Nova Zembla (2011)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 24 november 2011
Bekijk via Videoland
Plot Nova Zembla
Nova Zembla vertelt het legendarische, waargebeurde verhaal van de avontuurlijke ontdekkingsmissie van Willem Barentsz (Derek de Lint), dat destijds is opgetekend door het jonge bemanningslid Gerrit de Veer (Robert de Hoog). In het 16e eeuwse Amsterdam waarin de scheepsbemanning wordt samengesteld is Gerrit de Veer assistent van de bekende dominee Petrus Plancius (Jan Decleir) en bovendien verliefd op diens mooie dochter Catharina (Doutzen Kroes). Als grote initiator van de ontdekkingsreis besluit Plancius heimelijk om de bleue Gerrit mee te sturen op de expeditie van Barentsz en Heemskerck (Victor Reinier) om te bewijzen de liefde van zijn dochter waard te zijn.
Gerrit de Veer
Pieter Vos
Chirurgijn
Claes
Rodehaan
Een paar recensies op een rij .
Nova Zembla vanaf vandaag in de bioscoop: alle recensies op een rijtje :: nrc.nl
Macmanus
Nogal veel lof voor het technische. Voor de "normale" bezoeker niet meteen het interessantste aspect.
Macmanus
Wel met de erg grote side-note dat het hier technisch wordt geprezen omdat het maar 6 miljoen heeft gekost. Itt het overdreven grootse van Avatar, waarbij die als een wereldwijde mijlpaal werd gezien op technische vlak. Een niet te onderschatte verschil dacht ik zo
Gaan vast wel veel mensen heen. Maar als je die van Telegraaf leest, kan de word of mouth best eens tegen gaan vallen. We zullen zien.
Rodehaan
Een doorsnee bezoeker interesseert zich niet hoe deze film is gemaakt daar heb je gelijk in.
(verwijderd)
nee maar wel hoe de film d'r uitziet,
't interesseert ze inderdaad niet welke camera gebruikt is, maar dat wordt ook niet echt bedoeld lijkt me
nee maar wel hoe de film d'r uitziet,
Wat moet een bezoeker er dan mee als een film er technisch goed uitziet .
wwelover
Allereerst wil ik zeggen dat ik blij ben dat Oerlemans zulke projecten durft op te zetten (zelfde geld voor New Kids, ondanks het niveau), het zijn toch vrije grote producties die je zelden ziet in Nederland. Helaas word Nova Zembla daar niet beter op, en dat mag Oerlemans zichzelf zeker aanrekenen. Ten eerste is het verhaal gewoon niet interessant genoeg neergezet. Men verwacht spanning, en die blijft toch wel uit er zitten te weinig echte tegenstoten in de film, terwijl die er vast in het 'echt' wel zijn geweest. Wat me ook vrij negatief opviel, en dat komt dan door waarschijnlijk de tekortkomingen van Oerlemans als regisseur, waren de snelle en onlogische wisselingen van shots gedurende bepaalde scenes, en dan vooral met Doutzen. Ze gingen soms zelfs bijna over de as heen had ik het gevoel. Verder waren sommigen dialogen vrij matig en waren sommigen scenes gewoon te overdreven, bijvoorbeeld in de kroeg. Ik kan me een stukje uit de trailer herinneren met een kale man die om Doutzen draait, alleen kon ik die niet terugvinden in de film, beetje apart. Ander raar moment is dat je op een gegeven de pols van Teun Kuilboer ziet met een tatoeage die verdacht veel lijkt op een space invader...
De cast was opzich vrij redelijk, al vond ik ondanks zijn goede spel Jan Declair een beetje te makkelijk gedaan. Robert de Hoog speelt een prima rol, maar voor mij was de grote ster toch wel Victor Reinier, die speelde echt erg goed (en zijn baardje was geniaal). En ons aller Doutzen was echt vreselijk. Ik snap dat het marketing technisch slim is, maar het was soms zo lachwekkend, mede door haar tekst.
Nu lijkt het alsof ik heel negatief ben, maar het zag verder wel mooi uit, al was de 3-D weinig toevoegend. Beetje leuk voor een keer, in de bioscoop sowieso mede door de muziek die wel goed was.
John Lee Hooker
Een waargebeurd verhaal, een opkomende acteur en een flink budget zorgen niet meteen voor een spannende terugblik op de ontdekkingsreis van Willem Barendsz. Nee, er is bizar weinig te beleven en de meeste personages worden oppervlakkig ingevuld. Het ziet er te gelikt uit en ze mogen dan rillend rondlopen met lappen en vodden maar aan hun glanzende neus kun je zien dat ze net onder de douche vandaan komen. Het blijft binnen de perken, het is te verzorgd en in dit geval werkt dat enkel nadelig omdat er weinig kracht overblijft om een beklemmend avontuur neer te kunnen zetten. Daarbij hadden sommige details wat meer aandacht mogen krijgen (zoals het afsluiten van de schoorsteen terwijl het vuur gewoon blijft branden) en het hele gebeuren met Catharina wijkt niet bijzonder veel af van een lieftallig sprookje. Ik waardeer de moeite die Reinour Oerlemans heeft ondernomen en de plaatjes op IJsland zien er mooi uit maar uiteindelijk komt het gewoon neer op een saaie en clichématige vertoning die nergens indruk weet te maken.
schram101
Oerlemans was vanochtend bij Evers Staat Op en liet wat stukjes van de soundtrack horen en moet zeggen dat wat ie liet horen, echt schitterend was!
Voor de liefhebber: er komt een remix van Armin van Buuren. Opbrengst voor een of ander ijsberenfonds.
Rodehaan
Een remix van de soundtrack , het moet niet gekker worden.
krijgen we ook nog een Director's Cut en een special-edition
fappie
- 2005 stemmen
Betwijfel of dat echt veel uitmaakt of ze over de as gaan. In films van Kubrick en Von Trier zie je ook dat ze erg vaak over de as gaan. Vooral Von Trier doet dit geregeld. Toch 2 geweldige regisseurs. Tis ook maar een regel, geen wet. Als je er ietsjes over gaat, valt het ook nauwelijks op.
Bovendien herken je toch wel of ze nu links of rechts staat.
beavis
had ik na die eerste film toch nog gedacht dat Oerlemans serieuze ambities had als regisseur, komt ie nu met een ogenschijnlijk haastig in elkaar geflanst commercieel product. Uiteraard waren de 3D en Kroes al waarschuwingen, maar Oerlemans heeft verstand van marketing dus dat had ik em kunnen vergeven als er daarnaast ook nog een goede film in zat, maar nee:
Het 3D is storend lelijk
er zit bijna geen spanning in
en de ontberingen van een overwintering zijn ook nauwelijks te merken (ze blijven allemaal redelijk fris, no pun intended, en ook cabin fever lijkt niet toe te slaan in het behouden huis)
alle karakters zijn verder nogal generiek
Bontekoe van een paar jaar geleden was een beter nl-scheeps-avontuur
danuz
Wow, als Bontekoe beter was dan dit, dan vrees ik het ergste! Vind het verhaal van Nove Zembla fascinerend en zeker filmwaardig, maar dan wel graag met échte ontberingen, en geen Hollywoodiaanse filmmuziek. Maar na jou bericht denk ik dat ik hem maar ga overslaan..
(verwijderd)
Wat moet een bezoeker er dan mee als een film er technisch goed uitziet .
vrij veel lijkt me, de spelers komen bijvoorbeeld misschien goed in beeld, er lopen geen plastic ijsbeertjes, de film heeft misschien af en toe niet alleen een neus in 3d, maar wat meer
't lijkt me een vrij slechte film hoor daar niet van
handelaar
Oerlemans matig acteur en presentator is met steun van ene Joop van den Ende de tv wereld in geloodst en kon meteen succesvolle tv programma's als Jambers opkopen. Dit verwende rijkeluis mannetje dacht zich ook in een regisseurstoel te kunnen handhaven; een pijnlijke misvatting en dan nog wel met zo'n peperdure 3D productie grenst aan hoogmoedswaanzin.
Ervaren acteurs als Derek de Lint en Jan Decleir hebben een hoop regisseurs achter hun kiezen maar de doe-het-zelf director Reinout Oerlemans zal voor hen ongetwijfeld de 'overtreffende trap' zijn geweest.
Prudh
Guttegut, wat een jaloezie. Allemaal doodmaken, die verwende rijkeluiskindjes, voordat ze nog meer films gaan maken!
detrok
WTF ineens van nova zembla naar indie en dan in 1 minuut alweer in NL met een collega schip dat via de andere kant is gegaan? Iets te lang geborduurd op de ijsperiode!
Er had meer vaart gemoeten in de beginfase
Pacino1987
Zucht!
Waar ik al bang voor was is uitgekomen. Een geweldig historisch verhaal wat wordt verkracht met effects en totaal niet belangrijke randzaken. Reinout (Arnie voor vrienden) slaat met deze film de plank volledig mis.
Hopen dat hij zich voortaan slechts als geldschieter gaat inzetten.
P.s. Doutzen is geweldig mooi om naar te kijken, maar dat zie ik dan wel bij de Victoria Secret Show!
Fortune
Grappig om die reacties te lezen die ik uiteraard ook allemaal heb verwacht.
Maar als ik deze reacties langs die aflevering van DWDD leg waarin Oerlemans heel gepassioneerd verteld over deze film en dat hij alles erin heeft gestopt incluis bloed, zweet en tranen.
Schreeuwen naar de filmcrew dag en nacht werken en blablabla, dan vind ik dit wel grappig.
Quido
Ik snap geen hol van je bericht, maar de persoonlijke verwensingen aan het adres van Oerlemans waren inderdaad te verwachten.
Ik ga zo ook kijken. (Tegen beter weten in, vrees ik)
Pacino1987
Oerlemans heeft zichzelf gewoon overschat als alleskunner
Fortune
Heb je die uitzending gezien?
Vind het grappig of een leuke tegenstelling laat ik het zo zeggen dat je Oerlemans hoort praten alsof hij een film heeft gemaakt die de Nederlandse filmgeschiedenis nieuw leven in gaat blazen.
Uiteraard spreekt bijna elke regisseur/maker positief over zijn film maar wanneer je net die aflevering hebt gezien en dan deze berichten leest over een spanningsloos filmpje en dat Bontekoe een betere wild water avonturen film is terwijl je net de regisseur ontzettend gepassioneerd en emotioneel erover hebt gehoord dan vind ik dat gewoon grappig.
Quido
Ik zag in die uitzending vooral een gepassioneerd filmer. Dat ie daarnaast weet hoe hij de media en het publiek moet bespelen, lijkt me duidelijk. Ik zie echter niet in wat daar verkeerd aan is. Elke 'grote' film en filmmaker kan en doet dat.
Het probleem is waarschijnlijk dat hij geen groot filmmaker is...... Maar of dat zo is kan ik je pas over 2,5 uur laten weten. Trailers en posters geven in ieder geval weinig hoop..... Maar toch wil ik het eerst zelf zien om tot een echt oordeel te komen.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen