Genre: Misdaad / Thriller
Nederland
Geregisseerd door: Jean van de Velde
Met onder meer: Cas Jansen, Ricky Koole en Victor Löw
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 27 april 2000
Plot Lek
Jack, een jeugdvriend van politieagent Eddy, heeft een enorm fortuin verdiend met drugtransporten. Dit is voor de Centrale Inlichtingen Dienst een prima aanleiding om hem als geheim informant te gebruiken met Eddy als doorgeefluik. Maar alle informatie blijkt aldoor waardeloos te zijn. Er is iemand die de boel verraadt. Speelt de politie een dubbelrol of zit het lek bij de criminelen? Eddy's leven komt in gevaar en zelfs zijn collega's keren hem de rug toe.
Eddy
Patrick
Haveman
Gynaecologe
Wachtcommandant
Op zich een heel sterke film, waarvan ik het bestaan zelfs niet wist tot m'n broer vorige week met de dvd afkwam. Net als vele andere Belgische en Nederlandse films doet m'n erg z'n best om op het Amerikaanse niveau te komen. Helaas kan men meestal door het mindere budget daar moeilijk aan geraken. Deze film heeft dan ook af en toe wat clichés (je weet zo dat die collega de informant is, dat de baby bij het jonge koppel terecht komt, ...) maar er zijn ook leuke details die de film doen opwaarderen. Ik denk bvb aan de 2 gangsters die opweg zijn om die vrouw ineen te slaan en niet zoals in de Amerikaanse films gewoon daarnaar toe rijden met zonnebril en pistool, maar over dillema's beginnen als 'mag je een vrouw wel slagen'. Let ook op het detail van de bijzitter die het plan vast heeft om de weg te wijzen. In de Amerikaanse films weten blijkbaar al die gangsters hele stratenplannen vanbuiten.
cornelis
Voor zover dat al maatgevend is, denk ik dat het feitelijk onjuist is. Veruit de meeste nl en be films staan veel meer in een europese dan in een amerikaanse traditie.
Gleanodin
Tja: Lek. Zoals meerderen zoals ik al teruglees is deze film niet echt een enorm bekend meesterstukje uit de Nederlands filmgeschiedenis. Mijn vriendin (niet echt een filmkenner) neemt zo nu en dan eens een film mee als ze is gaan winkelen. Vandaag was ik hier eens een keertje wél blij mee! Lek kijkt lekker weg en laat zien dat Cas Jansen niet alleen een soapacteurtje is. De karakters in de film zijn goed en geloofwaardig neergezet en dit maakt de film tot een succes. (de Diablo draagt ook zijn steentje bij).
jammer vind ik echter wel dat net iets te lang de 'hopeloosheid' van een van de hoofdpersonages word benadrukt. Waardering: 4
harroldveen
dit vonden wij petra en bianca echt een top film ! cas jansen en thomas acda ! maar ook kees boot is erg leuk in de film ! maar voor ons was er een echte kanjer en dat is willem drieling ! dit is echt een hele mooie jongen ! we zagen hem laatst weer in glazenhuis ! wat een uitstaling heeft deze jongen ! zijn ogen ! zijn bouw ! willem ik hoop dat je dit leest ga zo door ! hele dikke kus van petra en mij xxxxxxx ! (bianca dus) hahaha, hoi bianca en petra (ik hoop dat jullie dit lezen jullie stukje is van vorig jaar) ik ken jullie wel niet maar ik was zo op deze site aan het kijken omdat ik afgelopen woensdag "lek" heb gezien.
ik heb jullie stukje gelezen over willem drieling erg leuk hij had niet echt een groot aandeel in de film maar wel leuk en goed.
willem heeft bij mij op school gezeten en hij was toen al bezig met alles wat met acteren en tv te maken heeft dat jullie hem leuk vinden verbaast me niks ook toen waren volgens mij alle meisjes gek van hem en zelfs wendy van dijk die zat ook op de OSB in amsterdam z.o. volgens mij heeft willem nog verkering gehad met wendy leuk he nou dat wou ik jullie zeggen,verder wou ik zeggen dat ik het ook een erg goede film vond cas en victor zijn erg goed ! groetjes harrold.
Wie is die Willem Drieling? Probeerde hem te googlen, maar kwam vooral twee meisjes tegen die roepen dat het een lekker ding is. Op vele sites....
harroldveen
twg
de beste nederlandse film ooit gemaakt!!!!!!
Dat neem ik terug na het zien van: van god los
Dennis Evahi
Tjeeee wat een verrassing!!! Dit vind ik een supergoede nederlandse film. Eindelijk een film waarin niet zo overdreven in wordt geacteerd. Die attitude van: .."en nu ga ik acteren"......Cas Jansen speelt werkelijk prima en Victor Löw...waarom horen wij zo weinig van deze briljante acteur? Heel veel lof voor deze film. Hoe verrassend! Top! Ik geef *****-sterren. Naast Spoorloos vind ik Lek ook een absolute nummer 1.
Quido
(dat die er zijn weet ik, maar jij doet het voorkomen alsof het in 90% van gevallen zo is).
Dennis Evahi
Okee, ik chargeer! Er zijn een paar goede Nederlandse films met topacteurs. Maar die zijn op mijn hand te tellen. De rest vind ik shit, vleesch noch visch, sorry. Bijvoorbeeld: Ik houd niet van een Katja Schuurman met haar tuitlipjes en aangeleerde maniertjes, dan kan de Nederlandse elite dat wel door je strot proberen te wringen maar ik pas daar voor. Omdat Theo van Gogh op haar geilde en zogenaamd haar muze was, moet ik het ook goedvinden???! NEEEEEN. En die cast van Johan Nijenhuis mag ook afgeschoten worden naar de Volle Maan, ook zo zwaar K...Wat ik bijvoorbeeld wel heel goed vind is de cast van "Jezus is een Palestijn". Top. Ruben van der Meer, Hans Teeuwen, Kim van Kooten, Najib Amhali etc. etc. Met zo veel liefde gemaakt....
Quido
Er zijn ook nog andere acteurs dan de Nijenhuis-stal (inderdaad niet goed) en de (ex)soapies (zitten goede bij, zoals Cas Jansen hier laat zien). Ik bedoel eigenlijk alleen maar te zeggen dat je de 'Nederlandse film' in het algemeen niet meteen moet afrekenen op degene die jij gezien hebt waarin, volgens jou, slecht geacteerd werd. Probeer bijvoorbeeld van deze mensen eens wat te zien :
Carice van Houten, Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat, Peter Blok, Jaap Spijkers, Tygo Gernandt, Caro Lenssen, Fedja van Huêt, Marcel Hensema, Cees Geel, Monic Hendrickx, Sarah Jonker, Frank Lammers, Sophie van Winden, Halina Reijn, Thekla Reuten, etc.
Dennis Evahi
Er zijn ook nog andere acteurs dan de Nijenhuis-stal (inderdaad niet goed) en de (ex)soapies (zitten goede bij, zoals Cas Jansen hier laat zien). Ik bedoel alleen maar te zeggen dat je de 'Nederlandse film' in het algemeen niet meteen moet afrekenen op degene die jij gezien hebt waarin, volgens jou, slecht geacteerd werd.
Probeer bijvoorbeeld van deze mensen eens wat te zien :
Yep!...we zitten ook wel op 1 lijn merk ik. Ik begrijp ook wel wat je bedoelt. I get your point!
Hij zat bijvoorbeeld nog in Nijenhuis' Costa.....
Grappig, ik vond juist Löw erg overdreven acteren in deze film en ook jansen niet heel sterk.
sinterklaas
Mooie film heb hem al 8 keer gezien en hij blijft leuk.
4,5
Hannibal
U schrijft bij elke film hoeveel sterren u geeft Sinterklaas, maar u stemt helemaal niet.
Redelijke politiefilm met bovenmaats akteerwerk. Begint ijzersterk met een huiveringwekkende karaoke-scene. Daarna zakt de film al snel wat in, maar het geheel blijft overeind door een sterk plot en goed spel. Cas Jansen doet zijn best maar wordt weggespeeld door de meeste andere akteurs. Vooral de opgefokte Victor Low is sterk. Tegen het einde wordt het zorgvuldig opgebouwde verhaal nogal afgeraffeld. Jammer, want er had iets meer ingezeten.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Verassend goede Nederlandse film. Cas Jansen doet het erg goed, vooral op het laatst als de stekkers bij hem doorslaan.
Jammer dat de rol van Victor Löw mis-cast is. Die kan mij totaal niet boeien als schurk. Absoluut het grote minpunt van deze film.
3,5 *
Werwolf
Wat een staaltje meesterwerk voor de Nederlandse film.
Cas Jansen redelijk op dreef, maar Victor Low:
Hij speelt echt geniaal! Normaal heb ik het absoluut niet op Nederlandse films, maar deze is toch echt goed!
gideonvdb
Wat een staaltje meesterwerk voor de Nederlandse film.
Cas Jansen redelijk op dreef, maar Victor Low:
raymon
** een van de best NL films ooit**
de heeft een fantasitche opening scene's, een van de leukste en grappigste die ik ooit heb gezien.
Victor Low een van mijn lievelings acteurs
speelt de rol echt gewoon te goed, de bakken baarden en de manier hoe hij met mensen omgaat en met zijn pas geboren dochter:P komt heel geloofwaardig over!!
Cas jansen vind ik in deze film op z'n best, ik heb al heel wat films van hem gezien maar vind deze toch zijn best! Cas speelt het heel overtuigend
net als zijn vrouw Ricky koole die na een gruwelijke gebeurtenis in het ziekenhuis beland.
de film zit vol humor en actie, ook vind ik een groot plus punt het camera werk b.v als ze op de pond zitten en victor zegt: Het is zo- en weer een ander shot: Het is zo, meesterlijke montage! En een goed staaltje muziek!
alleen maar positive dingen heb ik over deze film te zeggen omdat hij alles bevat wat ik vind een goeie film maakt, geen wonder dat de film bijna een miljoen bezoeker heeft gehad!
5*****
skip
Grof en overdreven en ingetogen acteren blijft moeilijk voor de Nederlanders. De film kent een paar redelijk sterke scenes, in het begin en op het eind maar het geheel is erg middelmatig en de film bevat een paar scenes die gewoon slecht te noemen zijn....... 2,5*
orbit
- 12092 berichten
Prachtige film voor nederlandse begrippen! Zeer memorabele scènes en prima acteerwerk. Vooral van Löw natuurlijk
Waren maar meer NL films zo..
Quido
Prachtige film voor nederlandse begrippen!
neo
Denk dat ie het met dat tweede vooral over Nederlandse moderne misdaadfilms van eigen bodem. Zou bijna zeggen dat er nog een paar Van God Los achtige films gemaakt zouden worden binnenkort, ineens de massa dat typisch Nederlands voor eens en voor altijd zal wegbergen. De massa wil Nederlandse Hollywood, en van der Laan zegt nu gelukkig ''niet meer''...
orbit
- 12092 berichten
Moeten we bijdehand gaan doen?
Ik vind dit gewoon een strak gemaakte spannende film, en nee, zoveel zijn daarvan niet in Nederland. Wel in de VS, dus vandaar voor Nederlandse begrippen
Ik heb dit nu drie keer gelezen en snap nog steeds niet wat je bedoelt....
skip
Noem eens een aantal scenes...
Het consult in het ziekenhuis, later in de film de ronduit knullige mededeling dat de vrouw van Eddy geen kinderen meer kan krijgen, ook de scene waar zijn vrouw in elkaar wordt geschopt is trouwens slecht. De scene in de broodjeszaak is knullig. In het begin de ontmoeting met die knakker van het CID.......................kinderlijk gewoon van opzet. De openingsscene is wel sterk (krijg wel direct walgneigingen bij het zien van dat stelletje hufters........
) en het eind is redelijk maar er zitten me toch wat slechte stukken in die film. Om nog maar niet te hebben over de wanprestatie van mister Jack (Victor Low)..............en daar nog een prijs voor winnen ook......triest, maar ook Cas Jansen kon mij niet echt overtuigen, vindt het geen goede acteur. Jacob Derwig krijgt van mij wel een complimentje, die vond ik wel aardig acteren, heeft ook wat meer uitstraling. Ik denk dat al die ophef over Lek, dat het zo een sterke film is, veel te maken heeft met chauvinistische gevoelens, maar als je gewoon eerlijk kijkt naar wat er is neergezet kun je niet met droge ogen zeggen dat dit een fantastische goede film is.
Als je eens echt een goede film wilt zien van Europese bodem:
Waku
Degelijke en goed onderhoudende nederlandse Thriller.
Goed acteerwerk van Cas Jansen.
Prima tussendoortje..

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien

Simon

Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel
Animatie, 1983

TBS
Thriller / Misdaad, 2008
false accusationsweasel old friendsdrug ring criminal gangluxury car