• 9.375.523 stemmen

Met onder meer: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino en Phellipe Haagensen

Gesproken taal: Portugees

Releasedatum: 6 februari 2003

Plot Cidade de Deus

"If you run, the beast catches you; if you stay, the beast eats you."

Twee jongens groeien op in een van de meest beruchte buurten ter wereld: de "Cidade de Deus" in Rio de Janeiro. In hun pogingen de armoede te ontvluchten nemen ze beiden een ander pad: de één wordt fotograaf, de ander drugsdealer.

avatar van Jordy

Jordy

Lichte tegenvaller. Vond de Snatch-achtige manier van vertellen de film ook geen goed doen. Daarmee bedoel ik niet het flitsende, split-screen e.d. (dat leverde namelijk enkel adembenemend mooie scenes op) maar wel dat er elke keer als er een nieuw personage langskwam "uit" het verhaal gestapt werd voor een hoofdstukje "de geschiedenis van Pietje". Het kreeg hierdoor allemaal een luchtig en weinig beklemmend sfeertje, helemaal aangezien op een gegeven moment iets TE makkelijk met de moorden en slachtpartijen omgegaan werd.

Maar goed, verder een zeer indrukwekkend beeld van de levens van de jongens, maar het had veel beter kunnen zijn denk ik.

Meeslepend verhaal, lekker veel personages (en prima uitgewerkt), heerlijke muziek en een fantastische fotografie. M.a.w. waarschijnlijk de beste film die ik tot nu toe heb gezien dit jaar.

Natuurlijk is het een zeer rauwe, grimmige en af en toe afschuwelijke film (vooral m.b.t. kinderen), maar dat is nu eenmaal inherent aan het verhaal. Ik lees net de reacties bij deze film, maar Snatch (laat staan Boondock Saints) is niet één keer bij me opgekomen. Als ik dan toch een vergelijking zou moeten maken is Menace II Society het eerste wat in me opkomt. Hoe dan ook, ik heb enorm genoten van deze film en de DVD moet zo snel mogelijk in mijn collectie .

De vertelstijl vind ik erg goed. De verhalen worden op een leuke manier ingeleid en en becommentatieerd.

Iemand anders noemde het al; de losse eindjes worden op een speelse manier op willekeurige momenten aan elkaar geknoopt.

Het eerste uur vond ik perfect. Tot het einde van het verhaal van het afscheid van Benny's feest kwam.... De irritatie over het aantal doden en het feit dat de meeste verhalen eindigen met een brute moord, begon me toen op te breken. Ben het dus eens met Goodfella.

Benny vind ik het leukste karakter, samen met Raket. Verder vind ik het erg goed dat alle karakters een duidelijk eigen smoel hebben, met eigen maniertjes en gedrag.

avatar van starbright boy

Sterke film. De beeldtrucjes die ik vreesde waren met mate en goed gebruikt. De film had een ongelofelijk hoog tempo enhad veel originele en frisse ideeen.

Ik miste echter de emotionele impact van een echt meesterwerk. De film slaagt er net te weinig in om de hele situatie echt voelbaar te maken. De bijna zwarte-komedie achtige toon is daar wellicht de oorzaak van.

Ondanks die kritiek wegen de positieve kanten sterker door en kom na lang twijfelen tussen 3.5 en 4.0 ternauwernood op het laatste uit.

avatar van gotti

Ongelofelijke indrukwekkende en schockerende film. Wat vooral opvalt is de uistekende jeugdige cast en de verschrikkelijke snelle editing, wat dan ook perfect het 'rusteloze' leventje in de korttenwijken weergeeft. Deze manier van filmen staat wellicht dan ook als metafoor tegenover het gegeven dat je nu moet leven, want het kan zo over zijn; je kan zo een kogel in je lijf hebben. Ook het einde vond ik erg goed; de criminaliteit zal altijd voortbestaan; als de één ermee stopt, staan de anderen, vaak jongeren, alweer klaar...
Een echte 'slap in the face' film, die nog uren door m'n hoofd bleef spoken. 4,5*

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Goede film. Erg hard en rauw en erg mooi gefilmd. Toch kwam het drama niet altijd helemaal goed op me over (kwam vooral door de humor denk ik) en had ik een beetje hetzelfde als de verschillende psychopaten in de film: het deed me niet veel als er iemand neergeknald werd. Maar op sommige momenten weer wel: als die ene jongen dat kind neer moet knallen. 12 jaar en al een kindermoordenaar, way to go! Het einde was ook best ingrijpend. De film laat iig ontzettend goed zien wat voor een ongelofelijke teringzooi t daar was. Ik vraag me af hoe het er nu aan toe gaat.
Volgens mij hebben ze ook een ongelofelijk dik accent want ik verstond echt geen zak van het Portugees dat er gesproken werd.
Vertalingen waren af en toe erg debiel: Getver! Politie! Daar moest ik ook wel even om lachen. 4,5*

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Vond dit wel een aangename verassing. Ik verwachte eigenlijk een vrij zwaar drama over het leven in de sloppen van Rio de Janairo maar kreeg een lekker modern, snel misdaadepos. De vergelijking met films van Tarantino en Ritchie vind ik nog niet zo vreemd. De gebruikte beeldtaal aangevuld met hippe (samba)muziek deed mij daar ook regelmatig aan denken.

De vertelling is lekker vlot en rauwe, dramatische zwaardere stukken worden afgewisseld met humoristische relatieverende scenes. Dit zorgt ervoor dat de film niet te belerend word maar toch wel de boodschap overkrijgt.

De acteerprestaties zijn zeker behoorlijk. Bovendien al die gepushte, zogenaamd veelbelovende hollywood kindsterren kunnen nog wel een puntje zuigen aan de acteerprestaties van de kids uit Cidade de Deus.

Al met al, verassend goede film 4* zeker waard.

avatar van otherfool

otherfool

Ik vond het ook een mooie film hoor, maar het echt bijzondere is me, buiten het mooie camerawerk, niet opgevallen. Anderen vinden de film een 'belevenis', ik nog niet. Hij komt op de herkijk lijst, voorlopig 3,5*.

avatar van Halcyon

Halcyon

Na lange tijd nog maar eens herbekeken. Cidade de Deus is en blijft een boeiende film die de kijker zowel op inhoudelijk als op cinematografisch vlak veel te bieden heeft. Het leven in de sloppenwijken wordt op een realistische en harde, doch luchtige manier geschetst, zodat de waanzin nog enigszins verteerbaar is. Erg ontmoedigend hoe onschuldige mensen steeds worden meegezogen in een spiraal van geweld en ondanks hun oorspronkelijk goede bedoelingen helemaal op het verkeerde pad geraken. Cidade de Deus is anders dan de doorsnee gangsterfilm. Het is allemaal rauwer, harder, waanzinniger, maar ook realistischer en daarom meer confronterend. Geen afgeborstelde binken met blinkende kapsels en stijlvolle maatpakken, maar doodgewone straatkinderen zonder toekomst. En net dàt maakt het geweld zo verontrustend.

Halverwege barst de film los in een non-stop opeenvolgen van de ene geweldscène op de andere. Vuurgevechten, vernederingen en zinloze moorden zijn legio. Bij deze climax die zowat een uur aanhoudt is ook de hele visuele stijl in een ander kleedje gestopt; afgestemd op de inhoud zeg maar. De nerveuze sfeer gaat gepaard met een flitsende manier van filmen. Splitscreens, flashy belichting en ongewone camerastandpunten zijn hierbij het meest opvallend. Hoewel deze visuele omschakeling even wat gewenning vraagt, is ze toch gedurfd en uiterst gepast. Cidade de Deus is trouwens ook een van de weinige films in het post-tarantinotijdperk waarbij alle cinematografische snufjes (tijdsprongetjes, afzonderlijke hoofdstukjes) zowel functioneel als sfeerversterkend zijn. Net zoals de frivole nummertjes trouwens, die gedurende de hele film die Brazilaanse feeling mooi weten over te brengen.

Naast al het geweld in de getto heb je gelukkig nog het hoopgevende subplot met Raket die het wil maken als fotograaf. Een noodzakelijke stabiliserende factor die de kijker nu en dan de kans geeft even op adem te komen en te ontsnappen uit de harde realiteit. Want laten we eerlijk zijn; Cidade de Deus is een film die je naar de keel grijpt en je niet onberoerd kan/mag laten.

avatar van Knisper

Knisper

Ik moet helaas zeggen dat de film me erg tegenviel. Nou had ik ook hele hoge verwachtingen, maar goed. Ik heb 2 uur zitten wachten tot het verhaal nou echt los zou komen, maar het blijft bij vechten, moorden en bedreigen. De hele film is eigenlijk gebouwd om de sfeer van de ghetto over te brengen. Iets wat overigens lukt, maar in dat opzicht zou het net zo goed een Amerikaanse film zijn. Ik geef hem toch 3/3,5* sterren, want het is een aardige film, maar komt wat mij betreft niet in de buurt bij de positie die de film heeft op de ranglijst.

avatar van Baggerman

Baggerman

Tjemig! Wat een prima film! Beklemmend en geloofwaardig door goed acteerwerk en realistische dialogen. De film bevat zelfs nog hier en daar humor ook. Mooie voorbeeld is de scene waarin de broer van Raket (nog ècht een argeloos kind) een meisje probeert te versieren met de zin: 'voor jou heb ik speciaal een zoenvis gevangen!' Raket (naief): 'Hè? Dat is toch gewoon een Barbeel?' En later wanneer Raket slap ligt van het lachen als zijn broer in zijn nakie zijn broek opeist en dus de ernst van de situatie waarin zijn broer verkeert nog niet inziet.
En de scene waarin de door Zé gevangen straatkinderen moeten kiezen of ze als straf in hun hand of in hun voet willen worden geschoten is absoluut briljant en confronterend.

Een absolute aanrader deze film....

avatar van Respekked

Respekked

Mooie beelden, harde werkelijkheid, vluchtig gebracht. Naar mijn mening wat te vluchtig. Het is bijna onmogelijk om je een beetje in te leven in het verhaal omdat de moorden zich in zo'n hoog tempo opvolgen. Daarnaast zorgt de quasi nochalante verhaal vertelling voor 'schwung' in de film, wat afbreuk doet aan het serieuze onderwerp. Hierdoor werd het in potentie meest aangrijpende moment hand of voet? nog komisch.

avatar van Spetie

Gisteren de film eindelijk gezien en die viel gelukkig niet tegen. Zeer goed acteerwerk, met daarbij een boiend en realistisch verhaal.

Die scene met die twee jongetjes die kogels in hun voet krijgen is inderdaad zeer indrukwekkend om te zien.

Alleen die namen waren in het begin beetje lastig te volgen.

4,5 ster en zeker een film die ik in mijn collectie wil hebben

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Ben blijkbaar niet de enige die gisteren naar Canvas heeft gekeken...

@ Spetie: de namen waren in het begin idd niet altijd gemakkelijk te volgen, maar enkele kogels later ging dat al iets beter. Ook vond ik dat - hoewel in veel films flashbacks alleen maar dingen moeilijker of complexer maken - je uit de flashbacks in Cidade de deus enorm veel informatie kunt meepikken.

Ik vond het een zeer sterke film waar de ruwheid en slechte/gevaarlijke omstandigheden die in dergelijke favela's heersen erg goed werden belicht, mede dankzij goede acteerprestaties en de soms rommelige manier van filmen.
Eigenlijk is het erg dat nog zoveel mensen in de 21ste eeuw geboren worden in een uitzichtloze situatie als in die sloppenwijken en dat het slechts enkelingen zijn die erin slagen uit die vicieuze cirkel van geweld en drugs te ontsnappen. Ook het einde, waarin duidelijk blijkt dat de ene bendeleider de andere na diens dood aflost en er dus nooit een einde aan de onrust komt zorgde ervoor dat ik toch even moest slikken en dat ik nogmaals besefte dat ik het hier in België toch erg goed heb...

avatar van killerfreak

killerfreak

review dus: deze film is duidelijk anders dan andere films. Toch zeker anders dan de commerciële films die de laatste tijden de toplijsten blijven binnenkomen (waar ik op zich geen probleem mee heb natuurlijk). Film komt misschien een beetje traag op gang, maar naarmate de film zich ontbolstert krijgt ge meer en meer respect en bewondering voor deze film. Ook het feit dat sommige scènes meer dan eens herhaald worden (vanuit verschillende standpunten), maakt het des te mooier, ook al weet ik wel dat deze 'techniek' niet origineel is.

Beauty, die misschien, na enige verwerking of evt herkijkbeurt nog in m'n top 10 zal geraken.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Een goede, vlot gefilmde film die soms best schokkend is. Nou ben ik heel wat gewend, maar als je achtjarige jochies al met pistolen ziet lopen zet het je wel aan het denken. Er had wat meer verhaal/intrige in mogen zitten, maar door de goede manier van filmen blijft het enorm boeiend.

avatar van Film Pegasus

Een fantastische film waarvan ik op voorhand niet wist wat van te verwachten. Door de sterke reacties hier besloot ik een tijd geleden de dvd aan te schaffen. Leek me wel interessant, maar had meer een zwaar moralistische semi-documentaire verwacht. Dit draaide uit in een opwindend en spannende maffiafilm zoals je die niet echt gewend bent.

Zoals hier al eens gezegd is, geeft de film een mooi ensemble weer van montage, acteerwerk, muziek en cinematografie. Vooral rekening houdend dat we hier met een hoop kinderen zitten die de film moeten dragen, brengen die kinderen het er een pak beter van af dan de meeste volwassen acteurs. Ook werken hier de flashbacks en het overaanbod aan bijfiguren WEL en geven ze een meerwaarde aan de film. De flashbacks geven duidelijke info en je raakt niet verloren in de massa figuren die er rondlopen.

Na lange tijd nog eens een film die van mij de maximum van punten krijgt: 5*

avatar van Zinema

Sterke film die bestaat uit korte, stijlvol gefilmde vertellinkjes die samen het verhaal vormen. Met name het eerste deel dat zich afspeelt in de jaren zestig, is zeer sfeervol en bevat een prachtige soundtrack. Sterk acteerwerk en prachtige cinematografie tillen dit gewelddadige drama een treetje hoger. Zeer goed.

avatar van coldheaven

coldheaven

Indrukwekkende film over het harde leven in "Cidade de Deus" in Rio de Janeiro.

De film opent subliem met flitsend camerawerk en een interessante flashback. Daarnaast was ik zeer positief over het gebruik van de warme kleuren in de film. Voor kinderen vond ik de acteurtjes erg overtuigend overkomen, en de verhalen over de opkomst en ondergang van verschillende crimineeltjes waren allen erg interessant.

Die warme kleuren maken de beleving van de film wel afhankelijk; toen ik de eerste 10 minuten van de film op m'n HDMI laptop keek in het donker, werd ik overdonderd door de pracht van alles, maar toen ik de rest eenmaal met m'n pa ging kijken op z'n tv in een hevig belichte kamer, voelde ik me toch enigszins teleurgesteld dat de kleuren wat minder warm en scherp waren als eerst.

Enfin, het hoofdverhaal, het leven van het Afrikaanse fotograafje in spé, laat zien hoe er langzamerhand twee drugskartels in de stad van God ontstaan, die uiteindelijk een bende-oorlog uitlokken. De één na de ander sneuvelt en de corrupte politie kan en wil nauwelijks ingrijpen. Je krijgt ook echt een afkeer voor Ze'tje, één van de bendeleiders die dood en verderf zaait en die iedereen zijn wil wil opleggen. Zijn teugels worden enigzins aangetrokken door zijn kameraad en mede-leider Benny, maar wanneer deze wordt doodgeschoten escaleert de boel volledig. De constante gevechten die volgen worden erg realistisch gefilmd en aan het einde van de film ben je dankbaar dat jij daar gelukkig niet hoeft te wonen.

De aftitelingsfilmpjes van de bendeleiders waarover de film gemaakt is (het is een waargebeurd verhaal) zijn ook zeer te moeite waard om te zien; als je luistert zie je dat de acteurs letterlijk hetzelfde zeggen als de bendeleiders toendertijd in de interviews zeiden

Nu 4/5, maar onduidelijk wat de toekomst brengt, aangezien dit waarschijnlijk een film is die je meer gaat waarderen naarmate je hem vaker ziet.

avatar van wwelover

wwelover

Het duurde even maar ik heb hem eindelijk gezien. Wat een briljante film. Echt onvoorstelbaar mooie film, en dat had ik aan de ene kant niet verwacht omdat ik niet echt onder de indruk was van de laatste films van Meirelles. En dan ook nog eens een totaal onbekende cast en een voor mij niet verstaanbare taal. Maar ik moet zeggen dat met ondertiteling het natuurlijk makkelijk ging, maar ik denk dat je ook zonder ondertiteling de film goed zou kunnen begrijpen, mede door de geweldige prestaties van de cast.

Het is een zeer heftig verhaal, maar wel grotendeels de realiteit. Ik vind het erg knap hoe ze het dusdanig in elkaar hebben gezet en lekker hebben kunnen laten lopen. Want het is geen moment saai en het blijft voortdurend spannend. En het is verre van voorspelbaar. Een belangrijk eigenschap natuurlijk voor een film.

Muziek viel wel mee op zich. Het is een aardige score die zijn pieken en dalen heeft. Maar daar reken ik de film niet op af. Want er zaten veel goede stukken in qua score.

Visueel mag deze film ook wel knap genoemd worden, vond dat alles erg mooi in beeld gebracht werd en dat de camera goed gebruikt werd, waardoor het nog levendiger en realistischer werd.

5* en een plaatsje in mijn top 10

avatar van Theunissen

Mooie film, vooral de opbouw van de film was goed. Ik had deze film nooit helemaal gekeken maar vandaag is het me eindelijk gelukt.

avatar van Montorsi

Montorsi

Best een goede film.

Met name de karakters vond ik het sterkste punt aan de film. Het verhaal was soms wat overdreven warrig gemaakt, maar voor de rest steekt het verhaal wel netjes in elkaar.
Camerawerk en montage waren bij vlagen nogal rommelig, terwijl het ook soms juist heel vloeiend was. Beetje apart om te zien dat de kwaliteit door de film per scene veel kon verschillen.

Verder vond ik de film overigens helemaal niet zo hard als vaak beweerd wordt. Dat het leven zo zwaar zou zijn in de Favela komt in zijn geheel niet naar voren in de film. De jeugd lijkt wel automatisch gangster te worden omdat het gewoon zo hoort . Sowieso vond ik het einde wel een tikje zwak. Een paar mannetjes van 8 die de stad overnemen, tja..

avatar van Reservoir Dogs

Reservoir Dogs

Het flitsende en drukke camerawerk sprak me niet zo erg aan, soms leek het wel een B-film.

Er zijn misschien een paar plotwendingen te veel wat jammer is omdat de film zich niet op 1 onderwerp focust, Cidade de Deus mocht van mij een uur korter duren. Wel werd er sterk geacteerd en konden we mooi de gruwel zien.

Sommige scènes waren sterk andere mochten dan weer overgeslagen worden. Het einde was zeer sterk en als we er één ding uit kunnen hebben geleerd is dat de bendeoorlog nooit zal stoppen.

avatar van rearviewmirror

rearviewmirror

Mijn favoriete film. Het verhaal-vertel effect pakt hier erg goed uit. Leuk is ook de wisseling van de hoofd persoon die verteld wat er allemaal gebeurt en de dialogen tussen de personages. Ook het camera werk en de montage zijn fantastisch. De snel bewegende camera's passen perfect bij de sfeer van de film.

Het verhaal is erg boeiend en verteld op een realistisch manier hoe het er in de mindere wijken van Rio aan toe gaat. Dit gebeurt zonder romantisering van het gangster leven zoals vaak in hollywood gebeurt. Wel toont de film de schokkende realiteit van kinderen van 8 die lid zijn van gangs. De film vertel wat er gebeurt maar probeert je geen mening of emotie op te dringen. Er word alleen verteld wat de situatie is. Dit vind ik zelf altijd erg fijn. De scene waarin dat kleine jochie gedwongen word een ander jochie neer te schieten vond ik toch wel een van de meest afschuwelijke dingen die ik een film heb gezien. Waar ik het meest over te spreken ben zijn de acteer prestaties. Veel totaal onervaren acteurs zetten hier een prima rol neer. Top Film 5 sterren.

avatar van Dutchero

Dutchero

Onverwachte meevaller bij herziening.

Laatste keer vond ik de film niet slecht hoor, maar nu heb ik er echt van genoten.

De structuur van de film sprak mij erg aan, het hoofdstukken idee vind ik goed werken. Het verhaal wat in deze film wordt verteld komt daardoor erg goed uit de verf. Een verhaal dat mij nergens echt bekend voor kwam, en dat is toch ook wel een keer lekker. Het mooie van deze film is dat de kijker veel beleefd zoals Raket het ook beleefd, en daardoor leef je erg mee met Raket, maar ook de andere personages. Het begrip is groot en daardoor is de film erg boeiend.

Nog een sterk punt is dat de film echt geen enkele minuut verveelt. Vrijwel elke scene is boeiend, en dat is knap gezien de speelduur. Komt natuurlijk ook door het punt wat ik in de vorige alinea probeerde te maken.

Wat ook helpt de film erg geloofwaardig te maken is het acteerwerk. Ik ken geen enkele acteur maar ze doen hun werk met verve. Vooral Zé' tje en Benny erg sterk. Aangename verrassing, net als het camerawerk en de montage. Het ziet er over het algemeen erg goed uit, met hier en daar zeer mooie scenes. Als je last van epilepsie hebt moet je trouwens wel even uitkijken. Heel af en toe zijn de budgetaire beperking van deze film zichtbaar, maar dat kon de pret absoluut niet drukken.

Al met al een film die indruk maakt, lekker wegkijkt en zeer geloofwaardig overkomt, met hier en daar visueel prachtige scenes en een meeslepend verhaal. Toppertje.

avatar van Movsin

Movsin

Onthutsende film over het leven (en dood) in de sloppenwijken van Rio.

Het verschrikkelijke is dat de misdaad er van kindsbeen inzit. Jongeren noemen zich zelf gangster en aanzien het als een beroep met een loopbaan. Al naargealng de leeftijd en ervaring veranderen de functies binnen hun moord - en drugswereld en wordt naar de macht gegrepen.

Tijdens het bekijken van de film dacht ik enkele keren aan het recente "Slumdog Millionaire". "Cidade de Deus" valt m.i. meer uit als een documentaire, een reportage met heel veel personnages die echter nooit volledig in je binnendringen. Het zijn als voorbeelden, onderdelen van een misdadige wereld, waarin de aflos steeds verzekerd is.

De film is indrukwekkend en vol met spectaculaire scènes, maar wat mij wel stoorde was de supersnel bewegende camera waardoor niet alles erg duidelijk was. Ik begrijp dat deze werkwijze sfeerscheppend is en de dramatische en chaotische toestanden nog meer onderstreept, maar ik vond het wel overdreven, zeker naar het einde toe.

avatar van DeCol

DeCol

Geslaagde film! Er zit een lekkere vaart in waardoor de film geen moment verveeld. Een goed verhaal, mooie camerabeelden en spectaculaire scenes maken dit een mooie film.

avatar van erwku

erwku

Herzien, het blijft een sterke en vooral verontrustende film. Volledig in stijl van Scorsese verteld a la Goodfellas Casino en Tarantino's Pulp Fiction. Maar in tegenstelling tot deze films transformeert de film langzaam maar zeker naar meer realistische dramatische ontwikkelingen.

Kleine Ze is gruwelijk, maar zijn opvliegende karakter lijkt wel erg op Pesci.

De goed bedoelde flitsende montages zijn indrukwekkend, maar werkte een klein beetje op de zenuwen.

Desalniettemin, een meer dan boeide film die ons weer een stukje deprimerend maakt over onze wereld.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Recentelijk weer eens bekeken. Laatste kijkbeurt dateert alweer van twee jaar geleden. Heb de film altijd al geweldig gevonden, maar dat de regie zo fenomenaal zou zijn had ik me niet gauw voor de geest kunnen halen.

Extreem realistisch en imponerend. Filmisch niets minder dan briljant en bovendien doet de stijl absoluut geen afbreuk aan het verhaal. Audiovisueel zelden ongeëvenaard (die shootouts/discoscènes ). Schitterende cameravoering/fotografie, uitstekende montage, fijne splitscreens, fantastische soundtrack, sterk geacteerd en een prachtig scenario. Ik verhoog naar 5 sterren.

avatar van Chimpz

Chimpz

Zelfs na een derde keer kijken verveelt hij totaal niet, vooral door de geniale visuele en narratieve stijl.