• 9.373.651 stemmen

Geregisseerd door: John Hillcoat

Met onder meer: Tom Hardy, Jason Clarke en Shia LaBeouf

Releasedatum: 15 november 2012

Plot Lawless

"When the law became corrupt, outlaws became heroes."

De Bondurant Boys zijn een beruchte bende die drank smokkelen door Franklin County tijdens en na de drooglegging. De bende bestaat uit de drie broers. Forrest is de oudste, fel, onverwoestbaar en de volmaakte zakenman. Howard de middelste broer, is een grote man belaagd door de verschrikkingen die hij heeft gezien tijdens de Grote Oorlog. Jack is de jongste en heeft een voorliefde voor luxe, en droomt er van om Franklin County te verlaten. Gedreven en opgejaagd proberen deze mannen een bedrijf te runnen. Ondertussen worden ze verliefd, vechten ze om hun hoofd boven water te houden terwijl ze hun familie zien sterven, het bedrijf van hun vader zien mislukken, en de wereld ten onder zien gaan door de depressie en de droogte.

Jack Bondurant

Mason Wardell

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Dubbel.

Enerzijds is Lawless een hard en rauw portret dat zich afspeelt tijdens de drooglegging. Geweld wordt niet geschuwd en op dat vlak scoort deze film dan ook punten.
Aan de andere kant is het script maar matig geschreven. Ik had mij wel voorbereid op een aantal clichés van het genre, maar sleutelscènes krijgen zo nu en dan te maken met een dom stukje dialoog (Forrest die zich voorbereid op z'n last stand en de les gespeld krijgt over zijn "legende") of een domme actie (de krachtige climax werkt zowaar op de zenuwen als de hoofdpersonen rustig neergeschoten worden door Rakes, die zelf blijkbaar quasi-immuun is tegen kogels).

Shia LaBeouf (hopelijk neemt hij nooit nog een voice-over voor z'n rekening) maakt progressie als acteur, maar valt in het niet tussen al het ander acteergeweld, acteergeweld dat ook al eens beter heeft gedaan. Zo teert Tom Hardy te veel op dezelfde tics zoals dat gekreun. Guy Pearce - voorzien van het lelijkste filmkapsel sinds Javier Bardem in No Country For Old Men - is zelfs misplaatst. Een goed acteur is hij zeker, maar zijn overacting past gewoon niet in dit soort film.
De overige castleden krijgen relatief weinig mogelijkheden. Jason Clarke is nog wel een aangename verrassing, maar Jessica Chastain is maar zo zo en de casting van Gary Oldman is al helemaal overbodig - de beste man krijgt hoogstens 2 minuten screentime. Mia Wasikowska - ook al in een ondankbaar rolletje - is wel weer erg goed op dreef.

Waar Lawless ook op scoort, is het visuele. De tijd waarin deze film zich afspeelt komt goed naar voren. Er is geen plaats voor gelikte decors en tierlantijntjes, dan wel voor onbehouwen en ruige plaatjes. Het gangsterleven is vies en vuil en het siert regisseur John Hillcoat dat hij dat zonder franjes en rechtdoorzee op het scherm brengt.
Dat doet hij zoals gezegd door het geweld niet te schuwen. Tanden worden uitgeslaan, botten gebroken en Tommyguns leeggeschoten. Het bloed vloeit dan ook rijkelijk, evenwel zonder te overdrijven.
De muziek is dan weer een spelbreker, zeker de gezongen liederen. Die halen meer dan eens de sérieux uit het geheel.

Het immense potentieel is spijtig genoeg niet ten volle benut.
Krappe 3,5

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Goede film, geen hoogvlieger

Production design is erg goed, tijdsbeeld is goed gevangen.

Acteerwerk is ook vrij goed alleen buiten Tom Hardy niet heel erg goed, sommige iets te overdreven naar mijn smaak, wat het wel luchtig hield.

De film heeft ongebruikelijk veel humor voor zijn genre en dat beviel me wel, ik vond verder het verhaal niet heel geweldig maar visueel zat het goed in elkaar en was ik geboeid. Twijfel tussen 3,5 of een hele krappe 4.

avatar van John Milton

John Milton

Tegenvaller na de uitstekende trailer. Lawless leek na die gezien te hebben vuurwerk te worden en ondanks enkele uitstekende scènes is de kans helaas toch aanwezig dat je met een 'gemiste kans gevoel' blijft zitten.

Lawless zou je kort door de bocht kunnen zien als de Hillbilly variant van Boardwalk Empire. Mensen proberen geld te verdienen aan de drooglegging en de stokers krijgen het met de coppers aan de stok. Er zijn legio verschillen met de uitstekende HBO serie te bedenken, maar helaas zijn een kwalitatief goed script en strakke regie daar ook enkele van.

John Hillcoats regie springt net teveel van de hak op de tak en na de introductie van Gary Oldman (you know he likes to make a big entrance) zit je klaar voor meer..... Ne-uh... Dat is het voorlopig. Na veel te lang wachten komt hij weer en lijkt hij zich nu echt met het verhaal te gaan bemoeien, ne-uh.... Wrong again. Na die scène zien we niets meer van hem. Lawless heeft wellicht teveel karakters maar hoe het ook zij, de makers lijken niet goed te weten hoe ze hun aandacht precies moeten verdelen. De band tussen de broers onderling, de twee romances, de beweegredenen van (een walgelijk pismannetje spelende) Guy Pearce en wat Gary Oldmans gangster nu precies voor een man is, het blijft allemaal wat vaag. Met acteurs als Tom Hardy, Oldman, Jessica Chastain, Mia Wasikowska en Guy Pearce valt er genoeg te zien. Shia was ok. Maar als je veel verwacht, kan het toch voorkomen dat de verwachtingen niet worden ingelost. En ik verwachte een van de leukste films van 2012. Dat is het niet geworden.

Toch zitten er een aantal lekkere recht-voor-zijn-raap gevechten in die zoals we van Tom Hardy gewend zijn niet lang duren, maar wel bikkelhard en geloofwaardig zijn. Tenminste, als Tom Hardy met een boksbeugel op mijn strottehoofd slaat, verwacht ik niet overeind te komen..... Lawless heeft lekkere muziek, goede sets en prima camerawerk, maar mijn 3,5 ster zijn naar boven afgerond.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Sterk.

Enig nadeel is dat mijn favoriete actrice van dit moment, Jessica Chastain een te kleine rol heeft voor haar capaciteiten maar dan heb je het ook wel gehad. Tuurlijk het scenario is niet geweldig en het voelt allemaal erg fragmentarisch aan omdat Hillcoat er problemen mee heeft er een geheel van te maken maar verhaal heeft een ondersteunend geheel. Inwisselbaar maar qua beeldtaal heeft Hillcoat heel veel te vertellen. In de essentie van cinema slaagt hij.

De technische setup kan niet beter. Qua filmmakerij doe je mij niet meer plezier dan met de Alexa met Carl Zeiss Master Primes en de OP's van Angenieux. Cinematografisch erg solide, vrij dynamisch en je denkt al snel terug aan Public Enemies. Laat dat een compliment van enorme proporties zijn. Al haalt het het niet bij Mann's film. De buiten shots zijn magnifiek maar vooral de scenes binnen vond ik prachtig. Erg fijn geschoten zoals alleen de Alexa dat kan. Af en toe wat ondermaatse belichting maar nergens storend. De naaktscene van Chastain, de scenes waar haar kledij zo'n mooi contrast vormt met haar grauwe omgeving maar soms ook de warme omgeving (Bondurant House bvb). allemaal echt .

Met Oldman, Hardy, Wasikowska, Pearce heb je een prima completerende cast. LaBeouf kwam er niet zo goed uit maar heeft ook het meest ondankbare personage. Hij blijft voor mij wel een vraagteken voor het Nymphomaniac tweeluik maar dat zal wel goed komen. Viel gelukkig erg mee. Ik keek er wel naar uit maar had er audiovisueel toch minder van verwacht. Aangename verrassing. Heel goed, wel wat rough around the edges maar een ruwe diamant is nog steeds een diamant.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Zalige misdaadfilm met een sublieme fotografie. Wat een mooi plaatje van begin tot eind. De jaren '30 waren uitmuntend weergegeven, zowel qua decors, kostuums enz. Het gaat er ook erg hard aan toe... dit is indeed een echte oorlog tussen 3 broers, allen dranksmokkelaars en de wet. Het acteren is van kwaliteit, vooral van LaBeouf, Chastain en Pearce. Het begin kwam wat rommelig over en het duurde wel een kwartier voor ik alles kon plaatsen. Halverwege wint de film aan tempo en intensiteit en je krijgt een top-gangsterfilm die zich niet in een stad maar diep op het platteland afspeelt in een dorp met keuterboeren. De overheerlijke finale is een waar bloedbad . Absoluut geen gemiste kans gevoel zoals ik hier las... dit is een misdaadfilm zoals die hoort te zijn. Goede regisseur die Hillcoat.

avatar van TMP

TMP

Een enigszins teleurstellende film. De sterke cast belooft veel, maar ik heb de meeste acteurs wel eens betere rollen zien neerzetten. Vooral Pearce's personage vond ik wat overdreven en weinig overtuigend neergezet. De film is erg sfeervol, maar verhaaltechnisch niet al te bijzonder. De personages bleven ook redelijk vlak. Ik had gehoopt op zoiets als Boardwalk Empire, maar daar doet het toch behoorlijk voor onder. Weinig bijzonder dus, al kijkt het wel vlot weg.

avatar van Flipman

Flipman

Wauw! Geen heel boeiend plot maar de uitwerking en de personages zijn dat wel! Tel daar de prachtige omgeving bij op en je hebt een film om van te smullen!

And I'll go on record: Shia LaBeouf was ontzettend goed hier!

Volledige recensie.

avatar van wwelover

wwelover

Sterke en vaak erg harde film. Goede setting, lekker gefilmd en sterk acteerwerk. Tom Hardy bewijst wederom dat hij bij de top hoort nu. LaBeouf deed het ook meer dan prima. Ik had wel iets meer Gary Oldman verwacht en gehoopt, maar ja je kan het niet allemaal hebben. De muziek was ook erg goed. Het verhaal is niet heel bijzonder, maar nooit saai.

avatar van james_cameron

Redelijke gangsterfilm die gebukt gaat onder een nogal middelmatig script, net als de vorige films van regisseur John Hillcoat geschreven door Nick Cave. Op het akteerwerk is weinig aan te merken en visueel zit de film prachtig in elkaar, maar door een gebrek aan verrassende cq boeiende ontwikkelingen weet de film uiteindelijk toch niet helemaal te overtuigen.

avatar van Honey Blossom

Honey Blossom

Goed in elkaar gezette film. Gebasseerd op een waar verhaal ook. De drie gebroeders vond ik wel ok bij elkaar passen, maar ik ben er niet weg van.

Ik wil toch wel even een Shout-out hebben voor de naakt scène van Jessica Chastain. Wat een Geweldige figuur heeft ze! Prachtige vrouw. In The Help vond ik haar ook bijzonder goed presteren. Ook hier weer.

Tom Hardy, valt hier helemaal in zijn element lijkt het. Een man van weinig woorden, maar zijn 'Hmm..' zegt genoeg.

Shia LaBeouf is hier natuurlijk de 'trouble maker'. Zo een rol past ook precies bij hem. Beetje net als bij Constantine, waar hij zich ook probeert te bewijzen tegenover iemand naar wie hij opkijkt en het op eigen houtje eigenlijk wilt maken. Maar het begint me wel te vervelen. Hij wordt ook te oud voor zulke rollen.

Gary Oldman made a Fine Gangster.

Ik vond Guy Pearce eigenlijk nog wel het beste acteren. Wat kan hij een slimy bastard zijn.

Ik heb bij deze film toch het gevoel dat het te over gewaardeerd wordt. Alsof het een belachelijk geweldig goede film, terwijl dat reuze mee valt. Het is gewoon een goed in elkaar gezette film, maar ik vind het in het kader van de bekende super Maffia films(Goodfellas, Casino, Once upon a time in America etc), toch één van de mindere, maar wel voldoende.

Rating: 3*

avatar van stinissen

Prima film met goede cast de show wordt gestolen door Tom Hardy die een geweldig karakter neerzet en had die graag nog wat uitgediept gezien.

avatar van Insignificance

Insignificance

Ooit eens op Hillcoats The Proposition gestuit, eveneens met een scenario van Nick Cave. Zo taai als die (in m'n herinnering) hier en daar was, zo gewoontjes trekt deze geschiedenis van de bootleggende Bondurants voorbij. Troefjes zijn er in de vorm van scenery, muziek en twee acteurs. Pearce is lekker op dreef als smerige ijdeltuit en Hardy is in elke scène een imposante verschijning. Je had hem meer screentime en plotlijn gegund.

Iets dat spijtig genoeg in toenemende mate is weggelegd voor LaBeouf. Niet bepaald een innemende acteur, helemaal niet binnen deze setting, maar zijn rol is daarbij nog eens vervelend en doorzichtig met z'n maatje en meisje. Film heeft enkele behoorlijk gewelddadige momenten, maar ook dat laat het naarmate het vordert grotendeels achterwege. Na driekwart film is de fut er eigenlijk helemaal uit, de climax bevestigt dat nog eens.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ben er niet kapot van. Een film over de drie broers Jack, Forrest en Howard met vele ups en downs.

Ik ben niet echt te spreken over de prestaties van de cast. Veel A acteurs, maar wat ze hier laten zien, zijn geen hoogstandjes. Geen uitdaging, gewoon tekst opzeggen. Tom Hardy had echt een makkie, maar dat was ook een beetje zijn karakter. Shia LaBeouf is sowieso altijd irritant, Jason Clarke maakt al helemaal geen indruk. Het enige wat ik nog weet, is dat hij dronken in een boom zit terwijl hij juist de grote man en de gevaarlijkste van de 3 hoort te zijn. En Hardy had een iets wat mager mannetje moeten spelen, maar hij was zich aan het voorbereiden op de rol van Bane. Nou, en Gary Oldman had er net zo goed niet in kunnen zitten. Alleen Guy Pierse probeert iets, maar ook hem vind ik hier niet zo geslaagd. Vooral op het einde vind ik het overacting.

Verder vind ik het eigenlijk wat slapjes allemaal. Wat harde momenten hier en daar, maar ik vind het verre van een bijzondere film. Met een stel B acteurs, had het niet eens zo heel veel verschil gemaakt. Wel fijn dat het platteland nu ook eens belicht wordt i.p.v. zich alleen te concentreren op de stedelijke activiteiten.

Voor iedere broer een ster.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Stijlvol misdaaddrama dat zich afspeelt in de tijden van corruptie en een grote ongelijkheid tussen arm en rijk. We zien enkele boeren die het voor elkaar weten te krijgen om een drankenhandel op te zetten. Dit gaat zeker niet zonder slag of stoot en zo komen er ook wapens en bloeddruppels aan te pas. Jack, de jongste van de drie, heeft nog niet zoveel meegemaakt en is onder de indruk van de grote jongens. Hij maakt een aantal dingen mee en ontmoet een meisje. We blijven vooral bij zijn kant van het verhaal omdat dit een beter inzicht geeft in de wereld waarin de broers zich bevinden. Het geheel had saai en afgezaagd kunnen worden maar het is erg fraai uitgewerkt.

avatar van schram101

schram101

Prima misdaad prent die het vooral van zijn erg fijne setting moet hebben. De cast is met Hardy, Pearce en Chastain natuurlijk ook meegenomen maar regisseur John Hillcoat schotelt toch wel een erg lekker filmpje voor zeg. Af en toe lekker rauw maar even later weer erg grappig zonder hierin ook maar ergens uit balans te raken. Knap gedaan. Shia LaBeouf zien we eens in een andere rol als zijn rol in Tranformers en dat gaat hem aardig af. Noemenswaardig niet, want die eer gaat naar Tom Hardy. De trailer deed het al vermoedden maar zijn rol is meesterlijk. Het lekker aangedikte accent, de motoriek van zijn personage. Erg sterk.

Lawless is misschien geen meesterwerk maar wel een van de hoogtepunten van 2012.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Mwoah, niet echt bijzonder. Lawless is niet echt een film die ergens in weet uit te blinken. Vrij saaie karakters, die een eveneens weinig indrukwekkend verhaal vullen. Je verwacht dan nog wel wat van de aardige cast, ware het niet dat Oldman werkelijk níets te doen krijgt en Hardy eigenlijk ook maar weinig ruimte krijgt om iets bijzonders neer te zetten. LaBeouf en zijn even saaie karakter lukt het niet de film op zijn schouders te dragen en zijn kleine romance boeide me ook verrekte weinig. Pearce valt wel op door zijn over de top optreden, maar vond zijn karakter weer niet echt passen in het geheel. Dan waren de positieve verrassingen hier toch de wat onbekendere Clarke als de derde broer en DeHaan als Cricket. Ook geen meesterlijke optredens, maar toch de meest vermakelijke rollen. Verder prima verzorgde film die op z'n tijd best wist te amuseren, maar daar is het ook echt mee gezegd.

3 sterren.

Ja, toch wel een fijn filmpje, lekker rauw en sfeervol en voldoende geregisseerd, mooi gefilmd en prima muziek, hoewel ik vreemd genoeg iets ingetogeners had verwacht van een Nick Cave script, maar goed.

De enorme topcast vond ik een beetje teveel van het goede. Beetje nutteloos om een Chastain zo'n lege rol te laten spelen en ook Tom Hardy vind ik eigenlijk helemaal niet op z'n plek hier.

Guy Pearce heeft wel een heerlijk schmierend rolletje als sadist!

avatar van david bohm

david bohm

Mooi portret van drie broers ten tijde van de drooglegging met fraaie beelden en dito muziek. Acteerwerk is ook in orde. Vooral het begin van de film vind ik sterk, zeg het eerste uur. Daarna wordt het allemaal wat voorspelbaar en gezapig. De film weet wel een goed tijdsbeeld en sfeer neer te zetten. Ruim voldoende.

avatar van barcam

barcam

Amusante film die zich afspeeld in de tijd van de drooglegging. Positief is de prachtige soundtrack van Nick Cave. Verhaaltje is wat te simplistisch maar Guy Pearce red de boel wat als sadistische slechterik.

avatar van timbo_

timbo_

Zonder Shia LaBeouf had dit een toppertje kunnen zijn. En eigenlijk ligt het niet eens aan Shia LaBeouf dat Lawless blijft steken op een ruime voldoende. Het zit hem vooral in het voor hem geschreven personage Jack. De grenzeloze naïviteit en de wereldvreemde manier waarop hij zich gedraagt roept zoveel irritatie op dat Lawless uiteindelijk op het punt van geloofwaardigheid tekortschiet. Zonde, want Lawless ziet er prachtig uit, heeft met Guy Pearce een bad guy die er zijn mag en als klap op de vuurpijl is het Tom Hardy die maar weer eens laat zien dat hij één van de allerbeste acteurs van het moment is.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Wat een heerlijk brute film, die je van begin tot eind weet mee te slepen. Ondanks het feit dat ik weinig tot niets met de periode heb waarin Lawless zich afspeelt (vind het Amerika ten tijde van de drooglegging niet bijster interessant) maakt het allemaal niet uit. Het verhaal zit prima in elkaar, en de cast is uitstekend. Tom Hardy, zoals hierboven ook al een aantal keer gezegd, is echt een geweldige acteur. Zo'n acteur die een film echt kan dragen, wat voor rol hij dan ook speelt. Het geweld is redelijk expliciet in beeld gebracht bij een aantal scenes, wat alleen maar toevoegd aan de sfeer.

avatar van Zinema

Weerzinwekkende wenkbrauwen.

Het knappe aan deze in de jaren dertig gesitueerde misdaadfilm zit hem in de eendimensionale karakters die, ondanks het ontbreken van een diepere laag, gelijk de aandacht weten vast te houden. Zo is de zwijgzame, maar continu dreiging uitademende Hardy als aanvoerder van een drietal drank smokkelende broers één van de toonzetters. LaBeouf heeft als enige iets meer diepgang en biedt tegenwicht aan dommekracht Clarke en eerstgenoemde hoofdrolspeler. Ook de knappe Chastain geeft als love interest een beetje sjeu aan het rauwe geheel van hillbillies en gangsters. De mix tussen de simpele boeren die illegaal drank stoken en de gelikte gangsters die het weer afnemen werkt uitstekend. Ook de bad guys, met Pearce voorop, imponeren. Hij heeft zich als sadistische wetsdienaar een buitengewoon naar kapsel aan laten meten en speciaal voor de gelegenheid zijn wenkbrauwen kaalgeplukt. Weerzinwekkender kan een boef haast niet worden.

Het op waarheid gebaseerde verhaal is niet echt ingewikkeld en doet haast even rechtlijnig aan als de karakters, maar weet met wat romantische zijweggetjes en een uitstekend bijrollende Oldman van begin tot eind te vermaken. Wie door wat 'goofs' heen kan kijken en lekker achterover wil leunen treft hier een zeer smakelijke film aan. Goed gedoseerde geweldsscènes, sfeervolle settings ondersteund door een aardige soundtrack - afkomstig van Hillcoats landgenoot en huismuzikant Nick Cave, die tevens het scenario schreef - en een ijzersterke cast dragen bij aan een memorabele filmervaring. De laconiek grommende Hardy en de schmierende ijdeltuit Pearce weten samen de aandacht al meer dan voldoende vast te houden, de rest krijg je als kijker cadeau. Echte good guys zoals in The Untouchables ontbeert de film, maar men weet ook hier indruk te maken zonder de hersenpan al te veel te doen inspannen. Lawless vermaakt prima en blijft rustig nog even hangen. Zo hoort het.

Zeer goed.

Met dank aan Paradiso voor het recensie-exemplaar.

avatar van mar007

mar007

uitstekende, smaakvolle en sfeervolle film die vanaf het begin tot het eind

mijn aandacht heeft weten vast te houden.

het jaren dertig sfeertje waarin drie broers zich bezig houden met het illegaal

drank stoken/smokkelen en hun hoofd boven water proberen te houden.

hardy vond ik weer geweldig ik had ook niet anders verwacht

pearce vond ik erg goed als bad guy (wat een irritant mannetje zeg..en dat vreselijke

kapsel)

ik vond trouwens de hele cast goed in deze film.

gary oldman ook een acteur die ik altijd erg goed vind had jammer genoeg alleen

een bijrol, wel een interessant personage waar ik graag meer van had willen zien.

deze misdaad/drama heeft mij best verrast.

dikke 4*

avatar van Frank Slade

Frank Slade

Zeer goede film, met perfecte soundtrack en cast. Boeiend van begin tot einde. Eindelijk weer eens een goede ouwe gangsterfilm. Beetje a la LA Confidential. Perfecte rol van Pearce: daar krijg je echt een hekel aan in de film, wat een irritant mannetje met vreselijk kapsel, erg goed gespeeld.

avatar van Theunissen

Opzicht best een aardige Misdaad / Drama welke ook nog eens gebaseerd is op de gebroeders Bondurant welke schijnbaar echt hebben bestaan. Wat ik wel erg jammer vond in deze film is dat de hoofdrol in feite wordt gespeeld door flut acteur Shia LaBeouf die altijd super overdreven en zeer irritant acteert. Zo ook weer in deze film en dankzij hem wordt de film ook enigszins verpest. De rest van de cast vond ik juist prima en met mate dan Tom Hardy. Het verhaal was best aardig en wist ook te boeien en met name de opening en het laatste gedeelte van de film waren sterk. Visueel zag het er ook allemaal fraai uit. Een echte hoogvlieger vond ik het daarentegen weer niet (vooral dankzij Shia LaBeouf) maar de film keek zich wel lekker weg.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Heerlijke rauwe film over het (waargebeurde?) leven van de Bondurant Brothers in de jaren ten tijde van de drooglegging in de USA. De mannen verdienen knaken met illegaal stoken van whiskey, en alles wat illegaal is moet fysiek worden verdedigd. We zien de transformatie van grote jongens tot waardige criminelen, waar vooral het jongere broertje gespeeld door LaBeouf. Helaas is dit ook veruit de minste acteur van de cast en is het jammer dat deze rol amper echt uitkomt, daar het wel de meeste interessante persoon is in de film. Wat nu overblijft is badass Forrest, gespeeld door Tom Hardy en de derde broer, een simpele domme kracht. Ik moet zeggen dat Hardy het gewoon prima doet, al ben ik gewoon geen fan van dat grommen en boos kijken. Het is allemaal zo simpel.

Buiten de acteerprestaties om staat wel een heerlijke film. De sfeer is fenomenaal, de muziek echt geweldig. De reden dat ik deze film ben gaan kijken was namelijk dat Nick Cave had meegewerkt, en ik benieuwd was wat een muzikant zou doen met een medium als film, wat toch weer heel anders is als zijn eigen terrein. En ik moet zeggen dat hij een dikke voldoende krijgt. Naast het scenario is zijn invloed in de soundtrack uiteraard duidelijk aanwezig.

Audiovisueel is deze film gewoon echt sterk. De plaatjes zijn schitterend en daarmee word je al snel in de film getrokken. Top.

Qua verhaal is de film wellicht wat te rechtlijnig om echt een topper te worden, en de romantische plotjes helpen ook niet echt. Maar de dikke sfeer en de nodige rauwe actie maken dat wel weer goed.

avatar van Spetie

Vermakelijk en erg onderhoudend, maar verder te vlak om echt een topper te kunnen zijn.

Een verhaaltje over drie broers, die zich bezighouden met de illegale drankhandel tijdens de drooglegging in Amerika. Shia LaBeouf vind ik niet bepaald de beste acteur, maar hij houdt zich hier redelijk staande. Zijn personage is soms wel wat vervelend, vanwege het vaak nogal suffe karakter van hem. Gelukkig is daar nog Tom Hardy, een acteur die ik steeds beter ga vinden. Zijn uitstraling is erg sterk, al wordt zijn personage ook wat oppervlakkig gehouden. De mooiste rol is echter weggelegd voor Guy Pearce, die een sterke bad guy speelt.

Verder is het allemaal best sfeervol, en het tijdsbeeld wordt ook goed weergegeven. Wel vond ik de eerste helft niet altijd even boeiend en vermakelijk. In de tweede helft komt het allemaal wat meer los en wordt het ook leuker om naar te kijken. Maar ook dan wordt het nooit heel hoogstaand of bijzonder.

Lawless is een goede film in het misdaadgenre. De invulling blijft wat simpel en oppervlakkig, maar het is in ieder geval vermakelijk genoeg voor een kleine twee uur kijkplezier.

avatar van Leno

Leno

Setting en uitgangspunt zijn best aardig, al wordt er niet heel veel uit de setting gehaald, maar de slecht uitgewerkte karakters verpesten het eigenlijk. Labeouf heeft de belangrijkste rol maar is tevens de minste acteur, bovendien is zijn karakter vrij irritant. Hardy krijgt te weinig te doen en Pearce speelt een over de top karakter dat niet past. Bovendien is het ‘kat en muis spel’ tussen hem en de broers matig uitgewerkt en is onduidelijk waarom een confrontatie zo lang duurt. De climax is redelijk lachwekkend waarbij iedereen schiet, niemand beschutting zoekt, maar er niets gebeurt.

avatar van mister blonde

mister blonde

Niet onaardige ouderwetse gangsterfilm, die me miscchien toch een (heel klein) tikkeltje tegenviel. Ik kan er niet helemaal mijn vinger opleggen, waar dat hem precies in zit. Misschien was het de plot van Cave over wie ik mijn twijfels als screenwriter begin te krijgen. Het is allemaal nogal standaard en voorspelbaar. Zijn karakters worden nooit echt. Wellicht zag het er op papier beter uit, maar dit probleem had the Proposition ook al.

Ik heb niet veel met de meeste acteurs (misschien nog een reden, we komen er vanzelf). Hardy is wel aardig en Pearce (met wie ik normaliter dus weinig heb) vond ik ronduit sterk. Een beetje over the top, maar dat kon de film wel gebruiken. LaBeouf blijft net zo'n flapdrol als zijn naam doet vermoeden. Verder kijkt het gemakkelijk weg, maar komt het ondanks aardige scenes nooit helemaal los.

Bovengemiddeld, dat geldt voor alle films van Hillcoat. Maar niet veel meer dan dat. 3,5 sterren.

avatar van Decec

Decec

Een goede misdaad/dramafilm...

Een waargebeurd verhaal...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Bekende acteurs Shia LaBeouf, Tom Hardy en

Guy Pearce...

Super mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Perfect achtergrond geluid

(Dolby Digital)...