The Shining (1980)
Genre: Horror
Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers
8,4 (1.212.657)
Releasedatum: 30 oktober 1980
Beleef deze film nu bij Pathé! (re-release) TIPOn Demand:
Bekijk via Prime Video
Vanaf 7 februari in 99 bioscopen (re-release)
Plot The Shining
"A masterpiece of modern horror."
Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Shining (BoekMeter)
- The Shining (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Doctor
Durkin
Young Woman in Bath
Illum Sphere
Ik moest lachen bij de poster waar staat 'A masterpiece of modern horror'. In bijna alle opzichten doet de film (vooral in horror genre) onder van films zoals saw, martyrs, À l'Intérieur en [rec] bijvoorbeeld.
Die poster stamt uit de tijd van de release en die vier films kwamen pas twintig jaar later uit. Voor mij doet deze film trouwens helemaal niet onder die films, want The Shining is een stuk 'volwassener' dan die vier films.
NYSe
In welke opzichten in hemelsnaam?
albie_john
gaap, saaie film.
Heb ik gezien toen ik 6 was, was mn eerste horrorfilm.
tis leuk voor beginnelingen.
Maar niet voor mensen zoals mij die van echte horror houden.
NYSe
Maar niet voor mensen zoals mij die van echte horror houden.
Natuurlijk, echte horror zoals Hostel enzo. You go, girl!
Edie
Wat versta jij dan onder echte horror?
Ah laat dr maar, hopelijk word dit lid snel geblokt..
AC1
Wat versta jij dan onder echte horror?
Ik snap het wel. The Shining is eerder een mysterie met verborgen betekenissen. Het naamkaartje (Horror) dekt de lading niet. Een film van Kubrick laat zich ook niet zomaar in een vakje steken. Daarom is hij juist verre van "saai".
Mac Hammer Fan
Nog een die te koop is nu bij Amazon UK voor een actie: 3 Blu-Rays voor 20 EUR.
Met Nederlanse ondertiteling.
Ik weet dat de Amerikaanse versie langer is, maar alle horrorscenes zijn intact in de Europese versie, die volgens mijn bron 119 min duurt.
Colombo
Mijn stem verhoogd van 3 naar 4. De film bleef een aantal dagen toch in mijn hoofd hangen wat niet vaak gebeurd.
Mac Hammer Fan
Een gezin neemt zijn intrek in een afgelegen hotel in Colorado dat voor de winter gesloten is. De vader wordt de huisbewaarder en moet het gebouw onderhouden terwijl hij daarnaast ook nog verhalen schrijft.
Vele jaren geleden is de toenmalige concierge krankzinnig geworden en heeft hij zijn gezin uitgemoord. Wanneer de vader zich steeds vreemder gaat gedragen lijkt het alsof de geschiedenis zich zal herhalen. Zijn psychische zoon ziet bovendien gruwelijke vizioenen uit het verleden en van de toekomst.
“The Shining” wordt door velen beschouwd als één van de beste griezelfilms aller tijden en is in mijn ogen ook een topper, maar ik heb er wel enkele gezien die ik nóg beter vond. Het is andermaal een verfilming van een roman van Stephen King, die een onmiskenbaar talent heeft als schrijver van horrorverhalen. Kubrick zwakt de griezelige sfeer wat af door een vleugje zwarte humor aan zijn prent toe te voegen, maar leverde beslist een spannend werkstuk af, dat visueel prachtig geschoten is. Hij legt de nadruk op het psychologische aspect van de horror en speelt vakkundig in op de emoties en de verwachtingen van de kijker. Hiervoor heeft hij ook het maximum gehaald uit de decors: het afgelegen en verlaten hotel in een winters landschap. Alles is hierbij tot in het kleinste detail verzorgd. De prestaties van de cast zijn absoluut top, al zou ik “The Shining” nog enger gevonden hebben indien Jack Nicholson zijn rol volledig au sérieux had genomen. (Wat niet wil zeggen dat hij niet goed acteert.)
De Blu-Ray die in Engeland is uitgebracht heeft een prachtig beeld en geluid. Er zijn zelfs Nederlandse ondertitels. Wat wil je nog meer?
hertogje
Jammer dat die gave poster met Nicholson erop vervangen is door dit gele gedrocht, maar wat een geweldige film! Spannend, mysterieus, diepzinnig en ik krijg meteen het gevoel de film te willen herzien.
sateck
Sterke film. Absoluut! Maar ik snap de film niet helemaal.
Aantal vragen:
- Hoe komt Jack uit die opslagplaats, als hij daar is opgesloten van buitenaf?
- Aan het einde van de film ziet Wendy een man met iemand in een apenpak(?) in een slaapkamer.. WTF is dat?
- Hoe kan Jack al manager zijn geweest in 1921?
En zo zijn er nog wel meer dingen waarvan ik denk.. huh!? Of moet je hier gewoon je eigen interpretatie aan geven?
Wat overigens wel een minpunt is: De acteeerprestaties van Shelley Duvall.. Pff wat was dat slecht zeg.
Loepsaal
-Telekinese, koud kunstje voor iemand die met geesten praat
-zwarte mis, orgie, vul maar in, er is sinds de jaren 20 iets vreselijk fout gegaan in dit optrekje..
-meestal hangt er een schilderij van de meester des huizes, dit keer een foto, daarom noemen we het moderne horror.
Karl van H.
Gisteren voor het eerst de Amerikaanse versie gezien. De extra scènes zijn leuk om een keertje gezien te hebben, maar voegen niet zo heel veel toe en halen vooral de vaart er behoorlijk uit. De Europese versie is beter, wat het ironisch maakt dat ik uitgrekend na deze kijkbeurt heb besloten tóch dat halfje extra te geven, maar och. De finale blijft ijzersterk: ondanks dat ik 'm al een stuk of vijf, zes keer gezien heb, blijf ik op het puntje van mijn stoel zitten.
AC1
Ja, dat is gek, dat heb ik niet.
jumpstylemovie
Is ook niet per se nodig. De hele film is geweldige entertainment.
wood23
Huiveringwekkend, dat is het woord waarmee deze film omschreven kan worden. Jack Nicholson is gewoon geboren om angstaanjagende en bizarre rollen te spelen, want ook in dit meesterwerk vertolkt hij zijn rol meesterlijk. Jack Nicholson was toen al een fantastisch acteur. 4 sterren.
Luppie00
Mwa middelmatige film. Moest deze film eng zijn? Moest er spanning inzitten? Beide heb ik niet meegekregen. Jack Nicholson speelde wel fantastisch, dat dan weer wel. Daardoor ook de 3*, anders kom ik op 1,5/2*.
Eigenlijk een simpel verhaal, vanaf minuut 1 weet je wat er gaat gebeuren. De vader wordt gek en gaat na loop van tijd achter zijn kind en vrouw aan. Er gaan ook mysterieuze dingen in het hotel gebeuren want dat heeft dat kleine kind al gezien. Dus ik zat daar anderhalf uur op te wachten en wat krijg ik te zien? Iemand in een apenpak die een man oraal bevredigd? Een man met een wond op zijn hoofd die opeens in het hotel staat? Die zwarte man die door de vader wordt doodgeslagen met zijn bijl? Nou wat een sensatie. Dat sluit zich af met een foto uit 1921 zodat we met zijn alle hier nog jaren over kunnen discussiëren, nou ik doe er niet aan mee.
Jack Nicholson heeft de film gered, althans voor mij. Verder vind ik het maar middelmatig tot slecht.
AC1
Nee, man, veel beter dan dat. Er zit Kubrick in deze film en dat is uiteindelijk veel waardevoller voor de echte filmfan dan scary movies die er alleen maar op uit zijn om 'scary' te zijn. Daar zijn er trouwens al genoeg van.
NYSe
Nee, man, veel beter dan dat. Er zit Kubrick in deze film en dat is uiteindelijk veel waardevoller voor de echte filmfan dan scary movies die alleen maar op uit zijn om 'scary' te zijn. Daar zijn er trouwens al genoeg van.
Zo is het. Deze film bevat stijlvondsten om je vingers bij af te likken, waaronder geniaal (en innovatief) gebruik van de steadicam.
Edie
Ik snap niet helemaal waarom er mensen zijn die deze film niet eng vinden? Dat opgesloten gevoel, de enge lange gangen.. Misschien ligt het aan het tijdstip waarop je de film kijkt en met wie je het kijkt. Voor mij blijft dit toch de nr 1 horror, zelfs The Exorcist kan er voor mij niet tegenop.
Luppie00
Ik keek hem gisteravond in mijn eentje. Normaal vind ik een film vrij snel eng maar dat had ik bij deze niet. Ik kijk bijna geen films, alleen series maar er schiet me een horror/thriller te binnen die ik laatst had gezien en wel echt eng vond: Vacancy. Op een aantal momenten had ik zoiets, ik kijk hem morgen middag met een aantal andere mensen wel af. Bij The Shining, nee. Geen moment gehad, ook niet dat die twee meisjes aan het einde van die gang stonden. Ik had dat echter wel verwacht, dat ik hem doodeng zou vinden. Misschien vandaar dat ik het maar niks vond. Met de stijlvormen in de film is niks mis, sterker nog die zijn fantastisch, alleen geef ik daar niet zoveel om. Ik zal voortaan een keer extra keer nadenken voordat ik een film van Kubrick opzet.
NYSe
The Shining bevat gewoon weinig goedkope schrikmomenten. De horror zit 'm in sfeer en kruipt langzaam onder de huid. Voor bloed en boe! moet je 'm inderdaad niet kijken.
AC1
Kwaliteit zit 'm hopelijk niet in schrikmomenten. Dan zou The Woman In Black de beste film aller tijden zijn.
Ik zou zeggen, kijk binnen 10 jaar nog eens en let wat minder op goedkoop effectbejag en wat meer op het 'hoe' en 'waarom'.
Mitchel_M&M
Ik had me voorgenomen om in de vakantie eens wat klassiekers te gaan kijken en vandaag met deze film begonnen.
The Shining was een mooie film die me vanaf het begin tot het eind boeide, ondanks de redelijk lange speelduur van 144 min(ik heb de Amerikaanse versie gezien), bij de badkuipscene zit ik heel de tijd op het puntje van mijn stoel, na een slopende minuut kwam er toch wel een WTF uit men mond. Verder vond ik het acteerwerk van Jack Nicholson geweldig, hij speelde het zo realistisch dat ik echt geloofde dat hij helemaal gek was geworden.Verder vond ik de tweeling ook best wel creepy
Er zijn echter wel 2 minpuntjes voor mij, want ik vond het eind nogal tegenvallen deed Danny en zijn moeder ontsnapt en hij daar gewoon bleef zitten tot hij doodvroor,had ik wel iets meer van verwacht. Als laatst vond ik de reacties van Danny op die tweeling nogal slecht overkomen.
ondanks dat krijgt de film een mooie 4.
Loepsaal
Nooit eng geweest, wie in deze horror zoekt naar suspense komt bedrogen uit.
bejubelde scenes(alles met bijl)zap ik weg, kan me niet eens meer herinneren hoe ze gaan.
Hectometerpaal
Ik vond de labyrinth-scenes wel degelijk een flinke suspense hebben.
En natuurlijk het "Here's Johnny" moment.

Doctor Sleep
2019

Legendarische horrorfilm 'The Shining' van Stanley Kubrick vanavond te zien op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

'The Shining' is net op tijd voor Halloween weer te streamen: 'Voel nog de rillingen over mijn rug'

Se7en

The Usual Suspects
Thriller, 1995

American Beauty
Drama, 1999
kindermishandelinghoteloudjaarsavondmontanagebaseerd op boektelepathyisolatiehotelier oregon, usacoloradomazegravehalloweensnowstormbartenderseclusionaxdelusionalcoholismepsychic powersurrealismeeenzaamheidpremonitioncaretakervisionsneeuwhuiselijk geweldpostmodern psychologische thrillerauteurtweelingenlabyrinthalcoholischcultfilmblizzardpsychological horrormutilationbloody body of childextrasensory perceptionuxoricide motherhoodfilicidesnowed inburial ground hypothermiahaunted hoteloff seasonpsychological disintegration detachedparanoidvexedafi franticpediatricianrepetition moeder zoon relatiemalicioussupernatural poweranxiousnew year supernatural horrorghost childpsychotronic filmdrearyaxwriters-blockcabin fever psychological horrornegativedeal with the devilnuclear family avant gardeyosemite national park suspensefulegotisticalnew year's partytwin sistersidentical twins arrogantassertivedemeaningenraged frustratedharshmean spiritedsardonic