Genre: Drama / Misdaad
Releasedatum: 6 februari 2003
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Dinsdag 3 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Cidade de Deus
"If you run, the beast catches you; if you stay, the beast eats you."
Twee jongens groeien op in een van de meest beruchte buurten ter wereld: de "Cidade de Deus" in Rio de Janeiro. In hun pogingen de armoede te ontvluchten nemen ze beiden een ander pad: de één wordt fotograaf, de ander drugsdealer.
Buscapé
Alicate
Angélica
Berenice
Cinemaniak
Ik vond Slumdog Millionaire een aardige film, maar ben 'm wel al grotendeels vergeten. Een feelgoodmovie over een sprookje waarin weliswaar schrijnende zaken opgevoerd worden, maar die verdwijnen naar e achtergrond door het verhaaltje.
Hier krijg je de drek in bakken over je heen en die acteerprestatie van die kinderen hier is echt nooit gezien.
Ben het met je eens over Slumdog, maar Slumdog is meer een 'chick'film dan Cidade. De focus ligt meer op het romantische, dus zullen vrouwen deze film eerder waarderen.
Cidade de Deus is wel degelijk de betere film
King030
Niet te vergelijken met slumdog!
Dit is gewoon een meesterwerk.. zou graag meer van zulke films willen zien!
JacoBaco
Er was, er is en er blijft overal op de wereld gezeik en in 2002 was er dus een film wat is niet voor de zoveelste keer over Vietnam, de tweede wereld oorlog, de Romeinen of de maffia gaat. Nee, dit keer mogen we een kijkje nemen in de meedogenloze wereld van Rio de Janeiro. Overtuigend, hard en een indrukwekkende film. Maar niet zo enorm indrukwekkend dat ik meteen maar minimaal 4,0 sterren geef. Misschien moeten ze maar een sequel maken.
P.S. En als iemand deze film graag wil hebben, dan stuur ik hem op.
Cinemaniak
Ik zie niet in wat dat zou helpen in je beoordeling,,,,
Probeer Cidade dos Homens -2007 eens
Coldplayer
Op 18 in de top 250 lijst op IMDB, evenals hier. Toevallig. Erg indrukwekkende film.
Boneka
Na 1.5 uur had ik er genoeg van. Deze Blu Ray moet de deur uit. Ik vond het een verschrikkelijke film, zonder enig plot. Spanning opbouw alles het was zo gigantisch slecht. Het gebeurt niet vaak dat ik een film niet afkijk, vandaag was het dan zover. Onbegrijpelijk dat zoveel van jullie deze docu film "mooi" vonden.
Fortune
Kan ik niet begrijpen dat je deze film niet afkijkt.
Gebeurt genoeg toch in de achterbuurten van Rio de Janeiro.
Boneka
Vanmorgen afgekeken en terug gestuurd naar de winkel. Hmm sequel, bustop 174 is van dezelfde schrijver en krijg ik binnenkort binnen. Ik vrees nu al. Ik heb gewoon een hoop kritiekpunten bij deze film. Het plot verloopt vrij rommelig. Het camerawerk met de vele zoomeffecten, de vele flashbacks en out of the blue het doodschieten van twee huildende kinderen was voor mij de druppel. Kan goed tegen geweld heb zelf door sloppenwijken gelopen, maar deze film had het gewoon niet. Slumdog is inderdaad een hele andere film maar daarvan is het plot een stuk sterker. Nog een andere aardige buitenlandse film vind ik Trade (ondanks hetzelfde soort camerawerk).
Wat ik wel mooi vind aan deze film is het geluid (subliem zeker op blu ray) en de strakke beelden bij licht en donker. Ook een dikke onvoldoende vond ik het verslag erom heen. Als ik ergens een hekel aan heb is het een stem op de achtergrond. Had het verhaal van de fotograaf veel meer gecentreerd op de hoofdpersoon. Nu was het gewoon erg rommelig met veel lijken, jammer.
En Cinemaniac what's in a name maniac?
Cinemaniak
'Gek van films', iemand die vrij enthousiast kan zijn.... So what? Is niet per definitie problematisch...
Ene 'Boneka' kun je op z'n zachts gezegd wel een problematisch geval noemen
Klik voor Boneka
Tja, zo gaat het nu eenmaal.... Slumdog is een erg flauw, bijna Disney-achtig onzinverhaaltje, deze schets het realistische beeld van de opkomst van de jeugdgangs in de Favala's in de afgelopen 30 jaar.
Het is maar wat je in een plot zoekt, maar doe mij maar 100 keer liever deze complexere realistische vertelling. Zeker als het zo virtuoos wordt uitgevoerd. (Overigens is Slumdog op visueel vlak wel erg o.k.)
chevy93
Boneka
Klopt die film bedoel ik Onisbus 174. Vandaag binnen gekregen, binnenkort een verslag!
Over de naam Boneka, ik had dat verslag ook eens gelezen. Maar ik heb deze naam gekozen, omdat mijn vriendin uit Indonesie komt. Daar komt die naam ook vandaan.
Boneka
Vandaag dan Onibus 174 (ook wel Last Stop 174 genoemd) bekeken. Zelfde schrijver, speelt zich ook af in de sloppenwijken van Brazilie maar 10x beter dan deze flut film.
Last Stop 174 HOT
City of God NOT
stefan dias
Iedereen mag zo zijn eigen mening hebben. Hoezo zou ik een slechte smaak hebben? Ik loop niet met de kudde mee. Zo zijn er wel meer films die hier of elders geweldige kritieken krijgen. Zoals The Dark Night of die vreselijke film van Clooney The American of American gangster. Dit zijn gewoon mijn films niet. Ik vond en vind Last stop 174 gewoon veel beter in elkaar zitten zoals ook Collateral veel beter in elkaar zit dan The American. Ieder heeft gewoon zijn eigen smaak en dat is maar goed ook.
Laten we niet te veel andere films erbij betrekken (tenzij ze er punten van vergelijking in zitten natuurlijk).
Ik vel ook geen oordeel over je smaak (ik ken die ander films niet zo)
Wel wil ik met klem tegenspreken dat dit een FLUTFILM is.
Een flutfilm is een overhaast in elkaar gedraaid ondingetje dat bol staat van de slordigheden.
Dat gaat hier geenszins op: als je ziet hoe er maanden met de straatkinderen is gewerkt om de scènes te repeteren en ze te laten wennen aan de camera, dan begrijp je gewoon waarom deze film zo aangrijpend reëel is. Dit is heel sterk werk.
Wat de plot betreft: men vertelt gewoon een waar gebeurde episode uit de immer voortdurende survival of the fittest in de sloppenwijken. Met heel veel verve. Voor één keertje wil ik de macht van het getal inroepen en erop wijzen dat de grote meerderheid het met me eens is.
En noem mij geen kuddedier.
Last Stop 174 HOT
City of God NOT
Ik weet al waar het aan heeft gelegen. Waar in die Last stop 174 het leven van de jongen en zijn eigen persoontje ontzettend geromantiseert wordt, krijg je met Cidade de deus een veel rauwere film te zien. Dat Boneka dat niet kan waarderen is zijn goed recht. Ik denk alleen dat de Last stop iets te veel gestuurd wordt naar het romantische van duidelijk goed en kwaad. Het contrast moet duidelijk zijn voor de 'Hollywood'-kijker. Maar als ik naar een film wil kijken over de sloppen wijken in Rio, wil ik geen braafheid zien. Dan vervliegt je geloofwaardigheid...
Boneka
Ben het deels met je eens Cinemaniak, maar in die film zie je veel meer het leven van de straatschoffies op straat. Het jatten van passanten, het lijmsnuiven, Bak in bak uit. Het geheel is gewoon wat breder in The last stop. City of God is meer gecentraliseerd in gangsters.
King030
Boneka een 1 voor city of god, en zon hoog cijfer voor last stop 174.
dat slaat gewoon nergens op, dan zit je gewoon te haten..
ik geloof nooit dat je deze film zo zwaar onvoldoende vond.
Kiros
Als je iemand niet op z`n woord gelooft, heeft een discussie aangaan dus geen zin.
flaphead
goed opgebouwde film met voldoende vaart.
de steeds wisselende hoofdpersonen (= wie het meest belicht wordt) maken het aan de ene kant apart, aan de andere kant een wat verwarrend verhaal. ook omdat de voice-over van Raket blijft, terwijl het niet altijd vanuit zijn positie verteld wordt. ik had soms ook moeite de personen uit elkaar te houden. dat kindje otto zich aanmeldde met interne bedoelingen merkte je in die scene zelf al.
hoe sommige gang van zaken zich voltrekken (de overname van de Koters, de doden van jonge Dobbeltje en wellicht veel van de kind-acties, het erg makkelijke overvallen in het begin ) doen wat ongeloofwaardig aan, maar wellicht is het juist het schokkende dat het wel degelijk zo gaat in die wereld. de constante geelrode filter brengt een speciale sfeer met zich mee, gesteund door de muziek. ik weet niet of ik het verhaal sterk kan noemen, de uitwerking echter absoluut wel. bijzonder, intrigerend en confronterend tegelijk.
Number23
Stevige discussies hiero, mooi om te zien. Heb net het eerste uur van deze film gezien en ben zeer onder de indruk.
En over dat kudde-gedoe, ik heb ook een maat die graag tegen 'gevestigde' films ingaat. Iedereen mag een eigen mening hebben, maar soms is het gewoon om moe van te worden.
Irritant haast
Filmpie1
@Boneke Probeer je nou een statement te maken met je (vage) beoordeling?
Ik vond het in ieder geval een verfrissende film.
Jammer dat er niet veel van dit soort films zijn.
tomzorz
Sterk uitgewerkte film dit.
Het toont het harde leven op straat en in straatbendes op zeer realistische en harde wijze. Mooi. Maar het sterke punt aan de film is de manier waarop... Het verhaal-concept en de cinematografie maken het verschil met andere docudrama's(of hoe je 't ook noemt). Dit maakt alle menselijke gruwels die erin voorkomen haast nog aangenaam om naar te kijken.
erik1677
Persoonlijk was dit niet de topper die ik verwachte.
Moet toegeven dat de beelden wel heel erg mooi zijn.
Maar ik vind de film soms gewoon op het saaie af.
Nee, niet echt aan mij besteedt.
devidia
Cidade de Deus is wel degelijk de betere film
waar slaat dat laatste nou op? Er bestaat geen uitsluitsel over welke film nu beter is dan de andere (vergeet niet, slumdog won de oscar voor beste film, dus in theorie is slumdog de betere film, smartass).
En het is niet omdat de romance geheel ontbreekt in cidade de deus dat elke andere film waar dan wel wat romance in voorkomt dan meteen een chickflick is. Slumdog millionaire's verhaal is zowat gebaseerd op z'n gevoelens voor een meisje, dus dat is geen 'toets' meer dat ze eraan geven maar dat is gewoon het verhaal.
maargoed, het gaat hier nog altijd over cidade de deus.
Geen slechte film, en ik snap dat je respect moet opbrengen voor de filmomstandigheden, budget, ed... maar dat verandert niks aan het feit dat de acteerprestaties belabberd zijn, het camerawerk om van te kotsen, de voice over op de ballen trekt, en dan vergeet ik nog wel een paar dingen.
Het verhaal moet het vooral hebben van de leuke manier waarop alles in elkaar verworven zit. Gebaseerd enkel daarop, is de film toch zeker geen plek in de top 100 waard... heel misschien ergens vanboven in de top 250...
Vervolgserie van iconische misdaadfilm 'Cidade de Deus' wordt momenteel veel bekeken op HBO Max

Legendarische misdaadfilm 'Cidade de Deus' krijgt na twintig jaar een vervolgserie

De best beoordeelde films uit vijf verschillende landen, volgens MovieMeter

Deze vijf films sterke films zie je nu op Cinetree

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002