Genre: Drama / Misdaad
Releasedatum: 6 februari 2003
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
1 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Cidade de Deus
"If you run, the beast catches you; if you stay, the beast eats you."
Twee jongens groeien op in een van de meest beruchte buurten ter wereld: de "Cidade de Deus" in Rio de Janeiro. In hun pogingen de armoede te ontvluchten nemen ze beiden een ander pad: de één wordt fotograaf, de ander drugsdealer.
Buscapé
Alicate
Angélica
Berenice
bennie jolink
superfilm, 4 sterren, had meer kunnen zijn als de eindscene iets minder langdradig was geweest. (drie bendes die een half uur lang op elkaar lopen te schieten vond ik wat veel, vooral dat hele gedoe rondom die bus conducteur).
de belgische ondertitels waren trouwens vreselijk. terwijl ze in de film als een gek naar elkaar lopen te schreeuwen zie je in de ondertitels staan:
'houd alsjeblieft je mond, vlegel!'
raijmmar
Een goede film, maar ik durf nu niet meer naar brasil te gaan. Iedereen heeft daar een pistool
bioscoopzaal
Het is hier ondertussen al een paar keer eerder gezegd, maar Cidade de Deus is echt een prachtfilm, en bovendien mateloos boeiend. Ik ben tijdens het kijken niet één keer ergens anders geweest met m'n gedachten; ik zat echt helemaal in het verhaal. Lang geleden dat dat nog eens is gebeurd.
4.5 sterren.
bioscoopzaal
De Belgische ondertitels waren trouwens vreselijk. terwijl ze in de film als een gek naar elkaar lopen te schreeuwen zie je in de ondertitels staan:
'houd alsjeblieft je mond, vlegel!'
Daar heb ik gelukkig niks van gemerkt, en da's maar goed ook, want dat soort domme zinnen kunnen je behoorlijk uit de film halen, zeker als je volledig bent aangewezen op de ondertitels.
Wat zijn het toch bengels, die ondertitelaars
sjob
heel heel heel erg goed, beeld verhaal en acteerwerk is allemaal dik in orde.
Willem-Jan
SUPER vet gefilmd. (DIKKE VETTE SFEER hang er gewoonweg de hele film door)
Vaak is het probleem met films waar veel kinderen in spelen dat kinderen vaak kut acteren en dat dit de film vaak opbreekt. Hier vond ik daar absoluut geen sprake van. Kinderen kwamen JUIST heel natuurgetrouw over. (behalve de jonge Ze... maar dat was dan ook wel een tricky twisted rol)
Een aantal uitermate dope plotwendingen wisten goed je aandacht bij het verhaal te houden. ("Ik ben hier om mijn vader te wreken"
Da Jando
Het zoveelste verhaal over opkomende gangsters, maar deze is toch zeker de moeite waard. Vlotte film die blijft boeien van begin tot eind. Moeie beelden, verrassende kleine plotwendingen en een goed einde. Heb me meer dan prima vermaakt; 4*
petey
- 1901 berichten
Een kleinigheidje weerhoudt me van het geven van de volle 5, namelijk het camerawerk af en toe.
Maar ik vond het een zeer goede film en, aangezien ik in Brazilie geweest ben, ook zeer herkenbaar en plaatsbaar.
Travis Bickle
Het eerte half uur vond ik niet zo bijzonder maar daarna volgt er
een stroomversnelling en blijf je aan je toestel gekluisterd !!!
4,5
De vertelstijl vind ik erg goed. De verhalen worden op een leuke manier ingeleid en en becommentatieerd.
Iemand anders noemde het al; de losse eindjes worden op een speelse manier op willekeurige momenten aan elkaar geknoopt.
Het eerste uur vond ik perfect. Tot het einde van het verhaal van het afscheid van Benny's feest kwam.... De irritatie over het aantal doden en het feit dat de meeste verhalen eindigen met een brute moord, begon me toen op te breken. Ben het dus eens met Goodfella.
Benny vind ik het leukste karakter, samen met Raket. Verder vind ik het erg goed dat alle karakters een duidelijk eigen smoel hebben, met eigen maniertjes en gedrag.
gondwana
Ik verwachtte reeds een erg mooie fotografie en compositie maar werd nog meer verrast door het verhaal! Hoe de personnages en hun relastie tot elkaar evolueren door de jaren heen.
Ook goed is de vertelstijl: chronologisch maar per onderwerp/personnage + flashbacks.
Indrukwekkend en beter dan Central do Brasil vond ik persoonlijk.
Pierre1
Indrukwekkender dan ik had gedacht. Soms wat langdradig bij de constante vuurgevechten dan weer schokkend, omdat het echt zo is. Schitterend gefilmd, leuke effecten ook en mooie samenloop van omstandigheden/karakters.
En ook veel humor
Ik wil hem echt weer zien 4,5*
Central do Brasil heeft in feite niks met deze film te maken, behalve dat het ook een Braziliaanse film is. Verder geen overeenkomsten.
Pierre1
Nee, maar had er nog nooit van gehoord en nu ik het plot heb gelezen wil ik die graag zien
JayLunar
Walter Salles (regisseur van Central do Brasil) heeft deze film geproduceerd.
Sterke film. De beeldtrucjes die ik vreesde waren met mate en goed gebruikt. De film had een ongelofelijk hoog tempo enhad veel originele en frisse ideeen.
Ik miste echter de emotionele impact van een echt meesterwerk. De film slaagt er net te weinig in om de hele situatie echt voelbaar te maken. De bijna zwarte-komedie achtige toon is daar wellicht de oorzaak van.
Ondanks die kritiek wegen de positieve kanten sterker door en kom na lang twijfelen tussen 3.5 en 4.0 ternauwernood op het laatste uit.
tovenaar
Was het filmpje van de Moker-man dat tijdens de aftiteling kwam het nieuwsfeit waar de film op gebaseerd was? Toch best bizar dat dit er ongeveer zo aan toe is gegaan (gaat) in Cidade de Deus.
Na lang bezinken ben ik op een 4 uit gekomen. Meteen na mijn eerste viewing kwam ik op een 3,5 uit, maar de film is me goed bijgebleven en is nog een aantal keer teruggekomen in mijn hoofd, vandaar dat ik er een beter gevoel aan over heb gehouden (t.o.v. de film) en dat ik op een viertje uit kom. Het geheel is een lekker rauwe film die eigenlijk nergens echt saai is. Ik was blij dat de beeldtrucjes eigenlijk vrij bij het begin van de film bleven. In het begin was het wel even een overvloed aan die gevallen, maar verder in de film heb ik er geen last meer van gehad. Wat ook wel heeft bijgedragen aan mijn beoordeling was de locatie waar alles geschoten is, het geeft toch weer even een ander tintje aan de film.
PS. De Nederlandse vertalingen van de namen... aiii... "Ruigpoot", "Por", "Dobbeltje"... hmmppfff, dat hoefde voor mij niet zo.
marcskie
Realistisch, rauw en confronterend.
Net als bij Lilja-4- ever spookte deze film achteraf nog wel ff een tijdje door m'n hoofd.
homerjay
Erg goed! Een rauwe realistische film met beeldstijlen van Pulp Fiction en Lock, Stock, die nergens storend waren. Zal het niet zo gauw in mijn hoofd halen wat 'foute wijken' in vakantiegebieden te bezoeken. Met name Dobbeltje / Zé'tje was erg angstaanjagend. (grrr..wat een namen).
Wat een onbegrijpelijke taal is dat Portugees trouwens...
Agony
- 1985 berichten
Indrukwekkende film met erg mooie beelden. De sfeer komt perfect over; de rustige relaxte momenten aan het strand, maar ook de heftige bendeoorlog en ellende in de sloppenwijken is uitstekend weergegeven. Mooie karakters die perfect zijn uitgediept.
De hele verhaal- en tijdslijn zit lekker in elkaar wat het kijken erg prettig maakt. Bijzondere film die een bijzondere waardering en een plekje in mijn top 10 verdient: 5 sterren!
Thriller
Vooral indrukwekkend dat je op het eind nog even de beelden ziet van de jongere generatie, die precies dezelfde toekomst tegemoet gaan, erg indrukwekkend. 4,5*
Droopy
Wat een godvergeten klerezooi aan de andere kant van deze aardkloot.
Dat is wat de hele film in mijn hoofd heeft rondgespookt. Voor mij is het citaat van de koters " wie kan er een beetje schrijven, dan maken we een zwarte lijst" het meest tekenend voor de film. Daarnaast blijkt dat je beter foto's kunt schieten dan mensen
4.5 ster
Ongelofelijke indrukwekkende en schockerende film. Wat vooral opvalt is de uistekende jeugdige cast en de verschrikkelijke snelle editing, wat dan ook perfect het 'rusteloze' leventje in de korttenwijken weergeeft. Deze manier van filmen staat wellicht dan ook als metafoor tegenover het gegeven dat je nu moet leven, want het kan zo over zijn; je kan zo een kogel in je lijf hebben. Ook het einde vond ik erg goed; de criminaliteit zal altijd voortbestaan; als de één ermee stopt, staan de anderen, vaak jongeren, alweer klaar...
Een echte 'slap in the face' film, die nog uren door m'n hoofd bleef spoken. 4,5*
Goodfella
Leuk bedacht, maar ook de momenten die ik vanmiddag opnieuw zag ogen fantastisch, maar doen me weinig tot niets. Een film die handelt over zo'n zwaar onderwerp mag wat mij betreft wel wat meer impact hebben. Flitsend van de ene liquidatie naar de andere razen maakt op mij helaas weinig indruk dus... Die ruime 3,5* blijft zeker staan, maar dit is voor mij helaas toch wel hét voorbeeld van stijl die niet strookt met de inhoud.
Agony
- 1985 berichten
Een film die handelt over zo'n zwaar onderwerp mag wat mij betreft wel wat meer impact hebben. Flitsend van de ene liquidatie naar de andere razen maakt op mij helaas weinig indruk dus... .
Goodfella
De film kent natuurlijk een behoorlijk aantal geweldadige momenten, maar om de film nu af te doen als een aaneenschakeling van liquidaties is wel wat overdreven.
Soms overdrijf ik graag een beetje om m'n punt duidelijk te maken
Ben het verder ook wel met je eens wat het verhaal betreft, maar het jasje waarin het wordt gestoken trek ik in dit geval dus niet.
Monsta Kody
Wel erg jammer dat op de dvd de ondertiteling ontbreekt bij de korte film "Palace II". De film zelf vind ik zeer goed met sterk acteerwerk, ook van de jongere acteurs. De snelheid van de film vond ik niet storend, ik kon me goed inleven in het verhaal en de karakters. 4,5*
Wolverine
mmm, bij mediamarkt 14,99 en ik heb hem gewoon laten liggen. Wel een beetje spijt nu.
Vervolgserie van iconische misdaadfilm 'Cidade de Deus' wordt momenteel veel bekeken op HBO Max

Legendarische misdaadfilm 'Cidade de Deus' krijgt na twintig jaar een vervolgserie

De best beoordeelde films uit vijf verschillende landen, volgens MovieMeter

Deze vijf films sterke films zie je nu op Cinetree

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002