• 9.378.314 stemmen

The Shining (1980)

Horror | 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Genre: Horror

Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers

IMDb beoordeling: 8,4 (1.212.374)

Releasedatum: 30 oktober 1980

Plot The Shining

"A masterpiece of modern horror."

Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.

MrRotKip

Weet je, als ik vroeger "Dé horrorfilm" dacht, zag ik bepaalde dingen voor me, van een film die weliswaar geen verband hield met elkaar maar een soort enge koyaanisqatsi film

Toen ik deze film zag, dacht ik: "hee, dit ken ik al."

Hij beantwoordde precies eraan.

Ook al zat er hier wel verband tussen, het kwam echt heel erg over als de klassieke horrorfilm. Het is ook allemaal zo griezelig symmetrisch

bozzy schreef:

Zeer zeker wel een Top film,maar allemaal te danken aan het voortreffelijk spelen van Jack.

Hij draagt de film echt,de andere acteurs vond ik nou niet echt super.

En niet te vergeten zeer mooie climax,

ik denk dat Stanley Kubrick er ook zijdelings iets mee temaken heeft gehad misschien....

avatar van puckb96

puckb96

gisteravond weer eens opgezet. en helemaal in m'n eentje dan wel!

maar damn!!!!

de film's spanning is niet alleen te danken aan wat er gaande is in de film, maar ook gewoon door die erg griezelige muziek en de erg griezelige sfeer.

en natuurlijk jack nicholson speelt gewoon een zieke gek.

en wat doet hij dit toch geweldig.

en ik denk dat er geen discussie mogelijk is over die lelijkheid van shelley duvall hoewel dat haar acteerwerk absoluut niet bederft heeft.

en die danny lyod speelde natuurlijk ook grandioos. Dat griezelige kindje in dat wagentje en met z'n redrum redrum redrum redrum. Damn! M'n nekhaartjes gaan gelijk omhoog als ik dit opschrijf.

de climax in het doolhof is natuurlijk ook erg goed en trouwens niet te vergeten de geweldige quote: here's johnnnnny!

Persoonlijk vind ik hem niet zo eng, maar legendarisch is ie zeker!

en dan het einde is ook erg bizar.

stanley kubrick heeft hier gewoon een legendarische horror klassieker van gemaakt die je keer op keer kunt kijken en toch blijft die griezelige sfeer hangen!

Ik hou mijn punt gewoon staan!

avatar van SlasherMovieMan

SlasherMovieMan

Is The Shining het witte licht of is het te donker???

Brrrrrrrrrr... The Shining blijft een wereldse klassieker. Stanley Kubrick heeft hier echt een klassieker van gemaakt en de film is zelfs op de dag van vandaag nog eng. Gewoon die griezelige muziek en de sfeer in het hotel zijn gewoon classic en creepy. Jack Nicholson speelt de rol van zijn carriere als Jack Torrance ofterwijl een heel erg zieke donder. En dan dat creepy kindje maakt het helemaal af en die tweeling geeft mij de goosebumps. Een klassieker in het horror/thriller genre die met op de dag van vandaag nog gewoon meegaat.

Here's johnnnnnnnnnnnnny!

avatar van StevenMighty

StevenMighty

Heb de Amerikaanse release van The Shining gezien, dus zonder de cuts.

Wat een meesterwerk blijft het toch. Een echte klassieker in zijn genre en een voorbeeld van hoe je een spannende, enge horrorfilm maakt. En dit zonder veel meer nodig te hebben dan een verlaten hotel en een gezin van 3 mensen, hoedje af voor Stanley Kubrick.

En dan Jack Nicholson.. Wat een acteerwerk.. Zo natuurlijk hoe hij deze rol neerzet. Zeer tevreden ook over Shelley Duvall die erg goed is haar angst neer te zetten (de scene op de trap met de knuppel is briljant) en natuurlijk de kleine Danny Lloyd die het toch erg knap doet terwijl hij amper 7 was toen.

De omgevingen: het eenzame hotel, het doolhof wekken steeds een creepy gevoel op, wat heel de film lang een enge sfeer bezorgd.

Tot slot nog een grote pluim voor Herbert von Karajan die de soundtrack verzorgde, de muziek is bloedstollend spannend en op het lijf van deze film geschreven.

5 sterren, natuurlijk.

avatar van UttaWanka

UttaWanka

Dit is echt een van mij favo's aller tijden...kippenvel de hele tijd!

"rare" scene's zoals die 2 kerels in een konijnenpak die samen op t bed liggen...brrrr!

in een woord geweldig!

StevenMighty schreef:

Die muziek is bijna allemaal van Krzysztof Penderecki, één liedje is van Bela Bartok en uitgevoerd onder leiding van Karajan. Er zitten trouwens ook stukken tussen van Gyorgy Ligeti, en aan het begin hebben we ook nog Wendy Carlos en Rachel Elkind.

avatar van black swallow

black swallow

Kan Kubrick iets fout doen?

nee, denk ik

Een unieke klassieker - die badkamerscene blijft tering eng,...en de Redrum...blijft, ja, de Redrum

avatar van Saldek

Saldek

Een titel die een hoge status geniet in filmwereld geloof ik. Derhalve vond ik dat ik 'm toch minimaal eens een keer moest gaan zien.

En jemig, dit vond ik echt dubbeldik niets aan! De kern van het verhaal wordt al gelijk geopenbaard zonder aanloop e/o motivatie waardoor je zonder de indruk te hebben van überhaupt een verhaal er al gelijk helemaal inzit. De concludering blijft derhalve dan ook magertjes en hield me de hele film verveeld.

Wat de film voor mij de moeite bood het nog nét af te kijken was Jack Nicholson. Voor mij is hij de enige factor die de film omhoog tilt.

Saldek schreef:

Ik vind, dat het einde daar toch wel 2,5* van zou moeten maken

avatar van Stephan

Stephan

Saldek schreef:

'Heeeeere's Jóhnny !' 2*

Niet uit de Shining in ieder geval.

Alsjeblieft...

avatar van Saldek

Saldek

Stephan schreef:

Niet uit de Shining in ieder geval.

Alsjeblieft...

Ja, dit lijkt me idd erg duidelijk, thnx

avatar van TMP

TMP

Ik ben al niet echt een Kubrick-fan, maar dit is het minste dat ik tot nu toe van hem gezien heb. Kan er ook mee te maken hebben dat dit niet echt mijn genre is. Ik heb de lange versie gekeken, en die duurde voor mijn gevoel ook echt een eeuwigheid. Er zaten een paar interessante scenes tussen, maar ook veel trage scenes, waarbij ik moeite had om mijn aandacht erbij te houden.

Acteerwerk was wisselend. Jack Nicholson deed het aardig. Shelley Duvall vond ik echter ronduit slecht. De sfeer in het verlaten hotel werd goed neergezet (wat mij betreft een van de weinige sterke punten). Dit werd soms echter verpest door de ongepaste begeleidende muziek. Waarschijnlijk bedoeld om spanning op te wekken, maar dat werkte lang niet altijd.

Het verhaal kon mij ook niet echt boeien. Ik kan er niet heel veel meer uit halen dan een weinig bijzondere horror.

brujeria

wat vond je zo slecht aan Duvall dan?

ik vond haar werkelijk briljant.

ik heb voorzichtig de indruk dat veel mensen haar karakter irritant vonden en dat soms een beetje verwarren met slecht acteren... (zeg niet meteen dat jij dat hier doet)

avatar van AC1

AC1

Goh, ik kijk zelfs niet meer voor de spanning. De film wordt daardoor veel boeiender.

avatar van TMP

TMP

brujeria schreef:
wat vond je zo slecht aan Duvall dan?
ik vond haar werkelijk briljant.

Het acteerwerk kwam vaak een beetje geforceerd over. Dat begon eigenlijk al in het gesprek met de dokter. Ook de scene waarin zij Jack uiteindelijk neerslaat vond ik weinig overtuigend acteerwerk. Vond haar eigenlijk maar in weinig scenes echt overtuigend overkomen.

avatar van herder

herder

Ik begin genoeg te krijgen van de zin Here's johnnnnnnnnnnnnny. Even over wat anders hebben menschen

avatar van filmliefhebber92

filmliefhebber92

Here's Johnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnny

Klassiekertje!

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

TMP schreef:

Klopt wel hoor, het lijkt wel alsof ze alles opleest en dan op voorlees toon over probeert te brengen. Juist daardoor vond ik dat ze veel gestalte aan Wendy gaf, het onzekere vrouwtje die alles voor haar man over heeft. Ik kan me voorstellen dat dat als geforceerd overkomt, maar ik ervaarde dat anders.

avatar van Roelade

Roelade

Ik vond de film zelf erg leuk en spannend, maar ik vind het een slechte verfilming van het boek. Jack is namelijk al aan het begin van film raar en eng. In het boek is dit niet zo.

jumpstylemovie

In het begin van de film was hij ook niet eng toch?

brujeria

in t boek is het natuurlijk vanaf seconde 1 ook al geen Mr Perfect he.

King zet een uiterst deprimerende sfeer neer over een compleet gebroken gezin.

pa heeft een giga drankprobleem, heeft de arm van zoonlief gebroken in een waas van blinde dronken woede, heeft een leerling gemolesteerd, wendy wil eigenlijk van hem af, danny is bang voor hem, heeft geen vriendjes

jack is al een redelijk eng triest mislukt baasje vanaf het begin.

TMP schreef:

Probeer eens de korte versie dan, die is echt een stuk korter

avatar van Roelade

Roelade

jumpstylemovie schreef:

In het begin van de film was hij ook niet eng toch?

In de eerste scene als de familie richting het hotel rijd zie je dat jack een soort enge satanische grijns op zijn gezicht heeft. misschien ligt het aan mij, maar ik Jack continu eng.

avatar van dr channard

dr channard

Is de bedoeling Visie van Kubrick is anders dan King. Kubrick is ; een slecht mens kan in een isolerend hotel zijn zin doen. King is ; het hotel maakt Jack gek.

jumpstylemovie

Mwah, na de film had ik ook het idee dat het hotel Jack para maakte. Hij had daarvoor misschien rare trekjes maar hij was toch niet uit op moord oid.

avatar van sabsabsab

sabsabsab

In deze film kwam Jack gewoon heel onvoorspelbaar en dreigend over door zijn manier van praten en zijn gezichts houding.

jumpstylemovie

Ik heb hem gisteravond voor de 2e keer bekeken (hij biljft vet trouwens) maar Jack doet inderdaad al snel raar. Volgens mij zit hij binnen een half uur al zo raar naar buiten te staren. Tijdens het interview is hij duidelijk gezond, hij trekt alleen rare gezichten.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Is de Amerikaanse versie beter dan de Europese?

avatar van wibro

wibro

Na deze film vanmorgen opnieuw bekeken te hebben begin ik toch wel echt te twijfelen of "The Clockwork Orange" voor mij nog steeds de beste film is van Kubrick, want deze film "The Shining" is toch echt wel een genot om naar te kijken. Nog nooit heb ik zulke mooie shots gezien van de gangen van een hotel en ook de beelden van de rennende Danny door het besneeuwde doolhof zijn toch om je vingers bij af te likken. De spanningsopbouw, de voortdurend onheilspellende sfeer en de geweldige soundtrack maken voor mij dit meesterwerk van de grootste regisseur aller tijden compleet. En dan heb ik het nog niet gehad over Jack Nicholsen. Zijn rol als de psychopatische Jack is natuurlijk fenominaal en voor mij zonder meer JN's beste rol uit zijn filmcarrière.

Waardering; verhoogd naar 5,0*

btw De versie die ik gezien heb is de Europese. Of de Amerikaanse versie beter is weet ik niet - ik heb die nooit gezien -, maar de ervaring heeft mij geleerd dat een 'uncut' versie niet altijd beter hoeft te zijn. Vaak bevat die overbodige scènes.