Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 24 april 2003
Bekijk via NPO Start Plus
Bekijk via NLZIET
Plot Van God Los
"Rock Hard and In Your Face"
De 17-jarige scholier Stan sluit vriendschap met de 3 jaar oudere, kleine crimineel Maikel. Als de jongens bij een overval in paniek hun slachtoffer doden, maken ze onbedoeld indruk op het hoofd van de plaatselijke drugsmaffia. Deze ziet wel wat in de jongens en ze maken snel carrière als zijn doodseskader. Hun vriendschap wordt door de gebeurtenissen steeds hechter. Alleen Anna, Maikels vriendin, vormt een probleem. Stan is meer voor haar gaan voelen dan hij zou willen, maar slaagt er toch in haar op afstand te houden. Dan komt Anna erachter waar Maikel zo veel geld mee verdient. Bang geworden, doet ze een beroep op Stan om haar te helpen weg te komen. Stan moet kiezen tussen Maikel en de doodsbange Anna. Een onmogelijke keuze.
Anna Sprengers
Mother Stan
Mrs. van de Velde
Mr. van de Velde
Apster
Ik vind dat altijd zo'n rare term. Wat is dat precies dan?
Davidus
Ik vind dat er vaak te veel 'toneelachtig' geacteerd wordt. Te overdreven articulerend, te houterig, te nadrukkelijk. Ook het geluid doet vaak te decorachtig aan. En bij de scenes heb ik te veel het gevoel van "een scene". Je hoort nog net niet het " and action", en dan lopen alle figuranten weer heel goed geregisseerd door het beeld en spelen de acteurs weer hun rol.
(Uiteraard zijn er genoeg uitzonderingen)
In deze film gaat alles heel spontaan, heel natuurlijk. De emoties lijken echt, niet gespeeld, heel gewoon. Alles (lijkt) op locatie te zijn opgenomen. En m.n. Tygo speelt heel goed.
Arnforpresident
Als Vlaming had ik geen last van geforceerde accenten, ik had meer last om ze te verstaan wanneer het te snel of te zacht was. Al bij al maar een matige film. De acteerprestaties waren goed. Bovendien was ik wel gecharmeerd door de looks van Egbert Jan Weeber.
3*, en dan ben ik vrijgevig omdat het een Nederlandstalige film is.
John Lee Hooker
Redelijke film met een goeie cast. Visueel was het nogal saai en eentonig.
Het kwam best wel realistisch over.
Hier en daar vroeg ik me wel af of dat het niet anders kon. Bijvoorbeeld de scène met Stan en Maikel op de bank en dat Sef helemaal te keer gaat tegen Maikel. Was een beetje overdreven.
Camerawerk was 'n beetje gemiddeld, al vond ik het wel jammer dat ze op dezelfde plek twee keer met de rails hadden gewerkt.
Aardig.
Best een aardige film over de destijds redelijk beruchte bende van Venlo. Hoewel het geheel enigszins oppervlakkig wordt uitgewerkt is het bij vlagen best vermakelijk. Dat komt vooral door de acteurs, die prima spelen. Tygo Gernandt heeft zo zijn beperkingen, maar hij weet hier overtuigend een echte badguy neer te zetten, waar je zowat nog bijna bang van zou worden. Egbert Jan Weeber doet het ook goed als de twijfelende Stan, die niet altijd goed weet welke keuze hij moet maken. Ook Angela Schijf is niet onaardig, al vond ik haar accent soms wat lachwekkend ogen.
Verder bevat de film enkele harde en best heftige scènes, die zeker indruk weten te maken. Een minpunt is wel dat vooral de relatie tussen de hoofdrolspelers nogal oppervlakkig blijft. Een iets betere uitwerking en uitdieping had er waarschijnlijk bij mij voor gezorgd dat het hele gebeuren een diepere indruk zou maken. Nu is het best leuk, maar een echt gevoel kreeg ik niet bij de hoofdrolspelers, ondanks het goede acteerwerk. Best leuk dus, maar zeker geen superfilm dit.
nadrin
vond dit een goede film
zeer intens en al gaar het verhaal wel soms in een stroomversnelling.
goed en overtuigend geacteerd.
vind dat de film best kan concurreren met de betere Britse en Amerikaanse cinema.
Tarkus
Redelijk goede Nederlandse film, maar heb ondertussen toch al betere filmen gezien in dit genre, ook Nederlandse producties.
Maar toch zijn de vertolkingen hier ook goed en zit het met het verhaal ook wel snor.
Kortom: een goede film, maar een topper is het niet.
Kr!kke
Redelijke misdaadfilm...
Er wordt sterk geacteerd in de film, wat ik dan meteen ook de beste troef vind van de film. Het verhaal is op zich ook niet verkeerd, maar het leek me op sommige momenten nogal onrealistisch. Zo leek het me niet echt realistisch dat beide heren een reeks van moorden konden plegen zonder dat ze ontmaskerd werden, rekening houdend met het feit dat ze allebei totaal geen ervaring hadden.
Leuk om een keer gezien te hebben, maar niet meer dan dat.
GinolaEHV
Degelijk gemaakte Nederlandse film, die hier echter wel een hele hoge rating heeft.
Acteerwerk is op zich prima in orde. Het Limburgse accentje zit er vooral bij Tygo Gernandt en Egbert Jan Weeber goed in. Wat echter voor mij wel erg storend was, was dat Weeber als voice-over af en toe onverstaanbaar was.
Nog een minpuntje was Angela Schijf. Niet alleen haar acteerprestaties an sich, maar heel haar rol. De hele relatie tussen Gernandt en Schijf had wat mij betreft uit de film gelaten kunnen worden. Totaal niet boeiend en geheel overbodig.
3*.
mjk87 (moderator films)
Geen bijzondere film, met een wel goed spelende Weeber (vooral hij, perfect een Petje neergezet) en Gernandt, al zie ik die laatste soms als typetje uit New Kids. Kan hij niks aan doen, maar toch jammer voor mijn ervaring.
Enfin, het verhaal is niet heel bijzonder. Het is eerder een verzameling losse scènes, met een puber die weer eens niet de meest ideale (niet cynisch bedoeld) thuissituatie heeft, et ceter et cetera. De film was ook tamelijk kort, waardoor of verhaal kon worden verteld, of karakters uitgediept. Kuijpers koos duidelijk voor dat laatste, waardoor je wel prima personages hebt, maar weer geen echt verhaal. Zonde, want dan had ik misschien meer in de film gezeten. Ook de muziek was niet slecht, maar ook niet bijzonder.
Maar absoluut de grootste hoofdrol is voor de cameraman. Prachtige beelden, waarin sommige kleuren zijn vervaald, met korrelige beelden, met vervaagde beelden, originele composities en kadrering. Dat deed de film absoluut de ruimere voldoende geven.
Al met al een redelijke film, waar veel meer in had gezeten.
Lennert
Geen perfecte film, maar door het grimmige sfeertje en Gernandt's uitstekende acteerwerk prima uit te zitten. Probleem blijft een beetje dat Limburgs een vrij knullig accent is, iets wat door het vrij stoicijnse acteerwerk van hoofdpersoon Egbert Jan Weeber niet veel makkelijker aan te horen is. Probleem bij dit soort films is voornamelijk ook het feit dat niemand van de acteurs sympathiek over komt, waardoor het moeilijk is om jezelf ergens mee te identificeren of voor iemand te juichen. Ik heb een schijthekel aan het soort puber als Stan en opgefokte engerds als Maikel en Sef en had zodoende gedurende de hele film ook meer angst voor wat ze onschuldigen zouden aandoen, dan wat hen zelf zou over komen.
Maar hier komt wel bij dat de film uiteindelijk wel spannend is en bij vlagen vrij angstaanjagend over komt. Het gebruik van dit kleurenfilter geeft ook het idee alsof het al een tijdje geleden plaats vond, wat in mijn ervaring goed paste bij de tijd waarin deze film zich moest afspelen. Al met al zeker de moeite waard, had alleen iets meer ingezeten.
schram101
Aardige Nederlandse film die zonder Tygo helemaal in elkaar zou vallen. Voor mij een van de beste zo niet de beste Nederlandse acteerprestatie, die vind ik over het algemeen niet zo best. Ook Weeber doet dat heel behoorlijk. De bijrollen zijn dan wel weer wat minder, maar dat deert verder niet.
We krijgen een soms redelijk hard verhaal voorgeschoteld over twee gangster(tje)s die langzaam veranderen in twee huurmoordenaars voor de lokale maffia. Realistisch of niet, het verhaal leent zich goed voor vermakelijk film en dat is het dan ook zeker. Veel verder dan dat gaat het niet echt pakken doet de film je nooit jammer genoeg.
Het einde vond ik wat vreemd. Hoewel het misschien wel bij de film pastte had ik toch graag wat anders gezien.
edblok2
Ik ben zeer verbaasd over al die 3 sterren die gegeven worden. Dit is een van de beste Nederlandse films van de afgelopen 15 jaar!
gizzegiz
Goeie, rauwe film, alleen niet goed verstaanbaar voor de Vlamingen.
sinterklaas
Ik vind dat altijd zo'n rare term. Wat is dat precies dan?
Omdat Nederlandse films vaak de soapy, overdreven kant op gaan als het om dit soort genres gaan. Dan word er of een zooi flauwe humor of frequente seks in gegooid, of word er veelsteveel geoveract.
Beffrey28
Oei, dit was heel slecht. Slechte accenten, slecht acteerwerk, een irritante voice-over, en een flinterdun verhaaltje. Ik ben geen fan van Nederlandse films, en dit is helaas geen uitzondering.
Decec
Een redelijk misdaadfilm...
Redelijk verhaal...
Een beetje langdradige....
Een waargebeurd verhaal...
Redelijk acteerwerk...
Redelijk achtergrond muziek/geluid (Dolby Digital)...
Matig HD kwaliteit, soms veel geruis...
Jammer voor deze Nederlandse film (Doodslag vond ik beter)...
blackcat13
Na een half uurtje gestopt met kijken. Deze film is niet aan mij besteedt, de stijl spreekt mij zeker niet aan.
"Van God Los opnieuw in de bioscoop" - FilmTotaal filmnieuws
(speculatief, anders dan de kop doet vermoeden)
Roger Thornhill
Herzien na de aardige Shot on location-documentaire van Tom Barman. Blijft recht overeind staan, met Tygo Gernandt als benauwdmakend middelpunt.
Majoor Landzaat
Absoluut de beste, hardste, meest indringende Nederlandse film ooit. De gebeurtenissen zijn op zichzelf al indrukwekkend en de locaties, setting en het uitmuntende acteerwerk versterken dat nog eens. Duister gefilmd, vol met drama en gedeeltelijk waargebeurd. Topfilm.
schrans
Ik heb volgens mij net de sterkste film tot nu toe uit het Nederlandse taalgebied gezien.
Hoewel het verhaal zelf allesbehalve origineel is, maakt de regisseur er echt een adembenemende film van. Qua emoties die loskomen tijdens dat ik de film zag, was dit echt wel sterk. Ik leefde enorm mee met de karakters alhoewel het zeker niet de meest vriendelijke personages waren. Hoe die Michael wordt gespeeld als een psychopatische zot en tegelijk ook het vaderfiguur voor Stan, vond ik prachtig geacteerd. Ook Stan wordt goed neergezet als de timide jongen die een vaderfiguur zoekt, vindt en daarvoor tot het uiterste gaat. Zeker in die eindscene was duidelijk hoeveel liefde er niet was tussen hen en hoeveel pijn het doet.
The One Ring
Wat een deceptie. Van God Los heeft de reputatie toch één van de betere Nederlandse films te zijn, maar in plaats daarvan kwam ik bij één van de slechtste terecht. Het is op zich een goedbedoelde poging om een film te maken over criminelen die gebaseerd zijn op de bende van Venlo, maar zo'n suf resultaat had ik niet verwacht.
Ik verwachtte ook wat meer een film over de lokale maffia zelf en niet zozeer over wat figuren die wat meer aan de marge ervan staan. Op zich niet erg dat daarvoor gekozen werd, maar helaas levert het niet veel op. Tygo Gernandt doet zijn best, maar speelt een vrij eendimensionale psycho van het type dat ik eerder al veel interessanter uitgebeeld heb zien worden in talloze andere films (zie o. a. het halve oeuvre van Cagney of Pesci, en dat is slechts om te beginnen). Angela Schijf krijgt een ondankbare rol als vrouw die slechts een speelbal is en wiens karakter afhangt van wat de schrijver van het script op dat moment van haar verlangt. Die junk is gewoon een flauw karikatuur. Dan blijft Stan over als enige interessante personage, maar dat wordt dan weer verpest door hem een afgrijselijke voice-over te geven waarin hij alles steeds uitlegt wat vaak al duidelijk was door naar de film te kijken. En was dit niet het geval dan licht de voice-over dingen toe die van Stan een boeiend mysterieus karakter had kunnen maken.
Die voice-over past echter wel bij de nadrukkelijke stijl van filmen, waarin alles erin gehamerd wordt. Ik kreeg sowieso vaak de indruk dat het allemaal te veel gefilmd was volgens het handboek. Een verhaal als deze verdient wat meer flair, maar het leek een tv-film, alleen was deze nog lelijker. Volgens mij was de tv-uitzending ook niet helemaal geweldig, toegegeven, maar ik zag zelden zo'n lelijke film, met zo weinig verbeelding gebracht. Het is zo volgens het boekje dat ik nooit vergat dat ik maar naar een film zat te kijken. Ik was het verhaal steeds een stapje voor en de emoties werden daarnaast voor me voorgekauwd, maar voelden nooit oprecht aan. Die vriendschap tussen de twee hoofdpersonen is enorm belangrijk, maar werd voor mij niet invoelbaar en bleef slechts een plotelement. Het helpt ook niet dat Kuijpers nooit echt een overtuigende fundering voor die vriendschap vindt.
Er blijft zo verdomt weinig over om van te genieten. Zelfs het Venloose sfeertje komt nauwelijks uit de verf (enkele onscherpe shots van carnaval en een dialect dat toch goed verstaanbaar wordt gehouden voor niet-sprekers). Dat doet een Rundskop toch beter. Er zitten een paar leuke dingetjes in, zoals die apenpakjes en het dilemma rond die oude mensen werkt enigszins, maar het is te weinig om te voorkomend at dit voor mij toch wel een vervelende film was om uit te zitten. Een ramp welhaast.
Is dit omdat je de zaak niet kent? Want deze figuren waren de Bende van Venlo. In feite marginale, maar extreem gewelddadige criminelen die soms in aanraking kwamen met georganiseerde misdaad, niet de maffia zelf.
Quido
Briljante film. Wederom genoten gisteren. Zoals elke écht goede film kent ook Van God Los een stuk of vijf memorabele scenes, die me elke keer weer weten te raken en waar ik steeds weer getriggerd naar toeleef alsof het de eerste keer is.
The One Ring
Ik ken de zaak wel, maar niet heel goed. Ik was dan ook in de veronderstelling dat ze zich uiteindelijk meer in de criminele organisatie gewerkt hadden, maar dat klopt dus niet.
notsub
Deze film kwam even goed binnen zetten. Hij is hard, erg direct en regelmatig meedogenloos. Jammer, dat er geen enkele ruimte voor subtiliteit of humor is, het enkel en alleen grauwe ellende. Uiteindelijk is dat eigenlijk ook wel weer de kracht. De voice over doet het ook goed.
tattoobob
Een van de beste nederlandse films die er zijn...
Een aanrader
russo
Goede film, jammer dat bnn zo'n waardeloze afgesneden 4:3 transfer heeft vertoont vandaag.

Kijkers positief verrast door de serie 'Van God Los': 'Onverwacht juweeltje'

Genoten van 'Ferry' op Netflix? Dan zijn deze Nederlandstalige misdaadfilms iets voor jou

Earth
Documentaire, 2007