• 9.373.233 stemmen

Misdaad / Thriller | 105 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Jean van de Velde

Met onder meer: Cas Jansen, Ricky Koole en Victor Löw

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 27 april 2000

Plot Lek

Jack, een jeugdvriend van politieagent Eddy, heeft een enorm fortuin verdiend met drugtransporten. Dit is voor de Centrale Inlichtingen Dienst een prima aanleiding om hem als geheim informant te gebruiken met Eddy als doorgeefluik. Maar alle informatie blijkt aldoor waardeloos te zijn. Er is iemand die de boel verraadt. Speelt de politie een dubbelrol of zit het lek bij de criminelen? Eddy's leven komt in gevaar en zelfs zijn collega's keren hem de rug toe.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Scorpio11

Scorpio11

Goeie degelijke NL-film, niks aan toe te voegen.

avatar van Mescaline

Mescaline

Leuke misdaad film van eigen bodem!

Het acteren was van een hoog niveau en het verhaal was goed bedacht.. Enige minpunt isdat de filmsoms iets te langdradig is.. en zoals al meerdere zeggen erg veel gevloek..

Degelijke misdaad film!

3,5 sterren.

avatar van niethie

niethie

We hebben in nederland door de jaren heen tientallen politieseries gehad waarvan het meerderdeel wel goed was maar er is naar mijn weten nog nooit een goede politie misdaad/triller gemaakt, de film kent een goed plot, iedereen was op hun eigen manier goed in hun rol en de film bevat een paar erg spannende en mooie actiescenes.

Al met al toch wel een kleine klassiekertje van eigen bodem, het kijkt allemaal prima weg en heb me geen moment verveelt.

3,5 sterren

avatar van 606

vette film en vond begin scene wel goed

acteren ging ook wel vooral die ene kerel met zijn lachje

avatar van speranza

speranza

Hoewel ik zeker onder de indruk ben van het acteerwerk van Victor Löw kan ik deze film toch niet meer dan 3 sterren geven.

avatar van badbull

badbull

beste nederlandse film ooit,

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

Ik vond het een sterke film. Er wordt heel goed in geacteerd maar met name het einde stelde mij niet helemaal tevreden. 3.5 sterren.

avatar van gauke

gauke

Een met Gouden Kalveren overladen Nederlandse politiefilm, intelligent gemaakt met adviezen van een ex-politieman. Ondanks het knappe spel en het goed opgebouwde verhaal kon deze film me niet voor de volle 100% boeien.

Inderdaad, goede Nederlandse thriller, geen moment vervelend. Ik heb wel een paar bedenkingen. Het leek me nogal onwaarschijnlijk dat de C.I.D. een jong agentje zou ronselen voor dit werk. En inderdaad: in het (op feiten gebaseerde) boek dat als basis diende voor het scenario, gaat het om een rechercheur van in de dertig. Dit werd veranderd omdat de regiseur per se Cas Janssens wilde hebben voor de hoofdrol. Janssens doet het op zich niet slecht, maar de combinatie met Löw werkt niet optimaal en de situatie thuis (jonge vrouw die maar niet zwanger wil raken) is wel érg clichématig. Löw en Acda zijn overigens schitterend en de grote actiescène in het dierenpension is een voltreffer.

avatar van Flipman

Flipman

Ik heb deze echt tijden geleden gezien, ik was wel onder de inruk, vooral de sfeer. Deze zou ik graag eens herzien en aan mijn DVD-collectie toe willen voegen. Tenminste, als ik hem na herziening nog zo goed vind .

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Overtuigende Neder-thriller met het allure van de grote Amerikaanse genrefilms. Ik kan het wel waarderen dat het zo typisch Hollands is in de soundtrack en de sfeer. Alleen hadden de plotwendingen net een tikkeltje overtuigender mogen zijn, nu is het wat geforceerd. Ik hoorde trouwens dat hier een vervolg van in de maak is.

avatar van Zinema

Prima thriller die soms ietwat ongeloofwaardig is qua verhaal, maar erg vermakelijk en onderhoudend is. Onnederlands goed.

avatar van Wouter

Hoevaak we dat wel niet horen....

Wouter schreef:

Hoevaak we dat wel niet horen....

Je werd er gewoon een beetje opgewonden van he? Gelukkig heb je er iets van gezegd, wat denkt die Zinema wel niet, beetje van die clichématige recensies schrijven. Pfiew Gelukkig ben jij lekker scherp, en let je goed op zulke misstanden. En dat nog wel op je vrije zaterdagavondje. Keep on fighting wouter, there's a lot of justice to be done!

Zinema schreef:

Je werd er gewoon een beetje opgewonden van he?

Nou nee. Eerder moedeloos.

Wouter schreef:

Nou nee. Eerder moedeloos.

Tsja wouter.. Maar ik word wel eens moedeloos van de Nederlandse cinema. Als er dan ook maar een uitzondering is, dan zal ik het niet nalaten hem 'onnederlands' te noemen. Tot de dag komt dat de nederlandse cinema niet onder doet voor die van de ons omringende landen. Maar ik ben bang dat dit nog heel lang gaat duren.

Zinema schreef:

Tsja wouter.. Maar ik word wel eens moedeloos van de Nederlandse cinema.

Raar. Gewoon niet kijken.

Wouter schreef:

Raar. Gewoon niet kijken.

Wel joh! Lek is namelijk weer eens een positieve verrassing. Zo blijft men versteld staan in het leven, en dat is goed.

PS Wat vond je eigenlijk van Blonde Dolly? Zag wel dat je rond de kerst hebt gestemd, maar er staan maar een handjevol recensies, waaronder die van mezelf. Met die van jou erbij verschaffen we ons allen weer een klein beetje meer info over een klein stukje NL-cinema.

Ik blijf iig gewoon de vaderlandse cinema trotseren, ondanks je afraden. Maar bedankt voor de tip!

avatar van cornelis

cornelis

Punt is dat best wel veel mensen dat bij best wel veel Nederlandse films best wel vaak zeggen. De vraag is of "onnederlands" dan nog wel kan betekenen wat het letterlijk betekent.

Verder heb ik geen idee of je genoeg Duitse, Belgische, Luxemburgse en Nederlandse films ziet om een gefundeerd oordeel te hebben over de staat van de cinema hier in vgl met "de ons omringende landen". Zoveel films uit de ons omringende landen bereiken ons immers niet, doorgaans. De echte troep is er dan allang uitgefilterd,dan steekt niemand geld in een NL release. Films uit eigen land komen we vaker tegen, ook de tinnef.

cornelis schreef:

Klopt hoor, maar vertrouw op mij

Zinema schreef:

PS Wat vond je eigenlijk van Blonde Dolly?

Ik vond het een beetje een nietszeggende film.

avatar van soom

soom

Das een Lamborghini Diablo!

Lekker bakvisachtig, wat vind ik die Cas Jansen toch echt een lekker ding, en wat kan hij acteren, geweldig.

Alleen de eindscenes van Cas met Ricky snap ik niet helemaal, waar hij naar buiten loopt, haar begroet met 'dochter', en dan vervolgens loopt hij net zolang door tot hij vrij is? Of hoe kan ik dit zien?
Beetje grof en een beetje sadistisch, en ik hou niet van al te veel grofheid en sadisme, ik word er altijd heel erg boos van, en ik zal er nooit aan wennen om dit in films te aanschouwen. (vandaar dat ik het liefst romantische onzinfilms kijk wellicht ).
Lek is weer een geweldige film van Jean van de Velde, wiens werk ik altijd fijn om te kijken vind, behalve All Stars, maar die moet ik weer eens herzien, vind ik.

avatar van LEIDENAAR187

LEIDENAAR187

Tja,omdat de film nederlands is knijp je een oogje dicht en zijn op zich veel scenes ook leuker omdat het nederlands gesproken is en met nederlandse acteurs is en in nederland opgenomen,want als dit een amerikaanse film was,dan had ik er weinig aan gevonden.

avatar van quintein

quintein

van wat ik de laaste jaren heb gezien aan nederlandse films was Lek toch wel de topper die boven de rest uitsteekt,redelijk spannend verhaal,spanning blijft er goed in Low en Jansen als oude vrienden komt [behalve de al eerder genoemde foto] overtuigend over en ook Acda deed het ver boven mijn verwachting

Behave het overmatige gevloek en die manier waarop hij binnenstormt bij de ''bad guys''helemaal aan het eind heb ik me prima vermaakt met Lek en wint deze film het mi van TBS of van God los

avatar van quintein

quintein

alhoewel ik die ook zeker niet slecht vond

avatar van Igraine

Igraine

Vanmiddag weer eens bekeken. Victor Löw vind ik een geweldige rol neer zetten. Bij Cas had ik eerst zo iets van nou nee hij is geen politie typetje het is zo'n broekie om te zien maar verder in de film zie je toch dat hij een goede rol neer zet. 3.5 krijgt hij van mij

avatar van gorelover

gorelover

1 van de betere nederlandse films, samen met nachtrit.

vooral het begin, wat een bruut begin zeg.

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Whow, de begincsène was bangelijk goed !

SPOILER !!
Een gangsterbaas is karaoke aan't zingen in bijzijn van zijn manschappen, zo'n échte Hollandse schlager.
Sitilaan krijg je een totaalbeeld van wat er nog meer aan de hand is nl. een man, duidelijk gefolterd, houdt zich krampachtig vast aan een metalen staaf, strop rond zijn nek.
Begint één van die kriminelen de staaf te verhitten met een bunzenbrander, zodat het slachtoffer wel moet lossen van de pijn en zichzelf daardoor ophangt...
EINDE SPOILER !!

Dat kan tellen als opener
Maar dan zwakt de film af naar een standaard politiefilmpje, nog steeds onderhoudend, meer niet.

Tot na +- 45 minuten er plots schot in de zaak komt, alsof de makers zich herinnerden dat ze een actie-thriller wilden maken, en da's precies wat je het volgende uur nog te zien krijgt: opwindende actiescènes, spannende achtervolgingen, goeie sfeer !

Ook de muziek is't vermelden waard, lekker bonkende electronika, afgewisseld met harde rock.
Dat past véél beter bij zulke actiescènes dan die bombastische, georchestreerde muziek die ze daarvoor meestal gebruiken in Amerikaanse actieprenten.

Knap gedaan van onze Noorderburen.

Die krijgt van mij een 7/10,
zéér de moeite waard !

avatar van Paradise Boy

Paradise Boy

Zeer goede en spannende politiethriller met goed acteerwerk. Het begin is overigens echt fantastisch met een geniale Ton Kas. De actie en het thrillerelement komen verder tot uiting in meerdere zenuwslopende scenes. Naar mijn mening kan deze film als een echt juweeltje beschouwd worden in de Nederlandse filmhistorie.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Goede film, spannend en goed uitgewerkt verhaal 1 van de betere nederlandse films: 4,0