• 9.379.473 stemmen

Met onder meer: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino en Phellipe Haagensen

Gesproken taal: Portugees

Releasedatum: 6 februari 2003

Plot Cidade de Deus

"If you run, the beast catches you; if you stay, the beast eats you."

Twee jongens groeien op in een van de meest beruchte buurten ter wereld: de "Cidade de Deus" in Rio de Janeiro. In hun pogingen de armoede te ontvluchten nemen ze beiden een ander pad: de één wordt fotograaf, de ander drugsdealer.

avatar van MecG

MecG

Mooie indrukwekkende film, goed verhaal dat je bij zal blijven.

De film doet me ook een beetje denken aan de film Scarface.

Al met al, als je de kans krijgt, kijk dan deze film!

MecG schreef:

Mooie indrukwekkende film, goed verhaal dat je bij zal blijven.

De film doet me ook een beetje denken aan de film Scarface.

Al met al, als je de kans krijgt, kijk dan deze film!

Hoho. Scarface gaat wel heel zwaar over the top. dat is een keuze. De styling en de portrettering van de seventies in Miami worden zwaar in de verf gezet.

Cidade de deus heeft ook heel overladen scènes, maar is toch een pak minder afgelikt een heel wat realistischer. (Zo voelt het aan tenminste, ik ben er niet geweest)

avatar van MecG

MecG

stefan dias schreef:

De films lijken qua camerawerk ook niet echt op elkaar, maar ik zie wel gelijkenissen met het verhaal. Dat bedoel ik daar dan ook mee.

avatar van Nomak

Nomak

Goede gangsterfilm over het leven in een wijk ergens in Rio. Ik was al 2 keer begonnen aan de film, maar telkens voortijdig gestopt wegens omstandigheden. Nu toch eindelijk eens de volledige film bekeken. Er gebeurt heel wat in de film, teveel om op te noemen. Het is soms wat warrig, maar het verhaal is goed te volgen.
Of het allemaal realistisch is laat ik in het midden, het is soms wel ongeloofwaardig. En met ongeloofwaardig bedoel ik dan meteen het einde. Het einde vind ik het slechtste gedeelte van de film. Onze held Zé Pequeno wordt neergeschoten door een stel kleuters en gaat roemloos ten onder. Daarna nemen diezelfde kleuters de wijk over.

Zé Pequeno is het interessantste en beste personage van de film. Hij is een bikkelharde gangster die over lijken gaat om zijn reputatie te krijgen en te beschermen.

Er zijn enkele goede scenes in de film.
Beste scene is misschien wel als die kleine jongen in zijn voet wordt geschoten. Ik lees hier reacties dat sommigen dat zo erg en zielig vinden. Ben ik niet mee akkoord. Die jongen heeft het gewoon zelf gezocht met zijn criminele gedrag. Dan kan je wel zeggen dat het ligt aan de omgeving waarin je opgroeit. Maar in die omgeving heb je ook mensen die zich blijkbaar wel op een fatsoenlijke manier staande kunnen houden. Zoals onze vriend Buscapé.

Uitstekend geacteerd van iedereen!

Nomak schreef:

Er zijn enkele goede scenes in de film.

Uitstekend geacteerd van iedereen!

Ja, hallo. Het is hier toch wel bij uitstek het moment dat je je realiseert dat de kinderen als het ware al een revolver in de wieg in hun handjes gedrukt krijgen. Onthutsend is dat. En daarom misschien inderdaad wel dé scène van deze film…

avatar van Tanita

Tanita

Raar, iedereen geeft hier 4,5 en 5 sterren en zegt onthutsende kijk op de Braziliaanse samenleving.

En dat is gewoonweg niet waar.

Het allergrootste kritiekpunt dat ik op deze film heb is dat mensen deze propagandafilm geloven. En niet zelf gaan nadenken 1) klopt de informatie wel die we nu voor onze neus krijgen. en 2) Als het werkelijk zo is, dan kunnen we er wel iets voor doen of zo ?

Vanwege deze feiten, en het feit, dat ik een klote-gevoel door een opdringerige regisseur in mijn strot opgedrongen krijg, een erg lage beoordeling van 1*

'de Brazilaanse samenleving'?

Het gaat om het geweld in de favelas.

Overigens waar gebeurd. En een collega van mij heeft op een reisje ginder ook een blaffer van een teenager tegen zijn hoofd gekregen toen hij even doodgewoon de bus wou nemen.

Trouwens 'propagandafilm'; wat wil men ons hier dan per se in de strot rammen? Ik geloof best wel dat de Brazilianen een leuk volkje zijn die weten wat lol trappen is. Dat haal ik zelfs voor een stuk uit de film.

Los daarvan is dit een wervelende, meeslepende fllm met schitterende vertolkingen die swingt als een tiet! 2948 voters can't be wrong.

Je kritiek gaat niet over de film maar over het feit dat we dit verhaal 'voor waar aannemen'. Maakt dit de film slecht? Ik dacht het niet. wel integendeel: deze film straalt gewoon een groot stuk waarachtigheid uit. Zo goed is hij gemaakt. Alles behalve opdringerig.

avatar van Reinbo

En dat is gewoonweg niet waar.

"t is gebaseerd op waar gebeurde feiten. Bovendien heb ik ooit ene Braziliaan over deze toestanden gesproken en die beaamde het. Vond ook dat het goed was dat de politie deze jongeren doodschoot....was toch niets meer mee te beginnen.

avatar van Film Pegasus

En dat is gewoonweg niet waar.

Ben blij dat je een klotegevoel krijgt. Dat is wel de bedoeling.

Er zijn vele 'oorlogen/vetes/bendes/genocides/maffiapraktijken/...' in de wereld waar de mensheid niets kan of wil aan doen. Kijk naar veel oorlogen in Afrikaanse landen. En evengoed naar deze ghettopraktijken in Zuid-Amerika. Geloof me vrij dat dit als film nog geromantiseerd is.

We kunnen er iets aan doen, maar welke instantie houdt zich er mee bezig? Zelfs de eigen overheid zet te weinig middelen in om het te bestrijden. Oorlog kost geld, en dat spendeert de westerse wereld liever aan landen waar ze iets aan kunnen terugverdienen zoals olie of andere grondstoffen.

Het is net zo schrijnend dat het allemaal kinderen zijn. Net als de kindsoldaten (zie bvb Blood Diamond of The Constant Gardener) is het zo moeilijk om te geloven en te bestrijden. De film is prachtig in beeld gebracht. Een absolute aanrader. En alhoewel het film is (en toch vooral bedoeld is om te entertainen), ben ik ergens toch blij dat films als dit, een probleem als dat van de jongerenbendes in beeld kan brengen.

avatar van yacoub

yacoub

En dat is gewoonweg niet waar.

HAHAHa niet zo dramatisch, het is gewoon een goede en leuke film.

En er zit ZEKER wat waarheid in!!!! kijk de "making of" maar

avatar van Flipman

Flipman

En dat is gewoonweg niet waar.

Evenals vele collega's boven mij snap ik niet waar je deze kritiek vandaan haalt. Ik kan 't niet plaatsen. Bovendien krijg ik helemaal geen 'onthutsende kijk op de Braziliaanse samenleving,' want het gaat er vast niet in heel Brazilië op een dergelijke manier aan toe. Dat maak ik uit de film niet op. De focus ligt dan ook op de sloppenwijken van Rio en bovendien zijn die er ook in gradaties, zo heb ik begrepen van een half-Braziliaanse vriend van me. Sommigen zijn veilig, anderen overleef je gewoonweg niet.

Ook vraag ik me af -het is al aangekaart- wat de film dan volgens jou wil propageren? 'Brazil Sucks'? 'Violence Kicks Ass'? Geen idee. Misschien het gebruik van audio-visuele middelen? Dat zou ook erg te rechtvaardigen zijn, want kijk eens wat een prachtstuk er uit de handen van Meirelles en Lund is komen rollen!

Kunnen we er iets voor doen? Vast wel. Maar dat betekent dat je naar dat specifieke gebied moet verhuizen.

En inderdaad, dat klote-gevoel is zeer gerechtvaardigd. Want van films met een depressief verhaal word je toch ook niet happy?

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Even een heldere perspicuïteit. Dit soort daden zijn nog steeds gaande in dergelijke favela's. Allicht niet zozeer actief als het verleden, toch heerst er nog altijd grote armoede en regeren nog altijd bendes. De verdeling tussen rijk en arm is dan ook gigantisch.

Geen idee waar Tanita de term ''propaganda'' tevens vandaan haalt.

avatar van Chimpz

Chimpz

Zelfs na een derde keer kijken verveelt hij totaal niet, vooral door de geniale visuele en narratieve stijl.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Sterke film inderdaad. De acteerprestatie van de jongens is zeer overtuigend. Dit aangevuld met een goed verhaal en visuele aantrekkelijke cinematografie, maakt van deze film een uniek exemplaar.

avatar van Shinobi

Shinobi

Het was op zich wel een goede film met zeer indrukwekkende gebeurtenissen. Maar ik denk dat ik toch net iets te veel verwachtingen van deze film had. Het deed me een beetje aan Lock, Stock and Two Smoking Barrels denken qua toevallige gebeurtenissen en story line.

Maar desondanks toch goed voor 3, 5 sterren.

avatar van deReob

deReob

Ik vind de mening van Tanita echt onbegrijpelijk!

Dit is wel degelijk hoe het eraan toegaat in de favela's, dit lees je meerdere keren per jaar in het nieuws en zie je op tv. Jaja, dit maakt het nog niet waar, maar wel redelijk aannemelijk. Waar je het woord propaganda vandaan haalt snap ik totaal niet, misschien wil je wel stoken.

Een 1 geven voor dit meesterwerk is ronduit een belediging.

avatar van je80roen

je80roen

En dat is gewoonweg niet waar.

Propagandafilm voor wie dan? Niet voor de politie want die komt er zelf ook behoorlijk bekaaid af in deze film. Als je deze comment nou zou zetten bij tropa de elite kan ik je begrijpen, maar onderbouw dit eens dan ten opzichte van deze film, want snap echt niet wat je bedoelt.

avatar van Lenting

Lenting

deReob schreef:

Ik vind de mening van Tanita echt onbegrijpelijk!

Een 1 geven voor dit meesterwerk is ronduit een belediging.

Het is een goede film maar nummr 18 in de top250 is een belediging voor heeeel veel films!

Lenting schreef:

Geef er mij drie en ik zal het weerleggen.

avatar van DisPater

DisPater

Ijzersterke film, goed verhaal, een vleugje humor, eigenlijk alles zit er in.

Een topper dus.

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1922 berichten

Keiharde film, waarin pijnlijk duidelijk wordt hoe ernstig het er in de sloppenwijken van Rio aan toegaat. het verhaal is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, wat het nog extra goed maakt. Dit is juist een zeer realistische film dus hoe mensen erbij komen dat dit allemaal maar door de regisseur onze strot wordt ingeduwd slaat echt nergens op! Ik ken zelf een Braziliaan (bij hem heb ik deze film gekeken) en hij zei ook dat het erg realistisch is. 4* en een terechte plaats in de top250, al staat hij wel heel hoog maar goed er staat wel meer troep in wat er niet in thuishoort.

avatar van pebe1988

pebe1988

Superfilm, echt heel goed!

avatar van Romanjeweetz

Romanjeweetz

Erg indrukwekkende film, Zé Pequeno is natuurlijk briljant gespeeld, vooral in zijn jeugd als hij nog een klein jongetje is. Mijn inziens is dit een mooie afspiegeling van wat armoede met de mensen doet, de hierarchy van de sloppenwijken perfect verbeeld.

avatar van Quintijn

Quintijn

Erg goede film, enkel jammer dat de namen nogal makkelijk door elkaar te verwarren waren.

avatar van tinus,@

tinus,@

Ik kan deze film gewoon niet goed vinden, zoveel geweld en ik ben niet vies van geweld, maar dit is gewoon niet leuk meer. kinderen in hun voet schieten en zo. kinderen die andere kinderen vermoorden. het zal allemaal wel een bedoeling hebben. maar volgens mij heeft de regiseur zich zelf in de voet geschoten.

avatar van Don MN

Don MN

...na het lezen van jouw bericht.

tinus,@ schreef:

Ik ben WEL vies van geweld. Hostel? Saw? nee, bedankt. Obsceen vind ik dat. Wil ik gewoon niet zien. Oké, het is entertainment, maar toch… oké dat was mijn mening (Als het over the top is, zoals bij Tarantino kan ik het dan weer wel smaken)

Dit is echt geweld: relevant en inderdaad huiveringwekkend. Geen gratuit geweld. SUPER film.

avatar van Hip-Hop Drunkie

Hip-Hop Drunkie

Whoa, ik wist niet dat deze film zo hoog genoteerd stond in de toplijst hier op Moviemeter....

Dit was een goede film met een sterke verhaallijn en zo'n typische Survival of The Fittest film....

Op zich niet echt zeer spannend , op sommige momenten voorspellend maar zoals ik al zei de verhaallijnen van de verschillende personages zijn heel goed verwerkt in de film en dat is het grote pluspunt van deze film. Verder vind ik die muziek enorm irritant , krijg je zo'n grimmige achterbuurt als decor en krijg je die walgelijke vrolijke samba of weet ik veel hoe het noemt als muziek , vind ik niet passend en irritant....

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Hip-Hop Drunkie schreef:

Samba is perfect passend voor de Braziliaanse sloppen, dat is daar echt wel een groot iets.

avatar van Hip-Hop Drunkie

Hip-Hop Drunkie

Madecineman schreef:

LOL zo'n slechte muziek , walgelijk.... Ik zou eerder Hardcore Hip-Hop of Death Metal verwachten past beter bij de sfeer....