Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 15 november 2012
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot Lawless
"When the law became corrupt, outlaws became heroes."
De Bondurant Boys zijn een beruchte bende die drank smokkelen door Franklin County tijdens en na de drooglegging. De bende bestaat uit de drie broers. Forrest is de oudste, fel, onverwoestbaar en de volmaakte zakenman. Howard de middelste broer, is een grote man belaagd door de verschrikkingen die hij heeft gezien tijdens de Grote Oorlog. Jack is de jongste en heeft een voorliefde voor luxe, en droomt er van om Franklin County te verlaten. Gedreven en opgejaagd proberen deze mannen een bedrijf te runnen. Ondertussen worden ze verliefd, vechten ze om hun hoofd boven water te houden terwijl ze hun familie zien sterven, het bedrijf van hun vader zien mislukken, en de wereld ten onder zien gaan door de depressie en de droogte.
Jack Bondurant
Cricket Pate
Danny
Mason Wardell
jappieBM
wauw ik vond Shia LaBeouf al een lulletje met een dikke lange neus, maar wat hij hier voor karakter neerzet maakt alles nog een aantal keer erger. 0 uitstraling, en naar het lijkt 0 passie. Tom Hardy leek de film aan de start te maken, maar helaas bleef zijn rol daarvoor te klein.
Ik wilde deze film graag goed vinden, maar blijf uiteindelijk zitten met een fikse teleurstelling
Pitakaas
Heerlijke rauwe film over het (waargebeurde?) leven van de Bondurant Brothers in de jaren ten tijde van de drooglegging in de USA. De mannen verdienen knaken met illegaal stoken van whiskey, en alles wat illegaal is moet fysiek worden verdedigd. We zien de transformatie van grote jongens tot waardige criminelen, waar vooral het jongere broertje gespeeld door LaBeouf. Helaas is dit ook veruit de minste acteur van de cast en is het jammer dat deze rol amper echt uitkomt, daar het wel de meeste interessante persoon is in de film. Wat nu overblijft is badass Forrest, gespeeld door Tom Hardy en de derde broer, een simpele domme kracht. Ik moet zeggen dat Hardy het gewoon prima doet, al ben ik gewoon geen fan van dat grommen en boos kijken. Het is allemaal zo simpel.
Buiten de acteerprestaties om staat wel een heerlijke film. De sfeer is fenomenaal, de muziek echt geweldig. De reden dat ik deze film ben gaan kijken was namelijk dat Nick Cave had meegewerkt, en ik benieuwd was wat een muzikant zou doen met een medium als film, wat toch weer heel anders is als zijn eigen terrein. En ik moet zeggen dat hij een dikke voldoende krijgt. Naast het scenario is zijn invloed in de soundtrack uiteraard duidelijk aanwezig.
Audiovisueel is deze film gewoon echt sterk. De plaatjes zijn schitterend en daarmee word je al snel in de film getrokken. Top.
Qua verhaal is de film wellicht wat te rechtlijnig om echt een topper te worden, en de romantische plotjes helpen ook niet echt. Maar de dikke sfeer en de nodige rauwe actie maken dat wel weer goed.
Driello
"Have you met my brother Howard?"
Met een enorm simpel en wat voorspelbaar verhaal, gevuld met sterk eendomensionale karakters wordt een kleine 2 uur zeer effectief gevuld. Het is nergens fantastisch maar het verveelt ook nooit.
Sfeer en muziek zijn prima, het geweld lekker ongenuanceerd en het kijkt allemaal ontzettend lekker weg.
Prima rol van Guy Pierce ook als akelig dandy slechterig die vast als schooljongetje flink gepest is. Jammer alleen van de wat kleine rol van Oldman. Daar had wellicht nog iets meer in gezeten. Twee romances vormen geen storende zij-plotjes en passen daarom wel in de film zonder al te veel af te leiden.
Vermakelijk en erg onderhoudend, maar verder te vlak om echt een topper te kunnen zijn.
Een verhaaltje over drie broers, die zich bezighouden met de illegale drankhandel tijdens de drooglegging in Amerika. Shia LaBeouf vind ik niet bepaald de beste acteur, maar hij houdt zich hier redelijk staande. Zijn personage is soms wel wat vervelend, vanwege het vaak nogal suffe karakter van hem. Gelukkig is daar nog Tom Hardy, een acteur die ik steeds beter ga vinden. Zijn uitstraling is erg sterk, al wordt zijn personage ook wat oppervlakkig gehouden. De mooiste rol is echter weggelegd voor Guy Pearce, die een sterke bad guy speelt.
Verder is het allemaal best sfeervol, en het tijdsbeeld wordt ook goed weergegeven. Wel vond ik de eerste helft niet altijd even boeiend en vermakelijk. In de tweede helft komt het allemaal wat meer los en wordt het ook leuker om naar te kijken. Maar ook dan wordt het nooit heel hoogstaand of bijzonder.
Lawless is een goede film in het misdaadgenre. De invulling blijft wat simpel en oppervlakkig, maar het is in ieder geval vermakelijk genoeg voor een kleine twee uur kijkplezier.
willemfilm
Prima film op basis van een roman geschreven door Matt Bondurant. Zo heten ook de drie broers in deze film. De romantiek van de jongste broer, aanleiding tot het eind van het verhaal, was m.i. Wat zoet. Verder een rauwe film, die wat mij betreft wat verder had kunnen gaan. Het blijft toch allemaal wat te netjes. Al met al een goede ouderwetse Amerikaanse gangster film die ik denk ik snel weer vergeten ben.
Leno
Setting en uitgangspunt zijn best aardig, al wordt er niet heel veel uit de setting gehaald, maar de slecht uitgewerkte karakters verpesten het eigenlijk. Labeouf heeft de belangrijkste rol maar is tevens de minste acteur, bovendien is zijn karakter vrij irritant. Hardy krijgt te weinig te doen en Pearce speelt een over de top karakter dat niet past. Bovendien is het ‘kat en muis spel’ tussen hem en de broers matig uitgewerkt en is onduidelijk waarom een confrontatie zo lang duurt. De climax is redelijk lachwekkend waarbij iedereen schiet, niemand beschutting zoekt, maar er niets gebeurt.
Tarkus
Gebaseerd op ware feiten, met een script van Nick Cave.
En het is een goede film geworden, niet dé topfilm, maar vervelen heb ik me er niet mee gedaan.
De vertolkingen zijn goed en het verhaal kon me wel boeien.
Af en toe toch wel heel gewelddadig, U bent dus gewaarschuwd !!
Rodger
Heerlijk, goed gebracht drama...
Mooie beelden van die tijd....
3.5
Phil Leotardo
Persoonlijk vind ik het jammer dat er zo weinig films worden gemaakt over de drooglegging. Er is genoeg materiaal uit die tijd wat nog verfilmd kan worden, ook deze film is gebaseerd op gebeurtenissen uit die tijd. Die tijd (jaren '20, ten tijde van de drooglegging) heeft toch iets magisch in mijn ogen. Maar gelukkig maakt Boardwalk Empire dat gemis meer dan goed. Wat een geweldige tv-serie vind ik dat. Na The Sopranos dacht ik dat er geen serie meer zou komen die ik zo zou kunnen waarderen, maar Boardwalk Empire is weer een toppertje van HBO. The Wire moet ik er nog even bij vermelden, staat ook in de top 5 van beste tv-series in mijn ogen.
Ik heb mij prima vermaakt bij Lawless. Het acteerwerk is prima. Zelfs Shia LaBeouf kon ik wel waarderen. Maar Tom Hardy en Guy Pearce sprongen er voor mij wel tussenuit. Dat zijn natuurlijk ook heerlijke rollen om te spelen. Gary Oldman had helaas een wat kleinere rol en die wordt ook verder niet uitgediept of komt later ook niet meer terug in het verhaal. Er zit genoeg actie in, vooral de shoot-out aan het einde is het betere knalwerk. Minpuntjes vond ik dat de karakters een beetje oppervlakkig en stripfiguur achtig aandeden (vooral Charlie Rake!) en dat romantisch verhaaltje vond ik af en toe tenenkrommed maar dat mocht verder de pret niet drukken. Na Gangster Squad vind ik ook Lawless een prima geslaagde gangsterfilm uit 2012.
De film geeft ik 3,5 ster.
Epitaph
Veel meer van verwacht, maar werd een teleurstelling. Shia LaBeouf is volledig ongeloofwaardig, daardoor kwam ik er nooit echt lekker in. Gary Oldman is altijd goed maar z'n rol had wel wat groter gemogen wat mij betreft. Verder konden alleen Jessica Chastain en Guy Pearce een redelijke rol neerzetten.
Blij ervoor dat ik er niet voor naar de bioscoop gegaan ben.
Fryce
Wat een heerlijk sfeervolle film met ernstig geweldadige scenes, ik hou er van!
mister blonde
Niet onaardige ouderwetse gangsterfilm, die me miscchien toch een (heel klein) tikkeltje tegenviel. Ik kan er niet helemaal mijn vinger opleggen, waar dat hem precies in zit. Misschien was het de plot van Cave over wie ik mijn twijfels als screenwriter begin te krijgen. Het is allemaal nogal standaard en voorspelbaar. Zijn karakters worden nooit echt. Wellicht zag het er op papier beter uit, maar dit probleem had the Proposition ook al.
Ik heb niet veel met de meeste acteurs (misschien nog een reden, we komen er vanzelf). Hardy is wel aardig en Pearce (met wie ik normaliter dus weinig heb) vond ik ronduit sterk. Een beetje over the top, maar dat kon de film wel gebruiken. LaBeouf blijft net zo'n flapdrol als zijn naam doet vermoeden. Verder kijkt het gemakkelijk weg, maar komt het ondanks aardige scenes nooit helemaal los.
Bovengemiddeld, dat geldt voor alle films van Hillcoat. Maar niet veel meer dan dat. 3,5 sterren.
Decec
Een goede misdaad/dramafilm...
Een waargebeurd verhaal...
Prima verhaal...
Prima acteerwerk...
Bekende acteurs Shia LaBeouf, Tom Hardy en
Guy Pearce...
Super mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Perfect achtergrond geluid
(Dolby Digital)...
oemoemenoe
Mooie rauwe film over de drooglegging en de illegale stokerijen. mooi verhaal, mooi in beeld gebracht... Prima actie, en mooie soundtrack.
martijn011
- 2034 berichten
Prima film over de drooglegging. De film gaat over drie broers die zich van helemaal niemand wat aantrekken en stug doorgaan met het stoken en smokkelen van drank, ondanks het verbod daarop.
De cast van de film is indrukwekkend. Tom Hardy zet de beste rol neer, Guy Pearce doet een beetje aan overacting maar is verder wel sterk en Shia LaBeouf blijft voor mij altijd een vreemde snuiter.
Hij ziet eruit alsof hij nog niet tot tien kan tellen, zo'n rol speelt hij eigenlijk ook wel een beetje, maar toch speelt hij altijd in de beste films en kan ik hem stiekem toch wel waarderen.
De film heeft de speelduur van twee uur wel nodig. Er gebeurt best wel veel, en dan is de verhaallijn met Gary Oldman nog slecht uitgediept ook. Misschien dat daar nog wat meer mee gedaan had kunnen worden.
Toch is de film enorm vermakelijk en is het een soort misdaad/western geworden die wat mij betreft zeker boven de middelmaat uitsteekt.
Ruime voldoende!
centurion81
- 2068 berichten
- 1992 stemmen
Ik vond het een geweldige setting en goed gecaste karakters maar zowel acteerwerk en verhaal blijven erg onder de maat. Desondanks ook geen seconde verveeld hoor. 2,5*
PEN15
Ik dacht hier een goede film te pakken te hebben, maar het is duidelijk niets voor mij. Wat een slome, trage film is dit zeg...ik was topfit, maar sukkelde vrij snel al in een diepe slaap. Het was zo vermoeiend om hier naar te kijken. Ik wil niet zeggen dat het een slechte film is, ik heb er waarschijnlijk geen verstand van, maar ik heb zelden zo'n effectief slaapmiddel gezien hey.
AlexvanRiel
Twee uur kijken naar Shia LeBeouf is veel te lang, zelfs als er mannen als Tom Hardy en Jason Clarke naast staan. Ik weet niet waarom mensen met verstand hem casten. Ook een vervelend vooruitzicht dat hij waarschijnlijk de nieuwe Von Trier in z'n eentje gaat verpesten. Wel prachtig camerawerk en dito soundtrack.
JeroenFR08
Gewoon een lekkere film met een lekker tempo. Goed acteerwerk van Pearce en Hardy.
Waargebeurd verhaal dus wel extra intressant.
Vond het wel echt een lekkere film.
The One Ring
John Hillcoat is veel te getalenteerd om films als deze te maken zou ik denken. Niettemin heeft hij hier iets gemaakt dat weinig eigen is; een misdaaddrama vol bloed die toch bloedeloos aanvoelt. Want het grootste probleem is dat ondanks al het doorsnijden van kelen, kogels in de buik krijgen en shots van afgesneden testikels die hotelkleedjes besmeuren het allemaal erg tam aanvoelt. Het is een hard gangsterepos qua genre, maar het voelt nooit aan als meer dan een jongensavontuur.
Een deel hiervan komt door de manier waarop het gefilmd wordt. De aankleding is prima en er zitten een aantal fantastische bosomgevingen in, maar op een bepaalde manier oogde alles te gepolijst, te gladjes voor een film als dit. Ook komt het door de cast die totaal niet op elkaar ingespeeld lijkt. Guy Pearce is zo totaal over-the-top (valt de laatste tijd sowieso erg vaak tegen, overigens) dat hij uit een andere film lijkt te komen, terwijl Hardy weer te ingetogen is om hier echt indruk te maken (ik denk dat in een wat meer realistisch aanvoelende film dit een spectaculaire performance was geweest). Shia LaBeouf is zoals altijd oké, maar zoals altijd niet meer dan dat. Jason Clarke, Jessica Chastain (in feite heel goed) en Mia Wasikowska krijgen personages die nooit driedimensionaal kunnen worden. En dan is er nog Gary Oldman, nauwelijks vijf minuten in beeld, maar zo charismatisch en zo boeiend dat je zou willen dat de film over hem ging. Of de voor mij onbekende Dane DeHaan, die niet echt een boeiend personage speelt, maar er wel iets gedenkwaardigs van maakt.
Het grootste euvel is evenwel het script, dat gewoon niet bijzonder sterk is. Het verhaal is in potentie boeiend, maar het loopt niet lekker. Het stevent af op confrontaties die maar niet lijken te komen, terwijl er veel onbelangrijke personages worden omgelegd. Intussen groeien de broertjes uit tot lokale helden, maar waarom? Ja, ze zetten zich af tegen corrupte autoriteiten, maar doen dit uit eigenbelang en met weinig charisma, dus waarom loopt iedereen zo met hen weg? De politie staat praktisch aan hun kant. Het was hopen op een knallende finale die alles goed zou maken, maar dat werd een idiote schietpartij waarin niemand dekking zoekt en niettemin elkaar voornamelijk alsnog mist en waarin zelfs alledrie de broers het overleven. Ontzettend slecht geregisseerd, waardoor ik me begon af te vragen of John Hillcoat eigenlijk wel talent had.
Dat heeft hij wel. Het zou me niets verbazen als hij ooit nog eens een meesterwerk afleverde. Maar Lawless is die film niet. Die is niet meer dan een zielloos product, een aardig wegkijkertje dat zoveel meer had kunnen zijn. Gemiste kans, dus.
Aapje81
Nick Cave is een van mijn grootste helden. Ik heb alle muziek van hem in huis en ook zijn romans heb ik gelezen. Het componeren van nummers gaat hem echter beter af dan het schrijven van een scenario. De groezelige sfeer die zijn muziek zo kenmerkt komt ook in deze film terug en zijn eigen soundtrack draagt er ook zeker aan bij maar diepgang hebben zijn personages nauwelijks en echt boeien doen ze ook niet.
Een bepaalde sfeer neerzetten lukt Cave echter wel. De decors en het tijdsbeeld komen goed uit de verf. De uitstekende casting van Tom Hardy en Guy Pearce dragen daar zeker aan bij, maar de rest is wat minder interessant. De altijd vermoeiende Shia LaBeouf is dan ook geen pluspunt.
Verder ligt er teveel nadruk op de harde en geweldadige toon zonder dat er ergens echt empathie voor de personages ontstaat. Op deze manier wordt alles wel erg zwart/wit en valt de gehoopte confrontatie tussen Hardy en Pearce nogal tegen.
Samenvattend heeft de film best zijn momenten maar er had veel meer ingezeten.
Redelijk.
frolunda
Goede film die het vooral moet hebben van het fraaie camerawerk en de sterke acteer prestaties.Vooral Tom Hardy is briljant en ontpopt zich steeds meer als één van de beste acteurs van deze tijd (ze hadden voor de nieuwe Mad Max volgens mij geen betere kunnen casten).Pearce doet het erg goed als slechterik en Dane DeHaan deed me denken aan een jonge Brad Dourif.Alleen LaBeouf vond ik niet zo goed passen in deze film,al deed ie wel z'n best.De mooie muziek en de prachtig in beeld gebrachte actie waren andere pluspunten.Alleen het scenario vond ik maar zo zo,meer een verzameling sterke scenes dan een echt goed lopend verhaal.Zo vond ik het erg vreemd dat de broers na de schietpartij schijnbaar gewoon vrij uit gingen.Daarom net geen 4 sterren.
macrobody
Beetje trage film maar wel onderhoudend. Even terug in de tijd met deze film toen de Amerikaanse overheid had bedacht dat alcohol verboden moest worden. Dit mislukte dus falikant maar is wel inspiratie voor vele mooie films. Deze is ook de moeite waard.
blurp194
Erg sterk.
Eerst dacht ik even met de zoveelste maffia-drooglegging film te maken te hebben. Maar deze film heeft meer. Ten eerste is het echt heel erg mooi gefilmd, de beelden van het boerenland en de vervallen bossen hebben echt een duidelijke invloed. Ten tweede zijn de acteurs zonder uitzondering geweldig. Shia LeBeouf en Tom Hardy zijn geweldig als broers, niet hetzelfde maar toch lijken ze in gedrag op elkaar en doen ze uiteindelijk hetzelfde - dezelfde normen en waarden regeren hun gedrag.
Maar het echt sterke punt van de film is de soundtrack. Niet voor niks apart uitgebracht, en in tegenstelling tot veel soundtracks ook de moeite waard om nog eens naar te luisteren.
Het enige wat ik dan wat jammer vind is dat het gezang in de kerk daar niet opstaat. En ik kan ook niet goed verstaan wat ze zingen, Shazam laat het natuurlijk ook afweten en met wat googelen kom ik ook niet echt verder.
Iemand die me daarmee helpen kan? Wat zingen ze, en waar kan ik dat vinden?
haguewarrior
KIjkt lekker weg,,,, Voor zover het werkelijk gebaseerd is op een waar verhaal...maakthet ook interessanter.
Lekkere rauwe film die wat traag verloopt hetgeen ook wel in het tijdsbeeld past wat goed wordt neergezet.
Die Jackpersonage inrriteert me echter naarmate de film vordert dusdanog dat ik half sterretje eraf haal.
MacHop
Ruige en mooi gemaakte film. Acteerprestaties maken indruk en je krijgt naar mate de film vordert steeds meer sympathie voor de familie.
sinterklaas
Na de Australische outback's in de 19de eeuw en een apocalyptische wereld gaat John Hillcoat nu naar het rurale Franklin County tijdens de drooglegging en zet met Lawless een uitstekende, sfeervolle en bikkelharde gangsterfilm neer. Die het overduidelijk niet van Hollywood moet hebben.
De drankwereld tijdens de drooglegging was geen zachtaardige wereld, dat zie je maar in Lawless. Om te beginnen zie je ook dat verbieden totaal geen zin heeft en dat de drankproductie ondergronds gewoonweg ongestoord verdergaat, maar hoe... dat is weer andere koek. De film volgt de 3 Bondurant broers, die stuk voor stuk prima worden vertolkt. Opmerkelijk is dat Shia LaBouef, na een tal aan Hollywood-blockbusters hier in meedoet, als de jongste naïeve eigenwijze broertje Jack. Tom Hardy is Forrest, die nog best wel van de losse handjes is en discussies vaak neigt te eindigen met een boksbeugel was ook fantastisch, ook de dolgedraaide oorlogsgetraumatiseerde Howard word hier goed neergezet door Jason Clarke. Ook Cricket, hun compaan die in principe geen vlieg kwaad doet was erg opbeurend.
Moeten we nog even verder gaan met de uitmuntende rollen? Gary Oldman is ook fanatiek als gangster en ex-smeris Forrest, Mia Wasikowska en Jessica Chastain, en, uiteraard, de sadistische sherrif Charlie Rakes, die hier ook magistraal word neergezet door Guy Pearce, en misschien nog wel de gestoordste is van allemaal. Een onvergetelijke rol.
Zoals gezegd, de bondurant broers hebben lak aan de drooglegging en stoken, met veel succes, hun whiskey. Ondertussen worden ze gesteund door Floyd, en hun whiskey schijnt goed te vallen bij de kopers. Maar dan krijgt de politiemacht in Chicago, gerunt door Rakes, lucht van de zaak en gaat op onderzoek uit, nouja... onderzoek?
Dan beginnen de broers toch wel te beseffen dat hun praktijkje nog niet zo leuk is, en dan was de onderdrukking van de regelgeving nog maar het topje van de ijsberg. Rakes is flink aan het huishouden om hun illegale stokerij te vinden, en doet dat wel met hele smerige, pijnlijke martelingen die niet van de poes zijn. Die teer-scene was de uitschieter. Ook die concurentie tussen Floyd Banner en Charlie Rakes was indrukwekkend. Vooral ook erg sterk om te zien hoe Jack, beginnend als een naief snotkokertje, hier uiteindelijk toch een omslag maakt wanneer zijn beste vriend Cricket word vermoord, met een behoorlijke sterke eindscene van dien! Het epioloog was ook erg sterk.
Lawless is gewoon een dijk van een film, waar er ook voornamelijk zorgvuldig aandacht is besteed aan de settings. Dit keer geen Chicago tijdens de jaren 30 als achtergrond (op een paar hele korte scene's na dan) maar een erg broeierige, sompige rurale setting, die het sfeertje flink aansterkt. En het Hollywoodgehalte is hier nergens in terug te vinden. John Hillcoat heeft hier een zeer verzorgde film neergezet die je mag aanmeten in zijn ouvre. (ik moet The Proposition, die ik in 2007 een 2,0* heb gegeven nog dringend zien voor een stemverhoging) Ik ben zeer benieuwd wat zijn volgende project wordt.
Ook de forse bijdrage van Nick Cave, neem ik mijn petje voor af.
surfplankje
BOEM! Wat dijk van een film zeg. Van begin tot eind, ik geef niet vaak 4,5 ster of meer maar deze heeft 'm toch verdiend
Boneka
Heb me prima vermaakt met deze film. Was hier en daar wel wat gelikt, maar het geheel zag er allemaal fraai uit. Prachtige beelden, mooie muziek en ik denk ook een prima balans. De laatste paar minuten hadden van mij niet gehoeven, maar naar het schijnt is het op feiten gebaseerd dus ja.
Rollen vond ik over het algemeen goed vertolkt. Het was misschien hier en daar iets te rommelig in de opbouw, maar zeker gewoon te volgen. De actie is gewoon goed en gaat zelfs bijzonder ver.
Conclusie. Geen top film met een zeer goed plot, maar toch zeker heel vermakelijk. Ruim voldoende!

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen

The Long Good Friday
Thriller / Misdaad, 1980

The Town
Drama / Misdaad, 2010
gebaseerd op boekprohibition erabroergrote depressiebootlegging moonshinemumblecorejaren 30brothers