• 9.378.093 stemmen

Met onder meer: Robert de Hoog, Derek de Lint en Victor Reinier

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 24 november 2011

Plot Nova Zembla

Nova Zembla vertelt het legendarische, waargebeurde verhaal van de avontuurlijke ontdekkingsmissie van Willem Barentsz (Derek de Lint), dat destijds is opgetekend door het jonge bemanningslid Gerrit de Veer (Robert de Hoog). In het 16e eeuwse Amsterdam waarin de scheepsbemanning wordt samengesteld is Gerrit de Veer assistent van de bekende dominee Petrus Plancius (Jan Decleir) en bovendien verliefd op diens mooie dochter Catharina (Doutzen Kroes). Als grote initiator van de ontdekkingsreis besluit Plancius heimelijk om de bleue Gerrit mee te sturen op de expeditie van Barentsz en Heemskerck (Victor Reinier) om te bewijzen de liefde van zijn dochter waard te zijn.

Gerrit de Veer

Petrus Plancius

Willem Barentsz

Catharina Plancius

Jacob van Heemskerck

avatar van Dominootje

Dominootje

Als ik nou het historische-correctheid gehalte weg laat is dit eigenlijk een mooie film!

Zittende wel wat pakkende scène's in, alhoewel ze er veel meer uit hadden moeten halen.

(Overigens niet in 3D gezien.)

Wat door de pers al werd benoemd, vond ik het friese accent van Doutzen ook iets minder, qua acteerwerk was het prima te pruimen want ach, hoeveel is ze nu ook in beeld?

Soms zag het er wat nepjes uit (vb ijsberen, niet allemaal maar soms..)

Al met al, is het gewoon een prima film om te zien, je moet alleen geen hoogstaand standje verwachten.

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Ik probeerde er zonder vooroordelen in te gaan, ook al wist ik dat hij slecht beoordeeld werd hier. Maar dat hield ik niet lang vol, want in de eerste minuten was het meteen al helemaal niks.

Ten eerste overtuigt het gewoon niet. Bijvoorbeeld al door de totale miscast van een Teun Kuilboer, of een Victor Reinier. Hij is veel te bekend, je kijkt naar Victor Reinier met een snor, die speelt dat hij in de 16e eeuw leeft. Je bent je er sowieso constant van bewust dat je naar een film zit te kijken.

Vrijwel iedereen acteert belachelijk, maar eigenlijk is dat ze nauwelijks aan te rekenen omdat het script gewoon niet geloofwaardig je strot uit te krijgen is. Het lijkt wel alsof de makers een leuk idee hadden, maar geen flauw idee hadden hoe ze er 2 uur mee gingen vullen, en nog even vergaten dat ze naast decors ook teksten en een verhaal nodig hadden.

Echt de slechtste teksten die ik in tijden gehoord heb. Heel traag gebracht ook allemaal, nooit eens een lekker pittige scene met tempo, het leek wel amateurtoneel soms, en dan overdrijf ik niet. Het taalgebruik was ook totaal niet overtuigend. Woorden als 'gek', 'hoezo', 'reet' en bijvoorbeeld 'pen'. Volgens mij bestond dat woord toen nog niet eens.

Het kon me allemaal totaal niks schelen. En er gebeurt ook gewoon écht niks spannends. Dat met die ijsbeer was natuurlijk belachelijk.

Daarbij vraag ik me trouwens de toegevoegde waarde van het 3D af. Ik kan geen scenes bedenken die zich daarvoor leenden.

Echt heel slecht. Het is niet interessant, niet spannend, niet goed geacteerd, niet grappig, niet origineel, niet ontroerend, gewoon niks.

Ontzettend veel clichés ook. Ik denk dat dit alleen een leuke film is voor mensen die nog nooit een film gezien hebben. Verder voor níemand.

Ik wou dat ik meer kon geven, maar 1* voor de moeite en de eindcredits, en meer kan ik er niet uitpeuren.

avatar van Jesper187

Jesper187

Ste* schreef:

Ik ben het met je eens, dat het taalgebruik niet van die tijd leek. Alleen het woord: 'pen' bestaat wel al langer, maar dat is dan ook het enige.

" Oorspronkelijk betekende het woord "pen" schacht, en werd afgeleid uit penna, Latijn voor "veer". "

avatar van Stephan

Stephan

Dat ze de taal verstaanbaar hebben gemaakt is nog wel het minst storende aan het geheel. Zodra je je niet kunt identificeren met je karakters dan hadden ze me ook met het Nederlands uit die tijd niet geraakt.

Veel ernstiger is dat er totaal geen ontwikkeling in de personages zit, met uitzondering van Semmy enigszins. Daar waar het spannend of ontroerend had moeten zijn was er totale afstand en desinteresse. Je ziet aan de momenten met Doutzen nog enige 'visie', iets wat in de rest van de film ontbrak.

avatar van Sweenie.

Sweenie.

Ga deze film morgen even bekijken. Jammer dat ik hem niet gezien heb in 3D. Maar mischien kan dat ooit wel een keer als ik een 3D tv heb.

avatar van Insignificance

Insignificance

Alweer een brokje geschiedenis de filmkliko in. Zo saai en bloedeloos zie je ze maar zelden. Dat de voice over als reisverslag dient, oké, maar het lijkt soms wel een voorleesbeurt. Zet die woorden achter elkaar en je hebt de film gezien, want wat er tussen is gepropt, maakt totaal geen indruk. Zoals de poetsbeurt van Gerrit de Veer met een liefje, een briefje en een reddingsactie. Veel simpeler dan dat kan je het niet bedenken.

Cruciale momenten in de reis onderscheiden zich ook niet, het slentert maar wat voort met scènes die ongeveer net zo interessant zijn als het kijken naar hoe lang hun baarden worden. Veel ruiger worden ze er niet trouwens niet op. Sowieso is er geen personage dat de moeite waard is. Een mislukte ijsbeer, iets met een rots plus twee handen en een applaus bevestigen nog eens wat voor geesteloos en afgezaagd product dit is.

avatar van Sweenie.

Sweenie.

Deze film nu met me pa aan het kijken me paa zit er helemaal in en vind het wel een aardige film. Ik kan er niet echt helemaal inkomen nog maar miss komt dat omdat dit niet helemaal mijn styl filns zijn

avatar van Rednas 2

Rednas 2

Ik deel het negatieve commentaar voor wat betreft taalgebruik en de miscast van de overigens goede acteur Victor Reinier in deze film. Derek de Lint als Willem Barentsz vond ik echter wel passend. De prominente rol die Gerrit de Veer speelt (o.a. bij de thuisreis en thuiskomst) t.o.v. Jacob van Heemskerck vond ik storend en ongeloofwaardig. Toch vond ik de film boeiend genoeg en de setting was prima. Krappe voldoende: 3 sterren.

avatar van Spetie

Berichten en stem verwijderd.

Bewust hoger of lager stemmen is op moviemeter niet toegestaan!

avatar van stokvis

stokvis

Ik heb me er niet mee vermaakt, en was blij dat hij afgelopen was.

avatar van stackerss

stackerss

Bar slechte film zeg!! Bah

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Niet heel slecht maar ook niet goed. Sommige "acteurs" zoals doutzen en semmy schilt hebben de film ook geen goed gedaan, hoewel de kickbokser toch iets beter presteerde dan het model. Het verhaal is ook niet echt boeiend. En de scene met de ijsbeer was ook een mislukking. Vooral als die dood in beeld verschijnt. Super nep! Ik kan niet hoger geven dan een magere 2,5 ster

avatar van hkoster16

hkoster16

doutzen kroes is leuk. maar ken nog leukere. mason moore, shyla stylez, amber lynn, lisa ann. kortom pornosterren. doutzen is mager.

avatar van Theunissen

En wat is je doel om Doutzen Kroes te vergelijken met Pornosterren

avatar van hkoster16

hkoster16

de fotomodellen zijn vaak lelijker dan pornosterren en worden overbetaald terwijl ze vaak leijker zijn dan beroemde of befaamde ponrosterem.

je mag wel graag overal op reageren.

avatar van Theunissen

Dat valt trouwens best mee, aan de pornosterren van tegenwoordig zit vrijwel niets meer naturels (op misschien Nina Hartley na maar zei is ook al op een behoorlijke leeftijd). Ze beschikken vrijwel allemaal van die goedkope siliconen borsten waarvan de littekens duidelijk zichtbaar zijn en bovendien zitten velen ook nog eens onder de vreselijke tatoeages (en niet van die kleintjes). Ook zijn velen broodmager (zoals Emma Starr en Janet Mason) geworden om het werk in die branche te behouden. En dat in combinatie met die goedkope siliconen borsten is gewoon geen gezicht.

avatar van Stephan

Stephan

hkoster16 schreef:

je mag wel graag overal op reageren.

Die opmerking is net zo dom als dat ik zou zeggen dat alle 56 jarige zadelruikers het puberale gedrag van 14 jarigen niet zijn ontstegen. Dat hoor je mij dus ook niet zeggen.

avatar van christophel

christophel

ik vind het een tegenvaller, had meer acties op een schip verwacht

avatar van LoganMCV

LoganMCV

Beetje jammer dat er qua historische informatie gewichtig wordt gedaan maar vervolgens 0,0 aan historische waarde wordt meegegeven.

Het verhaal rammelt, doet zeker niet authentiek aan, de hele bemanning is ineens 11 man geworden zodra het schip vastloopt?, doet insinuaties waar vervolgens niets mee wordt gedaan behalve de tijd vullen extra proviand? wist men al dat ze vast zouden lopen? en dan nog opening shot waar vanuit de sloep een ijsbeer wordt gedood..leuke scene maar ik zie hem niet meer terug in de film ???

goed..dat terzijde..ik heb me wel vermaakt..met een heel doorsnee film die voor nederlandse begrippen er goed uitziet. Het is niet saai.

Meest memorabele over deze film vind ik het radio-fragment van kopspijkers

- Maar Reinout, je kan helemaal niet regiseren
- Jawel, ik heb een baard !

- Ik wil je graag in mijn film, hij is in 3d man! Maar moet je eerst iets vragen
- ok, mooi 3d, grote film, vraag maar
- Kan jij ook in 3D acteren?

avatar van Apster

Apster

Ik denk dat er wel genoeg gezegd is over deze film. Ik kan me alleen maar aansluiten bij de rest van negatieve reacties. Regisseren is een vak wat niet voor iedereen is weggelegd, dat is een les die Oerlemans hopelijk nu wel heeft geleerd. Een ding moet je hem wel nageven, hij weet wel hoe hij via de media zijn film door je strot probeert te duwen. Kroes is daarin natuurlijk zijn grootste publiciteitsstunt geweest.

Maar goed, even over de film. Wat een draak, wat een draak. Zelden zie je zulk boeiend materiaal zo om zeep worden geholpen. Er gebeurd niks, het zit vol plotholes, het is fragmentarisch en bovenal ontzettend monotoon.

Het acteren was ook niet best. De manier waarop de cast de tekst geforceerd opdreunt is gewoon gênant, vooral ook omdat het niet de minste acteurs zijn die meespelen in de film. Heeft de film dan helemaal geen pluspunten? Het bevat mooie beelden, dat mag best gezegd worden. En ja, de borsten van Kroes zijn prachtig. Daarom geef ik dan ook niet de allerlaagste score.

avatar van 606

LoganMCV schreef:

- Kan jij ook in 3D acteren?:)

Ga maar in een holle berg staan en praat dan maar die echo is dan de 3D versie.

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Apster schreef:

Ik weet niet of het de regie alleen is die gefaald heeft. Het script was duidelijk de slechtste factor. Ze hebben totaal niet geinvesteerd in een goede scriptschrijver, het leek wel alsof ze de locaties en heel het gegeven van een historische setting op zich al belangrijk genoeg vonden.

Komt een vrouw bij de dokter vond ik wél voldoende, zag er ook oke uit enzo. Maar die had ook al een kant-en-klaar verhaal.

avatar van ASroma

ASroma

best een mooie film, zeker met semmy schild! speelt zijn rol perfect!

avatar van Multivitamine

Multivitamine

stinissen schreef:

'Spitsbergen' ? Opgebonden A-cup.....

Bedoelde het enkel als 'n toepasselijke synoniem

avatar van stinissen

avatar van mikeholland

mikeholland

Mooie screenshots af en toe en dat was het. De achtergrond muziek maakt de opbouw spannend en dan gebeurt er steeds ....niks.....saaie film....

avatar van Drifter

Drifter

Het lijkt op het opdreunen van een verhaaltje. Nergens spannend, nergens drama, en totaal onlogisch.

avatar van marcelp

marcelp

had hier meer van verwacht. Er wordt zo'n ophef over de ijsberen gemaakt.........maar helaas niet echt spannend. Vorige week film van Reinout Oerlemans 'komt een vrouw bij de dokter' ........veel beter !

avatar van SPT

SPT

Nou, ik moet zeggen dat de film me alles meeviel. Mijn verwachtingen waren 0,0 gezien de vele negatieve recensies.

Ik vond het zeker één van de beste Nederlandse films van dit jaar. Helaas was het acteerwerk niet al te best, het plot af en toe behoorlijk belachelijk (ik bedoel dan dat het normale Nederlandse volk zich zo idioot gedroeg, bijvoorbeeld op het schip en bij dat afscheidsfeest).

En ik had liever gezien dat ze Doutzen ook mee zouden hebben genomen naar het eiland, aangezien daar nu niet al te veel interessants gebeurde. Maar dat vonden ze waarschijnlijk toch net iets te ver afwijken van de daadwerkelijke gebeurtenissen. Hoewel die IJsbeer die door de schoorsteen naar binnen kwam dan blijkbaar wel weer kon.

avatar van weerwolf79

weerwolf79

Voor een Nederlandse film viel hij me reuze mee en dit is ook de enige fatsoenlijke film van Oerlemans.