Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 15 november 2012
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot Lawless
"When the law became corrupt, outlaws became heroes."
De Bondurant Boys zijn een beruchte bende die drank smokkelen door Franklin County tijdens en na de drooglegging. De bende bestaat uit de drie broers. Forrest is de oudste, fel, onverwoestbaar en de volmaakte zakenman. Howard de middelste broer, is een grote man belaagd door de verschrikkingen die hij heeft gezien tijdens de Grote Oorlog. Jack is de jongste en heeft een voorliefde voor luxe, en droomt er van om Franklin County te verlaten. Gedreven en opgejaagd proberen deze mannen een bedrijf te runnen. Ondertussen worden ze verliefd, vechten ze om hun hoofd boven water te houden terwijl ze hun familie zien sterven, het bedrijf van hun vader zien mislukken, en de wereld ten onder zien gaan door de depressie en de droogte.
Jack Bondurant
Cricket Pate
Danny
Mason Wardell
Filmkriebel
Vanaf volgende week 19/09 in de Belgische bioscopen. Ik ga alvast kijken...
BramIsLegend
Wat een teleurstelling!
Zo'n acteurs en er zo weinig mee doen.
Zwakke schakel LaBeouf krijgt de hoofdrol terwijl de rest van de cast amper iets om handen krijgt.
Oldman krijgt amper 2 minuten screentime.
Hardy doet hier een doorslagje van Bane en Chastain krijgt ook amper iets om mee te werken.
Script van de hand van Nick Cave, what happened?
Knappe beeldjes hier en daar en de muziek van bovengenoemde was wel meer dan behoorlijk.
Al bij al toch nog een 2,5* vanwege Guy Pearce, die imo een heerlijke over the top badguy neerzet.
Pica Pica
Vorige week in Amerika gezien. Had er meer van verwacht. Het verhaal mist gewoon diepgang en de acteurs hebben allemaal wel eens betere prestaties neer gezet. Mijn extra halve * is zoals BramlsLegend al zei; Guy Pearce red de show enigzins. Een gemiste kans met deze top-cast.
Prudh
Vond de cast uitermate sterk, met La Buf als één van de betere. Even een nachtje op slapen. Zit misschien wel 4 sterren in deze uiterst groffe en sfeervolle misdaadfilm. Hillbilly gangsters.
Prudh
Overigens jammer, besef ik me na een nachtje slapen, dat de rol van Oldman zo klein is. Hij krijgt een toffe introductie als veelbelovend personage, maar blijkt achteraf vooral als mooie naam voor op de poster te zijn gecast.
ralfsjam
Mooie rauwe film over de drooglegging en de illegale stokerijen. mooi verhaal, mooi in beeld gebracht... Prima actie, en mooie soundtrack.
4** uit 5
Sergio Leone
Dubbel.
Enerzijds is Lawless een hard en rauw portret dat zich afspeelt tijdens de drooglegging. Geweld wordt niet geschuwd en op dat vlak scoort deze film dan ook punten.
Aan de andere kant is het script maar matig geschreven. Ik had mij wel voorbereid op een aantal clichés van het genre, maar sleutelscènes krijgen zo nu en dan te maken met een dom stukje dialoog (Forrest die zich voorbereid op z'n last stand en de les gespeld krijgt over zijn "legende") of een domme actie (de krachtige climax werkt zowaar op de zenuwen als de hoofdpersonen rustig neergeschoten worden door Rakes, die zelf blijkbaar quasi-immuun is tegen kogels).
Shia LaBeouf (hopelijk neemt hij nooit nog een voice-over voor z'n rekening) maakt progressie als acteur, maar valt in het niet tussen al het ander acteergeweld, acteergeweld dat ook al eens beter heeft gedaan. Zo teert Tom Hardy te veel op dezelfde tics zoals dat gekreun. Guy Pearce - voorzien van het lelijkste filmkapsel sinds Javier Bardem in No Country For Old Men - is zelfs misplaatst. Een goed acteur is hij zeker, maar zijn overacting past gewoon niet in dit soort film.
De overige castleden krijgen relatief weinig mogelijkheden. Jason Clarke is nog wel een aangename verrassing, maar Jessica Chastain is maar zo zo en de casting van Gary Oldman is al helemaal overbodig - de beste man krijgt hoogstens 2 minuten screentime. Mia Wasikowska - ook al in een ondankbaar rolletje - is wel weer erg goed op dreef.
Waar Lawless ook op scoort, is het visuele. De tijd waarin deze film zich afspeelt komt goed naar voren. Er is geen plaats voor gelikte decors en tierlantijntjes, dan wel voor onbehouwen en ruige plaatjes. Het gangsterleven is vies en vuil en het siert regisseur John Hillcoat dat hij dat zonder franjes en rechtdoorzee op het scherm brengt.
Dat doet hij zoals gezegd door het geweld niet te schuwen. Tanden worden uitgeslaan, botten gebroken en Tommyguns leeggeschoten. Het bloed vloeit dan ook rijkelijk, evenwel zonder te overdrijven.
De muziek is dan weer een spelbreker, zeker de gezongen liederen. Die halen meer dan eens de sérieux uit het geheel.
Het immense potentieel is spijtig genoeg niet ten volle benut.
Krappe 3,5
schumacher
Heel goeie film, ik vond alle acteurs top, goed verhaal, opbouwend. Goed dus, geen seconde verveeld.
ghostman
Vooral omdat sommigen bij deze film de vergelijking trekken met Michael Mann ...
qwertzu
lijkt me wel wat! Trailer maakt me nieuwsgierig, ben dan ook een fan van misdaad films.
cordiacovens
Goede film, geen hoogvlieger
Production design is erg goed, tijdsbeeld is goed gevangen.
Acteerwerk is ook vrij goed alleen buiten Tom Hardy niet heel erg goed, sommige iets te overdreven naar mijn smaak, wat het wel luchtig hield.
De film heeft ongebruikelijk veel humor voor zijn genre en dat beviel me wel, ik vond verder het verhaal niet heel geweldig maar visueel zat het goed in elkaar en was ik geboeid. Twijfel tussen 3,5 of een hele krappe 4.
NakedHero
Zojuist gezien op het Leids Filmfestival.
Op zich niet onaardig. Het verhaal was onderhoudend. maar misschien toch wat te makkelijk. De hele sfeer kwam zeer authentiek over; iets wat mij altijd blij kan maken. Toch mocht de film wat rauwer van mij zijn. Vooral aan de laatste scene stoorde ik mij helaas.
SunChaser
Gezien op het LFF, tegnvaller, mager verhaal en beetje cliche en vooral voorspelbnaar.
eppy
Ga niet naar de bios voor deze film, er is namelijk zo'n 40 minuten uitgesneden en deze mis je echt waardoor hij vreselijk gaat zuigen zoals te lezen is in deze recensie op filmtotaat
Prudh
Goed lezen is ook een vak? Lees in die recensie in ieder geval niets over 40 minuten. Heb ze ook niet gemist overigens.
cordiacovens
Niks geknipt volgens die 40 minuten, 1 uur en 55 minuten is 115 minuten. In Cannes was de film ook 115 minuten. Vrij goede film die inderdaad visueel interessant is
madmax1
Goede film die je zo bij de western kan indelen ,alleen de paarden ontbreken.
Gewelddadige actie , soms over de top ,cast is prima bezet,voor zo’n beetje verhaal
niet het gewenste resultaat.
aphexfreak
Emotionele achtbaanrit met zeer goede acteerprestaties. Rauw gefilmd met prachtig camerawerk. Ik vond The Road erg goed, maar deze is eigenlijk beter.
John Milton
Tegenvaller na de uitstekende trailer. Lawless leek na die gezien te hebben vuurwerk te worden en ondanks enkele uitstekende scènes is de kans helaas toch aanwezig dat je met een 'gemiste kans gevoel' blijft zitten.
Lawless zou je kort door de bocht kunnen zien als de Hillbilly variant van Boardwalk Empire. Mensen proberen geld te verdienen aan de drooglegging en de stokers krijgen het met de coppers aan de stok. Er zijn legio verschillen met de uitstekende HBO serie te bedenken, maar helaas zijn een kwalitatief goed script en strakke regie daar ook enkele van.
John Hillcoats regie springt net teveel van de hak op de tak en na de introductie van Gary Oldman (you know he likes to make a big entrance) zit je klaar voor meer..... Ne-uh... Dat is het voorlopig. Na veel te lang wachten komt hij weer en lijkt hij zich nu echt met het verhaal te gaan bemoeien, ne-uh.... Wrong again. Na die scène zien we niets meer van hem. Lawless heeft wellicht teveel karakters maar hoe het ook zij, de makers lijken niet goed te weten hoe ze hun aandacht precies moeten verdelen. De band tussen de broers onderling, de twee romances, de beweegredenen van (een walgelijk pismannetje spelende) Guy Pearce en wat Gary Oldmans gangster nu precies voor een man is, het blijft allemaal wat vaag. Met acteurs als Tom Hardy, Oldman, Jessica Chastain, Mia Wasikowska en Guy Pearce valt er genoeg te zien. Shia was ok. Maar als je veel verwacht, kan het toch voorkomen dat de verwachtingen niet worden ingelost. En ik verwachte een van de leukste films van 2012. Dat is het niet geworden.
Toch zitten er een aantal lekkere recht-voor-zijn-raap gevechten in die zoals we van Tom Hardy gewend zijn niet lang duren, maar wel bikkelhard en geloofwaardig zijn. Tenminste, als Tom Hardy met een boksbeugel op mijn strottehoofd slaat, verwacht ik niet overeind te komen..... Lawless heeft lekkere muziek, goede sets en prima camerawerk, maar mijn 3,5 ster zijn naar boven afgerond.
Naomi Watts
Sterk.
Enig nadeel is dat mijn favoriete actrice van dit moment, Jessica Chastain een te kleine rol heeft voor haar capaciteiten maar dan heb je het ook wel gehad. Tuurlijk het scenario is niet geweldig en het voelt allemaal erg fragmentarisch aan omdat Hillcoat er problemen mee heeft er een geheel van te maken maar verhaal heeft een ondersteunend geheel. Inwisselbaar maar qua beeldtaal heeft Hillcoat heel veel te vertellen. In de essentie van cinema slaagt hij.
De technische setup kan niet beter. Qua filmmakerij doe je mij niet meer plezier dan met de Alexa met Carl Zeiss Master Primes en de OP's van Angenieux. Cinematografisch erg solide, vrij dynamisch en je denkt al snel terug aan Public Enemies. Laat dat een compliment van enorme proporties zijn. Al haalt het het niet bij Mann's film. De buiten shots zijn magnifiek maar vooral de scenes binnen vond ik prachtig. Erg fijn geschoten zoals alleen de Alexa dat kan. Af en toe wat ondermaatse belichting maar nergens storend. De naaktscene van Chastain, de scenes waar haar kledij zo'n mooi contrast vormt met haar grauwe omgeving maar soms ook de warme omgeving (Bondurant House bvb). allemaal echt
Met Oldman, Hardy, Wasikowska, Pearce heb je een prima completerende cast. LaBeouf kwam er niet zo goed uit maar heeft ook het meest ondankbare personage. Hij blijft voor mij wel een vraagteken voor het Nymphomaniac tweeluik maar dat zal wel goed komen. Viel gelukkig erg mee. Ik keek er wel naar uit maar had er audiovisueel toch minder van verwacht. Aangename verrassing. Heel goed, wel wat rough around the edges maar een ruwe diamant is nog steeds een diamant.
Filmkriebel
Zalige misdaadfilm met een sublieme fotografie. Wat een mooi plaatje van begin tot eind. De jaren '30 waren uitmuntend weergegeven, zowel qua decors, kostuums enz. Het gaat er ook erg hard aan toe... dit is indeed een echte oorlog tussen 3 broers, allen dranksmokkelaars en de wet. Het acteren is van kwaliteit, vooral van LaBeouf, Chastain en Pearce. Het begin kwam wat rommelig over en het duurde wel een kwartier voor ik alles kon plaatsen. Halverwege wint de film aan tempo en intensiteit en je krijgt een top-gangsterfilm die zich niet in een stad maar diep op het platteland afspeelt in een dorp met keuterboeren. De overheerlijke finale is een waar bloedbad . Absoluut geen gemiste kans gevoel zoals ik hier las... dit is een misdaadfilm zoals die hoort te zijn. Goede regisseur die Hillcoat.
TMP
Een enigszins teleurstellende film. De sterke cast belooft veel, maar ik heb de meeste acteurs wel eens betere rollen zien neerzetten. Vooral Pearce's personage vond ik wat overdreven en weinig overtuigend neergezet. De film is erg sfeervol, maar verhaaltechnisch niet al te bijzonder. De personages bleven ook redelijk vlak. Ik had gehoopt op zoiets als Boardwalk Empire, maar daar doet het toch behoorlijk voor onder. Weinig bijzonder dus, al kijkt het wel vlot weg.
John Milton
Ik zou het graag met je eens zijn man, believe me.... Next stop, Killing me Softly, nieuwe ronde nieuwe kansen...

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

WOII-klassieker 'A Bridge Too Far' over slag bij Arnhem zondag op televisie

The Long Good Friday
Misdaad / Thriller, 1980

The Town
Drama / Misdaad, 2010
gebaseerd op boekprohibition erabroergrote depressiebootlegging moonshinemumblecorejaren 30brothers