• 9.374.549 stemmen

Misdaad / Thriller | 105 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Jean van de Velde

Met onder meer: Cas Jansen, Ricky Koole en Victor Löw

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 27 april 2000

Plot Lek

Jack, een jeugdvriend van politieagent Eddy, heeft een enorm fortuin verdiend met drugtransporten. Dit is voor de Centrale Inlichtingen Dienst een prima aanleiding om hem als geheim informant te gebruiken met Eddy als doorgeefluik. Maar alle informatie blijkt aldoor waardeloos te zijn. Er is iemand die de boel verraadt. Speelt de politie een dubbelrol of zit het lek bij de criminelen? Eddy's leven komt in gevaar en zelfs zijn collega's keren hem de rug toe.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van wess16

wess16

In Nederland kunnen we dus ook mooie actie-/politiefilms maken!

avatar van chevy93

chevy93

Klasse misdaadfilm van Nederlandse bodem. Een soort originele Departed/Mou Gaan Dou en uitstekend gedaan. Uitstekend verhaal, goede actie en perfecte personages. Een geniale openingsscène trouwens.
Verder nog veel prachtige scènes (zoals de "moord" op die baas en de scène in het café). Ik snap de lage score ook niet echt. Zijn we nou echt zo verwend geworden met al die Hollywoodbombast dat we dit soort pareltjes niet meer waarderen?

avatar van Elineloves

Elineloves

Wat een lekkere Nederlandse film! In 2000, toen ik nog helemaal fan was van Cas vanwege zijn rol in GTST, vond ik deze film al super.. maar als je hem 10 jaar later dan nog steeds weet te waarderen.... dat is top natuurlijk.

Fijne actiefilm van Nederlandse bodem, die vlot gemonteerd is, nergens ongeloofwaardig wordt en ook nog eens spannend blijft.. Dat zouden we meer moeten hebben! Cas heeft bewezen niet zomaar een soap acteurtje te zijn, hij speelt een serieus en intrigerend personage en mag ook zeker wel als het hoogtepunt van de film gezien worden. Niet alleen Cas, maar ook Victor Löw schittert. Ik blijft hem een fijne en sympathieke man vinden, maar hij weet ook als geen ander een beklemmend en wantrouwend sfeertje over te brengen. Ook Thomas Acda, die ik persoonlijk een knuffelbaar type vind, doet het absoluut niet onverdienstelijk.

Van de Velde heeft het goed voor elkaar met deze echte, realistische film vol met geloofwaardige dialogen, gebeurtenissen en acteurs. Hou het maar dicht bij de waarheid, dan pak je het grote publiek het snelste in.

avatar van Grizzly3030

Grizzly3030

OnNederlands goede politie-thriller. Spanning, goed acteerwerk en een fantastische Victor Low.

avatar van annuh!

annuh!

Net op tv gezien....Had niet echt veel verwachtingen van deze film, maar hij viel bij mij goed in de smaak! Er zat genoeg spanning in en het verhaal was leuk. Acteerwerk is prima.

avatar van TimZor

TimZor

Grizzly3030 schreef:

Niets meer aan toe te voegen gewoon een top film !

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

ik vond de film goed maar victor low zoals altijd matig. Hij overacteert altijd.

avatar van Leonardo86

Leonardo86

Prima misdaadfilm, met veel spanning en goed acteerwerk van Cas Jansen. Vond Löw inderdaad ook op het randje acteren, maar hij zorgde toch af en toe voor rillingen als crimineel.
Goed einde, niet geheel happy (het stel verliest toch zijn baby en Jansen moet een paar jaar brommen) waar ik vrede mee had.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Prachtig eigenlijk dat deze vóór Infernal Affairs is gemaakt.. hebben we toch een primeur! Jammer dat Infernal Affairs wel stukken beter is... maar deze blijft toch ook nog steeds staan!

avatar van RodneyS

RodneyS

Spannende en vlotte misdaadfilm!

Ik vond het verhaal wat moeilijk te volgen, maar dat kan ook aan het tijdstip hebben gelegen waarop ik de film heb gezien.

Victor Löw vond ik erg overdreven!

avatar van speranza

speranza

Wat lees ik hier veel negatieve reacties over het acteerwerk van Victor Löw. Daar begrijp ik helemaal niets van. Heerlijk juist hoe die man acteert. Een slechterik waarmee ik toch heel veel sympathie had. Met afstand de beste acteur van de cast.

avatar van ILDIB

ILDIB

Low is heel erg over de top, verschrikkelijk zelf, hollands ongeloofwaardig.

Mooi gemaakt, maar niet super.

avatar van nightbreed

nightbreed

Pfff, wat was dat acteerwerk om te huilen, zo slecht.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Goede en spannende politiefilm.

De camerawerk, sfeer en muziek is ook zoals bij Amerikaanse films.

Alleen de criminelen hadden wel wat gevaarlijker en stoerder kunnen uitzien.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Waarom zouden criminelen er stoer moeten uitzien?

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

speranza schreef:

Helemaal mee eens! Juist dat overdrevene past perfect bij zijn personage. Hij is in alles larger than life geworden en haast excentriek. Daarover kom je aan de hand van de gesprekken met Eddie ook steeds meer te weten trouwens.

Ik heb me wel gestoord aan het zeer matige acteerwerk van Jansen deze keer, wat is dat eigenlijk een beperkt acteurtje. Vooral hoe hij "lambourghini diaaaboolo" zegt in het begin

avatar van Puthenaer

Puthenaer

Fantastisch goede film! Ik vind Acda zeer sterk in deze film. Gisteren 'live' op tv gekeken en ondanks het tijdstip (22:00-23:45 uur geen seconde moe geweest)

Normaal moet iemand van 30 dat natuurlijk makkelijk volhouden, maar als je 3 kids ( 4, 2, en 6 mnd) hebt, dan lukt dat niet vaak meer hoor!

avatar van quintein

quintein

Alleen de criminelen hadden wel wat gevaarlijker en stoerder kunnen uitzien.

Kun je wat preciezer zijn wie je daar mee bedoelt?,bedoel je daar ''Haveman'' en ''Patrick van Veen'' mee,de Joego's in de club/het asiel of die 2 hulpjes van Haveman die nog geeneens konden kaartlezen.

Wbt de laatste 2 ben ik het nog wel met je eens,maar de rest kwam m.i toch wel redelijk echt over.

avatar van Spetie

Een behoorlijke goede, degelijke film van eigen bodem dit. Het verhaal zit op zich goed in elkaar, het acteerwerk is in orde, waarbij Victor Low er op een positieve manier duidelijk bovenuit springt. Verder is de film redelijk sfeervol en op sommige momenten ook best grappig. Vooral de al vaker geroemde openingsscène is erg sterk en grappig

Het nadeel van de film is alleen dat de spanning nogal ontbreekt. Het ligt al vrij snel enorm voor de hand dat Thomas Acda het lek is, iets wat ik jammer vond, omdat het de rest van de film ook meer voorspelbaar maakt. Toch kijkt het allemaal wel erg lekker weg, en daarnaast heb ik me geen moment verveeld. Voldoende dus.

avatar van qwertzu

qwertzu

Was een tijd geleden dat we deze hadden gezien, maar afgelopen week weer gekeken en moet zeggen vond hem nog steeds heel erg goed!

Wij zeggen altijd dat is een on-nederlands goede film!

Vond het leuk om al die bekende acteurs te zien!

avatar van Pelagatti

Pelagatti

Erg spannende en voor Nederlandse begrippen sterke misdaadfilm!

Vond vrijwel alle personages goed gecast, behalve die van Cas Jansen. Het is zo'n "ventje" en zijn acteerwerk laat vaak te wensen over. Spanning zit er al snel in en raak je eigenlijk niet meer kwijt tot het einde. Zitten goede twists in en actiescenes werken soms benauwend. Echt topkwaliteit van eigen bodem! Aanrader!

avatar van juhnzun

juhnzun

Goed om tezien dat ze hier dus ook zulk meesterwerkjes kunnen maken zie je echt niet vaak !

avatar van bollepeer

bollepeer

soom schreef:
Das een Lamborghini Diablo!

Lekker bakvisachtig, wat vind ik die Cas Jansen toch echt een lekker ding, en wat kan hij acteren, geweldig.

Alleen de eindscenes van Cas met Ricky snap ik niet helemaal, waar hij naar buiten loopt, haar begroet met 'dochter', en dan vervolgens loopt hij net zolang door tot hij vrij is? Of hoe kan ik dit zien?
Beetje grof en een beetje sadistisch, en ik hou niet van al te veel grofheid en sadisme, ik word er altijd heel erg boos van, en ik zal er nooit aan wennen om dit in films te aanschouwen. (vandaar dat ik het liefst romantische onzinfilms kijk wellicht ).
Lek is weer een geweldige film van Jean van de Velde, wiens werk ik altijd fijn om te kijken vind, behalve All Stars, maar die moet ik weer eens herzien, vind ik.

dat is nogal logisch, Cas Jansen wordt opgepakt vanwege de moord op die crimineel en als hij na zoveel jaar vrij komt, loopt hij naar zijn vrouw en naar het kind van low, die heeft hij dan geadopteerd en beschouwen ze het als hun kind.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Het had zoveel kunnen zijn, maar blijft steken op het niveau 'bedenkelijk': 2.50 (2.60)

Het verhaal is eenvoudig van opzet, doch voldoende uitgediept waardoor de prent net iets meer heeft te bieden dan de ruime keur aan middelmaat. Toch wordt dat grotendeels teniet gedaan door de wat overdreven personages, die bovendien uitermate zwak worden neergezet. Wederom kon de volledig talentloze Cas Jansen me niet overtuigen; met enkele steekzinnen die ieder ander willekeurig persoon beter uit zijn smoeltje zou slingeren dan meneer Jansen. Löw is de enige die enigszins kleur geeft aan zijn personage, zei het vaak nogal overdreven. Cinematografisch tracht regisseur Van de Velde om de één of andere reden veel diversiteit in te brengen, wat vooral onrust teweegbrengt, hetgeen absoluut niet nodig was geweest. Een film waar meer uitgehaald had kunnen worden.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik vind dit wel één van de betere nederlandse thrillers. De spanning zit er van begin tot einde goed in en Cas Jansen vind ik het ook zo slecht nog niet doen.

avatar van Tarkus

Tarkus

Niet echt een film die in mijn smaak viel, ondanks de sterke rol van Victor Löw.

Vind de film nogal slordig gemaakt, de vertolkingen zijn wel goed, maar het scenario is voor verbetering vatbaar.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

acda, jansen, low, allemaal heel goed. Derwig zet ook een akelige psycho neer (evenals Low over thé top, maarja dat was nicholson ook in thé shilling, wat doet 'r toe, als t maar klopt in de film).

Alleen Gijs scholten van aschat is misplaatst als quasi stoere vogel.

en 't verhaal is ook nog eens bijzonder spannend (vinf ik) en kent de nodige twists, zonder dat 99 % van de cast in 3 seconden wordt uitgeroeid, zoals martin scorsese gewend is te doen.

(coppola ook, maar in godfather 1 en 2 niet zo geforceerd)

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

the shining bedoel ik natuurlijk

avatar van fritsje

fritsje

spannende nederlandse thriller,zo zie ik ze graag.waarom worden er niet meer van deze juweeltjes in onze lage landen gemaakt ?ga hem kijken en geniet !!!

avatar van Semsoethot

Semsoethot

Best aardig, maar geluidstechnisch wat aan de krappe kant. Het einde is, tja, een beetje voorspelbaar. Maar met name het eerste deel heeft veel vaart en is erg onderhoudend.