The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 169 minuten / 182 minuten (extended edition)
Alternatieve titel: De Hobbit: Een Onverwachte Reis
Verenigde Staten / Nieuw-Zeeland
Geregisseerd door: Peter Jackson
Met onder meer: Martin Freeman, Ian McKellen en Richard Armitage
Releasedatum: 12 december 2012
Bekijk via Videoland
Bekijk via HBO Max
Plot The Hobbit: An Unexpected Journey
"From the smallest beginnings come the greatest legends."
Bilbo Balings is een simpele hobbit die een rustig leventje leidt in de Gouw in Midden-aarde. Zijn rustige bestaan is echter snel voorbij als de tovenaar Gandalf op zijn deur klopt. Samen met Gandalf en dertien dwergen onderneemt Bilbo een avontuur dat hem moet leiden naar de schat die de draak Smaug van de dwergen gestolen heeft.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Hobbit (BoekMeter)
- The Hobbit: An Unexpected Journey (MusicMeter)
- The Hobbit: An Unexpected Journey [Special Edition] (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Kili
Dwalin
disneystore
The Hobbit: An Unexpected Journey 3D Blu-ray
Alleen vrij vreemd dat Beorn op de 3D Blu-Ray cover staat?
theonering
De amerikaanse Blu-ray cover is uit, tegen 19 maart, zal in de benelux allicht rond dezelfde datum uitkomen.
Misschien niet de echte uitgave.....
Roger Thornhill
Had graag The Goblin King op de cover gezien
Ja, die zag er heerlijk smakelijk uit.
En dan te bedenken dat daarachter (zij het misschien met motion-capture-techniek) Barry Humphries (Dame Edna) verscholen ging!
disneystore
Ja, die zag er heerlijk smakelijk uit.
het draait om innerlijk niet om uiterlijk! Hij staat misschien niet op de cover van Vogue, dat betekent niet dat hij een minder persoon is!
Roger Thornhill
Nee, natuurlijk niet, sorry, ik wed dat hij op familiefeestjes altijd een getapt persoon is. En die kinkwab is ook best sexy eigenlijk. Deze dan maar doen?
P.S. Ik zie nu pas je avatar. Briljant! Heeft Michael Keaton ooit een betere rol gehad? (Ik herinner me nog altijd hoe hij zijn neus in zijn binnenzak snuit.)
Sisko
Net niet zo goed als Lord of the Rings (5*) maar ik heb toch wel weer genoten van de avonturen in Middle Earth!
Bilbo doet het goed en is ook prima gecast. Peter Jackson maakt goed gebruik van alle aanhangels bij de boeken om bepaalde aspecten wat aan te dikken. Maakt de film wel spectaculair. Ik kijk uit naar deel 2.
Parisa
Ik heb hier het boek uit ‘77. De vertaalde versie. Die had ik zo uit, dus ik ben vooral benieuwd hoe ze hier 3 films van gaan maken. Dat ben ik nog steeds.
Ik vond het een leuk (kinder)boek met veel meer vaart dan LOTR. Bij LOTR werden er vaak zo veel pagina’s gebruikt om vanalles te beschrijven dat ik op een gegeven moment steeds meer diagonaal ben gaan lezen. Terwijl ik toch echt geen hekel aan details heb, snakte ik soms naar een wilde actiescene. Of gewoon een dialoog. Dat was bij de Hobbit wel anders. Maar daar vond ik juist het getreuzel in de Gouw weer niet erg. Ook toen ik las dat wat mensen vonden dat dit een eeuw leek te duren, had ik na dit gedeelte in de film het idee dat het nogal meeviel.
Ik hou nog steeds van treuzelen in Rivendell. Het blijft een van mijn favoriete plekken in ME.
Verder irriteerde ik me onwijs aan Gandalf zijn op-het-nippertje-reddingen.
Deel 1 is me, ook qua wat is toegevoegd en weggelaten, aardig bevallen. Niet super. Vaak had ik het idee dat men meer van het boekje wilde maken dan dat het eigenlijk is. Zo episch is de Hobbit na het zien en lezen van LOTR namelijk niet. Ik vind het wel bijzonder dat het toch weer een hype lijkt te creëren.
Martin Freeman is een hele fijne Bilbo. Niets op aan te merken.
Verder was ik blij met alle onbekende baarden, ehm, gezichten. Waarbij ik sommigen toch wel te smakelijk vond om een dwerg te spelen. Ik kan me niet meer herinneren dat Tolkien op geile wijze zijn dwergen beschreef. En daarmee zijn deze dus gemiscast. Maar daarmee niet minder fijn voor het oog. Ze klonken ook veel te sexy voor een dwerg.
Ik vond McCoy ook erg leuk als Radagast. Zo schattige hippie met zijn beesies.
De bekende gezichten heb ik sinds ‘10’ jaar geleden al zo vaak gezien, ook in interviews, dat ik ze niet meer los kan koppelen van hun menselijke gedaante. Dat haalt de magie uit de film, jammer genoeg. Ik zag in plaats van hobbits, elven en tovenaars alleen maar acteurs in een mooi kostuum. Maar ook de nieuwe dwergen vond ik veel te menselijk.
Qua decors, kostuums enz. had ik eigenlijk gehoopt op een iets andere insteek dan LOTR. Om het weer iets nieuws mee te geven. Het speelt ten slotte ook niet in dezelfde tijd in ME, dus het hoeft ook niet precies hetzelfde te zijn. Behalve bij de hobbits dan, want die houden niet van verandering.
Ik wilde de film graag in 2D zien (vanwege hoofdpijn en duizeligheid), maar in die versie draaide hij niet meer. Uiteindelijk hebben we hem dus toch in 3D gezien, maar dan wel de IMAX versie. Ik vind het wel degelijk een verbeterde techniek. Alles is veel scherper, de ondertiteling, alle lagen. Het kijkt veel rustiger als de 3D versie van Avatar jaren geleden. Daar kwam ik al wankelend de bios uit. Terwijl ik wel ben gewend aan 1x per jaar Pandadroom.
Toch voelde ik 2x pijn in mijn achterhoofd, dus helemaal perfect is 3D voor mij nog niet. Maar met 3D IMAX is dit zo opgelost. De film is zonder 3D-bril al zo scherp dat je ook zomaar een gedeelte zonder kan kijken. Alleen van de ondertiteling klopt dan niets, maar aangezien mijn Engels goed genoeg is, is dat geen probleem. Nu ‘durf’ ik HFR ook wel uit te proberen.
Ik vond de bril een stuk fijner zitten dan 1 van een gewone 3D film. De brildragers onder ons vonden hem juist te strak zitten.
Overigens zag de Star Trek preview er super uit. Volgens de super enthousiaste Pathe medewerkers bij de kassa is deze weer op een nieuwe manier gefilmd (anders dan de Hobbit). Hier veel meer diepte en nog steeds erg scherp en zonder problemen kunnen kijken.
3,5* voor The Hobbit 1.
Mirob1
Het is even wat kinderlijker dan The Lord of the Rings, maar ik zat direct in de film. Sfeer zit er weer fantastisch in, prachtige omgeving en prima acteerwerk. Vrij veel kritiek op deze film, ik vind het onterecht. Ik hoor zelfs criticasters zeggen dat de film niet geloofwaardig was... Tsja. Diezelfde criticasters vonden TLOTR geweldig, dat is die film over die liliputters die een kwaadaardige ring moeten beschermen
The Hobbit is topvermaak, heerlijke film en ik kijk uit naar deel 2.
take70
Moet je eigenlijk in de bios kijken en dan het liefst in HFR 3D.
Vond het een mooie film met leuke 3D effecten.
Toch geen echte topper, dus zeker niet de volle score.
Hassink
The Hobbit is topvermaak, heerlijke film en ik kijk uit naar deel 2.
Dat gaat natuurlijk over geloofwaardig acteerwerk en niet het verhaal...
In the Hobbit zie ik toch belachelijk geklede acteurs staan die niet goed weten wat ze aan het doen zijn waarbij ik in LOTR zelfs niet heb nagedacht over acteurs.
jippie2010
Dat gaat natuurlijk over geloofwaardig acteerwerk en niet het verhaal...
Ik snap je punt... ik zie ook zeker op dit gebied wel een verschil tussen de beide films.
Maar je zet het wel erg zwart-wit neer, dat herken ik zeker niet.
LOTR-lover
Ben voor de 2e keer naar de bios geweest voor The Hobbit en deze keer de 3D versie gezien. Ben daar normaliter geen fan van en had bij de premiere dus specifiek gekozen voor de 2D versie.
Maar ben toch wel enthousiast geworden van de 3D versie. Vond het absoluut toegevoegde waarde hebben bij deze film. De prachtige omgevingen en sommige beesten (bijvoorbeeld de Wargs) spreken echt tot de verbeelding door 3D. Toch blij dat ik 'm in beide versies gezien heb.
Thorongil
jippie2010
Kinderachtig
Van alle cijfers die je kunt geven heb jij het vaakt een 0,5 gegeven. Dat is gemiddelde beinvloeding, en DAT is pas kinderachtig.
baspls
zeg dat wel. waarom is iedereen zo onpositief? dit is de beste film die sinds 2003 is gemaakt!
elke kritiek op deze film is bull shit.
mjk87 (moderator films)
Nee, de beste film sinds 2003 is There Will be Blood.
Dit is bij tijd en wijlen een vermakelijke film maar soms wat kinderachtig. Dan vond ik de boektrilogie al niet bijzonder, maar de films waren prima. Deze film heeft dat alles in zich maar weet dat niet waar te maken. Er had minstens een uur aan scènes geschrapt kunnen worden zonder dat je het idee had iets te missen. En ik had echt het idee naar de wat vrolijkere versie van The Fellowship te kijken. Daarom wordt het soms wat langdradig.
Blijft over dat Jackson nog wel actie kan regisseren al vond ik enkele scènes niet zijn niveau en sommigen waren wederom te lang uitgerekt vol actie.Denk aan de Helm's Deep, dat duurt al snel een halfuur maar verandert steeds in tempo en sfeer en blijft dus boeien. Hier niet.
Kleurgebruik is mooi. veel meer dan in de trilogie waarin de Schaduw al kracht wint, de muziek is ook prima en zorgt direct voor de sfeer van Middle Earth. Ook de vele verwijzingen en hints naar de gebeurtenissen 60 jaar later zijn vermakelijk. Al had dit met gemak een uur korter gekund, dan was het een betere film geweest. 2*
NYSe
Ik mag hopen dat dit niet zo is. Zoals mjk87 al zegt is daar bijvoorbeeld There Will Be Blood, maar ook The Tree of Life dingt i.m.o. naar die titel...
Ik lees anders heel wat (negatieve) kritieken die heel wat meer hout snijden dan het pretentieuze fanboygeroep dat jij hier overal plaatst.
iemand die kritiek erop geeft heeft totaal geen smaak.
Maar goed, jij zal met je dertien jaar en je geschiedenis als animator (?) wel een expert op het gebied van cinema zijn...
baspls
Nee maar mijn MENING is dat The Hobbit op LOTR na de beste film is van de afgelopen 12 jaar.
En waarom zoveel kritiek? ik geef niet gewoon fanboy geroep. Kom op mensen maak zelf is zo'n film? dat doe je Peter Jackson niet na. De enige terechte kritiek is dat LOTR veel beter is.
baspls
Dat valt wel mee. om je de waarheid te zeggen was ik eerst een amateur met Brickfilms en nu ben ik een animator in opleiding. Ik weet veel van films (vooral oudere) maar ben geen expert. ik vind dat ik wel een goede smaak heb (als ik dat zelf mag zeggen) want wat ik kijk vinden de meeste van mijn leeftijd oude zooi. LOTR en nu ook The Hobbit zijn de enige wat modernere films waar ik naar kan kijken.
mjk87 (moderator films)
Je stelt het wel zodanig dat het niet je mening lijkt maar eerder een soort van objectieve waarheid, te meer omdat je stelt dat de kritiek een boel shit is.
En of je dit Jackson niet na kan doen? Ik denk het wel. Als je zo'n budget hebt. Nou kan Jackson wel goed actie filmen, zeker, maar een Cameron of Spielberg zijn daarin nog beter. Dat eerste halfuur van Saving Private Ryan bijvoorbeeld. En ja, het kan slechter (de gemiddelde film van Michael Bay) maar ook veel beter.
Deze The Hobbit heeft een redelijk eenvoudig verhaal dat nodeloos wordt gerekt. Het is juist knapper niet teveel te filmen, en dat doen velen Jackson niet na nee, maar of dat positief te noemen is.
Dat deze niet zo goed is als The Lord of the Rings (elk van de drie films), daar heb je dan weer gelijk in.
NYSe
Zo is het. Maar je zegt letterlijk:
Dus je suggereert nogal onomwonden dat jij wat smaak en filmkennis betreft boven eenieder staat die de film kritiek durft te geven. Of lees ik dat helemaal verkeerd?
paul83
Nee, de beste film sinds 2003 is There Will be Blood.
Hier kan ik heel kort over zijn: nee.
Dat is mijn MENING.
Maar ik begrijp soms wel dat bepaalde mensen zich ergeren als anderen bij dit soort films een 0,5 te geven. Dat raakt ook kant noch wal. Een half geef je aan films die echt een dieptepunt in de geschiedenis zijn.
mjk87 (moderator films)
Het aantal 0,5* valt mee, slechts 5 stuks op 1750 stemmen. Dat is niks. En 0,5 kan je prima geven aan deze film, want wie zegt dat diegene dit geen wanproduct eersteklas vindt. En iedereen houdt zijn eigen waardering erop na.
Ghola
Dat Jackson drie films van ongeveer drie uur nodig had om The Lord of the Rings te verfilmen was wel te begrijpen, maar waarom het boekje The Hobbit tot dezelfde epische proporties moet worden opgeblazen is me, ook na het zien van het eerste deel, niet duidelijk. Een goed deel van de te lange film bestaat uit 'nieuwe' scènes, die behalve extra speelduur echter maar weinig aan het verhaal toevoegen. Des te opvallender dat The Hobbit qua toon aangenaam licht is gebleven en het bronmateriaal op die manier weer wél eer aan doet. Gelukkig komt ook de sleutelscène tussen Frodo en Gollum fantastisch uit de verf (en eigenlijk al reden genoeg om de film te gaan zien). Hoeveel spektakelscènes en 3D-effecten de film ook op je afstuurt, het wordt nergens zo spannend als tijdens dat simpele spel. 3,5*
RimkoWolfs
"I'm going on an adventure !"
Als grote die-hard Lord of the rings fan heb ik eerst de film gekeken en daarna het 250 pagina lange boek gelezen.
Ten eerste vond ik het boek natuurlijk erg leuk, maar daarvoor zijn jullie niet op deze site..
De film is zoals velen al zullen vermoeden of weten niet helemaal trouw aan het boek, maar ik kan wel zeggen dat het gedeelte wat niet trouw is, wel degelijk een toegvoegde waarde heeft. het is nét dat beetje extra wat het tot een beter geheel maakt.
De films is simpelweg alles wat je kunt verwachten van het begin van een trilogie. Het heeft alles, de kennismaking, de eerste actie en het leren kennen van de personen . Ookal had ik dit niet echt met de dwergen (buiten Thorin dan).
Een goed begin voor de trilogie, die je bijna laat smeken voor de volgende delen. Zo heb ik het ervaren. En ik kan zelf dus niet wachten, omdat ik weet welk groot deel van het verhaal nog verteld gaat worden in de volgende film.
Super !

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013

'Lord of the Rings'-films populair bij Nederlandse HBO Max-kijkers

'The Lord of the Rings' krijgt een gloednieuw vervolg: releasedatum 'The Hunt for Gollum' bekendgemaakt

De tien best beoordeelde films met de vandaag jarige Benedict Cumberbatch (46)

Deze goed beoordeelde films verdwijnen deze week nog van Netflix

The Lord of the Rings: The Return of the King

Western / Actie, 2012

Avontuur / Fantasy, 2009

Queen: Days of Our Lives
Documentaire / Muziek, 2011
riddleelvesdwarforcsmiddle-earth (tolkien)hobbitgebaseerd op boekbergburglarzwaardhorseback ridingmagielegendecontract reizentrollschepselthunderstormfantasy worldtovenaarepic battlelost ring reisringgoblincouragegianttunnelunderground lakeburied treasureclimbing a tree invisibilityancientgnomegnomes questlive action and animationhigh fantasysword and sorcerytrekkinggoblins good versus eviltrolls middle-earthandy serkisbackstoryelfen middle-earthcreaturesepic fantasy good vs evilepic adventurefantasy creature amusedhobbit