Genre: Misdaad / Thriller
Nederland
Geregisseerd door: Jean van de Velde
Met onder meer: Cas Jansen, Ricky Koole en Victor Löw
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 27 april 2000
Plot Lek
Jack, een jeugdvriend van politieagent Eddy, heeft een enorm fortuin verdiend met drugtransporten. Dit is voor de Centrale Inlichtingen Dienst een prima aanleiding om hem als geheim informant te gebruiken met Eddy als doorgeefluik. Maar alle informatie blijkt aldoor waardeloos te zijn. Er is iemand die de boel verraadt. Speelt de politie een dubbelrol of zit het lek bij de criminelen? Eddy's leven komt in gevaar en zelfs zijn collega's keren hem de rug toe.
Eddy
Haveman
Gynaecologe
Wachtcommandant
Lennert
Ik vond het in ieder geval een erg vermakelijke, in zekere zin zelfs goede, film. ****
bianca & petra
dit vonden wij petra en bianca echt een top film ! cas jansen en thomas acda ! maar ook kees boot is erg leuk in de film ! maar voor ons was er een echte kanjer en dat is willem drieling ! dit is echt een hele mooie jongen ! we zagen hem laatst weer in glazenhuis ! wat een uitstaling heeft deze jongen ! zijn ogen ! zijn bouw ! willem ik hoop dat je dit leest ga zo door ! hele dikke kus van petra en mij xxxxxxx ! (bianca dus) hahaha
muismat
Beste nederlandse (actie)film ooit, daarom alleen al krijgt ie vier sterren van me.
twg
de beste nederlandse film ooit gemaakt!!!!!!
FisherKing
Vertel eens hoeveel Nederlandse films jij gezien hebt ?
djelle
Zeer matig misdaadverhaaltje waar weinig in gebeurd. Niet veel actie of spanning, en de scenes waren soms zo vermoeiend langdradig. 2
mister blonde
wellicht kun je je dan beter houden bij de Amerikaanse pulp die je zo goed vindt...
twg
voor fisherking : ik weet niet hoeveel NL films ik heb gezien maar van degene die ik gezien heb vond ik deze toch echt de beste.
djelle
Ik wil maar zeggen: Maak geen karikatuur van mij, check eerst even wat achtergrondinformatie vooraleer je mij op een openbare site in een bepaald hokje duwt. Ik geef alle genres uit alle hoeken van de wereld een evenwaardige kans, en hou van films in het algemeen. Hier en daar heb ik wel een extra boontje (bv voor bepaalde soort horrorfilms of oosters actiefilms ofzo) maar ik kan elke film uit elk genre evenzeer waarderen en graag zien. Ze moeten gewoon geslaagd zijn voor mij... Simpel toch? Het is niet omdat ik bepaalde Amerikaanse luchtige vermaak-films ook heel graag kan zien, dat ik beperk blijf tot deze soort in mijn filmwaardering. Verre van. Ik hoop dat dit lelijk misverstand nu eindelijk eens en voor altijd opgehelderd is.
Zalige kerst.
mister blonde
Zeer matig misdaadverhaaltje waar weinig in gebeurd. Niet veel actie of spanning, en de scènes waren soms zo vermoeiend langdradig. 2
ook had je het over weinig actie en spanning. spanning is persoonlijk, maar deze film zit juist enorm veel actie. schietpartijen, martelingen, autoachtervolgingen... het zit er allemaal in. alleen in Amerikaanse pulp is dat nog meer, wat dan ook vaak nogal overdone is.
ik vind het wel aardig dat je wil doen voorkomen of je een hele uitgebreide smaak hebt, terwijl je in bijna elke post hier het tegendeel bewijst.
twg
er zijn wel degelijk films die ik beter vind als lek . maar dat zijn films uit andere landen . als je het binnen NL houdt vind IK dit de meest geslaagde ,om zo maar even te zeggen.
(fijne kerst)
djelle
Dank je. (eventjes Reactie op Mister Blonde:)
... Dan heb je nog nooit een post van mij gelezen bij films zoals American beauty, leaving las vegas, mullholland drive zowel als "lichtere" werken zoals home alone, neverending story, commando of buitenlandse pareltjes als la haine, amorres perros... Ach, voorbeelden te over van mijn uitgebreide smaak! Ik hou van films uit alle genres.
Qua Nederlandse thriller vind ik bv "de lift" steengoed. Het was ook spannender voor mij. Inderdaad, dit is persoonlijk.
Totnogtoe heb ik geen Nederlandse (maar ook geen Belgische) actiefilm gezien die in mijn persoonlijke visie een actiefilm te noemen is. De financiële mogelijkheden zijn er ook niet voor, dat begrijp ik wel, maar pure actiefilms zijn zeer moeilijk weggelegd voor dergelijke landen. (Horrorfilms bv, daar kunnen ze wél mooie dingen van maken. bv rabbid grannies; even terzijde) Ook in lek zijn er misschien 2 "mini-schietpartijtjes" dat dan nog erg matig geregisseerd is. Hetzelfde voor de autoachtervolgingen. Martelingen zijn meer een soort van sadisme dat ik niet echt tot actie kan rekenen.
Het budget is gewoon ontoereikend om een gemiddelde actieliefhebber voldoende te kunnen bevredigen. Actiethriller zoals lek het beste kan omschreven worden, is nog ietwat haalbaar. Maar ik vind nu eenmaal dat het maar een matige actiethriller is. Redelijk goed voor een Nederlandse (inderdaad twq
), maar op grote schaal bekeken bestaan er toch sterkere vind ik. Sfeervoller, origineler, ook o.a...
En zelfs zonder de financiële middellen, kan men soms een erg sterke genrefilm maken. Neem nu "el mariachi", gemaakt met een lachwekkend laag budget, nog lager als voor deze gereserveerd was. Maar toch is hij veel creatiever, origineler, sfeervoller, actievoller en specialer dan "Lek" of "de zaak alzheimer". Kan je moeilijk naastkijken denk ik. Hoewel dat ze, en zeker dit laatste voorbeeld, wel ietwat origineel en creatief zijn hoor, maar dan nog is het zeker niet op het niveau van Mariachi. Zo zijn er nog wel voorbeelden om het verschil aan te tonen.
Lek vond ik gewoon een middelmatige actiethriller. Zeker in vergelijking met andere werken, kan ik niet zeggen dat hij eruit springt. Het blijft mijn mening natuurlijk, je moet de ernstigheid er niet zo van afwegen. Laat staan dat je zou suggereren dat mijn filmsmaak beperkt is of dergelijke, op basis van een paar posts waar jij niet mee akkoord bent. Ik hou van discussies, maar dergelijke verwijten of suggesterende beeldschetsingen t.o.v elkaar die de ernstigheid of de geloofwaardigheid aantasten, vind ik maar een lage manier van doen.
twg
je hebt wel gelijk dat lek geen GEWELDIGE film is als je alle films meerekent. Ik bedoel ook dat ik qua NL films lek de beste vind , maar je hebt gelijk dat als je andere films van de hele werled meetelt dat lek niet zoveel voorstelt.het is een hele tijd geleden dat ik lek heb gezien in mijn herinnering vond ik hem heel goed , mischien moet ik hem nog eens kijken .
djelle
Ca va. Ben blij dat je weet wat ik bedoel. Soms ontstaan er nogal geweldige misverstanden uit mijn schrijfsels...
twg
oh ja ? ik vond het vrij duidelijk wat je bedoelde.
predator
- 1948 stemmen
Goeie (onnederlands goed) film, met ijzersterke humor (dat begin alleen al). Schijnt een behoorlijke goede weergave van de werkelijkheid te zijn. Sterke rol van Ricky Koole!!!
Webby
3.5 ster, beste nl film dier er bestaat!!
En dan nog een 3.5 ster??
HiLL
Fantastische film, meet een werkelijk zeer goede rol van Victor Löw.
E V
Hele spannende Nederlandse acte thriller. Heel goed geacteerd vooral door Victor Löw. Terechte Gouden Kalf winnaar.
frosty
gister eindelijk eens gehuurd via Emmys
viel me erg mee! ik heb het normaal niet zo op nederlandse films( op Van God Los, en Soldaat van oranje na) maar deze was best te doen..;-)
PS Schatjes blijf ik ook leuk vinden
tevelenco
Verassend goede en harde nederlandse politiefilm.
Met een goed verhaal, wat naarmate de film vordert steeds spannender wordt en uiteindelijk uitloopt in een verassend spannende climax.
Ook over de akteerprestaties was ik zeer te spreken.
Vooral Cas Jansen maakte indruk en ook Thomas Acda vond ik erg grappig.
Een van de betere nederlandse films die ik heb gezien.
SaintOfKillers
Redelijk leuke film met wisselvallig acteerwerk. Hij begon leuk, maar na een tijdje kon het me niet echt meer boeien.
En dat einde.... het koppeltje probeert zwanger te raken en het wil niet lukken en de bevriende gangster loopt constant met een baby rond. Dat was zó ongelooflijk voorspelbaar dat ik dacht dat ze het niet meer zouden durven om die kleine bij de "helden" te dumpen, maar ze deden het toch

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien

Simon

Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel
Animatie, 1983

TBS
Thriller / Misdaad, 2008
false accusationsweasel old friendsdrug ring criminal gangluxury car