The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 169 minuten / 182 minuten (extended edition)
Alternatieve titel: De Hobbit: Een Onverwachte Reis
Verenigde Staten / Nieuw-Zeeland
Geregisseerd door: Peter Jackson
Met onder meer: Martin Freeman, Ian McKellen en Richard Armitage
Releasedatum: 12 december 2012
Bekijk via Videoland
Bekijk via HBO Max
Plot The Hobbit: An Unexpected Journey
"From the smallest beginnings come the greatest legends."
Bilbo Balings is een simpele hobbit die een rustig leventje leidt in de Gouw in Midden-aarde. Zijn rustige bestaan is echter snel voorbij als de tovenaar Gandalf op zijn deur klopt. Samen met Gandalf en dertien dwergen onderneemt Bilbo een avontuur dat hem moet leiden naar de schat die de draak Smaug van de dwergen gestolen heeft.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Hobbit (BoekMeter)
- The Hobbit: An Unexpected Journey (MusicMeter)
- The Hobbit: An Unexpected Journey [Special Edition] (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Kili
Dwalin
predator
- 1954 stemmen
Ik had er, gezien de trailer, niet zoveel van verwacht, maar ik was aangenaam verrast. Het is een lange film, maar dat gevoel krijg je nergens, je zit continu lekker in de Tolkien-sfeer. En Bilbo is wat mij betreft een stuk aangenamer dan Frodo. Martin Freeman zit meteen goed in z'n rol en heeft een echte hobbit-uitstraling. Daarnaast is de Gollem-scene briljant.
De nieuwigheid is er van af en bepaalde dingen zijn een herhaling van LOTR, maar dit eerste deel is misschien wel even goed als het eerste deel van LOTR (wat ik zelf het minste van de drie LOTR delen vond).
Ik heb 'm nu wel in 3D Imax gezien, ben benieuwd of HFR de film nog anders maakt.
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Meeslepend, humorvol, actievol, avontuurlijk, audiovisueel geweldig werkje.
legian
Deze film valt wat tegen als je het vergelijkt met de lord of the rings triology.
Minder spektakel. Minder mooie beelden en bepaalde scenes duurden te lang.
De acties waren wat voorspelbaar en doordat er meer humor in is gestopt komt het wat minder 'realistisch' over.
Kortom geen slechte film, maar ook zeker niet goed.
als je hem eens vergelijkt met the fellowship dan is het verschil minder groot.
het is niet reëel om deze film te vergelijken met de hele LOTR triologie. tis pas het begin van een nieuwe triologie.
getthecool
Het avontuur is inderdaad wat kleinschaliger, maar dat is voor mij geen probleem. Wel is de beginscene in het huis van Bilbo enorm langdradig. Gelukkig komt er in het vervolg wel wat meer tempo in en het laatste uur maakte de film. Iedereen die fan is van Lord of the Rings is moet zich toch kunnen vermaken met "meer van hetzelfde" - veel sfeer, goede / niet storende CGI en een onderhoudend verhaal.
Ik denk alleen dat het logisch zou zijn geweest om The Hobbit in twee delen uit te brengen, hopelijk voelen de volgende delen niet aan alsof er een half uur geschrapt had kunnen worden.
Overigens bekeken in 3D IMAX, Pathé Tilburg. Nu heb ik wel eerder IMAX films gezien en staat het volume wat mij betreft altijd wat te hoog, maar dit sloeg alles. Pijn aan mijn oren bij de Coca-Cola reclame.
VforVictor
leuke film, maar eigenlijk een herhaling van zetten als je de LOTR trilogie hebt gezien, maar hij was desalniettemin vermakelijk, hij kwam wat moeilijk op gang maar der zaten gelkukkig genoeg acxtie scenes in, een 3
yasaka
Zijn er mensen die de film al reeds meerdere keren gaan zien zijn ? Specifiek om het verschil te zien tussen 2D,3D,3DHFR ?
Wat leert deze ervaring ons ?
Ceeda7
Ik heb net de 24 fps versie gezien. Vorige week de 48 fps versie.
Zoals je zelf al kan voorspellen is de 48 veel scherper voor het oog. Na de 48 fps had ik echter weinig of zelfs geen last van mijn ogen/ hoofdpijn. Ikzelf raad dus de 48 fps aan, zeker ter voorbereiding van Camerons en andere toekomstige filmtechnieken.
Maar de 24 fps is natuurlijk ook goed als je van 3D houdt.
Opmerking: in de film zitten tal van 3D foutjes ( Brown Wizard nagezeten door wargs zag er wel erg fake en niet goed uit). Die fouten zijn ZOWEL bij 48 als de 24 zichtbaar. Dat de versie bij 48 fps soms fake lijkt te zijn, als een videospelletje ofzo ligt helemaal aan je eigen interpretatie en gewenwording. De eerste 10 minuten was het idd wennen aan de hyperrealistische (of hoe moet ik het noemen?) haarfijne beelden, maar dat werd ik snel gewoon.
Dat is mijn mening althans. En als je zo benieuwd bent: ga gewoon naar beide versies. The Hobbit blijft topvermaak, ook al zijn sommige delen slaapverwekkend en overbodig tot herkenbaar. Maar alleen al de laatste 10 minuten van de film deden mijn hart even snel bonken (audiovisueel het filmmomentje van 2012) als de geweldige LOTR-ervaring 10 jaar geleden. Vooral Gollem, o jee wat steelt die de show!
Ik ben van plan nog een groter stuk te schrijven over The Hobbit, maar het is verdomd moeilijk om mijn gedachten te verwoorden.
doctari
Ik was er al een beetje bang voor en mijn angstige voorgevoelens blijken uit te zijn gekomen: The Hobbit is een behoorlijke miskleun. Technisch gezien is het een hoogstandje maar verhaaltechnisch is het een rommeltje.
Het voornaamste probleem is dat alles tot een onhaalbaar niveau is uitgerekt. Zo ongeveer iedere scene in de film gaat maar door en door ver voorbij het punt dat het nog interessant is. Daarnaast worden er allerlei zaken met de haren bijgesleept of nodeloos herhaald uit LOTR. Deze toevoegingen zijn uiterst dubieus (de catweazle-achtige tovenaar spant de kroon maar ook het gevecht tussen de stenen reuzen is zeldzaam zinloos) en leiden uiteindelijk alleen maar af.
Ook qua actie en humor vind ik dat de film het flink laat liggen. De humor is door de boot genomen te flauw voor woorden en de meeste actiescenes gaan veel te lang door, missen spanning, en zijn vrij slecht opgezet. De positieve uitzondering is de ontsnapping van de goblins, waarbij alle remmen los gaan en er opeens wel humor en creativiteit de vinden is.
Gelukkig zijn er een paar zaken die wel goed uitpakken. Zo doet Martin Freeman het erg goed en is de scene tussen hem en Gollem nagenoeg perfect. Ook ziet het er natuurlijk allemaal prachtig uit (met name de landschappen).
Dit kan echter niet verhullen dat "The Hobbit" een behoorlijke miskleun is waarbij een in principe prima gegeven door nodeloze toevoegingen en herhalingen en een enorm traag tempo verzandt in een overall tamelijk slaapverwekkende aangelegenheid.
Meneer Bungel
Echt Unexpected is het inmiddels niet meer, maar een beetje benieuwd ben ik wel.
abasinp
Ik heb em voor de tweede keer in de bios gezien
eerste keer was met 48fps 3d zag er echt mooi uit haarscherp
maar ik vond film best wel tegenvallen beetje raar af en toe langdradig en ik vergelijk de film teveel met lotr.
Gisteren nog een keer gegeken dit keer imax 3d, een groot verschil met 48fps 3d maar dit keer had ik er meer van genoten en ik moet zeggen het is best wel een vette film.
Ik ben echt benieuwd hoe het verhaal verder uitgaat lopen.
Mapexdrummer
Niet best deze film. Eerste uur de neiging gehad om weg te lopen maar aangezien de rest van mijn familie bleef zitten kon ik dat niet maken. Langdradig, geen spanning en erg voorspelbaar. Meer een disney-film wat opzich geen probleem hoeft te zijn maar ik was hier niet op voorbereid.
Wat ik vooral niet begrijp is dat 'the badguy' uit de computer moet komen (die groene gast met 1 hand) wat er toch anno 2012 niet uitziet. Dit zouden ze toch echt beter kunnen doen?
Jammer dat de vogels in de laatste scene niet een paar kilometer konden doorvliegen, dan hadden ze mij deel 2 en 3 kunnen besparen
theonering
Wat leert deze ervaring ons ?
Ja, ik heb ze allemaal gezien, ik vond 2D en 3D HFR (IMAX) het mooiste om te zien. Ik vond de 3D versie er slordig uit zien op sommige stukken,met name de achtervolging van de wargs, en de natuur beelden liepen minder mooi over. Dit had ik helemaal niet met HFR, waar alles erg vloeiend gaat (voor sommige misschien weer juist te vloeiend). De 2D vond ik het rustigste kijken, geen hinder van een bril, en onscherpe beelden, wat de 3D versie wel bevat. Ik ben sowieso al geen liefhebber van 3D, maar ik vond HFR totaal niet storend, maar ik zou toch voor 2D kiezen, als ik hem nog een keer zou zien.
Mikemans
Ja het is een mooie film. Maar naar mijn idee is het totaal niets nieuws. Trollen, vechtscenes, een tovenaars, elfen, ring, Collum.
Bepaalde scènes gingen ook veel te snel waardoor ik niet meer zag wat er nou precies gebeurde. 3D effecten haperde ook op die momenten (pathe).
Voor de rest een prima filmpje.
NYSe
Voor de rest een prima filmpje.
Heb inderdaad ook last van het 3D-effect als de camera beweegt: het beeld wordt dan onduidelijk. En het blijft een vreemde gewaarwording dat je niet kan accommoderen terwijl je dat zou willen.
Drs. DAJA
The Hobbit: An Unexpected Journey heeft een plek gekregen in de Film Top 10 2012 van Midnight Movie Review. Voor de video van de top 10 Special kun je hier klikken.
JacoBaco
Ik heb vooraf geen trailers gekeken en geen recensies gelezen in de hoop dat deze film mij een beetje kan verrassen, want wat kan ik verwachten van een dun kinderboek wat verfilmd wordt? Destijds was ik erg onder de indruk van The Fellowship of the Ring, maar met The Two Towers en The Return of the King vond ik het allemaal wat minder worden. Vooral na The Return of the King was ik ook echt klaar met The Lord of the Rings, maar toen ik de verhalen hoorde over een eventuele Hobbit verfilming, begon ik toch wel weer wat enthousiast te worden.
Gister de film gezien in IMAX en de film heeft mij helaas niet erg verrast. Niets nieuws, maar dat is dus eigenlijk wel logisch. Toch heb ik zitten genieten met hier en daar wat nadeeltjes. De film neemt uitgebreid de tijd om op te starten en eigenlijk lijkt het allemaal best wel op TFOTR. The Hobbit in het kort is dan ook: een groepje mannen op een queeste die uiteindelijk steeds van het ene probleem in het andere probleem belanden, maar zich hier steeds weer net op tijd weten uit te redden en dat 2 uur lang. Helaas voor de The Hobbit begint dit een klein beetje vervelend te worden na een tijdje. Ook viel de finale wat tegen. TFOTR doet dit allemaal een heel stuk beter. Maar toch gingen de 3 uurtjes wel snel voorbij en dat is toch een teken dat het leuk was om te zien.
The Hobbit is uiteindelijk geslaagd omdat ik mij niet ernstig heb zitten irriteren aan dingen, het zijn kleinigheidjes. In The Two Towers en The Return of the King was dit echter wel het het geval waardoor ik daarna zelfs geen zin meer had om de films nog eens op te zetten. Verder komt The Hobbit wel wat kaal over, maar weet het nog wel net interessant genoeg te houden dat je toch nieuwsgierig wordt. En dan bedoel ik natuurlijk Smaug, maar ook de Necromancer intrigeerde mij. Ben benieuwd hoe ze daar mee verder gaan. Waarschijnlijk is het Sauron?
Boeff
Dit vond ik inderdaad ook. Op een gegeven moment had ik het wel gezien en hoopte ik dat de film verder zou gaan. Gelukkig gebeurde dat natuurlijk ook

Vervolgens genoten van de prachtige beelden, de settings (inclusief uiterlijk/kleding), de mooie actie en ik kon de humor ook waarderen.
Helaas kwam smeagol ook voorbij. Ik heb echt een hekel aan die scenes. Maar dat is gewoon persoonlijk.
Gezien die scene en het trage begin een 4,5.
Ik heb er zeker van genoten. Ik kijk ook al uit naar deel 2!!
Movie9471
Ik ben gister naar de film geweest. Omdat men 3 films van 3 uur van een boekje van ongeveer 200 bladzijdes wilde maken, had ik er al wel rekening mee gehouden dat het ietwat langdradig zou zijn en dat er vast wel dingen bij verzonnen waren.
Helaas had ik gelijk. Heel veel dingen (je zou bijna de meeste dingen zeggen) komen niet terug in het boek. Er is veel te veel gesleuteld aan het verhaal, waardoor de film het boek onrecht aandoet. Zo is er een nieuw kwaad bij verzonnen wat mij persoonlijk helemaal niet aanspreekt en wat mij betreft ook niet echt past in het vervolg van LOTR.
Ook het gejaag op de dwergen met hun quest komt helemaal niet in het boek voor. Laat staan Azog, de witte ork. Nu heeft de film weer een cliché wending wat, wat mij betreft, erg zonde is. En Radagast hadden ze ook beter weg kunnen laten.
Het is in de film nog niet echt duidelijk geworden, maar ik denk zomaar dat de grote spinnen ook een wat diepere en kwaadaardigere rol krijgen dan dat ze in het boek gekregen hebben. Persoonlijk vind ik ook dit weer erg jammer.
Maar verder was de film erg mooi gemaakt met hele mooie beelden en leuke personages. Martin Freeman pakt de rol van Bilbo erg goed en erg leuk op. Ook zijn Gandalf en de dwergen erg leuk neergezet.
Een vermakelijke film.
jackman56
Gisteren de film in 3 D Imax gezien precies wat ik ervan verwacht had.
Lange film maar voor je het weet is het voorbij.
Meeslepend, leuke acties, avontuurlijk.
De gollum scene was geweldig.
Kijk nu al uit naar het vervolg....
merijn82
- 1931 berichten
Ik kan een heel verhaal schrijven over mijn bioscoopbezoek van gisteren, maar dit komt voor 100% overeen met mijn kijkervaring. Ik haal het graag nog een keer naar boven

O, mijn score wordt wel een punt lager trouwens, 1,5 *
ussp019
Deze film was minder dan ik er had van verwacht. Het positieve is de Tolkien sfeer die briljant wordt neergezet. Je duikt vanaf het begin weer de LOTR wereld in en de personages zijn perfect gecast. De reden dat de film tegenvalt is dat ik hem sowieso ga vergelijken met de LOTR trilogie. De vergelijking met de eerste film van LOTR vind ik misplaatst. De fellowship is een stuk spannender en rauwer. Spannend wordt de Hobbit nergens, sterker nog het is allemaal erg voorspelbaar (en ik heb het boek niet gelezen).
Dat er daarbij veel flauwe humor in zit doet de film niet ten goede. Op deze manier wordt de Hobbit een "gewone" fantasyfilm en van Jackson verwacht ik meer, zeker na de LOTR.
wwelover
Misschien niet het niveau van LOTR, maar absoluut een goede film weer. Heerlijk sfeertje en ook veel humor. Qua actie nog niet zo heel veel, ken de boeken niet, maar hoop dat dat wel gaat komen in de volgende delen. De special effects zijn wel echt fantastisch en Martin Freeman schittert gewoon als Bilbo. Muziek en camerawerk zijn ook gewoon top. Hoop wel dat het iets spannender gaat worden in de komende 2 delen. Hoogtepuntje was wel overigens Gollem, die is echt nog mooier gemaakt dan eerst natuurlijk, en ik zag nu wel erg Andy Serkis erin.
bassie200
Gewoon weer briljant!! Binnen 5 minuten zit je weer volledig in de LOTR sfeer, heerlijk!
Verhaal goed, oude karakters die terug komen, geweldig....maar de Gollum scene is echt BRILJANT!
Enige minpunt vond ik de special effect....weet niet of het door het 3D kwam, maar vond deze hier en daar niet echt fantastisch.
Vandaar een half puntje minden, maar toch nog een dikke 4.5*
legian
Dat is logisch maar niet geheel fair.
De vergelijking met de eerste LOTR is zeker niet misplaatst, aangezien ze in feite dezelfde opbouw hebben en allebei een inleiding zijn voor de rest van het verhaal.
Het zou eerder misplaatst zijn om deze te vergelijken met de het laatste deel (of het tweede).
Wat ik me kan herinneren van the Fellowship (is al een aardig tijdje geleden' is dat het eerste deel tergend traag op gang komt, en eigenlijk niet bijzonder boeiend is (reken ik de film niet op af). Daarbij komt the Hobbit dus aardig overeen.
Als ik me het boek goed voor de geest kan halen, loopt de film net zoals het boek, ook daar is het niet bijzonder spannend.
Ook hier volgt die gewoon het boek veel meer, aan de ene kant is het mooi dat die niet teveel gaat knutselen aan de bron, aan de andere kant resulteert dat in een film die vele misschien niet verwacht hadden.
notsub
Mijn grootste kritiek is dat het een film als de Lord of The Rings serie is geworden, terwijl dit boek duidelijk een heel ander karakter heeft. De film vliegt hierdoor op een aantal momenten met te veel vaart uit de bocht en wordt dan bijna lachwekkend. De productie is wel erg mooi en goede scenes waren er voldoende. Toch blijf ik met het gevoel achter dat met een andere aanpak er een betere film was geweest. Ik zie nu al de delen twee en drie voor me en vrees dat ik die niet in de bios hoef te zien. Nee, de geslaagde grootse opzet van zijn eerdere succes heeft Jackson verleid tot verkeerde keuzes.
DonPeliculón
Hm, gemengde gevoelens na het zien. Ten eerste heerlijk om weer terug te zijn in Middle-Earth, The Hobbit is een bovengemiddelde avonturenfilm en ik heb me meer dan vermaakt. De vergelijking met The Lord of the Rings is misschien oneerlijk, maar het is wel logisch dat hij gemaakt wordt. En op alle facetten is het voorlopig voor mij een stuk minder. Het had van mij iets minder kinderachtig gemogen, ook al is het niet zo episch als de eerdere trilogie. Verder vond ik het er soms niet altijd overtuigend of té computerachtig uitzien, maar dat kan ook komen doordat ik hem in 3D zag, misschien is het in 2D beter. Voorlopig wel een kleine vier sterren, maar het zou me niet verbazen als het nog minder wordt.
zyntex
Film was zeker goed maar man man dat 3d brilletje ik word er gewoon scheel van...
Jammer dat er geen 2D voorstellingen waren bij mij bios maar voor deze film heb ik wel koppijn over..
StijnHendriks
Een mooie film, die rijk is aan beelden met geweldige sfeer. Het enige wat mij irriteert is de kwaliteit van 3D van dichtbij (in het algemeen, dus niet alleen bij deze film) en de mate van onrealisme, Toch nog 4*
Rujar
Ik heb de film in Imax gezien (nieuwe HFR 3D technologie) Moet zeggen dat ik totaal geen fan ben van 3D maar dit lijkt tenminste ergens op. Avatar 3D verbleekt hierbij.
astonm
Dat is toch wel verreweg het gemakkelijkste om een personage met een missend ledemaat te maken. Anders moet de acteur zijn arm onder zijn pak houden.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013

'Lord of the Rings'-films populair bij Nederlandse HBO Max-kijkers

'The Lord of the Rings' krijgt een gloednieuw vervolg: releasedatum 'The Hunt for Gollum' bekendgemaakt

De tien best beoordeelde films met de vandaag jarige Benedict Cumberbatch (46)

Deze goed beoordeelde films verdwijnen deze week nog van Netflix

The Lord of the Rings: The Return of the King

Western / Actie, 2012

Fantasy / Avontuur, 2009

Queen: Days of Our Lives
Documentaire / Muziek, 2011
riddleelvesdwarforcsmiddle-earth (tolkien)hobbitgebaseerd op boekbergburglarzwaardhorseback ridingmagielegendecontract reizentrollschepselthunderstormfantasy worldtovenaarepic battlelost ring reisringgoblincouragegianttunnelunderground lakeburied treasureclimbing a tree invisibilityancientgnomegnomes questlive action and animationhigh fantasysword and sorcerytrekkinggoblins good versus eviltrolls middle-earthandy serkisbackstoryelfen middle-earthcreaturesepic fantasy good vs evilepic adventurefantasy creature amusedhobbit