• 9.378.981 stemmen

Met onder meer: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino en Phellipe Haagensen

Gesproken taal: Portugees

Releasedatum: 6 februari 2003

Plot Cidade de Deus

"If you run, the beast catches you; if you stay, the beast eats you."

Twee jongens groeien op in een van de meest beruchte buurten ter wereld: de "Cidade de Deus" in Rio de Janeiro. In hun pogingen de armoede te ontvluchten nemen ze beiden een ander pad: de één wordt fotograaf, de ander drugsdealer.

avatar van elsterno

elsterno

Ge-wel-di-ge film! Een top 10 notering bij mij, want gewoon te mooi!!

Net als 'Alice Braga' overigens, ook zij is te mooi .

avatar van Oosie

Oosie

deze moet je in huis hebben 4****

avatar van whimp

whimp

Ik heb bij deze film me laten leiden door de hoge waardering van moviemeter, had eigenlijk een iets minder geweldadiger film verwacht.

Het nivo van de acteurs vond ik zeer indrukwekkend, het waren voornamelijk kinderen, vooral die scene dat de jongen van max 10 tegen een muur stond te huilen, hopende dat ie niet afgeknalt ging worden

Inhoud: 5*
Filmistisch:3*
Acterend: 5*

avatar van Skuller

Skuller

Ik verwachte niet veel van deze film,maar wat een topper zeg....dat ik deze niet eerder gezien had.

een regelrechte aanrader !

avatar van Jean76

Jean76

Ik heb deze film gezien in 2003 op de IFFR-editie in Images te Groningen.

Ik vond het zeer indrukwekkend en er wordt een zeer realistisch beeld gegeven van de sloppenwijken in Brazilie. Verder is het verhaal en acteerwerk erg goed. Verrassende film!!!

avatar van Andy Dufresne

Andy Dufresne

Gewoon een geweldige film!!

Supermooi camerawerk. Zeer realistisch,zeer indrukwekkend. Ik ben er helemaal weg van.

4,5 *

avatar van james.dean

james.dean

Goede sterke film, die ook erg goed vertelt wordt. zeker de moeite waard om tekijken

avatar van AardeWerk

AardeWerk

Indrukwekkende beelden, realisme ten top, een klasse film van mij een 4,5

avatar van fractalis

fractalis

Gaat zoals bekend over het leven in een beruchte getthowijk en een jongen die uit alle ellende poogt te ontsnappen door fotograaf te worden. Verhaaltje klonk mij wat cliché in de oren, echter de uitermate realistische verfilming tilt het verhaal mijns inziens naar een hoger niveau! Schitterend weergegeven hoe de jongeren in deze week enkel leven om te overleven en verder ieder realiteitsbesef verloren zijn. Erg sterke montage trouwens, alle afzonderlijke personages worden dmv vernuftige overgangen in het overkoepelende verhaal geplaatst.

avatar van Rancid

Rancid

Ik vind de trailer eerlijk gezegd totaal niet veelbelovend, maar dankzij alle positieve reacties ga ik deze film toch maar eens snel bekijken.

avatar van betekenis

betekenis

Ik heb deze film nu voor de 6e keer gezien. fenomenaal!!! Ik kwam er bij deze 6e keer pas achter dat alles wat die oude voodoo-gek zegt uitkomt! Voor degenen die niet wie ik bedoel; de man die ervoor zorgt dat dobbetje's naam veranderd in Zé'tje. In ieder geval geeft die oude gek hem een talisman; en zegt als je met deze talisman om je nek de liefde bedrijft zal jij diezelfde dag sterven.

avatar van Wouter

Geweldige film. Voorlopig 4,5 ster, maar dat zou best meer kunnen worden in de toekomst.

avatar van beyron

beyron

Akkoord, zeer sterke film, prachtig gemaakt, zeer zuiver en echt. Maar nummer 14 een filmtop aller tijden... Dat lijkt me wat overdreven. Maar al bij al een zeer degelijke film die soms tot de verbeelding spreekt. Mooi kijkstuk.

avatar van Wouter

Ach, dat geldt wat mij betreft voor de meeste films in de top 10. (Een aantal daarvan horen wat mij betreft niet eens in de top 100).

Wat zou het...

"Let op! Discussies over de top 250-notering van deze film horen in het forum, niet bij de film."

avatar van Wouter

Erg benieuwd naar de tv-serie die volgde.

avatar van RoBoTBeNDeR

RoBoTBeNDeR

Wouter schreef:

Erg benieuwd naar de tv-serie die volgde.

Hum daar weet ik niks van...

avatar van Art

Art

RoBoTBeNDeR schreef:

Hum daar weet ik niks van...

Psst, kijk eens hier!

avatar van Th0mAs89

Th0mAs89

heel indrukwekkende film..zeer realistisch en heftig.

avatar van Flash1494

Flash1494

Geweldig verhaal, dat wordt versterkt doormiddel van sterk acteer werk van veel minderjarigen.

Met afwisselende tijds intervallen en flitsende beelden is het geen moment vervelen.

Dat het gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal is erg realistisch weergegeven.

Grote pluspunt vond ik dat er geen amerikaans werd gesproken, wat ook geen enig nut heeft in deze film

Aanrader 4.5*

avatar van ghostman

ghostman

Voor mij is Fernando Meirelles de nieuwe Glauber Rocha. En ik durf dit nu al te zeggen!

avatar van JB.

JB.

Fantastisch. Ik houd van het genre misdaad en deze film is een van de beste in zijn genre. 5*

avatar van Pacino88

Pacino88

Inderdaad fantastisch,het einde had echter wat korter kunnen duren,het ging op een gegeven moment alleen nog maar over de ruzie tussen zetje en wortel. (prachtige namen:P)
Het tempo was ook zeer hoog,en deze film maakt zon indruk,wat de meeste films niet lukt.
vooral dan die politie daar,ze knallen iedereen zo af en soms hebben ze gewoon de verkeerde neergeschoten, laten hem gewoon liggen.
Naar het einde toe wil je gewoon dat Dobbeltje wordt vermoord, wat gelukkig ook gebeurt.

avatar van ewalk

ewalk

Zeer realistisch gefilmde film die laat zien dat er ondanks de uitzichtloze situatie waarbij kinderen, die met geweld zijn opgevoed, een stad met geweld regeren, toch uit die situatie kunnen geraken.

goed spel, goed gefilmd 4.5 ster

Snap wel dat er mensen zijn die deze film niet begrijpen of hem gewoon niet bijzonder vinden. Kan best een verklaring voor zijn: vaak zitten mensen vast in het Hollywoodpatroon en bekijken alle films vanuit dat kader of vanuit eigen Westerse kader. Hierdoor zullen niet-Westerse films het altijd moeten afleggen, omdat er vanuit andere kaders wordt gefilmd. Jammer dat sommigen hun eigen kader niet los kunnen laten. Maakt het voor films als deze extra lastig om volop gewaardeerd te worden.
Buscape is niet opgewassen tegen Ze peqiunho. Hij heeft ontzag voor hem, maar haat hem ook. Tekenend is dat Buscape geen wraak op hem neemt nadat deze zijn broer heeft vermoord. Hij verwacht waarschijnlijk toch wel dat hij hoe dan ook geweldadig aan zijn einde komt, wat uiteindelijk ook gebeurt. Ironisch genoeg komt Buscape dankzij de dood van Ze pequinho aan zijn baan

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Wat hou je nou een lulverhaal over kaders, we zitten hier op een filmsite waar mensen echt wel meer kijken dan de standaard-hollywoodfilms, misschien vind gewoon niet iedereen hem geniaal, leer ermee leven.

avatar van ewalk

ewalk

feanaro surion schreef:

Het is een gegeven dat ieder mens vanuit zijn eigen normering of kaders zijn leven leeft. Van hieruit gaat hij een discussie aan, leest hij een boek of kijkt naar een film. Of hij nou naar andere films kijkt dan de standaard Hollywoodfilms wil niet zeggen dat hij dit automatisch ontstijgt. Mensen gaan vaak ook naar de "Derde wereld" backpacken, met hun westerse bril nog op. Zelfs mensen die prat gaan op hun wetenschappelijke kennis kunnen het lastig vinden hem af en toe af te zetten. Hier kun je gewoon niet omheen en voor de rest is het een kwestie van smaak.

avatar van starbright boy

Ik vind dit nou niet echt een film waarvoor je heel erg veel van je Westerse kaders zou moeten loslaten. Meireilles staat niet voor niets meteen in de belangstelling in Hollywood en is zichtbaar zeer beinvloed door heel wat Amerikaanse misdaadfilms. We praten hier bovendien over een van de hoogstgewaardeerde films van de hele site. En de op een na hoogstgenoteerde niet-engelstalige film in de top 250.

En realistisch gefilmd is dit al helemaal niet (niet dat dat per definitie een pre is, zeker niet), daarvoor is het veel te gestilleerd.

avatar van pascal83

pascal83

starbright boy schreef:

Precies. Het 'rise-and-fall' verhaal, het loyaliteitsprincipe, en andere de misdaadgenre clichés vliegen je ook hier dikwijls om de oren. Om het over de stijl van filmen nog maar te zwijgen.

ewalk schreef:

Maar het is en blijft inderdaad een lulverhaal. Ga je ergens anders superieur verklaren omdat jij deze film wel kan waarderen en anderen die dat niet kunnen, volgens jou te veel vasthouden aan 'hun' westerse kader.

Oja, ik waardeer deze films overigens met 5*. Is maar dat je het weet

avatar van FisherKing

FisherKing

Precies, al die cliché's in deze film doen me kokhalzen. Geen wonder dat dit geval het hier zo goed doet. Dit is de Braziliaanse Scarface.

Ik zie hier absoluut niks origineels in, de zoveelste misdaad-film... met een voorspelbaar einde.

Het gaat hier om jongeren die in hun omgeving weinig keuze meer lijken te hebben in plaats van willens en wetens misdadigers. De arme omgeving die gekenmerkt wordt door chaos en wetteloosheid geeft de film dan ook een volledig andere setting dan eender welke misdaadfilm.

Technisch, cinematografisch is de film bovendien superieur aan al die misdaadfilms, misschien met uitzondering van Goodfellas.