat alles wat God ooit geschapen heeft vernietigd zal worden. De 13e apostel Rufus (nooit beschreven in de Bijbel omdat 'ie zwart is) roept de hulp in van de laatste afstammeling van Christus (die in een abortuskliniek werkt) om dit te voorkomen.
Bartleby
Azrael
Serendipity
Silent Bob
Jordy
Nou ben ik al een liefhebber van Kevin Smith films (Clerks, Mallrats, Chasing Amy, met heerlijk lange onzingesprekken en de terugkerende personages Jay en Silent Bob) maar als hij dan ook nog eens op een geniale manier het geloof gaat afzeiken, kan het wat mij betreft helemaal niet meer stuk. Chris Rock, Matt Damon en Ben Affleck zijn echt ongelofelijk grappig, en God zelf komt ook nog even langs op het eind. Tuurlijk, de film springt van de hak op de tak, en had een half uur korter kunnen zijn, maar ik vond 'm erg goed. 4 sterren voor Dogma.
dttom
Een hele goede film.Hij is erg grappig en heeft zeer goede dialogen. Je moet hem gaan kijken vooral CHRIS ROCK IS ERG GOED.
iman
deze film vond ik nogal jammer ik ging 'm met hoge verwachtingen bekijken....en DAMN....wat een teleurstelling....het enige wat ik er leuk aan vond dat ze heerlijk grof waren...en het geloof totaal afgezeken hebben.........maar qua verhaal...mmhhh...Nee...
Etienne U
Wat een zaad film dit zeg.......echt te kut voor woorden.......alleen Jay en silent Bob zijn lache.........oh ok Chris rock ook wel maar die heeft een veel te grote mond!!!! En dat goddelijke gelul hoeft van mij al helemaal niet dus hoppa 2 sterren.
Placemat
Heel erg vermakelijk om naar te kijken. Dialogen zijn grappig en het verhaal net zo. Het vertelt ons dat wij mensen altijd DENKEN te weten hoe het zit, maar eigenlijk weten we geen ene 'shit' van het leven af. Het zou wel eens heel anders kunnen zijn dan wij ons voorstellen. Zo is het in Dogma dus ook. Ik weet niet eens meer hoe die grote engel nou eigenlijk heet...
De opbouw en afwerking is helaas wel typisch Hollywood. En Alanis Morisette...mijn God, die kan niet acteren...
Jerome-B
Wel een grappige film, maar hij had toch nog een stuk leuker kunnen zijn, als ze bepaalde aspecten beter uitgewerkt zouden hebben. Verder een leuk idee, en goeie acteurs. Maar ik had er toch wat meer van verwacht, en dus viel hij mij iets tegen. 3 Sterren.
azreal
Briljante en unieke film. Kevin Smith weet hoe humor werkt. Intellectuelere conversaties gecombineerd met een heel divers assortiment aan komedie elementen. Silent Bob en Jay alleen al maken de film heel erg grappig, maar zij zijn niet de enige.Ook Alan Rickman (?) als he Voice of God is fantastisch. Daarnaastzit er genoeg actie en snelheid in de film om je continu op je hoede te houden. Ook is de film de moeite waard om meerdere malen te kijke: Je ontdekt steeds nieuwe dingen. De gezichtsuitdrukkingen van de acteurs (mn. Jay en Silent Bob) moeten goed in de gaten gehouden worden. Het algemene thema van de film is ook heel goed. Alle geloven komen er onderhand in voor, maar voor de katholieke kerk moet het ontzien. Dit is een film die je niet mag missen!!!!!
In een woord: GEWELDIG!
ThaDeez
Placemat en Azreal, jullie begrijpen het.
Mensen, Kevin heeft een speciaal soort humor, GOEIE humor wel te verstaan, Intellectueel hoogstaande humor (soms ook weer niet..). Hij weet in ieder geval goed wat hij zegt en laat zien. er zit een zeer diepe betekenis achter deze film(s), en dat hebben Placemat en Azreal al hier neergezet.
Zeer goed!(zoals altijd bij de kev smith flicks natuurlijk)
deze krijgt ook weer 4 stars van DeeZ.
Blindfold
Ik neem aan dat iedereen al wist dat Silent Bob Kevin Smith zelf is, maar wisten jullie ook dat Jay eigenlijk gewoon een gast is die in een comic winkel werkt?
aburefan
wel aardig, maar veel te veel goddelijke ´on amusante´ praat wat me snel ging irriteren, jay en silent bob zijn nog wel de moeite waard
Hitman
Erg leuke film. Prachtig gewoon hoe het geloof en (naar mijn idee) de Amerikaanse samenleving wordt afgezeken. 4 sterren....
Maf affiche van deze film: <A href="http://pierre.aubry.free.fr/affiches/grandes/dogma.jpg" target=new>url</A>
Thomas
ik verveelde me toen ik deze film huurde, ik was na de film nog vervelender.......
Huur dan rounders of mr riply!!
lorelei
Echt een hele leuke film. De humor was geweldig. Ook echt leuke koppels. Jay& Silent bob. Ben Affleck en Matt Damon. De film was inderdaad een beetje lang. Maar het werd niet zo'n film waarbij je om de 5 min. op je horloge kijkt.
Ja, deze film krijgt van mij 5 sterren.
NERD
Aardig en erg origineel filmpje, maar had veel grappiger kunnen zijn. Verwacht geen hilarische film.
Vond Alanis Morissette geen leuke god overigens
3,5 sterren voor het bedenken van zo'n origineele film en de paar leuke grappen die er in zitten. Denk dat de film leuker is als je weet wat er in de Bijbel staat (wat ik dus totaal niet weet)
Tonyvdb
Toch wel een hoop geleuter hier, enkel Jay & Silent Bob waren wel weer heerlijk natuurlijk !
Hobbes
Ik vond Chris Rock hier ook wel erg grappig
Jay and Silent Bob waren uiteraard wel de beste
'Who the fuck are you lady?! And what the FUCK happened to that guy's head?!?!'
FisherKing
Moeilijk deze film te plaatsen (laat staan te waarderen) Ik vind dat Ben Affleck en Matt Damon hier de show stelen. En natuurlijk Alan Rickman
Iemand die denkt dat hier geloof wordt afgezeken heeft de film toch niet begrepen. Het interview met Kevin Smith maakt Kevins katholieke gevoel duidelijk. en ik vond deze film vooral een waardering voor mensen die ergens in geloven (een soort van god).
Mijn eerste kennismaking met Jay en Silent Bob en dat was in eerste instantie een hele dissonantie met het begin van de film. Kon ze op den duur wel waarderen... (hoewel ik een Bud Spencer-Terrence Hill gevoel niet kon onderdrukken) Kevin Smith vertelde overigens waarom Bob "silent" is. Dan hoefde hij als regisseur geen lange teksten te leren.
Al met al zeer genoten van deze film 4*
FisherKing
Klopt mooie scene
en vervolgens zijn schouders ophaalt.
Jordy
Dat "no ticket" is trouwens een verwijzing naar die Indy film waarin hij een Duitser uit die luchtballon gooit en hetzelfde zegt (of misschien was dat juist wel erg obvious, ik vond het iig erg goed van mezelf dat ik het herkende
En inderdaad (net opnieuw gezien) is het niet helemaal correct om te zeggen dat deze film het geloof afzeikt. Het is meer de kerk die er van langs krijgt dan het geloof zelf. Maar ondanks dat toch weer 2 uur in een deuk gelegen. Zat me alleen een beetje te ergeren aan Fiorentino, vond ik erg matig spelen, vooral in dat eerste gesprek met Rickman
ennuh... een halve ster kapp??
narva77 (crew films)
Klopt, dat was in 'Raiders of the lost ark' geloof ik, viel mij ook al op
JayBee
Either you get it - or you don't.
Mocht iemand het willen weten - Ikzelf vind deze film fantastisch. Vooral het afzeiken van de kerk. Het geloof of liever gezegd 'geloof' komt er in deze film juist zeer goed vanaf. De dialogen, de snelheid, mimiek, Voice-of-God ... ik wilde gewoon even aan een aantal zeer wijze eerdere reacties over Dogma alhier refereren en het daar dan maar bij laten. Ik wens degenen die in hun reactie duidelijk onthullen dat Dogma voor hen niet werkte, dat ze 't ongekende amusement dat ik aan Dogma heb gehad, ergens anders vinden.
Omdat ik 'm geweldig vind en juist vanwege dat "either you get it or you don't"-gehalte in deze film; five stars, man, bangngngng...
Wel weer een aardig leuke film van Kevin Smith, maar ik heb hem wel eens beter in vorm gezien (Clerks. en Chasing Amy). Het absurde (in positieve zin) verhaaltje, gecombineerd met de vele rare (niet altijd in positieve zin) typetjes (Jay en Silent Bob blijven mijn favorieten), maakt van deze film een hier en daar erg flauwe, maar toch wel aardig vermakelijke film. 2,5*
jedymaster
niet mee eens deze film is kevin zijn beste
Nu zou het fijn zijn voor mij en voor de anderen op deze site dat je je mening ging onderbouwen. Zo weten we elkaars mening, met daarin de onderbouwde standpunten. Die meningen en onderbouwde standpunten zijn dan de basis voor een discussie (huh?). [Bert Visscher modus aan]Dus...[/Bert Visscher modus uit]

Jay and Silent Bob Reboot
2019