menu

Van God Los (2003)

Alternatieve titel: Godforsaken

mijn stem
3,49 (2304)
2304 stemmen

Nederland
Misdaad / Drama
85 minuten

geregisseerd door Pieter Kuijpers
met Egbert Jan Weeber, Tygo Gernandt en Angela Schijf

De 17-jarige scholier Stan sluit vriendschap met de 3 jaar oudere, kleine crimineel Maikel. Als de jongens bij een overval in paniek hun slachtoffer doden, maken ze onbedoeld indruk op het hoofd van de plaatselijke drugsmaffia. Deze ziet wel wat in de jongens en ze maken snel carrière als zijn doodseskader. Hun vriendschap wordt door de gebeurtenissen steeds hechter. Alleen Anna, Maikels vriendin, vormt een probleem. Stan is meer voor haar gaan voelen dan hij zou willen, maar slaagt er toch in haar op afstand te houden. Dan komt Anna erachter waar Maikel zo veel geld mee verdient. Bang geworden, doet ze een beroep op Stan om haar te helpen weg te komen. Stan moet kiezen tussen Maikel en de doodsbange Anna. Een onmogelijke keuze.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=Q8jq6qjsBlM

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van tommykonijn
2,5
Van God Los moest één van de beste Nederlandse films zijn. Regisseur Pieter Kuijpers ken ik tot dusver enkel van Dennis P. en De Griezelbus. Niet bepaald twee meesterwerken, maar wel vrij aardige films. Ik was hier dus best wel benieuwd naar.

En ik moet toch zeggen dat ik een beetje teleurgesteld ben. Het is absoluut geen slechte film, maar imo ook absoluut niet de beste Nederlandse film. De film begint nog redelijk, maar het duurde niet lang of mijn interesse zwakte steeds meer af. De voice-over die gebruikt wordt vond ik erg overbodig. Veelal worden er dingen vermeld die duidelijk zijn door gewoon naar de film te kijken. Daarnaast zou het misschien effectiever zijn geweest als er wat meer rustigere momenten in hadden gezeten waar je bijv. Stan ziet lopen zonder dat er de hele tijd een brommerige stem overheen praat. Het accent vond ik ook nogal geforceerd overkomen. De stemmen deden me eerder denken aan die van de New Kids dan aan Limburgers.

De moorden worden een beetje op een vlakke manier in beeld gebracht. Ook de relaties tussen de personages onderling kwam niet geheel overtuigend over. De vriendschap tussen Stan en Maikel is erg ongeloofwaardig, evenals Maikel's 'romance' met Anna. Ik zal niet zeggen dat de acteurs het slecht doen, maar op de een of andere manier vind ik de samenhang tussen de personages niet helemaal overtuigend. Toch wil ik de film niet helemaal in een kwaad daglicht zetten. Er zitten namelijk toch wel een aantal goede momenten. Eén daarvan is als de twee verkleed als gorilla de oude mensen overvallen en ook het einde werd vrij goed naar voren gebracht. Hier werd er wél een beetje emotie getoond waardoor de personages direct een stuk interessanter werden. Daarnaast is het niet zo dat ik me heb lopen vervelen. De film is zo gemaakt dat ik wel van begin tot eind ben blijven kijken en, ondanks dat ik niet alles even onvoorspelbaar vond, weet de film toch min of meer te interesseren.

Geen slechte film, maar wel een tegenvaller. De film slaagt er om de een of andere reden gewoon niet in om bij mij binnen te komen. De film kent enkele leuke momenten en zaken als setting en aankleding zijn nog best redelijk verzorgd, maar over het algemeen blijkt Van God Los toch niet zo indrukwekkend als dat ik gehoopt had.

2,5*

avatar van Captain Pervert
4,0
Het is dit jaar 10 jaar geleden dat Van God Los uit kwam. Op 1 oktober verschijnt de film opnieuw in de bioscopen. De film is hiervoor volledig gerestaureerd.

Een film uit 2003 die gerestaureerd moet worden? Huh? Dat is toch meer iets voor films uit de Charles Chaplin tijd die 80 jaar lang op een vochtige zolder lagen?

avatar van Zinema
3,5
Zinema (crew)
Perfecte performances.

Van God Los bestaat 10 jaar en kreeg ter ere van dat heuglijke feit een digitale restauratie. De film draait opnieuw in de bioscopen en verschijnt, voor het eerst, op Blu-ray middels een goed uitgeruste jubileumeditie. Diegene die de film nog op DVD heeft liggen zal versteld staan van de verbetering van de beeldkwaliteit. De film ziet er daadwerkelijk stukken beter uit. Dit is niet zomaar even een snelle overzetting geweest, hier is echt wat mee gedaan. Geheel terecht overigens, want de film behoort tot een van die zeldzame goede producties die ons land rijk is. Een meeslepend misdaaddrama dat staat als een huis. Van God Los mag dan ook gezien worden.

Losjes gebaseerd op het verhaal omtrent De Bende van Venlo, begint dit misdaaddrama gelijk sterk met een surrealistisch aanvoelende beeldbenadering van carnaval. Als kijker bekruipt je gelijk een vervreemdend gevoel, dit gaat er vast niet zachtaardig aan toe. En dat klopt want de film doet de titel eer aan. Een drietal vrienden trekt elkaar de afgrond in tijdens een geweldspiraal die realistisch overkomt en daardoor impact maakt. Wat nog meer indruk achterlaat zijn de acteerprestaties. Gernandt en Weeber, maar ook Schijf en Wittermans, acteren perfect. Met name eerstgenoemde weet echt angst in te boezemen met zijn onheilspellende performance.

Terug naar de 10-jarige jubileumeditie van de Blu-ray. De beeldkwaliteit is werkelijk waar prachtig geoptimaliseerd. De oude DVD uit 2003 lijkt wel een videoband vergeleken met deze gerestaureerde versie. Ook het geluid is flink verbeterd met een 5.1 DTS-HD Master Audio geluidstrack. De bijgevoegde bonusdisc bevat een hele hoop extra’s: verwijderde & verlengde scènes / VPRO’s ‘Shot on Location’/ Making of Van God Los / Audioscript in dialect / nieuwe teaser en een nieuwe trailer. Kortom voldoende om de hele avond mee te vullen. Kunststukjes moet je af en toe oppoetsen en zo geschiedde. Het maakt dit filmjuweeltje nog meer tot een klassieker.

Zeer goed.

Met dank aan Entertainment One voor het recensie-exemplaar.

avatar van maxo922
3,5
Fijne film met goede, eigenlijk perfect passende sfeer. De luchtigheid van het begin dat doorgevoerd wordt tot het einde van de film is erg prettig en blijft leuk. Verder maken de spannende scenes ook echt een impact.

2,5
Een re-release in de bios? Zo goed was de film nou ook weer niet.

avatar van daxclusive
4,0
Benieuwd of de re-lease beter is

avatar van BigFiction
1,0
De neppe Limburgse accenten zijn echt te erg om aan te horen ze hebben de hele film voor mij verpest. Het verhaal ging wel, jammer dat er zo'n cliché liefdeselement in moet zitten dat niet goed is uitgewerkt.

avatar van Film Pegasus
3,0
Film Pegasus (moderator)
Het geheel is nogal doorsnee en als verhaal niet echt boeiend. Gelukkig loopt het wel wat los in de 2e helft van de film. Jammer, want ik had hier wel wat meer van verwacht, maar het verloop van de film levert weinig verrassingen op. Als je dan een Belgische Dief! bekijkt mis ik toch wel een leuk script. In tegenstelling tot die Belgische film wordt de quasi lege doos van Van God Los wel veel mooier omkleed. Het oogt allemaal wel mooi en tegen het einde van de film kwamen toch nog wat emoties en sfeer naar voren.

Op zich dus geen slechte film, maar dat is vooral te danken aan de regie en niet aan de inhoud.

avatar van DjFrankie
3,0
De film is zeker niet slecht, maar dat foute accent had niet gehoeven. Klinkt totaal niet Venloos. Jammer dat verpeste voor mij weer een deel.

avatar van de grunt
3,0
Paul verhoeven heeft deze film hoog zitten.

Bron

En terecht.

Dat "niet-uit-de -streek-komende acteurs" een accent gaan nadoen vind ik ook storend. In Amazones vond ik het ook al niks. Die speelde zich af in Breda en ik dacht: er zijn toch zat Brabantse acteurs? Bij de Bende van Oss bijvoorbeeld,dat klonk veel natuurgetrouwer.

4,5
Prachtige Nederlandse film, origineel, hard, koud.
Een ongenuanceerde weergave van ellende, in een steengoed jasje.
4.5/5

avatar van Insignificance
0,5
Complete deceptie. Alles waar ik jeuk van krijg, zit er wel in. Geen idee wie hier wel of niet de accenten machtig is, maar het klinkt in de meeste gevallen nergens naar. Niet het enige probleem van de voice over, die doet echt alles om je in slaap te sukkelen. Het misdaadplotje mag geen naam hebben, maar je krijgt er ook nog een zooi plat soapdrama bij, waar Angela Schijf gezichtsuitdrukkingen uitprobeert die er zover overheen zijn, dat het lachwekkend wordt. Ze is niet de enige. Tygo Gernandt is sowieso al een aansteller, hier is het af en toe, zeker ergens in de slotfase, echt bar en boos.

Veel van dat soort overdreven gedoe dat totaal misplaatst voelt. De muziek doet ook nog een duit in dat zakje met allerlei gejubel en, als het even moeilijk is, een pianoriedeltje. Niet te harden. Idem voor de flashbacks, helemaal wanneer Kuijpers een paar keer teruggrijpt naar iets dat je circa twintig minuten daarvoor te zien hebt gekregen. Zet dan zo'n grote, witte, knipperende H linksboven in beeld. Wat een armoe. Het enige positieve dat ik hiervan kan maken, is dat het geperst is in minder dan anderhalf uur. En die Turkse baas. Die is een, eh, baas. Verder kan ik er helemaal niks mee.

3,5
Prima film, met een schimmige sfeer, die echt wel goed binnenkomt!!

3,0
Heftige film. Zit nog bij te komen. Zoals iemand hier schreef: hard, koud zakelijk. Maar hij komt wel binnen. Vond hem ook geloofwaardig. Zoals Stan nog op het keerpunt zit. Maikel niet in de steek wil laten, Anna wil helpen, het ouder echtpaar probeert te redden. De rest is al compleet van God los. Geweldig gespeeld doorTygo Gernandt en Angela Schijf. Mensen, mensen, dat is acteren. Maar ik vond ook Egbert Jan Weeber als Stan geloofwaardig. Toch vond ik het verhaal zelf wat leeg. Zit ook niet veel ontwikkeling in. Je weet het als kijker al: van de ingeslagen weg is geen weg terug.

avatar van Capablanca
4,0
Gisteren opnieuw gekeken. Ik handhaaf mijn vier sterren, maar de voice-over, die me de vorige keer niet opviel, begon ik nu toch als overbodig te ervaren.

avatar van Music4ever
3,0
Gisteren met veel verwachting bekeken maar helaas een behoorlijke tegenvaller.
Sowieso is de voice-over vreselijk, de hele film blijft dit helaas kwellen.
Ook de accenten zijn lachwekkend. In plaats van dat het de film aan kracht en realisme
moet geven leidt het alleen maar af, je hoort gewoonweg dat het niet echt is.

Acteerwerk van Tygo en Egbert-Jan is wel behoorlijk goed, toch mis ik een bepaalde klik
tussen de twee hoofdpersonen. Film is ook erg kort en daarom is er helaas de tijd niet
de karakters wat beter uit te werken. Helaas is de verhaallijn ook erg dun en weet je als kijker al vrij snel welke kant het uit zal gaan. Hierin mis ik echt enorm de spanning die er niet is, de heftige scene's zijn waar de film opteert maar dat is wel erg karig. Blijft dus weinig over van wat een film boeiend kan maken, tegenvaller!
3*

avatar van avdj
3,0
Het gemiddelde op MovieMeter schiep verwachtingen maar die zijn slechts gedeeltelijk ingelost. Van God Los is zeker geen slechte film maar allesbehalve volmaakt.

De acteurs zijn prima, met name de twee hoofdrolspelers. Angela Schijf viel mij niet positief of negatief op. Haar rol beperkte zich ook tot het zo nu en dan spreiden van de benen. Misschien niet de juiste manier om, eh...diepgang, te creeëeren. Vreemd genoeg zijn de acteerprestaties individueel oké maar is er geen sterkte chemie te bespeuren.

Het verhaal is eenvoudig en goed te volgen. Ik zie de meerwaarde van de voice-over niet in, het voegt vrijwel niets toe. In de verte is Van God Los vergelijkbaar met Gomorra al heeft die laatste film meer sfeer en een betere uitwerking. Toch heeft zijn Nederlandse 'tegenhanger' hier iets mee gemeen: het pakt op de een of andere manier. De overval op het laatste moment, de wanhoop bij Gernandt: het laat mij niet koud. Jammer genoeg kent de film vooral nare momenten. Een half uur extra speelduur had de nadruk zo nu en dan op een aangename manier kunnen verleggen.

Qua camerawerk valt er niet zoveel te mopperen al kan ik ook geen eigen stijl bespeuren. Net als de rest van de film is het niet slecht maar komt het overal net iets te kort.

3*

avatar van bjerik76
4,0
dat de film al zo gedateerd is...
Toch blijft de film heelgoed, de cast, het verhaal en het acteerwerk.
Een brute film, met een ontroerend eindscene.

avatar van Rodger
3,5
Eindelijk eens een keer gezien, en jammer dat ik dit niet eerder gedaan heb.
prima film, goeie cast, en goed gebracht.
3.5 ***

avatar van Elchapo
4,0
Topper zonder twijfel....4 stars.

avatar van de grunt
3,0
krabs_movie schreef:
Bij de Bende van Oss bijvoorbeeld, dat klonk veel natuurgetrouwer.


Dan bende gij zeker nog nooit in Oss geweest

avatar van Phantasm
3,0
Prima film met een goed verhaal en een goeie cast.

4,5
Van God Los in een nieuw jasje, volgende week vrijdag op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Het scenario wordt dan voorgelezen door een geheel nieuwe, atypische cast:

Melody Klaver in de rol van 'Stan'
Isa Hoes in de rol van 'Maikel'
Henry van Loon in de rol van 'Anna'
Kiki van Deursen in de rol van 'Sef'
Marnie Blok & Arne Toonen in verschillende rollen

Kaarten zijn te bestellen via onderstaande link:

Winchester McFly Script Reading | Nederlands Film Festival - filmfestival.nl

3,5
Ik ben al jaren fan van de serie "Van God los" en gisteravond heb ik dan eindelijk de film gezien. Zeker niet slecht maar sommige afleveringen van de serie waren een stuk beter/spannender!

4,0
Een prima film.goeie cast,met name tygo gernandt.er zit een goed verhaal in die gebaseerd is op de bende van venlo.

3,0
Losjes gebaseerd op de bende van Venlo , het einde van de film klopt dan ook al niet .

avatar van panax
3,5
heftig !!
prima acteurs !!
goede nederlandse film !!

3,5
NRT
Prima film. Voor mij het opstapje naar de serie die ik nog veel beter vond.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:19 uur

geplaatst: vandaag om 22:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.