• 9.375.067 stemmen

Met onder meer: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino en Phellipe Haagensen

Gesproken taal: Portugees

Releasedatum: 6 februari 2003

Plot Cidade de Deus

"If you run, the beast catches you; if you stay, the beast eats you."

Twee jongens groeien op in een van de meest beruchte buurten ter wereld: de "Cidade de Deus" in Rio de Janeiro. In hun pogingen de armoede te ontvluchten nemen ze beiden een ander pad: de één wordt fotograaf, de ander drugsdealer.

Macmanus

Deze lijkt me erg goed, doet ook mee aan de Golden Globes voor beste buitenlandse film.

Macmanus

Ik zag een stukje op BBC World News, en dat zag er erg stoer uit, een jongen staat tussen 2 bendes en dan draait de camera zo om hem heen, dat zag er wel erg stoer uit.

Misschien komt hij op het Rotterdamse Filmfestival dan ga ik er zeker heen , weet iemand dat toevallig?

TRAILER

Ziet er erg goed uit, die camera die volgens mij een kogel volgt, ziet er stoer uit

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Lijkt me wel een leuke film, alleen jammer dat dr zo bijzonder weinig van versta.

avatar van Goodfella

Goodfella

Uitstekende film, maar hij viel me helaas toch licht tegen. Vind het vooral jammer dat nu blijkbaar ook al de Braziliaanse cinema ten prooi is gevallen aan de 'Snatch-achtige' cameratruukjes. Ook liep de bodycount op een gegeven moment even iets tè hoog op..

Maar positieve punten zijn er ook genoeg. Het verhaal is uitstekend, kent de nodige diepgang en wordt om een leuke, frisse manier met veel vaart verteld. Bovendien wordt de ellende in de sloppenwijken voor de kijker meerdere malen gerelativeerd door een aantal komische situaties.

Ruim 3,5.. wie weet binnenkort 4 sterren

avatar van Padd0

Padd0

Goede film, leuk camara-werk en goede acteerprestaties. Het verhaal zelf wil nog wel eens een beetje over-the-top overkomen maar voor de rest een mooie film. Van mij dus ook 4*.

avatar van herman78

herman78

Ik vond het trouwens ook wel een goede film (beetje snel op een wat westerse manier), maar de hooggespannen verwachtingen werden niet helemaal ingelost. De film werd 2e op het IFFR, en dan verwacht ik eigenlijk een meesterwerk. En dan krijg je 'slechts' een 4-sterrenfilm.

Overigens vond ik Onibus 174, die andere Braziliaanse film die op het IFFR de top 10 haalde, veel beter. Meer diepgang, ging meer in op de problematiek en de oorzaken daarvan etc. Een aanrader, als je hem te zien kunt krijgen.

avatar van hans vd togt

hans vd togt

ik vond hem juist beter dan ik dacht dat ie zou zijn. en het camera werk vond ik ook zeker cool, het was niet storend aanwezig en ik vond het wel binnen het verhaal passen!!

avatar van dttom

dttom

Goed tempo en er gebeurt veel zodat het interessant blijft. Maar omdat de ondertiteling niet altijd te lezen was, kon ik de film niet altijd volgen en zal hem dus zeker nog een keer gaan kijken.

avatar van vdc

vdc

Zeer lovende kritiek in een Vlaamse krant (kreeg er 5 sterren, wat uitzonderlijk is) ; de vergelijking met Tarantino wordt enkele keren gemaakt.

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

ook in Humo 4 sterren, heel zeldzaam ...

avatar van FisherKing

FisherKing

Op de een of andere manier "leefde" de film niet echt in Nederland. Hoewel erg succesvol in Rotterdam Publieksprijs IFFR op nr 2.

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

Na zoveel schitterende kritieken in de Vlaamse dag- en weekbladen waren mijn verwachtingen blijkbaar net iets te hoog gespannen. Niet veel echter, want Cidade de Deus was nog altijd een wervelende filmervaring, was geen seconde saai en zal me nog lang bijblijven. Alleen miste ik de emotionele impact die ik verwachtte: zoals eerder al vermeld, loopt het dodental wel erg hoog op ligt het tempo van de film zo hoog dat het soms moeilijk was om nog iets te voelen bij de zoveelste brutale schietpartij. Toch zeker vier sterren.

avatar van Kleintje

Kleintje

Met die allerlaatste zin ben ik het niet zo heel eens, eigenlijk. Ik was echt wel aangedaan door het gemak waarmee de personages andere mensen leken neer te knallen. Puur voor hun eigen vermaak. En dat maakt het juist zo dreigend.

Pablito

Aan mijn verwachtingen werd wel voldaan. Door het hoge aantal moorden was de emotionele impact (dixit Wolkenmeter) soms wat beperkt. De onstuimigheid leidde tot een paar weinig zinvolle visuele effecten en wat rommelig opgebouwde scenes. Maar voor de rest was ik toch erg onder de indruk. Enkele bijna magische scenes verhullen dat Mereilles naast groot vakmanschap ook meer te bieden heeft.

Een immens succes in Brazilie. Deze film zet, ruim twintig jaar na Hector Babenco's Pixote, Brazilië weer op de internationale filmkaart.

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

ik heb in Brazilie de trailer voor deze film gezien van Babenco.

Lijkt me ook heel erg goed.

Er worden de laatste tijd dus meer goede films gemaakt in dat werelddeel.

avatar van haley01

haley01

cidade de deus is een middelmatige film, wel erg goed geacteerd, maar de film lijk meer op een documentaire dan een echte film. Zelfs in die film zijn er weinig spanning, en niet erg bloederig, de camera toont te weinig dichtbij naar de lijken, want de lijken leken te "clean" zoals de meeste amerikaanse misdaadfilms. De camera beweegt teveel "weg", mmmm... een beetje preuts, vind ik. (de regisseur durft niet veel te laten zien) Ik vond wel erg overdreven van kritieken van de pers en mediawereld, dat ze die film beschouwen als "erg goed" of "fantastish". "city of god" is volgens mij meer een "leerfilm". 2,5/5

avatar van Zavo

Zavo

haley01 schreef:

Veel dommer heb ik het nog niet gezien op dez site.

haley01 schreef:

Tja, misschien wordt het door veel mensen wel net geapprecieerd dat Mereilles zijn verhaal vertelt zonder al te veel gratuit geweld en goedkope schokbeelden.

Deze film is trouwens behoorlijk gewelddadig, hoor. En ik zie niet in waarom deze film nu plots beter zou zijn door wat meer bloed en lijken te laten zien?

avatar van renske

renske

Pablito schreef:

Heeft Central do Brasil dat niet ook gedaan toen die film een Oscar kreeg voor beste buitenlandse film een aantal jaar geleden?

[oeps]titel verbeterd[/oeps]

Pablito

Die had ik even over het hoofd gezien, inderdaad.

Ik wou vooral de lijn trekken tussen Pixote en Cidade de Deus, aangezien beide een gelijkaardige thematiek behandelen, en de aandacht voor cinema in eigen land erg deden toenemen.

Ik denk wel dat de aandacht voor Cidade de Deus toch nog wat groter is dan voor Centro do Brasil.

Pablito schreef:

Waarom denk je dat ?

Het is trouwens Central do Brasil.

kappeuter schreef:

Waarom denk je dat ?

Dat is natuurlijk helemaal geen feit ofzo, maar zo voel ik het aan, aandacht in de pers, im mijn omgeving. Al is dat laatste natuurlijk helemaal geen waardemeter

kappeuter schreef:

Het is trouwens Central do Brasil.

Heb ik van Renske overgenomen

avatar van pjotr

pjotr

Ik heb 'm gisteren in de bios gezien en vond 'm echt te gek..

Vooral de losse eindjes in het verhaal die later op originele wijze worden ingevuld vond ik erg goed.

Ook het camerawerk vond ik subliem - het valt wel meteen op dat de makers goed naar Tarantino gekeken hebben maar waar Boondock Saints en Lock Stock.. de beeldtruukjes van mister Pulp Fiction gewoon kopiëren wordt er in Cidade een compleet eigen draai aan gegeven.

Het is ook al weer lang geleden dat ik split-screen-scenes heb gezien die perfect functioneren..(met name door de nadruk te leggen op de belangrijkste split-screenhelft.)

avatar van TommiE!

TommiE!

Ik ben zeer benieuwd naar deze film! Ben zelf twee keer in Rio geweest, dus kijken of ik mijn hotel nog herken...

avatar van herman78

herman78

Moet je ook 's Onibus 174 gaan zien. Die speelt zich ook af in Rio en is zo mogelijk nog beter.

avatar van Jordy

Jordy

Lichte tegenvaller. Vond de Snatch-achtige manier van vertellen de film ook geen goed doen. Daarmee bedoel ik niet het flitsende, split-screen e.d. (dat leverde namelijk enkel adembenemend mooie scenes op) maar wel dat er elke keer als er een nieuw personage langskwam "uit" het verhaal gestapt werd voor een hoofdstukje "de geschiedenis van Pietje". Het kreeg hierdoor allemaal een luchtig en weinig beklemmend sfeertje, helemaal aangezien op een gegeven moment iets TE makkelijk met de moorden en slachtpartijen omgegaan werd.

Maar goed, verder een zeer indrukwekkend beeld van de levens van de jongens, maar het had veel beter kunnen zijn denk ik.

avatar van stinissen

Hard en koud drama, de film is als een puzzel die op het einde in elkaar past... en je tot de conclusie komt dat deze puzzel niet op te lossen is. 4* dus een acht.

Meeslepend verhaal, lekker veel personages (en prima uitgewerkt), heerlijke muziek en een fantastische fotografie. M.a.w. waarschijnlijk de beste film die ik tot nu toe heb gezien dit jaar.

Natuurlijk is het een zeer rauwe, grimmige en af en toe afschuwelijke film (vooral m.b.t. kinderen), maar dat is nu eenmaal inherent aan het verhaal. Ik lees net de reacties bij deze film, maar Snatch (laat staan Boondock Saints) is niet één keer bij me opgekomen. Als ik dan toch een vergelijking zou moeten maken is Menace II Society het eerste wat in me opkomt. Hoe dan ook, ik heb enorm genoten van deze film en de DVD moet zo snel mogelijk in mijn collectie .

avatar van De Knip

De Knip

Indrukwekkende film met keiharde scenes, zoals je die wilt zien. Vond juist de manier waarop de hoofdstukjes in elkaar zaten goed in de film passen, het is allemaal vlotjes te volgen.

Omdat ik toch wat dramatiek mis in de film:

****