Prometheus (2012)
Releasedatum: 31 mei 2012
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot Prometheus
"The search for our beginning could lead to our end."
Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.
- IMDb (7,0 / 692021)
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Millburn
Chance
Ravel
AC1
Ach jee, gaan we Blade Runner nu ook al verkrachten.
De sequels van Alien hebben het orgineel ook niet kunnen verkrachten, hoe hard ze ook hun best hebben gedaan. Paul McCartney solo heeft ook The Beatles niet kunnen verkrachten. Wat goed is blijft goed.
Loepsaal
Het publiek loopt altijd 20 jaar achter, geeft me een vertrouwd gevoel.
Herzien, ditmaal op blu-ray, in 3D. Dan is de film toch wel erg fraai, ondanks sommige inhoudelijke tekortkomingen. Regisseur Ridley Scott haalt in ieder geval visueel alles uit de kast om dit gemis te compenseren.
J.Ch.
Deze film had ik graag ik de bioscoop gezien, maar dat is er helaas niet van gekomen. De verwachtingen waren wat hooggespannen, nu ik hem dan eindelijk gezien heb ben ik toch iets teleurgesteld. Waar ligt dat toch aan?
Niet aan het visuele aspect, want de film ziet er absoluut schitterend uit. De introdcutie is al prachtig, hoewel de betekenis ervan mij een beetje ontgaat. Ook aan het einde wist ik nog niet goed hoe ik deze scène moest interpreteren. De mooiste scène vind ik de storm, die ziet er echt prachtig uit. De muziek is mooi, past goed en overheerst niet. De acteurs doen het ook goed, sommige zelfs meer dan dat. Charlize Theron viel me wat tegen hoewel ze niet slecht was, Noomi Rapace was prima en voor Michael Fassbender kan ik alleen maar juichen! Ik was al een groot liefhebber en met deze film heeft hij alleen maar bevestigd dat hij fantastisch kan acteren. Hij is geweldig overtuigend als robot met verdacht menselijke trekjes. Wat was ik blij dat hij gelukkig ook met zijn hoofd los van zijn lichaam nog leeft - of in ieder geval functioneert... Hij steelt de show wat mij betreft.
Misschien is het het verhaal... Ik heb op zich helemaal niets tegen science fiction, maar ik had toch een wat dieper verhaal gewild (dat is meer mijn persoonlijke smaak, denk ik, want dit is zeker geen compleet hersenloze film). Bovendien dacht ik vantevoren dat deze film veel enger was - maar het bleek alleen maar vies te zijn. Ik ben niet zo bang voor vieze dingen. Er zaten trouwens wel wat goede schrikmomenten in - in de bioscoop zou ik absoluut tegen het plafond zijn gesprongen van schrik - maar de sfeer was niet zo beangstigend als ik had gedacht - en gehoopt. Ik denk dat het daarom is dat deze film toch een beetje tegenvalt.
Desalniettemin ben ik toch wel blij dat ik deze film gezien heb, en volgende delen zal ik ook graag willen zien. Een goedverdiende 3,5 ster.
komerad
Had deze veelbelovende film speciaal gehouden voor op de thuisbioscoop maar toch redelijk teleurstellend in de zin dat hij met zijn lange speelduur toch voor weinig mooie visuals, weinig spannende momenten, weinig spetterende aktie weet te zorgen.
Voorts sluit ik mij aan bij pepijnboeraeve wiens uitleg ik kort kan samenvatten als weinig geloofwaardig. Battleship was ook weinig geloofwaardig maar had meer van alles (eerder vernoemd) dat deze film tekort had.
Voor mij is deze film pure middelmaat goed als laatavondfilm op zaterdagavond op een voorts middelmatige commerciele omroep. Zeker niet om voor thuis te blijven.
Nomak
Prometheus heeft eigenlijk alles om een topfilm te zijn, maar om één of andere reden kan ik hier geen hoog cijfer aan kwijt.
Ik kan ermee leven dat er vragen niet worden beantwoord, maar er zijn te veel momenten waarin de logica compleet ontbreekt. Ten eerste al op een onbekende planeet aankomen waar er hoogstwaarschijnlijk een onbekende levensvorm leeft en dan zonder wapens op onderzoek gaan. En een geprogrammeerde robot die zo een beetje zijn eigen ding gaat doen. En zo zijn er helaas nog een hele hoop dingen waarvan in de logica niet inzie zoals bijvoorbeeld de gemuteerde zombie.
Speelduur had ook minstens een half uur langer mogen zijn want nu springen ze vooral in het begin van de hak op de tak.
Singular
Net nog maar een keer gekeken, en ik kom toch tot de conclusie dat ik de film wel kan waarderen.
Oke, het verhaal rammelt hier en daar met de veelvuldig besproken onlogica. En ik heb ook het gevoel dat ik graag wel meer dingen zou willen weten.
Maar juist dat is ook wel erg tof. Het is eigenlijk wel leuk om te speculeren over al die dingen die de film te vragen over laat. Zet je aan het denken.
En hoewel het verhaal zelf mij ook niet echt aanspreekt, bouwt het wel mooi op. Ik bleef wel constant geboeid met wat er nu weer zou komen.
Toch jammer dat het allemaal wat te snel gaat, waardoor het niet echt tot een uitdiepen van de karakters komt. Het eerste uur heeft een mooi tempo, maar daarna gaat het plots heel snel allemaal, en ook het slot komt veel te snel. Echte spannings-momenten zijn daardoor eigenlijk maar heel kort.
Verder vond ik ook het acteerwerk van Theron en Fassbender behoorlijk goed. En hoewel de film niet overal even geloofwaardig overkomt, ligt dat wat mij betreft niet aan de acteer prestaties van de cast.
Maar bovenal kan de film mij cinematografisch zeer bekoren. Ik heb hem in 3D gezien en ik moet zeggen dat het hier érg goed gebruikt wordt. Een behoorlijke toevoeging bij deze film. Ook de special effects waren zeer goed uitgewerkt en alles zag er erg mooi uit. Het oog voor detail is uitmuntend.
Als het verhaal wat verder was uitgewerkt, er wat meer diepgang in had gezeten, had het wat mij betreft een 4+ kunnen worden. Al met al mijns inziens toch 3.5 sterren waard.
%%%%%%
Tegenvaller.
Ik kan me voor een groot-deel vinden in de kritieken in de posts boven mij, waar vooral de logica van deze film bekritiseerd word. Daar springt de film inderdaad behoorlijk slordig mee om. Het voelt een als een simpele opzet voor een reden om iets te laten gebeuren en alles behalve doordacht van Scott en zijn crew. Het is ontzettend zonde want visueel zit de film vooral mooi in elkaar mischien wat statisch,maar over het geheel genomen heeft scott het vooral groots opgezet en worden de setting en vooral de overzichtshots veelvuldig in beeld gebracht... Scott wilt het met Prometheus vooral episch aanpakken.
Maar vooral voelde de film vooral mooi en te gelikt aan en dat is ook gelijk een pijnpunt,want waar Alien vooral een sterk beklemmende claustrofobisch artistieke kant had en met name iedere detail een functie had, voelt het hier vooral showing en gemakzuchtig aan. Daarbij werden vooral de scenes in de kleine ruimte ontzettend lelijk en snel afgedaan,waar die weer bij Alien suprieur waren.Zo heeft deze film meerdere min of meer tegenstrijdige kanten met Alien,als dit toch van de zelfde regiseur is.
De acteurs doen het zeker niet slecht en halen ze het maximale uit het tegenvallende en bij vlagen slechte en verrassend eenvoudig script. Vooral Fassbender is lekker op dreef met zijn apparte, emotieloze personage.
Opzich scoort deze film geen onvoldoende omdat de film over het heel genomen toch fraai vormgegeven is, ondanks dat deze wereld bij lange na niet het beklemmende/naargeestige en spannende gevoel weet los te weken of uberhaupt emotie los maakt als het geval is bij Alien. En kijkt de film dankzij het snelle tempo lekker weg.
wimnoot
Weet je, als Scott de film net als Alien gemaakt had was dat weer een kritiekpunt geweest. Nu heeft hij met de middelen van nu (3D, digitaal) een blockbuster gemaakt met net even wat meer dan de gemiddelde kaskraker.
AC1
Ik ben blij dat er anderen zijn die dit ook zo ervaren. Voor Alien zijn eigenzinnige, non-Hollywood artiesten zoals Moebius en H.R. Giger ingeschakeld. De film ziet er dan ook heel arty uit, ook wat betreft de cinematografie. in feite is de hele aanpak arty, tot aan de naturalistische Ken Loach stijl van acteren toe. Voor Prometheus heeft Scott gewoon verder gewerkt met dezelfde crew van zijn laatste films, wat toch wel het gevoel van 'just another day at the office' met zich meebrengt.
Liesha
Deze film heeft me zo teleurgesteld. Ik heb er nachten van wakker gelegen. De cinematografie is geweldig. Mooie beelden. Geweldige scenery. En daar stopt het dan ook zo'n beetje. Ik merkte ook echt dat deze film voor 'the masses' is gecreëerd. Een echte Hollywood movie, en daar hou ik niet zo van. De acteurs vond ik overigens ook bar slecht en de verhaallijn was te chaotisch en rommelig. Het leek alsof er zóóó veel ideeën waren voor het verhaal dat ze ze allemaal maar gewoon even in 124 minuten hebben gepropt en dat werkte niet helemaal voor mij.
Eigenlijk werkte deze hele film niet voor mij. Jammer, want er had zo veel meer ingezeten.
NYSe
De acteurs vond ik overigens ook bar slecht
Maar... Michael Fassbender.
Chris0478
Had al 5 sterren gegeven, echter van het weekend alien 1 gezien (was volgens mij 20 jaar terug), moet eerlijk +1 ster nog eens erbij !
Meningen zijn verdeeld zie ik, echter dit is geen Alien film, en helemaal niet een die past in het rijtje Alien vs Predator.
Al DeNiro
Waardige prequel met prachtige locaties en veel mysterie + spanning.
voomzap
Prometheus is een film die mij van begin tot eind koud liet. Met enkele uitzonderingen, want een paar mooie scenes zijn er wel. Dat is vooral te danken aan de special fx. Acteerwerk is vlak en Hollywoodaans. Uiteraard met de verplichte onderdelen om ieder soort kijker te vriend te houden. opbouw erg langdradig in een mislukte poging tot creepiness. Het laatste half uur is wel oké, althans... om enigszins hersenloos naar te kijken. Conclusie Niet veel meer dan leeg popcornvermaak voor de massa.
Ridley Scott heeft weer eens netjes binnen de lijntjes gekleurd. Dat is een 5 waard. Maar qua kijkplezier is dit ver beneden peil. Kom uit op een 2,5.
underground
Heb hem laatst op Blu-Ray 3D gekocht en vandaag maar eens gekeken
Het begin zag er prachtig uit in 3D met die sterren
Na het eerste half uur waren er jammer genoeg weining effecten
Maar wel een super mooie film !!!
Sterk verhaal met super actie momenten
Aan het eind ook nog even lekker bloederig
Perfect !!
Jammer genoeg niet genoeg 3D Effecten
Verder top film !!!
AC1
Het valt me wel op dat 99,99% van het publiek zegt: "Het ziet er allemaal prachtig uit!"
De vorige keer dat iedereen zo gelijkgestemd was over de 'visuals' was met Avatar, weet je nog?
JacoBaco
Het verhaal omtrent Prometheus zit heel complex inelkaar en jammer is dat veel mensen het gewoon niet interesseert. En wanneer ze zich er wel in verdiepen, dan blijkt het geen toegevoegde waarde voor ze. De film is zo gemonteerd dat het lijkt alsof de film vol met plotholes zit en dat de makers er geen benul van hadden hoe ze hun ideeën moesten uitwerken. Dat vond ik in het begin ook, maar nu ik de film 3x gezien heb, wordt er wel steeds meer duidelijk. Natuurlijk heb ik wel op veel fora moeten lezen hoe het zit. De deleted scenes zijn ook zeker van toegevoegde waarde, maar ik vind wel dat de montage soms wel wat beter had gemoeten. Maar zoals al vaker gezegd, Alien riep destijds minstens zoveel vragen op. En veel vragen bleven lang onbeantwoord. En over stomme acties gesproken. In Alien gaat Brett in zn eentje opzoek naar die kat! Prometheus heeft net als Alien gewoon nog zijn tijd nodig, want deze film is best briljant. Het visuele boeit mij nog het minst van allemaal.
AC1
Alien had tijd nodig? Voor wat?
Er valt natuurlijk niets op aan te merken, iedereen kan zien dat het er allemaal erg goed uit ziet. Of het je smaak is blijft natuurlijk een ander verhaal
AC1
Niet zo opvallend, gewoon een correcte observatie.
Nog een observatie. De visuals hebben mij geen enkele keer geraakt. Ik vond het allemaal heel braaf en propertjes. Heb ik dan niet de smaak van iedereen? Alien vind ik visueel gezien oneindig meer boeiend.
JacoBaco
Alien had tijd nodig? Voor wat?
In Alien-franchise is inmiddels enorm populair van films tot videogames. Dat was in 1979 natuurlijk anders. Als je Alien gezien hebt, begrijp je dat mensen (in 1979) eigenlijk geen idee hadden wat dit allemaal te betekenen had. Een planeet, een ruimteschip, een soort reusachtig gefossiliseerd wezen in een stoel met een gat in zijn ribbenkast. Eieren waar spinachtige wezens uitspringen enz. enz.. Het reusachtige wezen kreeg de naam Space-Jockey, maar waar kwamen ze vandaan en wat was hun rol in het hele verhaal? In het schip lagen honderden eieren opgesteld en boven de eieren hing een soort kunstmatige blauwe mist. Waarom? En wat was de relatie tussen de Space-Jockey en de eieren? Hoe zijn die eieren ontstaan? Je hoort in Alien niets over een Queen. Lekker mysterieus dus allemaal. Destijds waren de reacties op Alien aanvankelijk gemengd. Enkele critici die aanvankelijk niet met sciencefiction bekend waren, zoals Barry Norman van de BBC's Film-reeks, waren positief over de film. Anderen daarentegen waren kritischer. Vincent Canby en Leonard Maltin waren bijvoorbeeld niet te spreken over de film. De film was wel een succes, maar de film was voor een appel en een ei gemaakt. Het oorspronkelijke budget lag op 4,2 miljoen, maar gelukkig werd dit bedrag nog verdubbeld. En een film die SF combineert met horror, dat is interessant! Dus dat trok sowieso kijkers. Toen de Alien-franchise eenmaal echt begon te leven, is er veel meer bekend geworden en nu kent iedereen de Alien. Maar je kunt je voorstellen dat dit in 1979 nog op een laag pitje stond. De film moest nog even inwerken op veel mensen.
Prometheus is een dikke hit, maar ook nu zijn de reacties heel erg verdeeld. Net als bij Alien. De film zit vol mysterie en mensen storen zich hieraan. En de film doet iets anders dan zijn voorgangers. Uiteindelijk zal ook deze film zijn tijd nodig hebben om op de mensen in te werken en er zal de komende jaren steeds meer aan het licht komen en steeds meer mensen zullen de film gaan waarderen. Ik weet het zeker!
Ik vind Alien wel een iets betere film dan deze. Prometheus is niet serieus genoeg vanwege een aantal vervelende personage's die er zijn ingestopt om de casual filmkijker te pleasen. Maar David is dan weer het allerbeste filmpersonage sinds .... Anton Chigurh.
Asaharo
Het draait toch niet enkel om het design. Het camerawerk in combinatie met design( de ruimtes waar het zich afspeeld, niet de wezens die erin voorkomen) vond ik zeker zo slecht niet. Niet memorabel ofzo, gewoon redelijk goed gekadreerd.
AC1
Ik zeg niet dat het slecht is, hè. Natuurlijk is het allemaal professioneel gedaan, zoals we dat gewoon zijn van Scott, maar dat is niet genoeg om uitzinnig van te worden.
Naomi Watts
Vind de resultaten met de Red Epic toch wel zwaar overdonderend.
AC1
Mja ... Weet je wat volgens mij het verschil is? Alien en Blade Runner weten, buiten hun verhaaltjes om, van alles te vertellen. Niet alleen over set design, mise-en-scène, kostuums en props maar ook hoe deze de onderliggende thema's en zelfs de karakters kunnen versterken. Er wordt meer gesuggereerd dan er wordt uitgesproken. Ze zorgen er zelfs voor dat de toeschouwer met zijn eigen thema's komt aandraven. Misschien is dit zelfs het geheim van hun eeuwige jeugd? Mijn grootste ontgoocheling is dat de films van Scott dit (al lang) niet meer doen, niet Prometheus, niet American Gangster, ... Laat ik het zo stellen, zijn eerste films waren meer Kubrickiaans. De manier waarop hij het vertelde had er wel wat van weg. Dat mis ik.
JacoBaco
Er zijn mensen die vinden Blade Runner, 2001: A Space Odyssey en Solyaris kut. Dan kun je zeggen, ze zien de genialiteit er blijkbaar (nog) niet in of ze begrijpen de films gewoon niet. Sommige mensen zijn nou eenmaal niet zo filosofisch ingesteld. Maar alle drie zijn het films die al een flink tijdje meegaan en staan alle drie bekend als enorme groeifilms. Prometheus is op dit moment nog een grote puzzel. De film moet zich o.a. nog gaan ontwikkelen op fora. Ik kan niet geloven dat iemand als Ridley Scott een project als Prometheus niet tot de verbeelding laat spreken. Hij geeft net genoeg prijs, maar laat ook bewust veel stukken weg om ons aan het denken te zetten. Er valt nog heel veel uit deze film te halen. Simpele zaken als: Is Vickers een robot ja of nee. Het bevat religieuze symboliek, maar het bevat ook religieuze kritiek.
Als mensen 2001: A Space Odyssey voor het eerst gaan kijken en ze begrijpen er geen reet van, dan begrijpen ze ook niet dat veel mensen dit de beste SF ooit vinden, dus gaan ze het uitzoeken en er is inmiddels al zoveel bekend over 2001, dat je meer dan genoeg info kan vinden. Bij Prometheus zijn de meningen nog erg verdeeld en de film moet nog op gang komen, dus we kunnen ons nog niet afvragen waarom deze film door een grote groep mensen zo briljant wordt gevonden, want die zijn er nog niet. Zover is de film gewoon nog niet. En als je nu op fora gaat kijken, is er al het e.e.a. te vinden, maar lang nog niet zoveel als bij 2001, Blade Runner en Solyaris.
JacoBaco
En Prometheus speelt mooi in op de vraag of er vroeger reuzen op aarde leefde. Inmiddels zijn er al vele aanwijzingen van wel. En dan heb ik het niet over de photoshop wedstrijd waarop ze te zien zijn. Er zijn reusachtige schedels en skeletten gevonden. En we vinden verwijzingen terug in de bijbel, de Rig Veda, de Edda, de Torah en in vele mythen en legenden. De Koran verwijst naar het reuzenvolk van Ad, de Inca's hadden ook hun mythen over reuzen. Op Sardinië zijn honderden tombes gevonden, die te groot zijn voor mensen. Volgens de Bijbel zijn deze reuzen (de Nephilim)
In de Bijbel staat: Genesis 6:1-6:4
[1] Toen de mensen talrijk begonnen te worden op de aardbodem en dochters kregen, [2] zagen de zonen van God hoe mooi de dochters van de mensen waren, en zij kozen uit die dochters ieder een vrouw. [3] Maar de heer zei: ‘Mijn levensgeest zal niet altijd bij de mens blijven, want hij is maar een nietig wezen; de duur van zijn leven zal honderdtwintig* jaar bedragen.’ [4] In die dagen – en ook nog daarna – leefden er reuzen op de aarde, doordat de zonen van God gemeenschap hadden gehad met de dochters van de mensen en zij hun zonen hadden gebaard. Zij waren de befaamde geweldenaars van de oude tijd.
De ”zonen Gods” kunnen op drie verschillende manieren worden uitgelegd:
1. De 'zonen Gods' zijn gevallen engelen daar elders in de Bijbel geschreven is dat ze hun oorsprong ontrouw geworden zijn,
2. Ze zouden het nageslacht zijn van Seth, de derde zoon van Adam en Eva
3. Ze zouden buitenaardse wezens zijn wat hetzelfde zou suggereren omtrent God.
En zo is er ook nog het verhaal over buitenaardse wezens de Annunaki. Wie zijn de Annunaki?
Annunaki die voor “God” spelen. De Annunaki die naar de Aarde kwamen en slaven creëerden door meerdere soorten D.N.A samen te voegen en hiermee een recht oplopende denkende mens te produceren. De Engineers zijn (in Prometheus) ook zeker nog weleens teruggegaan naar aarde om te kijken hoe wij ons ontwikkelde. Zecharia Sitchin heeft 6000 jaar oude Sumerische kleitabletten ontcijfert waarop het verhaal van de Annunaki staat. en grappig is dat op 1 van die 6000 jaar oude kleitabletten ons zonnestelsel wordt afgebeeld. http://www.seriewoordenaar.nl/seriewoordenaar/ContentImages/SumerischeKaart.gif Echter wordt er 1 planeet extra op afgebeeld en dat is vreemd. Sommige denken planeet X met een omlooptijd van 3600 jaar.
Tot slot het verhaal van de grote schedels: De huidige wetenschap beweert dat dit komt door een oud gebruik, waarbij men bij baby's het hoofdje zo strak afbond, dat het vervormde. Afgezien van de vraag waarom dit verschijnsel blijkbaar wereldwijd plaatsvond, in culturen die volgens dezelfde wetenschap niet met elkaar in contact stonden, is dit technisch onmogelijk. De gevonden schedels hebben namelijk soms dubbel de inhoud van een menselijke schedel. Ook missen veel schedels bepaalde schedelnaden die wij wel hebben, o.a. de voorhoofdsnaad en de pijlnaad. Andere daarentegen hebben juist weer een extra naad, die dwars over het voorhoofd loopt. Het bot van deze schedels is vaak ook veel dikker en steviger dan dat van ons. Waarschijnlijk was het gebruik van de afgebonden kinderhoofdjes, dat in sommige culturen wel heeft bestaan, het gevolg van de bewondering die de bevolking had voor hun buitenaardse bezoekers, die lange hoofden hadden. Ze bootsten hen na. De grote schedels zijn echt gevonden.
Prometheus lijkt een mix van Bijbelverhalen en Sumerische kleitabletten over de Annunaki die ons een evolutiesprong hebben gegeven..
Leefden er reuzen op aarde? De Nephilim. - Plazilla.com
En dit is helemaal interessant.
YouTube - Klaus Dona : The Hidden History of the Human Race (March 2010)

Alien: Covenant

Aliens
Sciencefiction / Actie, 1986

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012
androiddystopieruimtebuitenaards wezenschepselspin offcreationemergency surgery post-credits scenestasisarcheological diggod complexcave drawingprometheus genetic mutationorigins of lifeted 2023alienversealien expanded universethe peter weyland files: ted 2023 alien anthology2090s complicated