The Shining (1980)
Genre: Horror
Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers
8,4 (1.212.657)
Releasedatum: 30 oktober 1980
Beleef deze film nu bij Pathé! (re-release) TIPOn Demand:
Bekijk via Prime Video
Te zien in 99 bioscopen (re-release)
Plot The Shining
"A masterpiece of modern horror."
Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Shining (BoekMeter)
- The Shining (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Doctor
Durkin
Young Woman in Bath
Illum Sphere
Klopt niet echt wat je zegt. Het kan namelijk niet echt een hallucinatie zijn, Jack staat op het einde immers op een foto uit de jaren '20. Dus sprake van complete hallucinatie kan gewoon niet. Er word immers ook in de film gezegt dat het Overlook hotel op een Indiaanse begraafplaats is gebouwd. Ook de informatie die Jack over Grady krijgt is TE gedetallieerd om een hallucinatie te zijn. De helderziende Danny die al de info door krijgt over boze geesten in het hotel. Dus van hallucinatie is gewoon geen sprake. Kubrick heeft zich wel degelijk in de grootste lijnen aan King's verhaal gehouden. Of je dat nou leuk vind of niet.
De discussie ging in eerste instantie niet over het verhaal, of dat Kubrick er zich aanhoudt of niet, maar wel over de visie annex ideologie van Kubrick in de film. En verhaal en visie zijn twee verschillende dingen. Het is inderdaad een twijfelachtige redenering dat het hallucinaties zouden kunnen zijn, maar dat betekent niet dat die gedachtegang verkeerd is. Ik zou trouwens niet zomaar iets aannemen, en het slaat nu op die laatste scène, want tot op de dag van vandaag bestaan en lopen er nog steeds discussies over die scène.
- 1948 berichten
Ik heb ook nergens gezegt dat je gedachtengang verkeerd was, en je begon zelf over het hallucinatie idee en dat het Kubrick's visie was. Het verhaal wat Kubrick en King vertellen komen op het zelfde neer. Het hele Shining idee is gewoon puur King, door de ogen van Kubrick, daar heb je dan wel gelijk in. Feit, voor mij althans, blijft dat het een meesterlijke film is en dat Kubrick het issolament en de krankzinnigheid meesterlijk overbrengt. Maar het verhaal is meesterlijk geschreven door King. King is gewoon op zijn gebied een van de beste schrijvers die er is.
Karl van H.
Kubrick heeft Kings verhaal als raamwerk gebruikt, maar hij brengt veel thema's naar voren waar King niets mee te maken heeft gehad hoor. De interpretatie dat The Shining eigenlijk over de Amerikaanse genocide op de indianen gaat, is redelijk algemeen geaccepteerd. Ook zitten er verwijzingen naar seksueel misbruik van kinderen in, waar Kings boek, voor zover ik me kan herinneren, ook niet over gaat. Ik heb zelfs interpretaties gelezen die beweerden dat The Shining over monetaire systemen gaat, maar ik geef toe: die vond ik wel érg vergezocht. Waar het om gaat: King mag dan wel een paar leuke ideeën gehad hebben, Kubrick heeft er iets compléét anders van gemaakt. De overeenkomsten zijn hooguit oppervlakkig. Wat mij betreft verdient King alle eer voor het boek, maar het overgrote deel wat betreft de film gaat naar Kubrick.
mikey
Maar ik meende dat de Indianen begraafplaats ook in het boek zat.
Kijk metaforen is wat anders dan de feitelijkheden die je in de film zelf ziet. Metaforen is zoiets als een moraal van het verhaal die je al dan wel al dan niet ziet. Dit verhaal is in de eerste plaats een horrorfilm over een spookhuis/hotel. Ja met spoken en zo... je kan gewoon aannemen dat die er echt waren want het zou gek zijn als 3 personen dezelfde hallucinaties hebben. Je kan de gebeurtenissen wel overhevelen naar een andere (sociale) studie: Amerika tegen de Indianen, teleurgesteld zijn in de American Dream, alcoholmisbruik, vaders die gezinnen in de steek laten, Monetaire stelsels etc... wat het ook moge zijn. Cabin Feber als je van psychologie houdt, flatangst, space madness, psychoses, paranoia...
mikey
seksueel misbruik van kinderen .
Karl van H.
Het is lang geleden dat ik het boek heb gelezen, maar ik heb verschillende documentaires gezien waarin werd beweerd dat Kubrick de regel over de indianenbegraafplaats er zelf in heeft geschreven, dus daar ga ik dan maar van uit.
Verder heb je gelijk dat deze film aan de oppervlakte een horrorfilm is. Maar juist dat toont hoe groot Kubricks invloed was. Ondanks dat het verhaal veel gelijkenissen vertoont met dat van King, zegt deze film iets heel anders. En dat is Kubricks verdienste.
mikey
Ik ben het vergeten maar als je docu's erover hebt gezien, ga ik daar van uit. Indianenbegraafplaatsen was een veel voorkomend thema in griezels in de J80.
NYSe
Danny zat op een kleuterschool voordat ze naar het hotel verhuisden. In sommige staten is het niet verplicht voor kinderen om die te attenderen.
Kuck-x
Voor mijn part, maar dat een kind voor maanden in zo'n totaal isolement wordt ondergebracht vond ik het griezeligst van de hele film.
VincentL
Met de gedachte in je achterhoofd dat dit een horrorfilm moet zijn. Vond ik hem bijzonder slecht. Bedroeft zelfs. Jack speelt prima, maar hij weet niet de adrenaline door mijn lichaam te laten gieren. sterker nog: Ik vond het wel humor. Het enige spannende wat ik aan de film vond was als Danny die twee kleine meiden plots zag.
Ook blijft de film grotendeels vaag. Misschien komt dat omdat ik het boek niet ken. Maar de gebeurtenissen in Room 237 en in de Golden Room vind ik raar. Het kind loopt ineens met striemen in zijn nek, terwijl het allemaal verbeelding was volgens mij. Ook het einde met die foto, ik heb mijn ideeën daar over maar ik weet het niet zeker. Misschien dat ik de film nog een keer moet zien voordat ik hem helemaal begrijp, maar dat komt dan wel. Wel een voldoende.
AC1
Met de gedachte in je achterhoofd dat dit een horrorfilm moet zijn.
Daarom moet je sommige films meer dan eens zien (liefst op andere momenten in je leven) om ze te kunnen appreciëren. Soms zit verwachtingen in de weg. The Shining is net zoals Barry Lyndon vooral een Kubrick film en overstijgen het genre.
timburton
In het algemeen heb ik een gruwelijke hekel gecreëerd voor Amerikaanse horrorfilms. Maar soms zit er eentje tussen die niet oppervlakkig en clichématig is. Een film die het moet hebben van de muziek, de geweldige acteerprestaties, de beklemmende sfeer en het gruwelijke onbekende. The Shining is zo één. Waren er maar meer horrorfilms van dit genre.
VincentL
Dan huur ik hem over een jaartje of 20 nog een keer en dan hoop ik dat mijn tijd ervoor gekomen is
mikey
poster is inderdaad jammer: Ik vind de vhs covers uit mijn golden days natuurlijk het mooist.
clockwork72
Wat is dit voor cover? Die andere is veel mooier, hangt ook boven m'n bureau.
Illum Sphere
Wat maakt de cover in hemelsnaam uit ? Het gaat om de inhoud en in tegenstelling tot velen vind ik dit wel een mooie cover. Het heeft iets meer weg van een horrorfilm.
wapner
Een briljante film.
En een absolute klassieker die deze titel absoluut mag dragen!
Jack Nicholson speelt gruwelijk goed en er wordt een geweldige, nare en sterke opbouw gegeven aan hoe zijn personage langzaam de weg kwijtraakt. De sterke opbouw die wordt gegeven en de enge gezichtsuitdrukkingen. Het werkt helemaal!
Shelley Duvall speelt een erg leuke rol als bange en schreeuwende echtgenote en verder speelde het kottertje Danny ook zeer goed.
The Shining zit vol met memorabele en zeer naargeestige scènes die allemaal wel een vorm van klassieke waarde met zich meebrengen. De indrukwekkende opening-panorma-scène, de in-focus gefilmde steadycam sequenties door de hotelgangen, de visies van de dode tweeling, het bloed dat uit de lift komt, die oude vrouw in die badkuip en de achtervolging-scène in het doolhof.
Destijds waren er gemengde gevoelens over maar Stanley Kubrick is een legendarische cineast. De manier hoe hij op artistieke wijze de spanning weet op te bouwen met zeer lichte felle kleuren. Ook de beruchtheid van Kubrick over zijn compulsieve en duizenden re-takes komen weer terug bij deze film. Ook de soundtrack is zeer sterk en beangstigend. Zowel de muziek als de rare kras-geluidjes maken deel uit van de suspenseful sfeer die wordt gecreëerd.
Het einde is natuurlijk een beetje suggestief voor elke kijker. Het laatste shot met die zwart-wit foto is inderdaad bizar en mysterieus. Zorgt voor een bizar einde waar je over nadenkt.
knusse stoel
Net als "One flew over the cuckoo's nest" een van de beste films die ik in mijn leven gezien heb.
Fantastisch, briljant en nog veel meer mooie uitdrukkingen kan je gebruiken, maar ik adviseer een ieder die van griezelfilms houdt, gewoon kijken! Kan eigenlijk niet, maar 6 sterren voor deze film!
Het boek is (als je fantasie bezit en van lezen houdt) nog iets beter. En duurt ook langer.
Justinvdk
Het maakt niet veel uit, maar mensen zien nou eenmaal graag de mooiste cover.
mr_erp
Spannend is de film wel.. Maar verder spreekt deze film me maar weinig aan.
Te nep en te overdreven.
Colombo
Tjaa. Een film die eeuwig lang doet om op gang te komen. Tevens was het verhaal standaard en veel open stukjes (zal wel even research doen). Meer een mystery genre voor mij dan een horror.
Verder vond ik de film veel te 'lief' overkomen. Mocht wel meer hardcore, maarja ik weet niet of ze die term kenden in die tijd..
Acteerprestaties waren wel ijzersterk maar toch snap ik de hype en de rating niet echt. Ik hou het bij 3*
Off:
Ik moest lachen bij de poster waar staat 'A masterpiece of modern horror'. In bijna alle opzichten doet de film (vooral in horror genre) onder van films zoals saw, martyrs, À l'Intérieur en [rec] bijvoorbeeld.
orbit
- 12092 berichten
Saw?! Kom op, dat zijn sfeerloze goedkope aaneenschakelingen van vergezochte sadistische technische snufjes zonder enig greintje wat je onder de noemer horror kunt plaatsen.. eerder saaie afleveringen van "klussen voor sadistische hobbyisten"
Deze film biedt toch wel oneindig veel meer sfeer en gekte dan de filmpjes die je verder noemt hoor, alleen op audiovisueel vlak al het masterpiece in dit genre.
Drs. DAJA
En de nummer 1 in de Top 25 beste Horrorfilms van de jaren '80 is The Shining van Stanley Kubrick geworden. Bekijk de video hier en voor meer video's onze website Midnight Movie Review.
Iedereen een prettig Halloween!
wapner
Iedereen een prettig Halloween!
Helemaal terecht! Jij ook een prettig Halloween!

Doctor Sleep
2019

Legendarische horrorfilm 'The Shining' van Stanley Kubrick vanavond te zien op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

'The Shining' is net op tijd voor Halloween weer te streamen: 'Voel nog de rillingen over mijn rug'

Se7en

The Usual Suspects
Thriller, 1995

American Beauty
Drama, 1999
kindermishandelinghoteloudjaarsavondmontanagebaseerd op boektelepathyisolatiehotelier oregon, usacoloradomazegravehalloweensnowstormbartenderseclusionaxdelusionalcoholismepsychic powersurrealismeeenzaamheidpremonitioncaretakervisionsneeuwhuiselijk geweldpostmodern psychologische thrillerauteurtweelingenlabyrinthalcoholischcultfilmblizzardpsychological horrormutilationbloody body of childextrasensory perceptionuxoricide motherhoodfilicidesnowed inburial ground hypothermiahaunted hoteloff seasonpsychological disintegration detachedparanoidvexedafi franticpediatricianrepetition moeder zoon relatiemalicioussupernatural poweranxiousnew year supernatural horrorghost childpsychotronic filmdrearyaxwriters-blockcabin fever psychological horrornegativedeal with the devilnuclear family avant gardeyosemite national park suspensefulegotisticalnew year's partytwin sistersidentical twins arrogantassertivedemeaningenraged frustratedharshmean spiritedsardonic