ad
 • 139.678 films
 • 6.632 series
 • 20.104 seizoenen
 • 432.568 acteurs
 • 280.311 gebruikers
 • 8.090.945 stemmen
Avatar
 
banner banner

Cidade de Deus (2002)

Drama / Misdaad | 135 minuten
4,15 5.398 stemmen

Genre: Drama / Misdaad

Speelduur: 135 minuten

Alternatieve titel: City of God

Oorsprong: Brazilië / Frankrijk

Geregisseerd door: Fernando Meirelles en Kátia Lund

Met onder meer: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino en Phellipe Haagensen

IMDb beoordeling: 8,6 (706.695)

Oorspronkelijke taal: Portugees

Releasedatum: 5 februari 2002

 • On Demand:

 • Pathé Thuis Bekijk via Pathé Thuis
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play

Over Cidade de Deus

"If you run, you're dead... if you stay, you're dead again."

Twee jongens groeien op in een van de meest beruchte buurten ter wereld: de "Cidade de Deus" in Rio de Janeiro. In hun pogingen de armoede te ontvluchten nemen ze beiden een ander pad: de één wordt fotograaf, de ander drugsdealer.

imageimageimageimageimageimageimageimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van koekeloere

koekeloere

 • 16 berichten
 • 15 stemmen

Fantastische film! Heb jaren in zulk een stad gewoond en vond het fascinerend te zien hoe echt het leven van daar in de film wordt getoond. En dan is het in de film, ondanks zijn rauwheid, vergeleken met daar nog zacht uitgebeeld. Had gewoon OOK wat volk dat daar op straat leeft moeten tonen met de bedelende en lijm snuivende kinderen en een flinke regenbui erover heen laten gaan .....

Net geen 5 sterren omdat het leven van de gewone kleine man / vrouw daar niet (goed) wordt uitgebeeld want daar lopen de meeste met een mes of ijspriem (zie je ook in de film: een jongetje met een ijspriem). een heel simpel lomp (homemade) revolver kost daar toch evenveel als 100 kilo rijst. Dus daar lopen kinderen echt niet mee.

Liefhebber van deze sfeer? Dan zie ook bruti sporchi e cattivi een zwarte komedie die in een squatter area bij Rome (Italy) speelt. Qua leefomgeving geweld en criminaliteit, het zich prostitueren (ook mannen) en het dagelijks leven voor deze mensen vind ik die nog echter.


avatar van Alathir

Alathir

 • 1403 berichten
 • 1242 stemmen

Ik moest er even inkomen maar na een 20-25 minuten was ik vertrokken (daar was ik eerst gestopt). Misschien interesseerde het me op die moment niet ofwel kwam de film dan pas echt van de grond. Het camerawerk heb ik niet echt als hinderlijk ervaren, het is ook normaal dat er in een getto geen topregisseur rondloopt. Dat geeft de film net zijn authenticiteit. Het verhaal is op zich zeker niet ingewikkeld, maar het ademt gewoon die Braziliaanse sfeer en daarin schuilt denk ik de kracht van deze film. Dit lijkt gewoon de werkelijkheid. Dit is waarschijnlijk (ik ben nog niet in Brazilië geweest) de werkelijkheid. Ik vond de personages ook best sterk, je wist van de hoofdpersonages waar ze voor stonden, wat ze door de vingers zagen en waar ze echt niet tegen konden. De film is ook een goed voorbeeld van hoe latere generaties proberen te leren van de vorige generaties.


avatar van SmackItUp

SmackItUp

 • 3311 berichten
 • 2078 stemmen

Eigenlijk brengt City of God weinig nieuws, maar de manier waarop het in beeld is gebracht is regelmatig overdonderend. Je krijgt een goed beeld van de ghetto en je wordt regelmatig met de neus op de (bloederige) feiten gedrukt. Kakt bij gebrek aan verhaal soms ietwat in, maar overall een erg positief gevoel overgehouden aan deze film.

4*.


avatar van comely

comely

 • 310 berichten
 • 60 stemmen

De film leek wel uren en uren te duren. Overgewaardeerd.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 3094 berichten
 • 2436 stemmen

Het moet intussen ook al een jaar of 12 geleden zijn dat ik deze nog eens zag. Voor MM me nog eens aan een herkijk gewaagd. Cidade de Deus windt er geen doekjes om: Leven, zeg maar overleven in de uitzichtloze en gewelddadige omgeving van de favela's is geen lachertje. Integendeel: het is een bikkelharde strijd van moordpartijen, afrekeningen, drugs, geweld en ... vriendschap. Weinig uitzichten op hoop of een beter leven. De "makkelijkste" of vooral de meest voor de hand liggende uitweg uit de armoede is de criminele toer, voor zover je het weet te overleven natuurlijk. De film is gebaseerd op waargebeurde feiten en dat maakt het extra ongemakkelijk want erg veel positieve elementen vallen er niet te bespeuren in de film.

De beginscène met de kip is erg mooi gedaan en brengt je onmiddellijk in het verhaal. Het sterkste punt van de film is tegelijk zijn zwakte. Het geweld is excessief en in overvloed aanwezig. Na ruim een uur heb je het wel gezien. Op de duur is het één grote aaneenschakeling van geweld en wordt het verhaal naar de achtergrond verwezen.

Het geweld wordt verheerlijkt en behoudens Buscapé en Mano is iedereen een crimineel, hoewel Buscapé er later toe gedwongen wordt. Zé is de 'opperslechterik' en is haast een karikatuur van zichzelf. Het lijkt ook allemaal zo uitzichtloos wanneer ook het kleine gespuis van amper 10 jaar opkijkt naar de 'professionals'. Het einde geeft de miserabele omstandigheden van de favela's goed weer: er is telkens opvolging voorzien. Er staat er altijd eentje op die de plaats inneemt van de andere, maar au fond wijzigt er niets aan de wanhopige verpauperde situatie van de favela's. Mano is het enige lichtpuntje van de film en tracht een carrière als fotograaf te ondernemen. Maar veel kansen worden niet geboden met de karige vergoeding die hij er aanvankelijk voor krijgt.

Misschien niet de meest ideale reclame voor Brazilië of Rio, de levensomstandigheden zijn intussen wel genoegzaam bekend denk ik. Terecht bekroond met diverse prijzen. Het is een film die je doet nadenken, dat er werkelijk op inhakt.


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 4162 berichten
 • 2956 stemmen

Overdonderend.

City of God heeft me compleet weggeblazen. Van begin tot eind zijn de rauwe beelden en tegelijkertijd droevige beelden perfect gedaan. Ik wist dat hij goed was maar deze was verreweg ongelooflijk. Een van de beste films die ik ooit heb gezien.

De beelden te soms erg schokkend zijn want a shot in the hand or feet? zijn natuurlijk hard, maar er zitten dan toch af en toe lichtpuntjes in. Zoals de jongen met de camera. Het acteerwerk is heel goed. En het geweld is fors in beeld gebracht.

Een must see !


avatar van Black Math

Black Math

 • 4706 berichten
 • 1381 stemmen

Zo'n acht jaar geleden besloot ik op deze site mijn meningen te schrijven en op dat punt besloot ik ook alle stemmen die ik destijds geplaatst had te verwijderen. Deze film had ik niet lang daarvoor gezien en zat dus voldoende in mijn herinnering om mijn stem te handhaven. Maar ik heb nooit wat bij deze film geschreven, en het is inmiddels jaren geleden, dus het was wel weer eens tijd voor de herziening.

Ruim vijftien jaar oud inmiddels, maar de film komt desondanks nog steeds erg krachtig over. Ik ben niet zo heel erg van het moralisme, maar hier stoorde het me niet, wellicht omdat de film zo ontzettend rauw is, zo achteloos als het geweld vaak is, zo weinig een mensenleven waard lijkt te zijn, maar wellicht ook omdat de hoofdpersoon, die het verhaal in een voice-over vertelt, niet echt sterke waardeoordelen geeft behalve dat hij het zelf lastige omstandigheden vindt.

De moraal van de film is duidelijk "Wie het zwaard opheft, zal door het zwaard vergaan." De hoofdpersoon houdt zich buiten de criminaliteit, en hoewel hij op een gegeven moment echt twijfelt aan of eerlijkheid loont, maakt hij dat uiteindelijk wel voor zichzelf waar. Of eerlijkheid echt loont betwijfel ik, maar aangezien ik iets teveel rise-and-fall gangster films heb gezien, is het toch fijn om alles vanuit het perspectief van die zich niet in de criminaliteit stort te zien. En zelfs in snoeiharde films is het soms fijn om een sprookje te ontdekken, zie ook bijvoorbeeld Slumdog Millionaire. Overigens eindigt de film ook niet compleet positief met de blik op een heel blik kleine Zé Pequeno's in de dop.

Het is interessant om de hoofdpersoon tegenover het personage Mané Galinha (Knockout Ned) te plaatsen. De laatstgenoemde leidt ook een deugdzaam leven totdat na de verkrachting van zijn en de moord op zijn broer en oom voor wraak besluit te kiezen. En uiteindelijk wordt hij uit wraak hem fataal, wanneer hijzelf vermoord wordt door de zoon van één van zijn slachtoffers. De hoofdpersoon verliest ook zijn broer en heeft ook de mogelijkheid wraak te nemen, maar besluit dit niet te doen. Misschien omdat hij niet durft, maar toch.

Kortom, de boodschap spreekt mij aan, maar zeer zeker ook de beeldtaal. Veel splitscreens en een flitsende montage. Het weet in ieder geval flink te spetteren. Soundtrack is okee; is me niet heel erg opgevallen, maar stoorde zeer zeker niet. In ieder geval is Cidade de Deus ondanks de leeftijd nog steeds hipper dan menig nieuwe film. De 4* blijven rotsvast staan.


avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

 • 5142 berichten
 • 1046 stemmen

Blijkbaar al meer dan 3,5 jaar geleden niet gezien. Ik denk dat ik hem laatst in de herfst van 2014 voor een tweede keer heb gezien. Een derde kijkbeurt komt er dus wellicht aan binnenkort (kan ook volgend jaar zijn). Juist een deel v/d trailer gezien, en het prikkelt alweer. De magie van de film is nog steeds aanwezig. Het is direct alweer liefde op het gezicht op basis van die enkele scènes. Mooie herinneringen aan deze film.


avatar van jopie87

jopie87

 • 34 berichten
 • 370 stemmen

Deze film deed me weinig. Langdradig, saai. De verveling begon al vrij snel. Komt vermoedelijk omdat er louter jonge jochies meespelen, die wat in de rondte schieten. Totaal geen diepgang van karakters.....


avatar van wimaroca

wimaroca

 • 594 berichten
 • 497 stemmen

Ik vond 'm tegenvallen ,ik keek 'm ,omdat ie zo hoog gewaardeerd is,

Maar het was slecht / donker camerawerk,

Mooi was wel de camera-jongen(Raket), vond ik het interessantste persoon

Natuurlijk zal het leven daar slecht zijn geweest,je hebt wel een idee ervan gekregen!!!

Maar om 'm 3x te bekijken zoals hierboven, snap ik niet helemaal


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 1441 berichten
 • 1214 stemmen

Prachtige film. Rauw, realistisch, puur, humoristisch, zelfs absurdistisch bij tijd en wijlen. En dat gebracht in allerlei korte verhaaltjes over verschillende kleurrijke personages, filmisch en qua sfeer prachtig in beeld gebracht. Daarnaast qua verhaal een mooie cyclus over mensen en personages die de macht grijpen en weer opgevolgd worden door een kopie van zich zelf, een komen en gaan van mensen dat zichzelf herhaald. Mooi verteld overigens vanuit Raket zijn perspectief.

Moet zeggen dat ik er het eerste kwartier a twintig minuten even in moest komen, maar het was de zit waard. Vooral ook omdat ik Tropa de Elite ook erg kon waarderen had ik zoiets van dit moet ik zien.


avatar van MarkAjx1

MarkAjx1

 • 101 berichten
 • 11518 stemmen

DIt lijkt net een lange documentaire met af en toe wat geweld en muziek etc. maar herkende maar weinig verhaal. Kan daarom die HEEL hoge waarderingen niet helemaal begrijpen. Op een andere grote movie-site zelfs een 8.6 gemiddeld pffff.

Publiek is waarschijnlijk toch onder de indruk geraakt van het vele geweld onder de jeugd vooral wat je ziet en het ''compromisloze overbrengen'' van wat er allemaal gebeurt. Op zich wel te begrijpen maar een beetje spanning/verhaal hou ik persoonlijk het meeste van.


avatar van remorz

remorz

 • 1788 berichten
 • 2188 stemmen

Minder groots dan ik me herinner.

De fragmentarische focus is daar voornamelijk debet aan. Natuurlijk is de stad de enige echte hoofdpersoon en de film weet het wel goed terug te brengen tot een overzichtelijk groepje hoofdpersonen/bendes, toch miste ik een beetje rode draad in het verhaal. Gek genoeg benadrukt de aanwezigheid van de verteller, Rocket, dat gemis eigenlijk. Zijn verhaallijn mag dan wat positief tegengeluid bieden in een wereld van ellende, echt interessant is zijn rol niet en ook Alexandre Rodrigues, die hem vertolkt, is niet de meest charismatische on-screen aanwezigheid. Dat hij hoogstens een bijrol in het geheel heeft, werkt ook niet echt.

Toch is de audiovisuele stijl nog altijd sterk. Misschien wat voorbijgestreefd door de jaren heen, het geeft de film makkelijk die glans mee waar het zijn unieke identiteit aan ontleent. Overall opmerkelijk goed acteerwerk en een lekkere flow doorheen de film, al begint het op twee derde wat te slepen qua aandacht. Uiterst vermakelijk met een paar aanstekelijk gebrachte personages en gepaste grofheid (maar ook weer niet zó grof). Ik laat de 4,5* nog even staan, maar ben toevallig bezig met mijn lijstje voor MM top 1000, en daar zakt ie toch wat plekjes.


avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

 • 556 berichten
 • 403 stemmen

Minder, flink minder.

Cidade de Deus stond in mijn geheugen gegrift als een film die een zeer reële inkijk gaf in het leven in de City of God. Een van de armere wijken van Rio de Janeiro. Dit beeld komt uiteraard nog steeds tot uiting in de harde acties tussen benden over en weer. Shockeren en indruk maken doet het echter een stuk minder dan de eerste keer dat ik de film zag.

Naast de mindere indruk, vielen me een aantal andere zaken op. In de ‘overval scenes’ kon het schuddende camerawerk me totaal niet bekoren. Goed trucje om chaos te creëren, en daarmee stiekem weg te komen met niet al te erg gelikte actie. Het is misschien vloeken in de kerk, maar er zijn uiteraard films die de actie in de film een stuk beter brengen á la Heat die zelfs bijna 10 jaar ouder is.

Mindere shockerend en indrukwekkend, daarnaast voor mijn gevoel voor zijn relatief nog jonge leeftijd al gedateerd. Uiteraard valt het te pruimen dat de film toen der tijd wél baanbrekend was.

Al met al een langere zit dan de vorige keer met een hoop geschiet over en weer. Enigszins gedateerd en een weinig beklijvend verhalen maken deze film een dik punt minder.

3,5*.


avatar van clubsport

clubsport

 • 1928 berichten
 • 5622 stemmen

Ik heb hier persoonlijk helemaal niks mee , orgie van geweld om het geweld en hoe jonger hoe meer shock effect lijkt wel het motto .


avatar van Basto

Basto

 • 6963 berichten
 • 5987 stemmen

clubsport schreef:

Ik heb hier persoonlijk helemaal niks mee , orgie van geweld om het geweld en hoe jonger hoe meer shock effect lijkt wel het motto .

Het is gewoon een portret van de realiteit.


avatar van Brabants

Brabants

 • 1838 berichten
 • 1476 stemmen

Cidade de Deus is inderdaad een portret wat redelijk realiteitsgezind mag zijn. Krachtig in elkaar gezet. Duidelijk veel aandacht aan besteed. Deze film vind ik persoonlijk sterker dan de Tropa elite reeks.


avatar van macrobody

macrobody

 • 1238 berichten
 • 1155 stemmen

MarkAjx1 schreef:

Dit lijkt net een lange documentaire met af en toe wat geweld en muziek etc. maar herkende maar weinig verhaal.

Precies. De film is zo goed gemaakt dat het een documentaire lijkt. Mijn vrouw vroeg zich af of dat wel allemaal zo gaat daar in de sloppenwijken. Ja, dus.


avatar van MarkAjx1

MarkAjx1

 • 101 berichten
 • 11518 stemmen

Ja zeg ook niet dat het niet zo gaat in die sloppenwijken. Dus je vrouw heeft ook gelijk. Maar als film met name de spanning en inleving etc. was er bij niet. Daarom gaf ik hem een lage stem. Moet ik wel zegge dat 1 overdreven is ja zo slecht is ie idd niet. Denk dat ik dat meer deed omdat ik hem zo overgewaardeerd vond dat dus effe objectief bijgesteld dan


avatar van Phantasm

Phantasm

 • 4842 berichten
 • 4791 stemmen

Prima en indrukwekkend misdaad/drama dat lekker wegkijkt.


avatar van wilofski

wilofski

 • 149 berichten
 • 482 stemmen

MarkAjx1 schreef:

Denk dat ik dat meer deed omdat ik hem zo overgewaardeerd vond dat dus effe objectief bijgesteld dan

Subjectief bedoel je dan?

In ieder geval, ik vind en niet overgewaardeerd. Net nog eens opnieuw gezien en dit is het soort film waar ik graag mijn sterretjes tot 11 zou willen zetten.

Spanning, sfeer, setting, muziek, camerawerk,... allemaal 100% tip top en dan hebben we nog niet gesproken over het verhaal.