Genre: Komedie / Fantasy
Geregisseerd door: Kevin Smith
Met onder meer: Ben Affleck, Matt Damon en Linda Fiorentino
Releasedatum: 3 augustus 2000
Plot Dogma
"It can be Hell getting into Heaven"
Twee uit de hemel verbannen engelen denken een manier te hebben gevonden om terug te keren in de hemel. Hun plannetje zal wel tot gevolg hebben dat alles wat God ooit geschapen heeft vernietigd zal worden. De 13e apostel Rufus (nooit beschreven in de Bijbel omdat 'ie zwart is) roept de hulp in van de laatste afstammeling van Christus (die in een abortuskliniek werkt) om dit te voorkomen.
Bartleby
Azrael
Serendipity
Silent Bob
MarkFish
Een Thema, dat mij zeer aanspreekt. Het verhaal is niet altijd even spetterend, maar de God-grappen zijn de hele tijd leuk. Vooral het steeds verschijnen van leuke acteurs, in leuke rollen, houdt de film leuk. Alan Rickman (die gast zonder kruis), Chris Rock en natuurlijk Jay en Silent Bob.
davidov
ik zag er erg tegen op om deze film te zien...ik heb het niet zo op jay and silent bob...chris rock is verschrikkelijk irritant en matt damon met zn grote vriend ben affleck zijn 2 slijmjurken die ik eigenlijk ook niet kan uitstaan....
maarrrr gelukkig is er altijd nog alan rickman, en my good god (wel toepasselijk hier niet waar?) wat is die man toch goed in droge typetjes neerzetten.... alle geniale zinnetjes komen dan ook van deze beste man.
Metatron: Human beings have neither the aural nor the psychological capacity to withstand the awesome power of God's true voice. Were you to hear it, you're mind would cave in and your heart would explode within your chest. We went through five Adams before we figured that out.
Metatron: You people! If there isn't a movie about it, it's not worth knowing about, is it?
Metatron: God has a great sence of humor. Take sex for example. There's nothing funnier than the faces you people make mid-coitus.
and last but not least:
Metatron: Metatron acts as the voice of God. Any documented occasion when some yahoo claims God has spoken to them, they're speaking to me. Or they're talking to themselves.
maargoed ik liet me eventjes gaan...deze film heeft een groepje aardige sterren bij elkaar geschraapt waarvan ik er om maar 1 of 2 echt kan lachen. Echter omdat de film redelijk met zorg is behandeld vond ik hem wonder boven wonder toch nog de moeite waard om te zien. 3.5*
MarkFish
..............
Ik vond ze allemaal grappig, vooral Chris Rock.
davidov
Ik vond ze allemaal grappig, vooral Chris Rock.
hmmz dat is nou zo'n acteur die ik niet kan uitstaan....eddie murphy ook niet, en chris tucker (ooe die is nog het ergste).....will smith en martin lawrence zijn ook irri.....catch a pattern?
niet dat ik een racist ben ofzo maar waarom zijn ze alle 5 zo godsvergeteme irritand met hun hoge stemmetjes (2x chris) of dat arrogante gedrag van oeh ik ben zo geweldig lach om mij (eddie en will) en zo ontzettend flauw :S (rock eddie smith martin)
iedere keer zie ik een film van ze en neem ik me voor niet negatief er van te voren over te denken maar achteraf is het altijd hetzelfde......jammer (rock valt soms wel mee a la dogma.....en eddie heeft een enkele keer een rol waar hij nog een beetje down to earth is)
Tarantino
bah, wat een slechte film. Zeer slecht acteerwerk (vooral van Fiorentino). Chris Rock kan ik in geen enkele film uitstaan, dus de humor was erg ver te zoeken, sterker nog: niet te vinden...
Geen halve ster omdat Jay en Bob nog wel te genieten waren...
Disk
Geweldige film, Vooral Matt Damon vond ik grappig, In die bus en in dat kantoor bedrijf waar Affleck en Damon die zakenlui confronteerden met hun zonden.
Bartelby: You have more skeletons in your closet than there are people sitting in this room, including......Gefluister......
Loki: You sick fuck! He was your son!
Remi
ik vond em niet zo geweldig, maar dat komt omdat ik er teveel van verwacht had.
Don Lawrence
de absolute topfilm van kevin smith of je vind het geweldig of je vind het niks
Soms zijn de grappen wel leuk, maar er is voor elke goeie grap ook wel een onozele bij. Het verhaal is echt er maar juist bijgehaald om de grappen aan elkaar te houden, meer niet. Toch ontspannend maar zeker geen hoogvlieger. 2,5 sterren.
FillumGek
4 sterren, vond hem wel cool en erg grappig op sommige momenten, maar soms iets te veel van dat gezeik over de kerk, god, apostelen, engelen en dergelijke
sn@ke
- 2077 berichten
Uitzonderlijke komedie volgestopt met allerlei flauwigheden omtrent de kerk. De acteurs zijn stuk voor stuk goed in hun rol maar vooral Rock , Rickman en natuurlijk Jay en Silent Bob zijn meesterlijk. De humor is afwisselend droog ( Rickamn die naast god zegt " it never stops , doesn't it .. ( of zoiets) wanneer hij alweer een vlek op z'n pak heeft
) en flauw , en lijkt erg chokerend tegenover het katholicisme. Maar het coole en mooie van de film is dat meer de kerk en al hun opgedwongen ideeën wordt afgezeikt , ipv van het "geloof" in iets. Duidelijk een film waar over nagedacht is. Wat Dogma één van de betere films maakt is dat het de religieuze inhoud en het concept aangenaam kijken maakt door een lading flauwe moppen , die nog komisch zijn ook. De personages zijn allemaal erg geslaagd.
Topfilm.
nirvana
Wat ne zeverfilms is dat zeg! Ik heb er nu is echt totaal niet mee kunnen lachen, de moppen ...pfff..te stom voor woorden. Het word in mijn ogen meer belachelijk dan grappig.
1 sterretje omdat Hayek toch een knappe verschijning blijft
Voor de rest vond ik er echt NIKS aan.
mazdalfa
Prima film. Kevin Smith heeft vanuit zijn katholieke achtergrond de werkelijkheid heel duidelijk neergezet: er is niets mis met een geloof, het zijn de mensen die het geloof verzieken.
Alan Rickman is absoluut briljant en zelfs de volledig van acteertalent verstoken Ben 'boring' Affleck zet hier een acceptabele rol neer. Verder vooral leuke castings van Chris Rock en Alanis Morissette.
De humor zit voor mij vooral in de tekstuele grappen en minder in de visuele.
Heerlijk als gelovigen (in dit geval dus Kevin Smith) om hun eigen geloof kunnen lachen. Dat zouden meer mensen moeten doen. De wereld zou een stuk aangenamer zijn.
SuperSideSwipe
Ik hou wel van deze film, voornamelijk omdat het de draad steekt met religie.
Kevin Smith is ook mijn favoriete regiseur geworden. Ik vind bijna al zijn werk brilljant.
Deze film is lekker vreemd, en ik krijg er een beetje een cult gevoel van bij sommige stukken.
Er loopt een waar sterrencast rond in deze film en ze acteren stuk voor stuk zeer goed. Chris Rock is weer lekker irritant en hyper actief, gelukkig past dit deze keer wel aardig bij zijn rol.
Absolute aanrader.
4,0
bvonk
geweldige film! eens een keer iets anders! maar denk dat je er wel van moet houden.
leuke en apparte cast!
4,5
Flipman
Ik hou wel van deze film, voornamelijk omdat het de draad steekt met religie.
Ik neem aan dat je de 'draak' bedoelt
En ik ben wel beieuwd naar deze Film, ik heb er veel goeds over gehoord.
beekie
Ik snap niet wat iedereen zo grappig vindt aan Jay and silent Bob! Vooral die Jay irriteert me. Ook in die andere films van ze is het totaal niet grappig. Deze film heb ik trouwens na een klein half uurtje afgezet, mede door hun. Kon me totaal niet boeien deze film.
DRJeFF
Niets byzonders naar mijn mening.De cameo`s zijn op zich wel grappig,maar mag een film nooit dragen natuurlijk
Niriath
Eerlijk is eerlijk, de acteer prestaties in deze film laten nogal wat te wensen over, maar door de grappige dialogen, de ongelovelijke droge humor van Alan Rickman, en het orginele consept, is het toch wel zeer de moeite waard!
davidov
haha hoe iemand kan veranderen in een paar jaar tijd... kijk nu heel anders tegen de film en de acteurs aan dan voorheen.
nogsteeds 3.5* dat wel
Edie
Gisteravond gezien, en prima vermaakt! Ik heb de trailer al vaker voorbij zien komen, maar de film nooit gezien. Gisteravond had ik die kans. Ik heb altijd het idee gehad dat deze film weinig aandacht gekregen had.. Zeker met zo'n grote cast. Selma Hayek, Ben Affleck, Matt Damon, Chris Rock, Alanis Morissette e.a.
Verhaal is prima, in het begin voor mij ietwat lastig te volgen (kan dat religie verhaal dan ook niet echt..) maar toch had ik het allemaal vrij snel door.. Soms erg flauwe grappen, sommige ook vrij aardig. Je moet er denk ik idd een beetje van houden..
Mede door de cast, en het leuke verhaal 4*.. Toch weer geen film die ik maandelijks zou willen kijken
Leno
Jammer dat Smith nooit goed maat weet de houden m.b.t. speelduur. Bij momenten is ook deze film wat langdradig.
Daar tegenover staat een leuk onzinnig verhaal met heerlijke dialogen, leuke karakters en enkele uitstekende rollen. Fiorentino zet een sterke rol neer, maar Rickman steelt de show.
De film gerelateerde grappen blijven leuk.
JJ_D
Helemaal juist, ook de acteerprestaties laten vaak te wensen over. Enkel Ben Affleck en Matt Damon slagen erin zich goed in te leven, hoe meer andere acteurs ten tonele komen, hoe desastreuzer het geheel wordt. De dialogen zijn, vooral in het begin, leuk; maar jammergenoeg evolueert de film verder naar slechter, en tot mijn ontsteltenis wordt Dogma ook nog gewoon slecht. Na een tijdje heb je het allemaal wel wat gezien, en Alanis Morissette is maar een trieste god.
Een niet echt overtuigende film dus, waarbij het ontspanningselement er al na een dik half uur uit is.
JJ_D
0,25* erbij, want zo slecht was het allemaal toch ook weer niet.
2,25* dus...
Jasp
Verrassend grappige film, met een leuk thema.
Heb me goed vermaakt, al was het af en toe iets te langdradig.
robertinho
Kevin Smith heeft zelf nog geprotesteerd toen deze film in de bioscoop kwam en er een demonstratie was gepland!
thomzi50
- 1991 berichten
Verrassend grappige film, met een leuk thema.
Heb me goed vermaakt, al was het af en toe iets te langdradig.
Helemaal mee eens, ook voor mij is het drie sterren. De film had een stukje korter gekunt en soms ietwat professioneler maar door sommige hilarische momenten en bij vlagen goed acteerwerk is het ruimschoots voldoende

Jay and Silent Bob Reboot
2019